Montare parchet laminat

Montare parchet laminat

Cum pun parchetul laminat?

Montarea parchetului laminat este ușoară. Vă vom îndruma pas cu pas cum să puneți parchetul și vă vom explica etapele de la modul de izolare și până la instalarea profilurilor de trecere la uși.

Parchetul laminat se montează singur

Sursa foto: Pinterest

Sistemul de clicuri este oferit atât pe latura scurtă, cât și pe latura lungă a plăcii/panoului de parchet laminat. Astfel, panourile laminate pot fi așezate ușor și fără utilizarea adezivului. Datorită sistemului simplu de clic, oricine se poate aventura la montarea parchetului laminat.

Acest ghid explică modul în care se face montarea parchetului laminat cu clic și ce materiale sau unelte sunt importante. Fără gălăgie și într-un mediu curat, lucrarea poate fi realizată repede, ușor și cu puține unelte.

Izolația fonică reduce zgomotul la pășire, îmbunătățește stabilitatea presiunii pe panouri și compensează neuniformități minore ale podelei.

Pardoseala laminată poate fi curățată fără probleme cu aspiratorul sau chiar cu un mop ușor umed.

Pregătiți suprafața și lista de cumpărături

Mai întâi evaluați cu atenție încăperea

Măsurați suprafața: Lungimea x lățimea pardoselii = suprafața ce trebuie acoperită

La această suprafață de acoperit mai adăugați 10% pentru a obține cantitatea necesară de parchet laminat de cumpărat. De obicei pierderile de material rezultat în urma montajului sunt între 10%.

Faceți necesarul de plintă și accesorii

Măsurați fiecare latură a spațiului, scăzând lățimile ușilor sau ale teracotelor, pentru a calcula și necesarul de plintă de parchet și accesorii. Cumpărați mai bine mai mult decât prea puțin!

Acolo unde peretele depășește lungimea de 2.5m, aveți nevoie de o îmbinare/conector pentru plintă.

Capătul plintei care ajunge la tocul ușii trebuie acoperit cu un capac/capăt de plintă, pentru partea stângă și partea dreaptă.

Orice încăpere are 4 colțuri. La fiecare colț se întâlnesc două bucăți de plinte. Acestea se acoperă cu ajutorul colțurilor interioare pentru plinte.

Dacă în cameră aveți un coș de fum, teracotă montată sau un perete care iasă în față, plinta va parcurge și laturile acelea. Pentru aceasta aveți nevoie de conțuri exterioare pentru plintă. Luați în calcul toate aceste aspecte ca să finalizați lucrarea atent și cu un aspect impecabil.

 • Luați în calcul țevi de calorifer pentru care trebuie decupat parchetul laminat
 • Luați în calcul ușa/ușile încăperii unde ar fi nevoie de profil de trecere

Unelte necesare

Pentru realizarea acestei lucrări aveți nevoie de următoarele unelte:

 • Un creion cu care să notați sau să faceți semne pe plăcile de tăiat
 • Un vinclu pentru trasat linii de tăiat
 • Ruletă sau metru pentru măsurat
 • Ferăstrău manual sau eventual un ferăstrău pendular pentru a tăia plăcile/panourile de parchet laminat
 • Cutter pentru tăierea pachetelor de parchet laminat sau pentru tăierea foliei de parchet

Reguli de bază pentru montarea parchetului laminat

Montarea parchetului laminat trebuie realizată la o temperatură minimă de 18°C și la umiditate relativă de 50% până la 70%. Această temperatură și umiditate ar trebui să persiste încă cel puțin 3 zile după montarea parchetului laminat în cameră.

Parchetul laminat este pus în valoare cel mai bine și conferă un aspect impecabil încăperii atunci când este montat de-a lungul razelor de soare care pătrund în cameră sau pe latura lungă a încăperii.

Înainte de a începe montarea parchetului laminat calculați lățimea ultimului rând, astfel încât acesta să fie mai mare de 5cm. În cazul în care lațimea ultimului rând de parchet laminat este foarte îngustă, trebuie ajustat primul rând pentru a obține un aspect frumos pe pardoseală.

Parchetul laminat se montează în sistem flotant, adică niciodată nu va fi fixat pe substrat cu adezivi, cuie sau alte metode. Nu are nicio legătură cu apa, parchetul nu va pluti, doar că nu este montat fix pe substrat. Acest lucru este necesar pentru că parchetul laminat este sensibil la umiditate și are tendința de a se contracta sau extinde. Tot pentru același motiv avem nevoie de rosturi de dilatație de-a lungul pereților, de aproximativ 10-15mm.

La încăperi mai mari, rosturile de dilatație sunt necesare după 8m în direcția lățimii plăcii și după 10m în direcția lungimii plăcii. Aceste rosturi de dilatație vor fi acoperite cu profile de trecere, la fel ca și sub fiecare ușă sau la întâlnirea cu alte pardoseli.

Substratul parchetului laminat trebuie să fie tare, curat, uscat și nivelat. Acesta poate fi ciment, șapă, dușumele de lemn (în acest caz parchetul laminat se montează perpendicular pe plăcile de lemn vechi), pvc lipit sau plăci ceramice.

Pasul 1: Pregătirea parchetului laminat înainte de instalare

Podeaua laminată are nevoie de cel puțin 48 de ore pentru aclimatizare înainte de instalare. Prin urmare, depozitați pachetele cu parchet laminat, neacoperite și orizontale, în camera respectivă la o temperatură minimă de 18°C și la umiditate relativă de 50% până la 70%. Această temperatură și umiditate ar trebui să persiste încă cel puțin 3 zile după montarea parchetului laminat în cameră.

Pasul 2: Pregătiți substratul pentru parchetul laminat

Substratul trebuie să fie suficient de tare, curat și uscat. Solul nu trebuie să mai aibă umiditate reziduală și trebuie să fie nivelat. Pe un plan neuniform, parchetul laminat se poate deforma, sări sau rupe la nivelul legăturii clic (nut-feder).

