Cum să zugrăvești singur acasă?

Cum să zugrăvești singur acasă?

Te gândești cum să zugrăvești singur acasă?

Zugrăvitul este atât de ușor, încât oricine o poate face. Dar dacă e chiar așa, de ce lucrările profesionale de zugrăvit arată mult mai bine decât cele realizate de amatori? Acest lucru se datorează faptului că profesioniștii știu să aleagă culorile care funcționează pentru fiecare spațiu și, de asemenea, știu cum să aleagă luciul de vopsea potrivit. Desigur, ei știu și să pregătească suprafețele ca la carte și tehnici de zugrăvit profesionale, astfel încât rezultatul final are acel aspect impecabil și proaspăt. Deci, care este secretul pentru a obține rezultate similare atunci când zugrăvești singur acasă?

În continuare, hai să parcurgem împreună toți pașii, de la alegerea vopselei până la curățarea instrumentelor când ai terminat.

Pasul 1: Alege o culoare

Alegerea unei culori este partea cea mai grea. Ceea ce este cel mai important este să găsești acea culoare care să creeze starea de spirit dorită și să te facă fericit. Începe prin a te gândi cum dorești să arate proiectul finalizat și amintește-ți că nu trebuie să te limitezi la patru pereți de aceeași culoare. De asemenea, să ții cont că iluminarea diferită din cameră va schimba culoarea. 

Pasul 2: Alege finisajul

În funcție de nevoi și preferințe, aici poți alege o vopsea lavabilă lucioasă, semi-lucioasă, satinată sau mată, iar cu cât finisajul este mai lucios, se va spăla mai ușor. 

Pentru a alege cea mai bună variantă de vopsea lavabilă pentru tine și finisajul cel mai potrivit pentru aceasta, vezi și articolul nostru despre tipuri si palete de zugrăveli interioare, unde am luat separat aceste aspecte și am explicat în detaliu caracteristicile, împreună cu avantajele și dezavantajele lor.

Pasul 3: Alege instrumentele și materialele

Fiecare proiect este unic și este posibil să ai nevoie de instrumente diferite în funcție de vopseaua pe care o alegi și de starea pereților, dar plecăm de la premisa că pereții sunt deja reparați. Astfel, există câteva elemente must have:

– Vopsea

– Amorsă

– Trafaleți

– Pensule

– Tăviță pentru vopsea

– Bandă izolieră

– Folie de protecție

– Cârpe

Pasul 4: Izolează zonele pe care nu vrei să le zugrăvești

Cu siguranță nu vrei să îți deteriorezi canapeaua preferată, deci golește camera de toate piesele de mobilier. Dacă nu ai suficient spațiu, împinge totul spre centru și acoperă cu folie de protecție. Procedează la fel și cu podeaua. Izolarea consumă mult timp, dar merită. Folosește bandă izolieră pentru uși, ferestre, întrerupătoare și orice altceva care ar trebui protejat de vopsea. 

Pasul 5: Pregătește pereții

Înainte de a vopsi, este recomandat să speli toți pereții. Îndepărtarea murdăriei și a grăsimii va permite vopselei să se lipească mai bine. 

Pasul 6: Aplică amorsa

Amorsa asigură aderenţa vopselei lavabile și conferă un aspect uniform. Asigură-te că pereții s-au uscat după spălare, în caz contrar, riști pătarea pereților sau exfolierea vopselei lavabile. Acum este momentul să aplici în siguranță amorsa, respectând instrucțiunile precizate pe ambalajul produsului, pentru a se „prinde” de pereți. 

Pasul 7: Zugrăvirea

Începe întotdeauna să zugrăvești din zona cea mai înaltă până la cea mai joasă. Adică ar trebui să începi cu tavanul, în acest fel putând controla vopseaua și orice picături care ar putea curge pe un perete proaspăt vopsit. Vopsește cu un trafalet în aceeași direcție, iar dacă este nevoie de un al doilea strat, de această dată, vei vopsi  în direcția opusă primului strat. 

Un amănunt important de care trebuie să ții cont, este faptul că graba strică treaba. Nu te apuca să dai un strat gros de vopsea cu gândul că termini mai repede. Este mult mai eficient să dai două straturi mai subțiri, fiindcă o să facă o treabă mai bună decât unul gros, iar  rezultatul final va face diferența. De asemenea, dacă te apuci de un perete, zugrăvește până îl termini, fără a face pauze, altfel  poate căpăta un aspect neuniform.

