Amenajarea unei grădini este un proiect în care punem suflet, iar rezultatele trebuie să fie pe măsură. Fie că alegi serviciile unui peisagist, fie că faci în regim propriu, noi ți-am pregătit câteva sfaturi și idei pentru a veni în ajutorul tău.
Stilurile în amenajarea grădinii
Stilul pe care îl abordăm fie în amenajarea locuinței, fie a grădinii, face parte din personalitatea noastră și are o importanță aparte.
Dacă ești în dificultate, iată câteva stiluri și idei pentru amenajarea curții tale:
Grădina în stil rustic
Grădina în stil rustic este des întâlnită în țara noastră datorită tradițiilor românești sau a obiectelor tradiționale pe care am reușit să le moștenim de la bunicii noștri.
Dacă te-am pune să te gândești la câteva obiecte pe care să le folosești în amenajarea grădinii în stil rustic, probabil te-ai gândi la o greblă, roata unui car, poate chiar un car plin cu flori. De ce? Datorită faptului că amenajarea grădinii în acest stil are în componență mult lemn. Lemnul este elementul de bază și este perfect în combinație cu vase de lut și multă vegetație colorată.
Nu mai este un mit că ne plac grătarele cu prietenii sau familia. De aceea poți opta pentru amenajarea unuia în grădina noastră. Acesta se integrează perfect în decorul rustic al grădinii tale.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este modul prin care proiectezi aleile, deoarece în stilul rustic se întâlnesc multe curburi și forme neregulate ale acestora.
Grădina în stil minimalist
De la stilul rustic trecem direct la amenajarea grădinii într-un format minimalist care ne conferă o tentă mai modernă și care este la mare căutare în ultimii ani.
Grădina în stil minimalist este o alegere perfectă destinată persoanelor care nu au suficient timp pentru a se ocupa des de grădinărit. Elementele de bază sunt pietrele, gazonul și spațiile deschise. Culorile nu sunt deloc țipătoare, iar contrastul este oferit de verdele gazonului și culorile pietrelor folosite în amenajare.
Grădina în stil mediteranean
Acest stil combină simplitatea și modernismul cu un aer cald, mediteranean. În acest ambient nu trebuie să lipsească obiectele de lut, o vază mare cu flori, pavajele cu piatră și obiectele din teracotă. Poți da mai multă personalitate colțului tău de relaxare cu ajutorul unui grătar sau a unei bucătării exterioare cu aspect lutos.
Grădina în stil japonez
Într-o lume în care graba ne alimentează starea de neliniște în mod constant, avem nevoie de propria noastră oază de liniște, de meditație și de conștientizare a prezentului.
Un astfel de loc poate fi grădina în stil japonez. Nu ne trebuie un spațiu mare pentru a o amenaja, ci doar câteva elemente cheie cum ar fi: ochiuri de apă, pietriș și pietre care să intre în armonie cu echilibrul plantelor și mușchilor verzi care cresc în grădina ta.
Trebuie să ținem cont de simetria obiectelor, deoarece amenajarea grădinii în stil japonez trebuie să ne ofere senzația de echilibru.
Dacă ai un spațiu mai mare, poți construi un pod arcuit din lemn peste o apă sau o mini-cascadă cu ajutorul cărora poți asculta sunetul apei în programele tale de meditație. Dacă ai plantat și niște cireși, în momentul în care înfloresc o să ai parte de un peisaj japonez de vis.
Grădina în stil englezesc
Amenajarea grădinii în stil englezesc trebuie să cuprindă în primul rând un gazon foarte bine îngrijit. Pe lângă gazon, aleile cu pietriș și trandafirii sunt elemente indispensabile pentru acest stil. Poți adăuga și niște căsuțe pentru păsări, fiind specifice acestei ambianțe.
Putem adăuga în centru o fântână arteziană, o statuie sau chiar un foișor. Foișorul este un loc plăcut pentru a-ți savura ceaiul sau a petrece serile de vară împreună cu familia.
Dacă reușești să îmbini aceste elemente, te poți bucura de aerul victorian care dăinuie asupra grădinii tale.
Grădina în stil franțuzesc
Rafinamentul și eleganța te definesc? Atunci grădina în stil francez este o alegere pentru tine. Ordinea și simetria definesc acest stil, împreună cu elementele de fier forjat, trandafirii și poate chiar o fântână arteziană.
Aceste elemente trebuie să pună în evidență locuința ta, creând astfel un design de un rafinament aparte.
Sfaturi pentru grădină
- Masoară și schițează planul. Dacă nu te descurci, poți apela la serviciile unui peisagist Prețul unui proiect de amenajare diferă în funcție de mai multe criterii
Ai o suprafață de mici dimensiuni? Noi ți-am pregătit un articol despre Cum sa amenajezi o grădina mică.
- Stabilește stilul pe care vrei să-l abordezi, bugetul și materialele necesare
- Pregătește suprafața de lucru și testează solul. Cum? Ia o parte din sol și modelează-l sub forma unei mingi de ping-pong. Dacă prinde formă rapid, putem discuta de un sol argilos, dacă prinde formă, însă se crapă la prima atingere, este un sol lutos, iar dacă se fărămițează imediat și se strecoară printre degete, este un sol nisipos
- Ai nevoie de un sistem de drenaj și unul de irigații – Trebuie să iei în considerare aceste aspecte pentru a nu avea parte de surprize neplăcute mai târziu
- Cum utilizezi grădina? Ia în considerare asta când vine vorba de amenajarea acesteia
- Cât timp ești dispus să aloci grădinii tale pe săptămână? Acest aspect poate fi decisiv în alegerea stilului pe care vrei să-l abordezi
Lucrarea ta este cu un pas mai aproape să fie concretizată. Succes la amenajarea grădinii tale meseriașule!