4 Idei de organizare acasă (pentru a deveni un maestru al organizării la tine acasă)

4 Idei de organizare acasă (pentru a deveni un maestru al organizării la tine acasă)

Dacă te afli în situația de a munci mai mult de casă în această perioadă, probabil ai înțeles deja cât de important e ca mediul în care te afli să fie cât mai bine organizat. Dacă nu ai avut încă această revelație, continuă să citești acest articol, pentru că vei putea să înțelegi mai bine de ce uneori te simți lipsit de motivație sau copleșit de ambientul din jurul tău. E foarte posibil să aibă legătură cu felul în care îți este organizată casa, iar aici vei găsi patru idei rapide și practice pentru a rezolva această problemă.

Felul în care îți organizezi ambientul de acasă trebuie să fie în strânsă legătură cu stilul tău de viață, cu preferințele, job-ul și gusturile tale. Nu există un model de succes și nu ar trebui să încerci să copiezi lucruri văzute în filme, însă există câteva principii de eficientizare a spațiului de acasă, iar unul dintre acestea se referă la deciziile pe care le luăm atunci când începem o „curățenie generală”.

Fii musafir în propria casă, apoi acționează

Uneori, dezordinea e atât de mare încât uiți cum obișnuia să arate o cameră atunci când era cu adevărat bine organizată. Pentru a-ți face o idee cu privire la ceea ce ai de făcut pentru a eficientiza spațiul din casă, pune-te în pielea unui musafir și gândește-te la lucrurile care îți „sar în ochi”. 

Apoi acționează. Fă totul dintr-un „sprint”, stabilește într-o cameră o zonă în care sortezi tot ceea ce scoți din cameră vizată de întregul proces de reoriganizare și începe să iei decizii.

Figure 1 GETTY IMAGES

Lasă la îndemână ceea ce utilizezi frecvent

Pentru a economisi timp și a răvăși cât mai puține obiecte atunci când ai nevoie de un singur lucru din casă, aranjează în funcție de frecvența utilizării. Ceva ce utilizezi frecvent trebuie să îți fie tot timpul la îndemână, în timp ce obiectele folosite doar la anumite ocazii pot sta în spațiile de depozitare mai puțin accesibile. În caz contrar, te poți pune în situația de a avea nevoie de o scară de câteva ori pe zi pentru a lua prosoape dintr-un dulap la care nu ajungi, iar în acest fel pierzi timp și riști să faci și mai multă dezordine. 

Gândește eficient înainte de a organiza

Pentru mulți dintre noi, atunci când vrem să rezolvăm dezordinea din apartament, soluția e să dăm fuga la un magazin de bricolaj și să cumpărăm diverse coșuri, rafturi mobile, cuiere și organizatoare. Însă înainte de a face acest lucru, crucial este să decidem care sunt lucruri de care avem cu adevărat nevoie, astfel încât să nu ne punem în situația de a cheltui bani în plus și timp prețios cu organizarea unor lucruri de care nici măcar nu avem nevoie.

Foarte important e ca în astfel de situații să luăm decizii rapide, iar decizia de a arunca sau păstra ceva ar trebui să fie luată în funcție de trei considerente:

 • Am folosit acest obiect în ultimul an? Dacă răspunsul este „nu”, atunci e clar că acel obiect nu îți e de prea mare folos. Dacă ocupă spațiu fără să fie folosit, poți la fel de bine să renunți la el.
 • Am nevoie de el? Orice obiect ar trebuie să aibă o utilitate practică sau sentimentală. Dacă nu mai îndeplinește niciunul dintre cele două criterii, decizia este simplă: scapă de el.
 • Se potrivește cu stilul meu de viață și cu planurile mele? Dacă locuiești de mai mult timp în același loc, probabil ai strâns multe lucruri de-a lungul anilor. Însă trecerea anilor înseamnă și multe schimbări, iar schimbările înseamnă și multe lucruri ce nu mai sunt utilizate. Dacă nu te mai dai cu skateboard-ul pentru că pasiunea ta a devenit mersul cu bicicleta, nu ai niciun motiv să ții patru metri pătrați din debara ocupați cu echipamentul tău de skateboard. Ia decizii bazate pe ceea ce ești în prezent sau pe ceea ce plănuiești să faci în viitor.

