Balconul este modul locuinței tale de a comunica direct cu exteriorul.
De aceea nu trebuie să neglijăm modul de amenajare deoarece cu puțină dăruire vom putea crea un spațiu atât estetic cât și funcțional.
Cuprins
Amenajare balcon deschis și balcon închis
Amenajare balcon deschis
Balconul deschis are o frumusețe aparte și este o soluție excelentă pentru a-ți crea propia ta oază de relaxare conectată direct cu lumea exterioară. Te poți bucura de el cât vremea îți permite acest lucru, însă odată cu venirea anotimpului rece, balconul deschis poate fi greu de întreținut și de utilizat. Asta nu trebuie să te descurajeze, fiindcă soluții se găsesc oricând iar noi ți-am venit în ajutor cu câteva idei:
- Utilizează mobilier și decorațiuni rezistente la intemperii
- Preferabil să folosești o masă și scaune din metal
- Decorează cu materiale textile pe care le poți muta în interior atunci cand întâmpini fenomene meteo nefavorabile
- Crează un colț verde pe balconul tău cu ajutorul plantelor
Sfat – Evită pe cât posibil mobilierul din lemn deoarece este mai puțin rezistent atunci când este supus la fenomene meteo mai puțin prietenoase.
Amenajare balcon închis
Spre deosebire de cel deschis, balconul închis este o opțiune pe care mulți o preferă datorită avantajelor sale. Că tot vorbeam de avantaje, principalele ar fi:
- Oferă libertatea de a alege mobilierul și materialele din care este amenajat
- Plantele sunt mai ușor de întreținut, poți crea propriul tău colț verde chiar in locuința ta
- Ești ferit de fenomenele meteo și te poți bucura pe toată perioada anului de acesta
- Datorită faptului că este închis, îți oferă posibilitatea de a reduce zgomotul de afara, bucurandu-te de relaxare într-un ambient plăcut.
Sfat – Ia în considerare izolația și încălzirea balconului pentru a evita eventualele probleme legate de acest aspect.
Cum să amenajezi balconul în funcție de dimensiunea acestuia
De multe ori ne cramponam din pricina dimensiunilor în momentul amenajării unui spațiu și de aceea noi am decis să-ți ușurăm procesul, venind în ajutorul tău cu anumite idei și sfaturi.
Balcon mare
Te poți bucura de un balcon de dimensiuni mari? Ești departe de gândul de a face compromisuri.
Dacă ai un balcon mare deschis, spațiul de relaxare poate deveni un cadru de poveste, perfect pentru a-ți petrece seara alaturi de familie.
În schimb, balconul mare închis, amenajat cum trebuie, poate fi folosit în prelungirea locuinței tale, atât ca spațiu de relaxare, cât și ca loc de depozitare.
Balcon mic și îngust
Un balcon mic poate da bătăi de cap în ceea ce privește amenajarea, însă nu trebuie să te intimideze acest lucru. Cu elementele de mobilier potrivite, de dimensiuni mici poți face magie în spațiul tău. Optează pentru utilizarea suporților prinși pe perete, plante agățătoare și al mobilierului multifuncțional. Aceste obiecte, nu numai că te ajută sa salvezi spațiu, dar alese potrivit stilului locuinței tale, se integrează și arătă extraordinar.
O altă metodă pe care o poți folosi este alegerea mobilierului pliabil.
Balcon lung și îngust
Este un tip de balcon care necesită foarte multă atenție în alegerea mobilierului pe care vrem să-l amplasăm în acesta. O idee grozavă ar fi folosirea pe lung a unor băncuțe care pot depozita sub ele diverse obiecte. Astfel obținem atât confortul cât și utilitatea balconului lung și îngust.
Amenajare balcon la bloc/apartament sau la casă
Amenajare balcon la bloc
La bloc, amenajarea unui balcon în funcție de utilizarea acestuia este un mod de a-ți pune amprenta personală asupra apartamentului tău. Cei mai mulți folosesc balconul ca spațiu de depozitare pentru diversele lucruri pe care le folosesci mai mult sau mai puțin. Alții preferă în schimb, un loc pentru meditație, mai intim în mijlocul orașului.
Amenajare balcon la casă
La casă, balconul are mai mult rolul de a da un anumit aspect exterior locuințe.Îl putem utiliza ca spațiu de depozitare, astfel renunțând la debara.
De asemenea este și un loc ideal pentru uscatul rufelor în cazul în care nu ai amenajat o uscătorie. Aici contează foarte mult unde anume este situat pentru a evita eventuala supraaglomerare și a strica estetica exterioară a casei.
O idee grozavă este utilizarea ghivecelor cu flori pentru a înfrumuseța primul contact vizual cu casa ta.
Moduri de amenajare ale balconului
Prelungirea livingului în balcon
Poate vrei ca să ai un spațiu mai mare în living iar extinderea acestuia cu ajutorul balconului este o soluție excelentă deoarece te poți bucura, pe lângă un loc mai spațios și de multă lumină naturală economisind mai multă energie electrică.
Sfat – Încearcă să păstrezi o oarecare coerență din punct de vedere al stilului atunci cand vrei să prelungești livingul.
Prelungirea bucătăriei în balcon
Amenajarea unei bucătării în prelungirea balconului sau chiar în balcon este de asemenea o soluție în ceea ce privește valorificarea spațiului locuinței tale.