Atunci când aplici vopseaua cu trafaletul, poți face mișcări în formă de W, pentru o acoperire amplă și pentru a evita acele urme neplăcute. Odată ce peretele este uscat la atingere, adică aproximativ după 2-6 ore, este gata pentru un al doilea strat. 

Apoi trecem la vopsirea ornamentelor. Cel mai bine este să le vopsești  ultima dată, deoarece o vei face cu o pensulă, iar vopseaua nu va ajunge la pereți.

Pasul 9: E timpul pentru curățenie

Da, știu că te-au obosit deja atâția pași, dar încă nu este timpul să te relaxezi. Curăță toate uneltele pe care le-ai folosit, cât încă nu s-a uscat vopseaua de pe ele.

Zugrăvitul nu este la fel de rapid ca și reclamele TV, acesta cere puțin efort. Însă acum că știi pașii necesari, ce zici, te încumeți să zugrăvești singur?

+5 Idei de zugrăvit pereții

+5 Idei de zugrăvit pereții

Cauți o sursă de inspirație și câteva idei de zugrăvit?

Când planifici schema de culori a unei camere, rezistă tentației de a selecta mai întâi culoarea vopselei. Deoarece vopseaua nu este costisitoare și poate fi asortată cu practic orice culoare, este mai bine să studiezi culorile elementelor din camera respectivă, mai puțin flexibile, cum ar fi mobilierul, țesături, covoare, tapet, apoi alegi culorile vopselei în funcție de  acestea.

De exemplu…

Culorile pereților ne afectează starea de spirit în diferite moduri. Să presupunem că ai decis că smaraldul va fi principalul obiectiv în camera ta de zi. Înainte de a cumpăra litrii întregi de vopsea verde smarald, ar trebui să iei în considerare efectul pe care îl va avea asupra aspectului și dispoziției camerei. Știind mai multe despre ceea ce reprezintă fiecare culoare, te va ajuta să alegi cea mai bună opțiune pentru fiecare spațiu.

Culori calde și confortabile

Culorile calde, situate în partea dreaptă a roții de culori, transmit un mesaj de apropiere și putere:

 • Roșul reprezintă energie, putere și pasiune. De asemenea, s-a constatat că stimulează pofta de mâncare, deci este o alegere perfectă pentru bucătărie
 • Portocaliul este mai puțin agresiv decât roșul, creează căldură și un sentiment de bucurie. Cu toate acestea, este adesea folosit doar ca și culoare de accent
 • Galbenul are efecte diferite în funcție de cât de mult îl utilizezi. În general, galbenul este o culoare care exprimă fericire, dar atunci când este suprautilizat, poate deveni copleșitor și îți poate distrage atenția de la ceea ce ai de făcut.

Culori reci și liniștitoare

Culorile reci, situate în partea stângă a roții de culori, oferă un sentiment de calm și încredere:

 • Verdele transmite un sentiment de prospețime și reînnoire. Este, de asemenea, una dintre cele mai proeminente culori ale naturii și se încorporează cu ușurință în orice cameră
 • Albastrul este, în general, o culoare liniștită. Albastrul deschis poate face ca o cameră să pară strălucitoare și răcoritoare, în timp ce un albastru intens creează un sentiment de regalitate
 • Violetul combină seninătatea albastrului și energia roșului, creând un aer calm.

Culori pastel

Culorile pastelate sunt rezultatul adăugării unei cantități mari de alb la o culoare. Acestea creează o senzație confortabilă și aerisită în orice cameră. Dau un aer proaspăt!

Culori neutre

Culorile neutre includ nuanțe de alb, bej, gri și negru. Culorile neutre sunt cele mai ușor de utilizat dintr-un simplu motiv: se potrivesc cu orice. Culorile neutre pot fi, de asemenea, elegante și dramatice. Mai mult de atât, culorile neutre nu se demodează, par naturale și plăcute.

Dacă alegi culori neutre, folosește accesorii (poze, tablouri, draperii, perdele, perne, fotolii etc) în culori îndrăznețe pentru a accentua pereții și pentru a adăuga interes vizual. Și când simți nevoia de o schimbare, pur și simplu poți schimba accesoriile.

Folosirea culorilor pentru a mări sau micșora spațiul

– Îmbină culorile astfel încât să creezi  iluzia unei camere mai mari sau mai mici, contrastând prin lumină și întuneric, cald și rece:

– Poți coborî vizual un tavan vopsindu-l mai întunecat decât pereții

– Poți da senzația de un tavan mai înalt vopsindu-l într-o culoare mai deschisă decât pereții

– Folosește culori neutre întunecate sau culori calde pentru a reduce vizual o cameră mare

– Transformă o cameră mică într-o cameră mai mare utilizând culori deschise.