Elimină „zonele fierbinți” ale dezordinii

Specialiștii în decorațiunii interioare vorbesc despre suprafețele plane ca fiind adevărate „zone fierbinți” ale dezordinii într-o casă. În esență, orice scaun, masă ori etajeră se pot transforma rapid oaze de dezordine pentru simplul fapt că la un moment dat te-ai grăbit și era simplu să arunci haina pe scaun. Iar acolo unde ajunge o haină, cu siguranță va ajunge și a doua, și a treia etc. 

Soluția este simplă: acolo unde ai suprafețe plane, ocupă-le cu obiecte care îmbogățesc vizual ambientul casei. Dacă pe masă pui o vază cu flori, cu siguranță nu vei mai arunca acolo haine. Dacă pe noptieră vei pune două rame foto cu prietenii sau familia ta, slabe șanse să fii tentat să mai părăsești acolo pahare goale. Cât despre scaun, dacă se află într-un loc în care pare că te imploră să îl acoperi cu rufe, poate ar fi momentul să îl muți de acolo.

Figure 2 GETTY IMAGES

Impune-ți limite clare

Atunci când organizezi interiorul casei tale e important să impui limite clare pentru numărul de obiecte asemănătoare pe care le poți aranja într-un singur loc. Cu toții avem faimosul dulap de bucătărie în care păstrăm plase, însă e crucial să nu pierzi controlul asupra situației: doar pentru că plasele se adună, asta nu înseamnă că ele trebuie să ajungă și în alte dulapuri. Aplică aceeași logică și în privința lucrurilor la care ții cu adevărat, cum ar fi obiectele de colecție. Cu siguranță e important să îți amintești din când în când cât de greu a fost să pui la un loc acea colecție de machete auto, dar dacă e vorba despre 100 de bucăți, probabil ar fi bine să nu ocupi toată mobila din living cu mașini în miniatură.

La final, când vei termina de organizat, fă o poză și păstreaz-o în telefon pentru a putea vedea din când în când cum trebuie să arate acel loc și pentru a putea compara cu felul în care arată atunci când nu mai e la fel de organizat.

Vezi mai multe articole și idei de amenajare.

Idei DIY pentru un Crăciun perfect decorat și plin de inspirație (Idei decorațiuni Crăciun)

Idei DIY pentru un Crăciun perfect decorat și plin de inspirație (Idei decorațiuni Crăciun)

idei-decoratiuni-craciun

Pentru foarte mulți dintre noi, Crăciunul este și un prilej de mare presiune atunci când vine vorba despre decorarea casei sau a apartamentului. Nu e niciun secret din faptul că ne dorim cu toții să avem un spațiu cât mai cald și primitor, dar în același timp nimeni nu vrea să cheltuiască o avere pentru decorațiuni.

Aici intră în scenă cămara, colțul de balcon pe care depozităm diverse obiecte devenite inutile sau boxa din subsol în care se află tot felul de lucruri strânse de-a lungul anilor. Dacă ai puțină imaginație, niște lipici, o foarfecă și multă răbdare, poți avea un decor estival minunat fără investiții mari. În plus, vei putea descoperi foarte rapid că a decora pentru sărbătorile de iarnă folosind ce ai prin casă se poate transforma foarte rapid într-o activitate perfectă de weekend pentru tine și familia ta. Copiii adoră să facă obiecte care ulterior vor fi admirate de musafiri, în timp ce tu vei putea vedea și latura distractivă și mai ales economică a sărbătorilor. În plus, depozitul de obiecte inutile va fi ceva mai mic după ce termini de decorat.

… pentru ușa de la intrare

Idei decorațiuni Crăciun – O ramă de tablou ornată în spiritul Crăciunului

Oaspeții tăi trebuie să știe încă de la intrare că vor păși într-o lume a magiei sărbătorilor de iarnă, așa că procesul de decorare trebuie să înceapă cu veranda. Dacă ai în garaj o ramă de tablou pe care nu ai aruncat-o încă, acum îi poți găsi o întrebuințare tematică. După ce o recondiționezi și îi aplici un strat de vopsea, ornamenteaz-o folosind crengi de brad, o panglică frumos aranjată și câteva globuri colorate în nuanțe de sezon. Vei obține un ornament simplu dar de efect și, în plus, vei da un sens acelei rame care, altfel, pur și simplu aștepta să fie aruncată la gunoi.