Pentru a verifica existența denivelărilor substratului, folosiți un dreptar de cel puțin 2m lungime. Denivelările mai mari de 3 mm pe o lungime de un metru pot fi compensate cu o șapă autonivelantă. Chiar găurile sau fisurile sunt ușor închise în acest fel. Apoi, lăsați solul să se usuce complet.

Multe soluri, în special șapa nouă, au umiditate reziduală. Acest lucru poate provoca pagube considerabile parchetului laminat. Prin urmare, aveți grijă suplimentară pentru a vă asigura că substratul este complet uscat.

Pasul 3: Așezați bariera de vapori și izolația fonică la impact

Pe podelele din șapă sau deasupra încălzirii în pardoseală, ar trebui să instalați mai întâi o barieră de vapori pentru a vă proteja împotriva umidității. Trageți folia de barieră împotriva vaporilor în direcția lungă a laminatului și tăiați-l. Pe pereți, folia trebuie să se proiecteze circa 5cm în sus. Lăsați bucățile individuale de folie să se suprapună aproximativ 10cm și fixați suprapunerile cu bandă adezivă cu aluminiu.

Așezați un strat de plută, pâslă, polistiren extrudat sau folie de spumă PE direct deasupra foliei de barieră de vapori ca izolare fonică.

Pasul 4: Puneți primul rând de parchet laminat

Montați plăcile de parchet laminat paralel cu lumina: laturile lungi ale plăcilor să urmeze direcția luminii de intrare. Începeți acum în colțul din spate al camerei. Cu un ferăstrău manual sau un ferăstrău pendular, îndepărtați federele plăcilor de pe primul rând.

Pentru pereți neregulați trasați linia pereților pe primul rând de plăci. Pentru aceasta găuriți o bucată de plută, lemn, polistiren, cauciuc sau panou de parchet laminat și introduceți creionul. Astfel creați un dispozitiv pe care îl puteți plimba de-a lungul peretelui neregulat pentru a trasa linia după care va trebui să decupați plăcile.

Plasați scândurile cu partea decupată orientată spre perete și faceți clic pe laturile scurte (lățime). Ultima placă din rând se așează cu fața în jos și se marchează cu creionul exact dimensiunea necesară până la perete apoi se taie placa.

Începeți următorul rând de parchet laminat cu bucata rămasă de la ultima placă din rândul anterior. Pentru un aspect plăcut, plăcile de la începutul rândului ar trebui să aibe o lungime de cel puțin 40cm.

Calculați lățimea ultimului rând, astfel încât acesta să fie mai mare de 5cm. În cazul în care lațimea ultimului rând de parchet laminat este foarte îngustă, trebuie ajustat primul rând pentru a obține un aspect frumos pe pardoseală.

Puneți plăci de parchet laminat ca distanțiere între parchet și perete. Rosturile create trebuie să fie între 10 și 15mm.

Pasul 5: Tăierea panourilor laminate

De obicei la sfârșitul unui rând de parchet laminat este necesar să scurtăm ultimul panou sau ultima placă de parchet. Ultima placă din rând se așează și se marchează cu creionul exact dimensiunea necesară până la perete. În funcție ferăstrăul folosit se marchează dimensiunea pe față sau pe verso. Dacă folosiți un ferăstrău de mână atunci marcați și tăiați dinspre fața plăcii. Dacă folosiți un ferăstrău pendular atunci marcați și tăiați de pe spatele plăcii pentru a evita ruperea plăcii la margine.

Pasul 6: Faceți clic pe parchetul laminat

Continuați cu rândul al doilea. Așezați placa de parchet cu latura lungă, apoi împingeți spre stânga și apăsați jos. Așezați următoarea placă pe lungime, împingeți spre stânga și introduceți placa. Și tot așa până la ultimul rând.

Pasul 7: Montarea parchetului laminat în jurul țevilor de calorifer

Pentru a așeza panourile în jurul conductelor de încălzire, marcați găurile pentru conductele de încălzire pe o bucată de laminat (diametrul țevii plus 10 mm) și găuriți-le cu un burghiu adecvat. Separați bucata mică din jurul găurilor. Acum așezați placa și apoi ungeți cu adeziv latura cu decupaje pe bucata mică dintre țevi și perete. După montare puteți fixa o rozetă de la calorifer.

Pasul 8: Parchetul laminat la tocul ușii

Când ajungem la tocurile ușilor avem două variante de abordare: ori scurtăm tocul ușii, ori decupăm parchetul pe lângă toc.

Tocul ușilor se scurtează pentru a introduce placa de parchet laminat sub toc. Pentru aceasta întoarceți o placă pe dos și folosiți-o drept suport pentru a tăia cu ferăstrăul de mână tocul. Acum puteți așeza placa de parchet fără probleme sub tocul ușii.

Unele tocuri nu se pot scurta. În acest caz decupăm corespunzător placa de parchet laminat și umplem golul cu un silicon de etanșare.

În funcție de direcția de montare a parchetului, uneori placa de la tocul ușii nu poate fi basculată și împinsă ca și celelalte. În acest caz, se îndepărtează cu o daltă excrescența de material de la nutul plăcii. Placa poate fi apoi împinsă sub tocul ușii și lipită de celălalt rând.

Pasul 9: Montați ultimul rând de parchet laminat

Pentru ultimul rând, de obicei, trebuie să tăiați plăcile de parchet laminat. Determinați lățimea necesară, așezând o placă pe penultimul rând și marcați dimensiunea exactă cu o altă placă pusă la perete și peste cele două plăci, dar țineți cont de rosturile de dilatație.

Pasul 10: Fixați plintele de parchet

Există plinte de parchet de diferite lățimi și modele. În funcție de stilul design-ului interior, puteți alege plinte de aceeași culoare sau foarte apropiate ca decor cu cel al parchetului sau puteți opta pentru o plintă albă simplă. Plintele prin care poate fi trecut un cablu sunt foarte practice și maschează eventualele prelungitoare care le întindem pe jos.