Idei-de-zugrăvit-pereții

+ Alte idei de zugrăvit

 • Dormitor – Care este cea mai bună culoare de vopsea pentru dormitor? La fel ca și camera în sine, răspunsul întotdeauna: este personal. Ai nevoie de o scânteie pentru a te motiva dimineața? Sau preferi un cocon pentru relaxare? Mergi pe tonuri de pastel și dacă obiectivul tău final este pur și simplu un dormitor liniștit, atunci culorile neutre sunt perfecte. 
 • Living – Zona principală a casei tale, după cum sugerează și numele, we live in our living rooms. Este locul în care simțul estetic personal își pune amprenta. Relaxat și casual? Modern? Tradițional? Indiferent de stilul ales, culoarea perfectă a vopselei îl va evidenția frumos. Nuanțele calde tind să fie primitoare și confortabile, în timp ce nuanțele cu tonuri reci denotă o atmosferă elegantă și modernă.
 • Bucătărie – În timp ce culorile neutre sunt foarte populare pentru bucătării, poți aduce câteva accente colorate, chiar și o doză mică de culoare având un impact mare. Trebuie să ții cont că nuanțele calde stârnesc apetitul, în timp ce nuanțele reci îl inhibă.
Idei-de-zugrăvit-peretii

5 combinații de culori potrivite pentru orice cameră

1. Albastru deschis + albastru închis + alb rece

În afara neutrelor, nu există o familie de culori care să întreacă albastrul. Această nuanță nu numai că poate aduce un sentiment de seninătate, dar poate crea și acel aspect îndrăzneț, însă finuț.

2. Straturi de gri

Nu doar că este un bun calmant, dar este elegant în sine. Această combinație de culori creează un mediu contemporan, în stil scandinav.

3. Nuanțe pământii + tonuri portocalii

Ai obținut dintr-odată  o combinație atemporală, realizată în raiul culorilor, care este caldă, primitoare și pur și simplu uimitoare. 

4. Alb + gri rece

Dacă vrei un aspect proaspăt și modern, ideală este paleta de culori clasică de alb și gri, nuanțe ultra-versatile.

5. Alb + gri cald

Această asociere poate crea instantaneu o ambianță primitoare. Griul cald poate fi pânza perfectă pe care să te joci cu nuanțe îndrăznețe pentru mobilier sau decor și accesorii.

www.lucrareamea.ro

Now, let’s be creative!

Cum se aplică vopseaua lavabilă?

Cum se aplică vopseaua lavabilă?

Pereții casei tale îți colorează lumea și îți influențează mood-ul zilnic. Vrei să afli cât de ușor se poate aplica vopseaua lavablă de unul singur? Hai să descoperim în articolul de mai jos.

Ce este vopseaua lavabilă? Ei bine, mă bucur că ai întrebat. Copiii sunt celebri pentru faptul că murdăresc pereții, îi pictează când nu ești cu ochii pe ei, iar vopseaua lavabilă este un produs minunat, pe care îl poți aplica pe pereți pentru a te asigura că locuința ta se va curăța într-o clipită și va avea un aspect impecabil mereu.

Acum hai să vedem cam ce ar trebui să știi, în general, când dorești să te apuci de un astfel de proiect.

vopseaua lavabila

Alege o culoare

Prima întrebare pe care ți-o pui chiar înainte de a pune mâna pe o rolă sau trafalet este: Cum aleg culoarea vopselei?

Mergi la cel mai apropiat magazin de vopsele lavabile și poți cere câteva idei sau paletare, pe care le poți testa pe diferite unghiuri ale camerei, deoarece trebuie să ții cont că lumina schimbă nuanțele și astfel poți să îți dai seama ce îți place și ce se potrivește cu restul locuinței tale.

Mai poți încerca simulatoarele de culori online precum Color Visualizer pentru a-ți face o părere despre cum va arăta încăperea pe care dorești să o renovezi și te poți juca acolo cu mai multe culori. Poți alege o poză cu o încăpere asemănătoare cu a ta sau poți încărca o poză pe care să încerci culori. Poți reține codurile culorilor și să le comanzi. Așa vei face o simulare completă pentru lucrarea ta acasă!

Joacă-te cu efectele

Nu te feri să gândești outside the box și încearcă efecte diferite de vopsea. Poți face multe lucruri cu vopseaua lavabilă și nu este nevoie să optezi pentru aceeași culoare pentru toți pereții. Poți folosi culori diferite pe același perete sau, pentru un efect interesant, poți utiliza diverse străluciri. De exemplu, încearcă să vopsești un perete cu vopsea mată și apoi să creezi un design, peste stratul de bază, cu vopsea lucioasă. Efectul este unul subtil, însă plin de rafinament.