Figure 1: KRYSSIA CAMPOS/GETTY IMAGES

Idei decorațiuni Crăciun – O ghirlandă de prăjiturele

Vrei să te asigur că oaspeților tăi le este trezit apetitul pentru dulciuri de sezon chiar înainte să îți treacă pragul? Tot ce ai nevoie pentru a realiza o ghirlandă de prăjiturele sunt câteva sfori colorate și un bol cu prăjiturele coapte în forme de brad, steluță sau om de zăpadă. Două detalii foarte importante pentru ca acest ornament să îți iasă: ai grijă ca acea gaură prin care introduci sfoara să fie făcută în aluat, înainte de coacere și, măcar la fel de important, încearcă să nu mănânci prăjiturelele atunci când le pui pe sfoară.

Figure 2: ISTETIANA/GETTY IMAGES

… pentru interiorul casei

Idei decorațiuni Crăciun – Cerbi din resturi de lemn

Puțini reușesc să fie atât de norocoși încât să cumpere un brad de Crăciun care nu trebuie ajustat. Dar dacă îți rămân mici bucăți de lemn din „piciorul” bradului, acestea pot deveni ornamente drăguțe pentru livingul tău. Ai nevoie de un fierăstrău, o bucată de șmirghel cu care să netezești capetele lemnului, crenguțe de brad pentru detalii, lipici pentru a putea lipi părțile între ele și câteva ornamente roșii care să reprezinte nasul roșu al renilor. 

Figure 3: KEITH GETTER/GETTY IMAGES

Idei decorațiuni Crăciun – Brazi ornamentali din paste

Cu toți avem o mare problemă atunci când gătim paste: o cutie întreagă e fie prea mare, fie prea mică, niciodată suficientă, așa că tot timpul rămân câteva paste. Dacă ai fost suficient de inspirat sau leneș ca să nu le arunci, uite o idee pentru a le transforma într-un ornament de Crăciun foarte cool: ai nevoie de o bucată de carton pe care să o lipești într-o formă de con, un tub de lipici și paste în formă de scoică. Lipește concentric pastele pe bucata de carton și la final te alegi cu un super bibelou-alimentar. Nu uita de „steluța” din vârf.

Figure 4: OLYA DETRY/SHUTTERSTOCK

… pentru bradul de Crăciun

Idei decorațiuni Crăciun – Ornamente din carton

De-a lungul anului aduni în casă zeci de cutii de carton care, de cele mai multe ori sfârșesc prin a fi aruncat la gunoi. În preajma sărbătorilor le poți da o utilitate minunată și le poți transforma rapid în ornamente pentru bradul de Crăciun. Ai nevoie de un cutter și câteva forme de brăduți, plus multă răbdare și inspirație. La final, bucățile de carton pot fi colorate de cei mici sau poți încerca un design minimalist cu care mai mult ca sigur nu poți da greș.

Figure 5: SOL DE ZUASNABAR BREBBIA/GETTY IMAGES

Idei decorațiuni Crăciun – Ornament din piese de Scrabble

Dacă ești fan board games și vrei ca asta să se vadă și în felul în care ți-ai aranjat bradul de Crăciun, această idee este perfectă pentru tine. Ai nevoie doar de câteva piese de scrabble din setul vechi pe care oricum nu îl mai folosești de câțiva ani, lipici și o panglică. Când ai toate aceste elemente, pur și simplu mai rămâne să îți folosești inspirația și să „legi” împreună un mesaj cât mai interesant.

Figure 6: craftsbyamanda.com

… pentru cadouri

Idei decorațiuni Crăciun – Ciorapi home made

Chiar crezi că e nevoie să te plimbi ore întregi prin supermarket pentru a găsi o pereche interesantă din faimoșii ciorapi pentru Moș Crăciun? Cert este că ai nevoie de ei pentru că Moșul nu lasă cadourile oriunde, dar cu puțină imaginație și suficientă pânză groasă vei putea să asamblezi proprii tăi ciorapi hand made. Trasează cu creionul două contururi de ciorapi pe bucata de pânză, folosește un lipici de bună calitate pentru a lipi cele două bucăți rezultate, iar după ce se usucă îți mai rămâne doar să le pui la șemineu și să aștepți cadourile.