Înainte să instalați plintele de parchet, potriviți plintele în funcție de spațiu și încercați să folosiți cât mai multe plinte întregi, astfel încât să reduceți numărul îmbinărilor dar și bătaia de cap cu tăierea lor.

Înainte de a trece la fixarea plintelor, trebuie să îndepărtăm distanțierele și excesul de folie barieră pentru vapori sau izolație fonică.

Plintele se fixează întotdeauna pe perete și nu pe pardoseală. Ele pot fi bătute în cuie, pot fi prinse cu șuruburi sau pot fi lipite de perete cu un montagekit.

Plintele din pvc, lemn masiv sau mdf pot fi lipite de peretele uscat și curat. Peretele trebuie să fie neted și drept. Aplicați adezivul pe lungimea plintei și apăsați-o la perete. Pentru desprinderea ei puteți folosi ulterior un spaclu.

Prinderea plintelor se realizează prin înșurubare, cu clipsuri de prindere sau pur și simplu înșurubare direct în perete (cu dibluri), de jur împrejurul pereților. Distanța dintre două șuruburi trebuie să fie cel mult 50cm. Găurile în perete le puteți face cu un burghiu de mărimea șuruburilor. Puneți plinta pe poziție la perete, marcați locul găurilor și găuriți. Sau și mai simplu, poziționați plinta și dați gaura în perete chiar prin plintă. Odată introdus diblul în gaură, puteți înșuruba plintele cu o șurubelniță sau o mașină de înșurubat. Avantajul prinderii cu șuruburi este că putem oricând schimba ușor o plinta degradată.

La colțuri, la capătul plintei sau acolo unde peretele este mai lung și trebuie să unim două plinte, folosim accesoriile de plintă care maschează foarte bine aceste locuri.

În cazul plintelor mdf, dacă alăturați două bucăți de plintă fără să folosiți accesorii de acoperire, este bine să faceți tăietura oblică cu ajutorul unui dispozitiv de tăiere la unghi. Astfel îmbinarea nu va fi foarte vizibilă.

Pasul 11: Instalați profilele de trecere

Cu profilele de trecere acoperim linia de întâlnire a două pardoseli de același fel (parchet cu parchet) sau pardoseli diferite (parchet cu gresie de exemplu).

În funcție de spațiu, aveți nevoie de profile de trecere cu sau fără diferență de nivel. Profilele de trecere pot fi lipite sau înșurubate. Citiți cu atenție instrucțiunile de pe ambalaje, montarea profilelor de trecere este foarte ușoară.

Dacă montați profile de trecere peste linia de întâlnire a două suprafețe de parchet, țineți cont de rosturile de dilatație care trebuie lăsate de ambele părți și cumpărați un profile de trecere mai lat.

Gata cu vorbăria, începeți lucrarea!

Îngrijirea și curățarea parchetului laminat

Îngrijirea și curățarea parchetului laminat

Cum faci ca parchetul laminat să arate ca nou?

Parchetul laminat arată deosebit de frumos, dar ca orice lucru frumos, necesită îngrijire și întreținere continuă. Parchetul este destul de ușor de îngrijit și păstrat curat și în condiție bună. Iată un ghid simplu și rapid:

Preveniți murdărirea și uzura

Ca la orice întreținere sau îngrijire, este bine sa împiedecați murdărirea parchetului laminat și purtarea murdăriei dintr-un loc in altul pe parchet. Sunt câteva sfaturi minimale de urmat:

 • atașarea unor petice mici de pâslă la picioarele scaunelor, meselor sau ale altor piese de mobilier astfel încât la mișcarea lor să evitați zgârieturile sau lăsarea unor urme pe parchetul laminat
 • dacă la birou aveți scaune pivotante pe roți, asigurați-vă că roțile sunt din cauciuc moale (cele vândute pentru podelele dure) astfel încât să limitați pe cât posibil lăsarea urmelor sau degradarea parchetului în zona scaunului de birou.
 • zonele foarte folosite, ca holuri sau la ușa de intrare, pot fi de asemenea, protejate cu covorașe, care vin într-o varietate de tipuri, grosimi și culori, inclusiv transparent. De asemenea, este recomandabil să opriți cât mai mult din murdărie și praf afară la intrarea în locuință, astfel nu veți avea mari bătăi de cap la curățenia parchetului sau a locuinței în general.

Dacă în ciuda tuturor măsurilor de precauție, parchetul laminat suferă daune minore, cum ar fi zgârieturi sau urme, faceți clic aici pentru a afla cum să îl remediați.

Măturați și ștergeți parchetul laminat

După montarea parchetului laminat este ușor să îndepărtați resturile de lemn sau murdăria folosind o mătură moale sau un mop. Cu toate acestea, întrucât măturatul are tendința de a ridica praful, vă recomandăm să aspirați parchetul cu peria aspiratorului.

Pentru a curăța reziduurile și murdăria care aderă la podea, precum și semnele lăsate de încălțămintea și mobilierul cu talpă de cauciuc, ștergeți parchetul laminat cu o cârpă/lavetă umedă.

Este important ca laveta să nu fie prea udă, prea multă apă nu este recomandată parchetului laminat. Laveta trebuie să fie ușor umedă, astfel încât podeaua să se usuce rapid.

Dacă se varsă ceva pe parchetul laminat, curățați imediat! Încercați să ștergeți de-a lungul panourilor/placilor de parchet laminat. Nu este nevoie de niciun tratament suplimentar.

Folosiți produse de curățare adecvate pentru parchet laminat

Apa curată este suficientă în majoritatea cazurilor, dar dacă doriți să folosiți un agent de curățare,  folosiți unul cât mai blând și potrivit parchetului laminat. Produsele agresive vor deteriora parchetul. Există produse de curățat speciale pentru parchetul laminat. Evitați produsele care conțin ceară sau săpun, deoarece lasă urme pe pardoseală.