Selectează un luciu

Odată ce ai ales culoarea vopselei și design-ul, va trebui să decizi asupra strălucirii finisajului:

1. Finisajul lucios este strălucitor și cel mai reflectant la lumină dintre toate tipurile de finisaje și, de asemenea, este ușor de spălat.

2. Finisajul semilucios este oarecum reflectorizant, durabil și util în zonele care trebuie curățate în mod regulat.

3. Finisajul satinat are o strălucire foarte ușoară, astfel încât nu vei întâmpina dificultăți la curățare. De asemenea, oferă un aspect mai „moale” decât vopseua lucioasă sau semilucioasă.

4. Finisajul mat absoarbe lumina în loc să o reflecte, astfel încât funcționează bine pe pereții cu imperfecțiuni. Este excelent pentru dormitoare și orice pereți neuniformi sau pereți cu textură.

De reținut: Vopseaua mată are o senzație uscată (uneori cretoasă). Se pricepe la ascunderea defectelor și are un aspect „moale”, subtil. Cu toate acestea, nu se spală la fel de ușor ca și vopseaua semilucioasă sau lucioasă.

Vopseaua lavabilă – Câteva sfaturi utile

– Pregătirea corectă este unul dintre cele mai importante sfaturi pentru vopsit și este esențială pentru obținerea unui rezultat cu aspect profesional

– Mută din cameră orice lucru care ar putea să te împiedice în timpul procesului

– Șterge pereții înainte de orice, deoarece acest lucru va pregăti suprafața, eliminând murdăria, praful și grăsimile

– Umple fisurile din pereți și șlefuiște-le până devin netede

– Asigură-te că ai toate pensulele, rolele și tăvile de vopsea de care vei avea nevoie înainte de a începe. Cu siguranță nu o să vrei să te oprești în mijlocul procesului pentru a alerga la magazin

– Da, împachetarea consumă mult timp, dar merită. Folosește o bandă adezivă pentru a proteja tavanele, ferestrele, ușile și orice altceva care ar trebui protejat de vopsea. Astfel, te asiguri că vei obține linii drepte și că nu vei trece pe o zonă pe care nu dorești să o vopsești

– Este important să începi întotdeauna să vopsești din zona cea mai înaltă până la cea mai joasă. Începe cu partea superioară a pereților spre cea inferioară. În acest fel, controlezi orice picături care se pot  prelinge în jos.

De reținut: Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face, este să pui prea multă vopsea pe pensulă sau pe rolă. Este mult mai eficient să pui o cantitate mică și să aplici straturi subțiri. Este tentant să punem multă vopsea în speranța că nu va trebui să mai dăm un alt strat, însă rezultatul final nu va arăta la fel de bine. Două sau mai multe straturi subțiri de vopsea lavabilă vor face o treabă mai bună decât un strat gros.

Așadar, acum că te-am pus puțin în temă cu niște sfaturi generale despre cum se aplică vopseaua lavabilă, fii geană pe blog, pentru ca vor urma și pașii în detaliu.

Var lavabil: proprietăți, aplicare și diferență față de vopsea lavabilă

Var lavabil: proprietăți, aplicare și diferență față de vopsea lavabilă

var-lavabil-pentru-interior-exterior

Varul lavabil este o vopsea ecologică pe bază de var pentru pereți interiori sau exteriori și este o vopsea igienizantă recomandată pentru zugrăvirea depozitelor, pivnițelor, locuințelor, caselor construite din chirpici, a suprafețelor din beton și a pereților văruiți anterior.

Mai știți cum miros pereții văruiți? Vopseaua tradițională de var, așa cum o știm noi, se făcea acasă din aproximativ 5 kilograme var stins și 10 litri de apă. Acest amestec pentru zugrăvit pereții se numește lapte de var. 

Astăzi varul este din nou la modă și alegem varul modern – var lavabil – pentru mai multe motive: obținem aceeași suprafață albă, împrospătată, dezinfectată și poate chiar un miros familiar al timpurilor trecute. Mai mult, este potrivit și pentru exterior și este cel mai ieftin mod de a igieniza pereții.

var lavabil
Trilak Fresco var lavabil pentru interior și exterior

În acest articol afli următoarele:

 • Ce trebuie să știți despre var lavabil – vopseaua pe bază de var?
 • De unde știu dacă peretele a fost văruit sau vopsit?
 • Cum se aplică varul lavabil ?
 • Diferența între var lavabil și vopsea lavabilă
 • Ce aleg: var lavabil sau vopsea lavabila ?