Figure 7: RAY KACHATORIAN/GETTY IMAGES

Idei decorațiuni Crăciun – Ghiveciul-ren

Fiecare avem prin casă un ghiveci dintr-un material ceramic, iar aceste elemente se pot transforma foarte ușor într-un cadou foarte ingenios. De exemplu, folosind un ghiveci pe care deja l-ai curățat și recondiționat, hârtie creponată, lipici și câteva elemente decorative precum urechi de pluș, un nas pufos și ochi de jucărie, poți crea un ren autentic fără să fie nevoie să depui un efort foarte mare. Desigur, dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție, poți alege o barbă și o căciulă de sezon, iar vechiul tău ghiveci poate deveni rapid o reprezentare a lui Moș Crăciun.

Figure 8: PLATSLEE/SHUTTERSTOCK

Copertina – O soluție excelentă pentru locuința ta

Copertina – O soluție excelentă pentru locuința ta

Dacă într-un articol precedent vorbeam de un scurt refresh al aspectului casei prin vopsirea și recondiționarea ușilor sau a ferestrelor din lemn, astăzi a sosit momentul să discutăm de o altă mică schimbare pentru tine și locuința ta: copertina pentru uși, ferestre, terasă sau balcon.

Utilizarea copertinelor pentru uși și ferestre este un proiect ușor de realizat, atât timp cât ai ales modelul dorit și înțelegi câteva aspecte importante pe care noi le-am menționat mai jos.

Deși anumite persoane le consideră inestetice și de domeniul trecutului, acestea sunt foarte utile și îmbunătățesc aspectul exterior al locuinței fără o investiție prea mare. De asemenea sunt la mare căutare în ultimii ani datorită creșterii temperaturilor din anotimpul cald.

Unde pot fi amplasate copertinele?

– la intrarea în imobil pentru a proteja ușa,

– la ferestrele imobilului,

– în spațiile unde se află terasa sau balconul

– în spații comerciale (ex. cafenele, magazine etc.)

Ce modele de copertine există pe piață?


Am decis să vă prezentăm câteva dintre cele mai populare modele:

Copertină – Din punct de vedere al structurii de rezistență

– profile din oțel pentru construcții;

– profile din lemn;

– profile din otel inox.

Copertina – Din punct de vedere al materialului de acoperire

– sticlă securizată și laminată;

– pânză teflonată;

– policarbonat celular;

– policarbonat compact.

Copertină – În funcție de tipul acestora:

 • Copertine retractabile cu braț articulat;
 • Copertine retractabile cu role;
 • Copertine retractabile cu braț fix;
 • Copertine fixe.

Copertina – Avantaje

Protecție 

Copertina oferă protecție excelentă la radiația solară ultra-violetă, UV, la ploaie și zăpadă, este rezistentă la vânt puternic, frig și la temperaturi ridicate.

Reducerea cheltuielilor

În funcție de modelul ales, copertinele pot crește eficiența energetică, diminuând astfel costurile.

Investiție mică, impactul vizual mare

Prețul unei copertine poate pleca de la câteva sute de lei și poate schimba radical aspectul locuinței tale fără prea mari eforturi.

În funcție de locul montării:

Copertină pentru geam

 • Oferă eficiență energetică prin acoperirea geamurilor
 • Reduce temperatura interioară a locuinței în timpul verii
 • Oferă protecție extra pentru geamuri

Copertină ușă

 • Protejează ușa la intemperii
 • Oferă un aspect plăcut locuinței

Copertină retractabilă (Marchiză sau Pergolă)

 • Un model ideal pentru spații exterioare (terase, cafenele etc.)
 • Se poate regla cu ușurință din telecomandă
 • Oferă un aspect primitor terasei sau balconului tău și te protejează de intemperii

Avantaje și dezavantaje – Copertină fixă vs Copertină retractabilă

Copertina fixă

Avantaje

 • Se poate monta ușor pe perete,
 • Rezistentă la furtuni severe,
 • Ideală pentru uși și ferestre
 • Costuri mici

Dezavantaje

 • Au nevoie de o mentenanță ridicată
 • Poziționarea și orientarea – nu pot fi ajustate
 • In funcție de model, are nevoie de puncte de susținere separat (ex. stâlp de rezistență) pentru a acoperi o suprafață mai mare

Copertină retractabilă

Avantaje

 • Flexibilitate – datorită funcției retractabile,
 • Nu necesită foarte multă mentenanță 
 • Este perfectă pentru balcoane și terase

Dezavantaje

 • Costuri mai mari de achiziție
 • Reparațiile pot fi mai costisitoare
 • Vulnerabilă la furtuni și vreme severă

Sfaturi pentru a alege copertina 

 • Măsoară înainte de a face achiziția.
 • Integrează copertina în funcție de stilul locuinței și de nevoile tale.
 • Verifică mereu calitatea produselor și garanția oferită, înainte de a cumpăra copertina.
 • Atunci când vremea este severă, asigură-te că copertina retractabilă este strânsă

Întrebări frecvente 

Care este diferența între copertină, marchiză și pergolă?