Condiții ideale pentru parchetul laminat

Cele mai bune condiții ambientale pentru parchetul laminat sunt temperaturi cuprinse între 20°-22°C și umiditatea relativă de 50-60%. Un pic mai mult sau mai puțin decât aceste valori nu este o problemă, oricum acestea fluctuează în mod natural. Dar dacă umiditatea relativă persistă la un nivel semnificativ mai mare sau mai mic, vă recomandăm să cumpărați un dezumidificator sau, respectiv, umidificator. Pe lângă faptul că este foarte bine pentru parchetul laminat, creează și un climat interior mai sănătos și mai plăcut pentru persoanele din locuință.

Pe scurt, la îngrijirea parchetului laminat:

 • Îndepărtați murdăria liberă și resturile cu o mătură moale/aspirator cu perie sau mop
 • Folosiți o cârpă umedă pentru a curăța reziduurile de lipire
 • Ștergeți cu mopul de-a lungul plăcilor de parchet laminat
 • Folosiți un produs de curățat cu strat special pentru a scăpa de murdăria consistentă
 • Așezați petice din pâslă sub picioarele pieselor de mobilier
 • Folosiți roți din cauciuc moale pentru scaunele de birou
 • Așezați preșuri/covorașe pentru oprirea murdăriei la ușa dde intrare și pe holuri
 • În spațiile comerciale, utilizați preșuri/covorașe pentru a crea zone de plimbare pentru clienți
Cum să reparăm parchetul laminat?

Cum să reparăm parchetul laminat?

Cum scăpăm de urme, zgârieturi sau scârțâit la parchetul laminat?

Oricât de bun, robust și scump ar fi parchetul laminat, în timp dobândește urme de uzură cum ar fi micile zgârieturi de la mișcarea scaunelor sau a canapelei, urme de tocuri sau chiar decolorări la intrări sau locuri unde traficul este mai intens în încăpere. Din fericire, putem remedia ușor și repede aceste defecte minore și le putem face chiar fără a chema un meșter.

Ștergerea dungilor negre lăsate de obiecte din pvc dur sau chiar de talpa de la pantofi

Dungile negre lăsate de tragerea pantofului pe un parchet laminat de culoare deschisă pot fi foarte evidente și inestetice. În majoritatea cazurilor acestea pot fi îndepărtate simplu și ușor folosind o gumă de șters obișnuită.

Alte urme mai mari și mai încăpățânate vor trebui îndepărtate cu ajutorul unui detergent de pete special vândut în magazine, dar asigurați-vă că este potrivit pentru utilizarea pe pardoselile laminate, citind instrucțiunile și testându-l mai întâi pe un loc mic și retras).

Scăpați de zgârieturile superficiale

Mai ales în jurul mesei, unde scaunele sunt trase des, sau în spațiile comerciale frecventate permanent de clienți, se formează inevitabil zgârieturi ale parchetului laminat.

Aceste zgârieturi superficiale pot fi îndepărtate cu puțin ulei de măsline sau ulei pentru bebeluși. Mai întâi asigurați-vă că podeaua este curată, fără urme de murdărie și fără praf, apoi folosiți o cârpă curată și uscată pentru a freca o cantitate mică de ulei în zona deteriorată. După aceea, îndepărtați bine excesul de ulei, astfel încât să nu existe riscul de aluncare sau cădere.

Repararea zgârieturilor profunde

Repararea zgârieturilor mai profunde necesită o muncă ceva mai mare. Pentru îndepărtarea lor sunt necesare niște batoane de ceară, disponibile în diferite culori pentru a se potrivi cu diferite decoruri ale parchetului. Mai întâi asigurați-vă că podeaua este curată, fără urme de murdărie și fără praf, apoi topiți ceara și umpleți zgârieturile. După ce s-a întărit ceara, îndepărtați cu atenție excesul cu un spaclu moale, preferabil nu metalic (care este de obicei inclus în trusa de reparații) până când suprafața este din nou nivelată și nu mai sunt adâncituri sau zgârieturi.

Schimbarea unei plăci de parchet laminat

Dacă pardoseala prezintă urme, zgârieturi sau adâncituri profunde pe una sau câteva plăci de parchet laminat, este posibil să fie necesară schimbarea lor. Dacă sunt multe plăci afectate, va trebui ridicat parchetul până la zona afectată și apoi înlocuite plăcile degradate și montat din nou parchetul laminat.

Pentru doar 1-2 plăci afectate, există o modalitate relativ ușoară de înlocuire a plăcilor degradate. Se decupează cu atenție placa degradată pe lângă margine, cu ajutorul unui ferăstrău pendular. Se elimină partea din mijlocul plăcii (tăiată) după care poate fi îndepărtată marginea plăcii, de jur împrejur. Această mișcare este necesară datorită faptului că parchetul laminat este montat prin clic, iar simpla scoatere a plăcii ar provoca ruperea lamelelor laterale de clic ale celorlalte plăci care nu trebuie schimbate.

Placa ce urmează a fi montată în locul celei degradate trebuie să aiba sistemul clic doar pe o singură latură lungă. O fixăm pe latura cu clic, iar cealaltă latură la care am tăiat lamelele clicului, o vom unge cu adeziv astfel încât să prindă foarte bine pe placa învecinată. Se presează până la uscare și… voila, totul arată ca nou!

Dacă parchetul laminat prezintă urme mai profunde de uzură, cum ar fi panouri umflate sau deformate sau zgârieturi pe o suprafață mare, trebuie să consultați un specialist. Acesta va recomanda pașii de urmat pentru a remedia parchetul.

Decoratiuni pereți interiori – Stiluri, sfaturi și idei

Decoratiuni pereți interiori – Stiluri, sfaturi și idei

Simți că e momentul să faci o mică schimbare în casa ta și nu vrei sa depui foarte mult efort? Uneori, micile schimbări fac diferența și poate că e timpul potrivit să adaugi sau să schimbi câteva decorațiuni de pe pereții tăi interiori.

 1. Cum să decorezi în funcție de stilul încăperii?
 2. Idei & sfaturi – Decorare pereți interiori

decoratiuni-pereti-interiori

Nu o să vorbim foarte mult despre vopsirea pereților interiori sau alegerea culorilor deoarece acest subiect merită un articol separat pe blog.