Ce trebuie să știți despre var lavabil – vopseaua pe bază de var?

Varul lavabil îmbină calitățile tradiționale ale varului stins cu un aspect estetic superior, satinat, și cu aplicare ușoară. Este o vopsea naturală care permite difuzia vaporilor, suprafața vopsită asigură un miros plăcut și proaspăt de var. Este o vopsea prietenoasă cu mediul, nu conține solvenți și conservanți și se înscrie perfect în trendurile casei ecologice. 

Principalul avantaj al vopselei de var este că permite respirația naturală a peretelui și este în același timp economică și ecologică.

Varul lavabil se aplică ușor și cu trafaletul sau rola, nu numai cu bidineaua.

NU se recomandă varul lavabil pentru pereți acoperiți cu materiale pe bază de ipsos (glet pe bază de ipsos, plăci din gips-carton, etc) sau pereți acoperiți cu vopsea lavabilă anterior.

De unde știu dacă peretele a fost văruit sau vopsit?

Atunci când vreți să împrospătați un perete trebuie să știți cu ce a fost zugrăvit anterior. Acest lucru este important ca să știți ce materiale cumpărați și cum trebuie să procedați.

Pentru a determina cu ce tip de suprafață vopsită avem de-a face, se face un test simplu doar cu apă și un burete sau o cârpă curată.

Umeziți buretele sau cârpa și atingeți suprafața pe care doriți să o vopsiți. Dacă peretele a fost văruit, suprafața umedă se închide foarte mult la culoare. Dacă peretele a fost acoperit cu vopsele lavabile, atunci suprafața umedă nu se va inchide foarte mult la culoare.

Cum se aplică varul lavabil ?

Iată pașii de urmat pentru a zugrăvi cu var lavabil.

Pregătirea suprafeței pentru aplicarea vopselei pe bază de var

Suprafața ce urmează a fi vopsită cu var lavabil trebuie se curață de praf, impurități, grăsimi și se îndepărtează porțiunile care se desprind. Cel mai bine e să bateți ușor cu degetul pentru verificarea pereților.

Porțiunile care se desprind trebuie îndepărtate, iar crăpăturile sau găurile de cuie trebuie reparate cu produse pe bază de var.

Porțiunile suprafeței afectate de mucegai sau ciuperci se dezinfectează și se curăță cu soluție antimucegai.

Varul lavabil se poate folosi pe suprafețe minerale interioare și exterioare tencuite sau gletuite (nu pe bază de ipsos). 

A nu se aplica pe suprafețe vopsite în prealabil cu vopsea lavabilă, vopsea cu aracet, email, vopsea de ulei, lac, pe suprafețe din lemn sau material plastic.

De asemenea, nu se aplică pe suprafețe pe bază de ipsos (gleturi pe bază de ipsos, gips-carton, etc) deoarece acestea au un grad foarte ridicat de absorbție. Liantul din varul lavabil este absorbit, varul nu mai are priză și rămâne ca praf la suprafață. Poate va mai amintiți cum atingeam pereții și era o albeală pe mâini sau haine.  

Amorsarea suprafeței cu var lavabil diluat 

Pentru amorsarea pereților înainte de a fi aplicat varul lavabil se folosește produsul în sine diluat cu apă în proporție de 1:1. Aplicați amorsa de var cât mai uniform pe toată suprafața și lăsați să se usuce 4-5 ore.

În cazul varului lavabil pereții NU se grunduiesc cu amorsă acrilică, deoarece aceasta formează o peliculă care limitează aerisirea peretelui și implicit anulează principala caracteristică a varului lavabil. 

Aplicarea vopselei de var

Văruirea se recomandă a fi făcută la o temperatură a aerului și peretelui cuprinsă între 5°C și 30°C. Dacă văruiți la exterior este bine să alegeți o zi plăcută în care nu plouă, nu bate vântul și nu arde soarele.

Vopseaua de var trebuie amestecată bine și diluată cu apă la nevoie. La primul strat se poate dilua cu maxim 15-20% apă, iar la al doilea și al treilea strat aproximativ 10% apă.

Varul lavabil se poate aplica cu bidineaua, rola sau trafaletul obișnuit (nu din burete și nu cu părul scurt).

Pe o suprafață nouă, nevopsită se recomandă aplicarea a 3 straturi de var lavabil, iar pe suprafața văruită în prealabil 2 straturi sunt suficiente.