O altă idee ar fi să utilizezi balconul ca loc pentru a servi masa sau un bar în care te poți bucura cu prietenii sau familia.
Sfat – Ține cont că amenajarea bucătăriei într-un spațiu mai mic se încălzește mult mai rapid în momentul în care gătești
Amenajarea unui birou în balcon
Lucrezi mult de acasă și îți este foarte greu să te concentrezi sau să-ți găsești locul potrivit pentru a-ți îndeplini sarcinile? Atunci amenajarea unui birou direct în balconul tău este o idee grozavă.
Ideile bune pot veni în cele mai neașteptate momente, chiar atunci când iei o pauză și privești orașul din balconul tău. Astfel poți crea un ambient propice activităților tale profesionale.
Sfat – Ține lucrurile într-o manieră cât mai minimalistă. E dovedit științific, cu cât ții mai simplu și mai curat locul în care îți desfășori activitatea, cu atât te poți concentra mai bine asupra sarcinilor de lucru.
Loc de joacă în balcon
Poate sună a idee trăznită, dar dacă vrei să le oferi copiilor tăi un spațiu pentru a se desfășura și a se juca, le poți amenaja un loc de joacă în balconul tău. Trebuie să ai grijă la încălzirea spațiului și la siguranța celor mici.
Ce trebuie să știi înainte de amenajarea balconlui?
După ce am stabilit tipurile de balcon, este important să ne creăm o anumiă perspectivă pentru a ne ușura procesul de amenajare. Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont în amenajarea balconului
1. Gândește-te la modul de utilizare al balconului
Balconul este un spațiu excelent pentru a te relaxa, pentru a lua masa, pentru citit sau un loc potrivit pentru depozitare. În funție de modul în care vrei să utilizezi balconul, diferă și modul de amenajare.
2. Spațiul
Principalul inamic când vine vorba de amenajări, fie ele interioare sau exterioare este spațiul. Dacă balconul tău nu este foarte spațios, alege cu grijă tipul de mobilier și folosește-te de amenajarea obiectelor în plan vertical.
3. Tema și stilul
Balconul tău trebuie să fie o parte integrată a locuinței tale. Stilul de amenajare al apartamentului este minimalist? Atunci folosește mobilier în stilul scandinav și nu supraaglomera spațiul. Stilul locuinței este vintage? Atunci mobilierul vechi și obiectele vintage sunt foarte importante.
4. Poziționarea
Unde se află balconul tău? Cum este poziționat față de soare? Ce fel de priveliște îți oferă?
Sunt câteva întrebări de care trebuie să ținem cont atunci când vrem sa amenajăm balconul. De ce? În cazul în care decidem să plantăm diverse flori, trebuie să știim care sunt mai rezistente la lumina puternică a soarelui sau care preferă mai mult umbra și umiditatea.
Priveliștea nu este așa specială atunci când îți bei cafeaua pe balcon? Atunci îl putem folosi ca spațiu de depozitare.
5. Intimitatea
Dacă nu ne surâde ideea de a utiliza balconul doar pentru depozitare și vrem să-l folosim pentru relaxare, dar vrem să fim feriți de ochii celorlalti, intimitatea joacă un rol important.
Cum o creăm? Plantele sunt o soluție excelentă.
Vegetația ajută să ne ascundem de privirile curioșilor și ne putem relaxa în balconul nostru în liniște și pace.
Pe lângă vegetație putem utiliza bambus sau alte protecții vizuale pentru a crea mai multă intimitate.
6. Lumina și încălzirea
În primul rând trebuie să ținem cont din ce parte vine lumina de la soare pentru a nu ne crea disconfort nouă sau florilor pe care intenționăm să le plantăm pe balconul nostru.
Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este lumina ambientală pe timpul nopții. Poate că vrem să ne destindem seara, ascultând vibrația mai mult sau mai puțina a orașului. De aceea este destul de important să ne creăm un cadru plăcut folosindu-ne de iluminat pentru a crea o atmosferă interesantă.
La capitolul încălzire trebuie să fim foarte atenți, deoarece dacă este închis, un calorifer este esențial pentru a gestiona confortul termin din locuință.
7. Bugetul
Ultimul dar unul dintre cele mai importante aspecte este bugetul pe care îl avem în amenajarea balconului. Este foarte important să stabilim încă de la început bugetul alocat.
Ce trebuie să știi este că poți face minuni din punct de vedere al esteticii balconului tău cu bani puțini. Poți utiliza mobilier vechi, recondiționat, paleți și câteva plante, iar spațiul tău v-a arăta extraordinar.
Idei și sfaturi în amenajarea balconului
- Băncuțe cu spațiu de depozitare sub șezut – o alegere excelentă
- Transformă măsuța într-un loc de depozitare
- Folosește-te de un dulap de metal pentru a depozita pernuțele și materialele textile
- Pe lângă suportul de încălțăminte, poți utiliza si un dulap pentru dressing
- Utilizează un leagăn sau un hamac dacă spațiul îți permite acest lucru
- Crează un spațiu ideal pentru lectură
- Dacă este închis, poți amenaja un pat special proiectat să te relaxezi
- Dacă ești pasionat de gastronomie, poți cultiva plante aromatice direct pe balconul tău
Tu ce planuri ai cu balconul tău?