 Cum să decorezi în funcție de stilul încăperii?

Dacă nu ești nou pe aici, ai observat probabil că în multe articole legate de amenajare sau redecorare punem accent pe importanța respectării stilului. Acest lucru este de la sine înțeles, deoarece fiecare stil folosește elemente diferite care funcționează într-o anumită sinergie unul cu celălalt și astfel evităm un rezultat care poate arăta kitschos.
Pentru a înțelege mai bine, am explicat mai jos, pe scurt, cele mai populare stiluri în amenajarea locuinței și am exemplificat câteva decorațiuni reprezentative.

Stilul modern

Stilul modern este întâlnit foarte des în zilele noastre datorită aspectului curat și simplist pe care îl oferă. Elementele principale ale acestui stil sunt culorile neutre (alb, negru, gri etc.), linile conducătoare bine delimitat și drepte, ordinea pieselor de mobilier etc.

Stilul modern

 • În procesul de decorare folosește-te de tablouri pictate
 • Forme abstracte dar drepte
 • Evită aglomerarea excesivă în decorarea peretelui
 • Metalul, ornamentele lucioase sau sticla, oferă o eleganță aparte așa că folosește-le în avantajul tău

Stilul contemporan

Acest stil este, nu de puține ori, confundat cu cel modern, însă sunt câteva elemente care ajută la distingerea dintre cele două.

Stilul modern a luat naștere la începutul spre mjlocul secolului 20, fiind precursorul stilului contemporan. Acesta se diferențiează prin strictețea linilor drepte, culori neutre și echilibru.

Stilul contempran, după cum îi spune și numele se bazează pe perioada actuală și se adaptează la ultimele tendințe în design-ul de interioare.

Stilul contemporan

Cum să decorezi pereții în stilul contemporan?

 • Decorațiuni naturale, cu o textura evidențiată (de exemplu lemn, piatra etc.)
 • Folosirea luminii naturale și folosirea oglinzilor
 • Decorațiunile aurii sunt în tendințe în ultima perioadă

Stilul minimalist

Stilul minimalist este de asemenea, un stil care prinde tot mai mulă popularitatea în rândul oamenilor ce doresc să-și amenajeze locuința. Culorile sunt neutre, mobilierul simplu, evitând excesul și aglomerarea spațiului.

 • Decorațiunile pe perete sunt și ele de asemenea într-un stil mult mai aerisit și minimalist

Stilul industrial

Decorarea pereților în stilul industrial implică finisaje nefinalizate, utilizarea metalului și al lemnului, cât și al obiectelor industriale (utilitare).

Textura decorațiunilor este foarte importantă în acest stil mai ales dacă reușești cu brio să îmbini câteva elemente, rezultatele sunt excepționale.

Stilul industrial

 • Becuri și sisteme de iluminat însoțite de țevi de cupru
 • Diverse forme din metal
 • Pereți nefinisați,
 • Folosește-te de contrast (spre exemplu lemnul și piatra decorativă)

Stilul scandinav

Un alt stil care se evidențiează prin simplitate și minimalism, deomnstrat astfel și de comportamenul locuitorilor Țărilor Nordice este cel scandinav. Un element important de care trebuie să ținem cont, este utilizarea mobilierului multifunțional. Bine, bine dar ce treaba are asta cu decorarea pereților? Ei bine, se întâmplă să acoperim pereții cu diverse forme de mobilier, însă cu ajutorul unuia multufuncțional și minimalist putem îmbunătății aspectul camerei.

Stilul scandinav

 • Predomină albul, atât al pereților cât și al mobilierului sau al decorațiunilor
 • Nu te sfii să folosești și câteva decorațiuni colorate, acestea ajută la crearea contrastelor
 • Simetria decorațiunilor este și ea importantă

Stilul rustic

Poate vrei să-ți redecorezi casa în stilul rustic și nu știi de unde să începi. Tot ce trebuie să știi legat de stilul rustic este că se bazează pe elemente naturale, obiecte din lemn și piatră.

Decorațiunile trebuie să facă trimitere la natură, iar aici alegerile sunt nelimitate.

 • Utilizează oglinzi și tablouri din lemn masiv
 • Obiecte tradiționale românești
 • Poți agăța obiecte cu ajutorul unei sfori groase și ideile pot continua

Stilul shabby chic

Acest stil se remarcă prin delicatețea ornamentelor folosite și al aerului vintage și feminin. Stilul shabbu chic este o idee pentru a decora o cameră pentru fete.

Stilul shabby chic

Decorarea pereților se face prin:

 • Elemente vintage
 • Poți utiliza chiar tapet cu diverse ornamente florale
 • Decorațiuni cu tentă luminoasă și crează o atmosferă călduroasă

Dacă îți e greu să respecți anumite stiluri te poți juca cu imaginația ta folosind decorațiuni bazat pe anumite teme.

Poți folosi decorațiuni pentru peretii interiori în funcție de:

 • Hobby
 • Echipa preferată sau sportul pe care-l practici
 • Călătorii
 • Sezonier (de exemplu sărbatorile sau teme bazate pe anotimpuri)

Decorațiuni pentru pereti interiori

Idei & sfaturi – Decorare pereți interiori

 Idei – Decorare pereți interiori

 • Oglinzi decorative pentru a adăuga mai multă lumină

Oglinzi decorative pentru a adăuga mai multă lumină

Oglinzile sunt o soluție extrem de utilă pentru a favoriza prezenț luminii în locuința ta, mai ales dacă sunt poziționate vis-a-vis de ferestre.
De asemenea pot fi folosite și ca un truc vizual pentru a da senzația de mai mult spațiu în încăpere.

 • Cărțile

Cărțile

Poate că ești pasionat de lectură și ai o mulțime de cărți sau pur si simplu îți place ideea de a-ți decora pereții interiori cu ajutorul cărților.

 • Textura și culoarea peretelui

Când vine vorba de textura si culoarea pereților, acest subiect merită un articol separat pe blog. Poate că la o primă impresie nu acordăm multă atenție acestor detalii, însă culoarea și textura pereților ne influențează inclusiv comportamentul într-o încăpere.