Între straturi trebuie să acordați 4-5 ore timp de uscare. Uscarea să fie lentă, fără soare direct și fără ploaie sau vânt care să umezească, respectiv să usuce prea repede. 

Vopseaua de var poate fi aplicată albă sau în culori pastelate, colorată cu pigmenți pentru var în proporție de până la 3%. Se pot obține și culori intense, dar atunci trebuie aplicat varul colorat cât de repede deoarece pigmentul îngroașă varul și devine mai dificil de întins. Vă recomandăm să faceți o probă înainte de aplicare.

De asemenea, pentru a asigura uniformitatea culorii, trebuie grunduirea făcută corect și uniform și toate vopselele necesare pentru utilizaretrebuie colorate și aplicate simultan. Vopseaua de var odată colorată nu se poate păstra pentru utilizări ulterioare.

Spălarea uneltelor și curățarea zonei de lucru

La terminarea lucrării se spală toate uneltele folosite cu apă. Astfel ele pot fi refolosite la următoarea lucrare și păstrăm și trusa de unelte completă ca orice meseriaș care se respectă.

Cel mai mult ne bucurăm de munca făcută atunci când toate sunt la locul lor, curate și frumoase.

Diferența între var lavabil și vopsea lavabilă

Vopseaua pe bază de var are o permeabilitate mai bună la vapori decât vopselele de dispersie apoasă, iar proprietățile sale dezinfectante, fungicide și de eliminare a mucegaiului sunt de asemenea remarcabile. 

Văruirea nu necesită mai multă expertiză și nici nu necesită mai multe unelte decât zugrăvirea cu alte tipuri de vopsea. Fiind și mai ecologic, varul lavabil devine din ce în ce mai acceptat în stilul nostru de viață și a dezvoltării durabile. Iar mirosul specific al varului ne trezește amintiri din copilărie. 

Ce aleg: Var lavabil sau vopsea lavabila ?

ProdusAvantajeDezavantaje
Var lavabileste antisepticpermite aerisirea naturală a perețiloreste ecologicdă un confort plăcutneutralizează anumite mirosurisenzația de proaspăt și curat este mai puternicăse aplică doar pe anumite suprafațe suportse usucă mai greuse lucrează mai greunu poate fi colorat în nuanțe închise/puterniceconsum mai mare: se aplică în 2, preferabil 3 straturi
Vopsea lavabilăse îngrijește mai ușorse aplică pe majoritatea suprafețelornu trebuie reîmprospătată desare rezistență și durată de viață mai marevarietate mai mareeste mai scumpănu permite aerisirea naturală a perețilornu este ecologică

Într-un alt articol am scris despre vopsea lavabilă și principalele proprietăți de care să ții cont în alegerea ei.

Dacă cunoști și alte persoane cărora le-ar fi de folos informații despre amenajări, dă-i un share! Sharing is caring 🙂

Cum aleg tencuiala decorativă

Cum aleg tencuiala decorativă

Tencuiala decorativă este una dintre cele mai populare metode moderne de placare exterioară. Aceasta este o soluție practică pentru a proteja pereții de factorii externi, pentru a le oferi un aspect atractiv din punct de vedere estetic și pentru a ascunde defectele.

Există diferite tipuri de tencuială pentru fațadă. În funcție de materia primă, tencuiala decorativă are proprietăți diferite, care trebuie luate în considerare în alegerea unui produs. Înainte de a începe lucrarea, ar trebui să examinați principalele tipuri.

Un lucru deosebit de ușor de remarcat, este acela că au aspecte estetice diferite și aceasta se poate vedea cu ochiul liber. Aici putem observa diferențe de formă între ele: unele au aspect de praf de piatră, altele au un aspect zgâriat sau scoarță de copac.

De asemenea, aspectul poate fi foarte asemanator la unele, dar la o privire mai atentă se poate observa o diferență de granulație între ele. Granulațiile pot varia intre 0,5 mm până la 3,5 mm. Referitor la capitolul estetic mai putem lua în calcul posibilitatea de a fi colorate într-o mare varietate de nuanțe.

Un aspect mai puțin cunoscut este acela că tencuielile decorative se deosebesc între ele și din punct de vedere calitativ, în funcție de compoziția chimică pe care o au.

cum-aleg-tencuiala-decorativa

Cum aleg tencuiala decorativă?

Pentru că astăzi avem oportunitatea de a accesa o gamă variată de tipuri de tencuială decorativă, alegerea acesteia nu este una tocmai ușoară, fiindcă aceasta trebuie sa fie de calitate, ușor de aplicat și, totodată, rezistentă în fața diverșilor factori de mediu care o pot afecta.

Pe baza scopurilor decorative, puteți alege diferite reliefuri ca aspect și atingere. Suprafața pereților, pe care se aplică stratul de tencuială, are o rugozitate plăcută. Este important ca stratul aplicat să nu depășească grosimea sugerată.

Tencuielile decorative pot fi colorate în mii de nuanțe, lucru ce oferă o multitudine de posibilități de alegere. Datorită acestui lucru, mă rezum la a vă sfătui să asortați culoarea aleasă cu tâmplaria și cu acoperișul.

După cum știți, în articolul anterior, vă prezentam tipurile de tencuială decorativă. Acum hai să intrăm mai mult în detalii, pentru a vedea ce tip de tencuială ce vi se potrivește.

Tencuială decorativă minerală

Avantaje:

-Tencuiala minerală lasă pereții să respire

-Imposibilă multiplicarea ciupercilor și a mucegaiului

-Nu este inflamabilă

-Materialul are un grad ridicat de rezistență la îngheț și la umiditate

-Puteți desfășura lucrarea la orice temperatură

-Nu este necesară nicio îngrijire suplimentară

-Nu este nocivă asupra sănătății umane.

Ca și dezavantaje am putea menționa că nu vine direct utilizabilă, ci trebuie să realizați amestecul, materialul are o culoare întunecată, deci trebuie aplicate mai multe straturi de vopsea, ceea ce ridică și costurile și are o durată de viață de doar 10 ani.

Tencuială decorativă siliconică

Avantaje:

-Vine sub formă finită

-Elasticitatea materialului vă permite să umpleți fisurile 

-Nu permite ciupercilor și mucegaiului să se înmulțească

-Respinge perfect umezeala

-Rezistentă la temperaturi scăzute sau ridicate

-Există două metode de aplicare: manuală și mecanică

-Interacționează bine cu suprafața pe care este aplicată

-Nu există miros neplăcut

-Este un material de finisare durabil, cu o longevitate de 25 de ani.

Singurul dezavantaj semnificativ al tencuielii de silicon poate fi numit costul său ridicat.

Tencuială decorativă silicatică

Avantaje:

-Vândut sub forma finită

-Are un nivel mediu de elasticitate

-Este considerat un material durabil, până la 20 de ani.

Cu toate acestea, tencuiala de silicat este destul de capricioasă:

-O cutie deschisă se usucă rapid

-Înainte de a o aplica, este necesar să pregătiți suprafața, ceea ce lungește timpul de lucru

-Necesită abilități și experiență

-Nu este permisă aplicarea materialului la temperaturi scăzute, condițiile meteorologice optime fiind 20+ grade Celsius și umiditatea de 60%.

Tencuială decorativă acrilică

Avantaje:

-Protecție UV ridicată

-Nu este inflamabilă

-Se întărește rapid, ceea ce vă permite să obțineți rapid un rezultat sau să și aplicați un al doilea strat sau vopsea

-Nu se teme de schimbările puternice de temperatură și umiditate

-Este posibil să aplicați aproape orice vopsea

-Cost mai redus

Două dezavantaje ale acestui material de finisare decorativ sunt:

– Gradul ridicat de electrostaticitate, de unde rezultă că pereții atrag praf și poluare

-Durata de viață este în jur de 15 ani.

Concluzie

La prima vedere, poate părea că toate tencuielile decorative sunt la fel și nu diferă între ele. O analiză mai atentă a materialului face posibilă crearea nu numai a unei fațade frumoase, ci și  originale. Acest lucru este posibil prin varietatea texturilor, culorilor și metodelor de aplicare.

Să trecem la treabă meseriașule!

Tipuri de tencuieli decorative

Tipuri de tencuieli decorative

Ce este tencuiala decorativă?

Tencuiala decorativă reprezintă ultimul strat care se aplică la exteriorul casei. Rolul tencuielii decorative nu este doar unul estetic, ci conferă, totodată, protecție împotriva factorilor din mediul extern. Este o soluție interesantă care vă permite să efectuați un finisaj frumos al pereților exteriori. Există multe opțiuni pentru a aplica această tencuială. În fiecare caz, se obține un efect neobișnuit și unic. 

Tencuiala decorativă a început să fie aplicată din ce în ce mai des, acest lucru datorându-se apariției trendului pentru tot ceea ce este natural și această acoperire vă permite să simulați diverse suprafețe pe care le găsim în natură.