 • Un perete diferit (statament)

Că tot vorbeam de culoarea și textura pereților, o idee ar fi să folosim un perete diferit în camera noastră pentru a

 • O mini galerie de artă

Fotografiile ne transmit emoții sau amintiri, iar modul prin care alegem să le expunem oferă o estetică personală a locuinței noastre. Mai jos v-am pus la dispoziție o sugestie de amenajare a tablourilor pe perete împreuna cu dimensiunea acestora.

 • Tapet

Considerat de unele persoane ca fiind de-a dreptul demodate, în funcție de stilul ales, tapetul se poate folosi atât într-o maniera elegantă, cât și într-o formă creativă.

 • Pictură în diverse forme geometrice

Decorarea pereților în diverse forme geometrice oferă un aer interesant camerei tale. Te poți folosi de forme sau de bandă adezivă pentru a delimita spațiul de culori.

 • Decorare pereți cu lumini

Lumina fie că e naturală, fie că este dată de alte surse, joacă un rol important în ambianța camerei.

Decorare pereți cu lumini

 • Muschi naturali decorativi

La mare căutare în ultimii ani, mușchii și lichenii decorativi pot servi la decorarea pereților interiori, oferind astfel un aspect fresh și natural

 • Utilizarea dopurilor de vin

Ești pasionat de vinuri sau pur si simplu îți place să savurezi un pahar după o zi istovitoare de muncă? Acum poți recicla fiecare dop pentru a le folosi mai târziu într-o formă creativă.

 • O tablă pentru a-ți nota ideile

Ți- se întamplă să uiți adesea chestii sau pur și simplu vrei să-ți notezi diverse lucruri pentru a respecta anumiți pași? O tăbliță pentru scris este o idee ingenioasă și practică pentru decorarea pereților interiori

Sfaturi – Decorare pereți interiori

Sfaturi - Decorare pereți interiori

 • Amenajează un centru focal al camerei folosindu-te de decorațiunile de perete pentru a-l pune în evidență (exemplu un șemineu, locul unde este amplasată canapeaua etc.)
 • Respectă pe cât posibil noțiunile de bază ale oricărui stil pentru a evita un rezultat kitschos
 • Plănuiește din timp cum vrei să decorezi pereții interiori
 • Dacă bugetul este mic, nu trebuie să te limitezi. Poți decora pereții interiori și cu obiecte de tip DIY.
 • Utilizează tehnica obiectelor impare, decorând de exemplu cu 1, 3, 5 elemente
 • Crează contrast între perete și decorațiuni
 • Ai grijă la proporții și distanța dintre obiectele decorative

Sursă foto: Pinterest

Amenajare balcon – Idei și sfaturi pentru amenajarea balconului

Amenajare balcon – Idei și sfaturi pentru amenajarea balconului

Balconul este modul locuinței tale de a comunica direct cu exteriorul și de aceea nu trebuie să neglijăm modul de amenajare deoarece cu puțină dăruire vom putea crea un spațiu atât estetic cât și funcțional.

 

Amenajare Balcon mare

 1.  Amenajare balcon deschis și balcon închis
 2.  Cum să amenajezi balconul în funcție de dimensiunea acestuia
 3.  Balcon la bloc/apartament sau balcon la casă
 4. Moduri de amenajare ale balconului
 5. Ce trebuie să știi înainte de amenajarea balconlui?
 6. Idei și sfaturi penatru aemanajarea balconului

 Amenajare balcon deschis și balcon închis

 

 Amenajare balcon închis

Balconul deschis are o frumusețe aparte și este o soluție excelentă pentru a-ți crea propia ta oază de relaxare conectată direct cu lumea exterioară. Te poți bucura de el cât vremea îți permite acest lucru, însă odată cu venirea anotimpului rece, balconul deschis poate fi greu de întreținut și de utilizat. Asta nu trebuie să te descurajeze, fiindcă soluții se găsesc oricând iar noi ți-am venit în ajutor cu câteva idei:

 • Utilizează mobilier și decorațiuni rezistente la intemperii
 • Preferabil să folosești o masă și scaune din metal
 • Decorează cu materiale textile pe care le poți muta în interior atunci cand întâmpini fenomene meteo nefavorabile
 • Crează un colț verde pe balconul tău cu ajutorul plantelor

Sfat – Evită pe cât posibil mobilierul din lemn deoarece este mai puțin rezistent atunci când este supus la fenomene meteo mai puțin prietenoase.

Balcon mic

 Amenajare balcon închis

Spre deosebire de cel deschis, balconul închis este o opțiune pe care mulți o preferă datorită avantajelor sale. Că tot vorbeam de avantaje, principalele ar fi:

 • Oferă libertatea de a alege mobilierul și materialele din care este amenajat
 • Plantele sunt mai ușor de întreținut, poți crea propriul tău colț verde chiar in locuința ta
 • Ești ferit de fenomenele meteo și te poți bucura pe toată perioada anului de acesta
 • Datorită faptului că este închis, îți oferă posibilitatea de a reduce zgomotul de afara, bucurandu-te de relaxare într-un ambient plăcut.

Sfat – Ia în considerare izolația și încălzirea balconului pentru a evita eventualele probleme legate de acest aspect.

. Cum să amenajezi balconul în funcție de dimensiunea acestuia

De multe ori ne cramponam din pricina dimensiunilor în momentul amenajării unui spațiu și de aceea noi am decis să-ți ușurăm procesul, venind în ajutorul tău cu anumite idei și sfaturi.

 Balcon mare

Amenajare Balcon mare

Te poți bucura de un balcon de dimensiuni mari? Ești departe de gândul de a face compromisuri.
Dacă ai un balcon mare deschis, spațiul de relaxare poate deveni un cadru de poveste, perfect pentru a-ți petrece seara alaturi de familie.

În schimb, balconul mare închis, amenajat cum trebuie, poate fi folosit în prelungirea locuinței tale, atât ca spațiu de relaxare, cât și ca loc de depozitare.