Ca urmare, devine posibil să creezi modele, reliefuri pe suprafața pereților. Există multe tipuri de materiale, fiecare dintre ele având propriile sale caracteristici. Totuși, toate tencuielile decorative au ceva în comun, și anume, prețul. Nu poate fi numită o investiție mică, însă rezultatul merită.

Tipuri-de-tencuieli-decorative 3

Beneficiile tencuielii decorative

 • Varietate mare. Schimbând metoda de aplicare, puteți obține diferite texturi și relief
 • Tencuiala se aplică ușor, cu excepția câtorva specii „capricioase”. Simplitatea de a lucra cu acesta este un avantaj important.
 • Datorită protecției UV, vopseaua nu se estompează mai mult și păstrează un aspect atractiv
 • Materialul este rezistent la schimbările de temperatură, nu se teme de înghețurile severe, tolerează perfect și un climat umed și cald
 • Permite întregii case să „respire”
 • Nu are impurități dăunătoare, astfel încât tencuiala este sigură pentru sănătatea noastră
 • Soluția poate fi aplicată pe orice material al pereților – beton, piatră, ciment, gips-carton sau deasupra altei tencuieli

Tipuri de tencuieli decorative

Din moment ce pe piață există o gamă variată de tipuri de tencuială decorativă, alegerea acesteia nu este o sarcină tocmai ușoară, deoarece aceasta trebuie sa fie de calitate, ușor de aplicat și, în același timp, să reziste în timp diverșilor factori de mediu care pot afecta structura casei tale.

Iată care sunt cele mai utilizate tipuri de tencuială decorativă:

1. Tencuială decorativă minerală

Tencuiala minerală este fabricată pe bază minerală, de unde și numele. Se distinge de toate celelalte printr-o textură ușor grosieră, datorită conținutului din compoziția sa de particule zdrobite din diverse minerale, cum ar fi granitul sau marmura.

Se seteaza rapid și de aceea este necesar să lucrați cu astfel de compoziții cu promptitudine. O altă caracteristică este versatilitatea. Tencuiala minerală poate fi utilizată atât pentru lucrări interioare, cât și pentru lucrări exterioare.

2. Tencuială decorativă texturată

O caracteristică distinctivă a tencuielilor texturate este prezența oricărei texturi în compoziție. Crăpăturile frumoase sunt create în stratul superior al materialului și prin ele este vizibilă o culoare diferită a stratului de acoperire. Efectul zidurilor îmbătrânite poate fi atins atunci când aurul strălucește prin crăpături, care este atât de caracteristic stilurilor clasice sau baroce.

3. Tencuială decorativă mozaic

Acest material este un amestec de rășină acrilică și pulbere de piatră naturală. Este o tencuială extrem de rezistentă la condițiile meteorologice aspre, fiind o alegere perfectă pentru exterior. Procesul de aplicare a materialului nu este considerat ușor, necesită o anumită abilitate a unui maestru. Pentru a evita irosirea de material scump, este mai bine să angajați un specialist.

4. Tencuială decorativă acrilică

Acest tip de tencuiala decorativă este bazat pe mai multe varietăți de rășină acrilică, pigmenți si ingrediente minerale. Tencuiala decorativă acrilică conferă un aspect deosebit de plăcut. Materialul este deja vândut sub formă finită, nu este necesară diluarea cu apă. Imediat după achiziție, puteți începe lucrarea. Datorită polimerului acrilic, tencuiala, pe măsură ce se usucă, devine foarte durabilă și nu se teme de efectele mecanice.

5. Tencuială decorativă siliconică

Acest soi a apărut pe piață relativ recent, dar a câștigat imediat dragostea consumatorilor. Versiunea din silicon este universală. Este potrivit atât pentru interior cât și pentru exterior.  Printre altele, este un bun antistatic. Tencuielile din silicon depășesc adesea toate  probele pentru durabilitate și rezistență la uzură. Suprafața poate fi vopsită sau poate fi adăugată culoare tencuielii.

6. Tencuială decorativă silicatică

Baza amestecului de silicat este sticla lichidă. Tencuiala poate tolera cu ușurință umiditatea ridicată și expunerea la apă. Opțiunile de silicat sunt utilizate în principal pentru exterior, dar nu există contraindicații pentru utilizarea lor în decorarea interioară. Tencuielile cu silicat se vând sub formă finită și pot fi utilizate imediat după cumpărare. De asemenea, este un material ecologic.

Acum că deții toate cunoștințele de care ai nevoie, poți alege tipul de tencuială decorativă care ți se potrivește ție și casei tale.

en_USEnglish
en_USEnglish