 Balcon mic și îngust

Un balcon mic poate da bătăi de cap în ceea ce privește amenajarea, însă nu trebuie să te intimideze acest lucru. Cu elementele de mobilier potrivite, de dimensiuni mici poți face magie în spațiul tău. Optează pentru utilizarea suporților prinși pe perete, plante agățătoare și al mobilierului multifuncțional. Aceste obiecte, nu numai că te ajută sa salvezi spațiu, dar alese potrivit stilului locuinței tale, se integrează și arătă extraordinar.
O altă metodă pe care o poți folosi este alegerea mobilierului pliabil.

 Balcon lung și îngust

Balcon lung și îngust

Este un tip de balcon care necesită foarte multă atenție în alegerea mobilierului pe care vrem să-l amplasăm în acesta. O idee grozavă ar fi folosirea pe lung a unor băncuțe care pot depozita sub ele diverse obiecte. Astfel obținem atât confortul cât și utilitatea balconului lung și îngust.

 Amenajare balcon la bloc/apartament sau la casă

 

Amenajare balcon la bloc

La bloc, amenajarea unui balcon în funcție de utilizarea acestuia este un mod de a-ți pune amprenta personală asupra apartamentului tău. Cei mai mulți folosesc balconul ca spațiu de depozitare pentru diversele lucruri pe care le folosesci mai mult sau mai puțin. Alții preferă în schimb, un loc pentru meditație, mai intim în mijlocul orașului.

Amenajare Bloc/Apartament

 

Amenajare balcon la casă

La casă, balconul are mai mult rolul de a da un anumit aspect exterior locuințe.Îl putem utiliza ca spațiu de depozitare, astfel renunțând la debara.
De asemenea este și un loc ideal pentru uscatul rufelor în cazul în care nu ai amenajat o uscătorie. Aici contează foarte mult unde anume este situat pentru a evita eventuala supraaglomerare și a strica estetica exterioară a casei.
O idee grozavă este utilizarea ghivecelor cu flori pentru a înfrumuseța primul contact vizual cu casa ta.

Amenajare Casă

 

Moduri de amenajare ale balconului

 

 Prelungirea livingului în balcon

moduri-de-amenajare-ale-balconului-prelungirea-livingului-in-balcon.jpg

Poate vrei ca să ai un spațiu mai mare în living iar extinderea acestuia cu ajutorul balconului este o soluție excelentă deoarece te poți bucura, pe lângă un loc mai spațios și de multă lumină naturală economisind mai multă energie electrică.

Sfat – Încearcă să păstrezi o oarecare coerență din punct de vedere al stilului atunci cand vrei să prelungești livingul.

 Prelungirea bucătăriei în balcon

Amenajarea unei bucătării în prelungirea balconului sau chiar în balcon este de asemenea o soluție în ceea ce privește valorificarea spațiului locuinței tale.
O altă idee ar fi să utilizezi balconul ca loc pentru a servi masa sau un bar în care te poți bucura cu prietenii sau familia.

Sfat – Ține cont că amenajarea bucătăriei într-un spațiu mai mic se încălzește mult mai rapid în momentul în care gătești

Prelungirea bucătăriei în balcon

 

Amenajarea unui birou în balcon

 

 

Lucrezi mult de acasă și îți este foarte greu să te concentrezi sau să-ți găsești locul potrivit pentru a-ți îndeplini sarcinile? Atunci amenajarea unui birou direct în balconul tău este o idee grozavă.
Ideile bune pot veni în cele mai neașteptate momente, chiar atunci când iei o pauză și privești orașul din balconul tău. Astfel poți crea un ambient propice activităților tale profesionale.

Sfat – Ține lucrurile într-o manieră cât mai minimalistă. E dovedit științific, cu cât ții mai simplu și mai curat locul în care îți desfășori activitatea, cu atât te poți concentra mai bine asupra sarcinilor de lucru.

Loc de joacă în balcon

 

Amenajarea unui loc de joacă în balcon

 

Poate sună a idee trăznită, dar dacă vrei să le oferi copiilor tăi un spațiu pentru a se desfășura și a se juca, le poți amenaja un loc de joacă în balconul tău. Trebuie să ai grijă la încălzirea spațiului și la siguranța celor mici.

 

Ce trebuie să știi înainte de amenajarea balconlui?

După ce am stabilit tipurile de balcon, este important să ne creăm o anumiă perspectivă pentru a ne ușura procesul de amenajare. Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont în amenajarea balconului

1. Gândește-te la modul de utilizare al balconului

Balconul este un spațiu excelent pentru a te relaxa, pentru a lua masa, pentru citit sau un loc potrivit pentru depozitare. În funție de modul în care vrei să utilizezi balconul, diferă și modul de amenajare.

2. Spațiul

Principalul inamic când vine vorba de amenajări, fie ele interioare sau exterioare este spațiul. Dacă balconul tău nu este foarte spațios, alege cu grijă tipul de mobilier și folosește-te de amenajarea obiectelor în plan vertical.

3. Tema și stilul

Balconul tău trebuie să fie o parte integrată a locuinței tale. Stilul de amenajare al apartamentului este minimalist? Atunci folosește mobilier în stilul scandinav și nu supraaglomera spațiul. Stilul locuinței este vintage? Atunci mobilierul vechi și obiectele vintage sunt foarte importante.

4. Poziționarea

Unde se află balconul tău? Cum este poziționat față de soare? Ce fel de priveliște îți oferă?

Sunt câteva întrebări de care trebuie să ținem cont atunci când vrem sa amenajăm balconul. De ce? În cazul în care decidem să plantăm diverse flori, trebuie să știim care sunt mai rezistente la lumina puternică a soarelui sau care preferă mai mult umbra și umiditatea.
Priveliștea nu este așa specială atunci când îți bei cafeaua pe balcon? Atunci îl putem folosi ca spațiu de depozitare.

5. Intimitatea

Dacă nu ne surâde ideea de a utiliza balconul doar pentru depozitare și vrem să-l folosim pentru relaxare, dar vrem să fim feriți de ochii celorlalti, intimitatea joacă un rol important.
Cum o creăm? Plantele sunt o soluție excelentă.
Vegetația ajută să ne ascundem de privirile curioșilor și ne putem relaxa în balconul nostru în liniște și pace.
Pe lângă vegetație putem utiliza bambus sau alte protecții vizuale pentru a crea mai multă intimitate.

6. Lumina și încălzirea

În primul rând trebuie să ținem cont din ce parte vine lumina de la soare pentru a nu ne crea disconfort nouă sau florilor pe care intenționăm să le plantăm pe balconul nostru.
Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este lumina ambientală pe timpul nopții. Poate că vrem să ne destindem seara, ascultând vibrația mai mult sau mai puțina a orașului. De aceea este destul de important să ne creăm un cadru plăcut folosindu-ne de iluminat pentru a crea o atmosferă interesantă.
La capitolul încălzire trebuie să fim foarte atenți, deoarece dacă este închis, un calorifer este esențial pentru a gestiona confortul termin din locuință.

7. Bugetul

Ultimul dar unul dintre cele mai importante aspecte este bugetul pe care îl avem în amenajarea balconului. Este foarte important să stabilim încă de la început bugetul alocat.
Ce trebuie să știi este că poți face minuni din punct de vedere al esteticii balconului tău cu bani puțini. Poți utiliza mobilier vechi, recondiționat, paleți și câteva plante, iar spațiul tău v-a arăta extraordinar.

Idei și sfaturi în amenajarea balconului

 

Idei și sfaturi în amenajarea balconului

 • Băncuțe cu spațiu de depozitare sub șezut – o alegere excelentă
 • Transformă măsuța într-un loc de depozitare
 • Folosește-te de un dulap de metal pentru a depozita pernuțele și materialele textile
 • Pe lângă suportul de încălțăminte, poți utiliza si un dulap pentru dressing
 • Utilizează un leagăn sau un hamac dacă spațiul îți permite acest lucru

Cum să amenajezi balconul în funcție de dimensiunea acestuia

 • Crează un spațiu ideal pentru lectură
 • Dacă este închis, poți amenaja un pat special proiectat să te relaxezi
 • Dacă ești pasionat de gastronomie, poți cultiva plante aromatice direct pe balconul tău

Ce trebuie să știim înainte de amenajarea balconlui

Idei amenajare grădină mică

Idei amenajare grădină mică

O grădină mică poate să-ți pună în evidență casa într-un mod feeric dacă este amenajată respectând anumiți pași. Din acest articol vei afla:Amenajare grădină în funcție de stil

În funcție de stilul pe care vrem să-l abordăm, ne este mult mai ușor să alegem materialele necesare și să stabilm bugetul de care dispunem pentru amenajarea unei grădini mici.

Idei amenajare gradină mică

 • În stilul rustic folosim mult lemn, vase de lut, vegetație simplă și colorată
 • Pentru o curte mică, minimalistă folosim forme geometrice simple, contrast fin între vegetație și arhitectură
 • Grădina mică în stil japonez se bazează pe echilibru, simetria obiectelor de design și mici așezări de apă

Pentru mai multe sfaturi si idei am scris într-un articol precedent, câteva stiluri pe care le poți aborda în peisagistică.

Vegetația – Elementul cheie al grădinii tale

Idei - Amenajare grădina mică

Este greu de conceput o grădină fără vegetație, iar aceasta trebuie aleasă de așa natură încât să se potrivească curții tale de mici dimensiuni.

Pentru a economisi din spațiu poți recurge la anumite trucuri privind folosirea plantelor:

 • Optează pentru plante care cresc în plan vertical.

  Sfatul meseriașului – Poți utliza o boltă din fier forjat sau chiar o scară din lemn pentru a ajuta anumite plante cum ar fi iedera sau trandafirii să crească în plan vertical. De asemenea poți folosi și alte plante cățărătoare pentru a le poziționa pe gardul tău.

Vegetația un element cheie al grădinii tale

 • Utilizează plante de dimensiuni mici și medii – Anumite plante amplasate în ghivece sau agățate în cadrul grădinii pot crea un ambient plăcut și economisesc spațiu prețios.

Sfatul meseriașului – Etajerele cu flori sunt o soluție excelentă.

Utilizarea mobilierului multifuncțional

Mobilier multifunțional

Pe lângă faptul că mobilierul trebuie să se potrivească esteticii grădinii tale, acesta poate să fi folosit inteligent pentru a depozita anumite obiecte. Te poți interesa în magazinele de profil pentru a face cea mai bună alegere.

Sfatul meseriașului – Dacă prețul unui proiect de amenajare al grădinii depășește bugetul tău sau pur și simplu ești pasionat de bricolaj, poți confecționa o masă și câteva băncuțe din paleții rămași de la celelalte proiecte.

Amenajează un punct focal în grădina ta

Cea mai bună soluție este de a opta pentru o oază de relaxare, fie un leagăn, un hamac chiar masa de unde îți poți bea cafeaua în zorii zilei. Este important ca acest loc să devină elemenul central, iar modul prin care alegem decorațiunile trebuie să-l pună în evidență.

Sfatul meseriașului – Ne putem folosi de delimitarea cu dale sau corpuri de iluminat pentru a pune în evidență zona principală.

Alte idei – Amenajare grădină mică

 • Folosește oglinzi pentru a a mări spațiul vizua al grădinii

 • Grădina pe mai multe niveluri – Un truc pentru folosirea inteligenta a plantelor chiar și atunci cand perimetrul este limitat
 • Pavaj pe diagonală în grădina ta – O altă idee pentru o grădină mică pentru a crea impresia de mai mult spațiu
 • Folosește-te de lumină (În special de cea naturală)
 • Poți crea un ambient plăcut prin adăugarea de sunete specificie naturii, cu ajutorul unor sisteme de sonorizare exterioare

      Succes la lucrarea ta meseriașule!

Idei și trucuri - amenajare grădina mică

en_USEnglish
ro_RORomanian en_USEnglish