Diferența este dată de materiale, mecanism și dimensiunea acestora.

Pot instala singur copertina?

Instalarea copertinei nu este foarte dificil de realiza, iar asta ține foarte mult de abilitățile tale de meseriaș.

După cât timp se deteriorează policarbonatul?

Plăcile din policarbonat sunt garantate minim 5 ani împotriva îngălbenirii excesive, pierderii capacității de transmitere a luminii și pierderii rezistenței mecanice în urma expunerii la intemperii.

Indifferent de modelul ales, o copertină de calitate care se integrează în estetica locuinței tale este o investiție foarte bună pe care o poți face fără prea multe bătăi de cap. Tu ce părere ai despre utilizarea copertinelor?

Cum vopsesc ferestrele din lemn în 4 pași simpli?

Cum vopsesc ferestrele din lemn în 4 pași simpli?

Sfaturi cum să vopsești ferestrele din lemn pentru un aspect frumos și îngrijit și să nu le schimbi cu rame de geamuri din PVC.

Chiar dacă majoritatea avem geamuri termopan, pentru unele clădiri aflate în zone protejate, case de la țară, cabane și case de vacanță din lemn este indicat să păstrăm ferestrele din lemn și să le acordăm atenție pentru a nu se degrada, ba chiar să arate frumos și îngrijit.

Deci? Cum vopsesc ferestrele ?

Sursa foto Pixabay

Iată câteva sfaturi pentru a revopsi ferestrele:

Alege vopseaua potrivită

În ultima perioadă familia vopselelor s-a mărit considerabil, de aceea este important să alegem o vopsea bună (nu ieftină!), pentru un rezultat durabil și estetic. Informează-te despre variantele de cumpărat înainte să te apuci de treabă. De multe ori economisești timp prețios dacă învestești puțin în informare. Alege corect vopseaua pentru lucrarea ta cu detaliile despre vopsele pe care le poți citi în articolul nostru Vopsele, Vopseluri.

Nu folosi prea multă vopsea și aplică uniform, astfel încât să nu ai diferențe de intensitate a culorii.

Alege pensulele potrivite

Pentru orice obiect de vopsit, fie ușă, fereastră sau mobilier, este bine să ai două pensule: una mai lată, cu care poți vopsi suprafețe mai mari, și una mai îngustă, cu care poți vopsi colțuri, rotunjiri sau suprafețe mai înguste.
De asemenea, alege o pensulă bună, nu neapărat ieftină! O pensulă de slabă calitate va pierde păr și va da un aspect urât obiectelor vopsite.

Protejează/acoperă suprafețele care nu trebuie vopsite

Mai ales la ferestre este bine să acordăm atenție sporită acoperirii suprafețelor pe care nu trebuie să ajungă vopsea, ca să nu ne facem și mai mult de lucru. Folosește bandă de hârtie adezivă pe geamuri (sticlă) de lângă ramă ca să poți vopsi lejer ramele complet. Acoperă podeaua cu folie de acoperit sau cartoane, în caz că ajung picături de vopsea pe jos, să ajungă pe folie sau carton și nu direct pe podea.

Vopsește din interior spre exterior

Începe să vopsești mai întâi în interior și apoi să te îndrepți către exterior, lăsând la urmă rama exterioară a ferestrei. Procedează la fel și cu geamurile care au despărțitoare pe mijloc (acea cruce): începe să vopsești despărțitoarele din centrul geamului și apoi îndreaptă pensula spre marginile exterioare.

Vopsește întâi suprafețele verticale și apoi cele orizontale

Dacă faci invers, riști să picure vopsea pe suprafețele orizontale deja vopsite, ceea ce e neplăcut și implică vopsirea din nou.

Lasă fereastra deschisă în timpul uscării

Dacă închizi fereastra cu vopseaua proaspătă, la redeschiderea ferestrei aceasta va rupe stratul de vopsea care s-a lipit. Aspectul va fi unul foarte urât și va fi nevoie să revopsești.

Procesul de vopsire al ferestrelor este asemănător cu cel al ușilor din lemn sau a oricărui obiect din lemn care necesită revopsirea.

Am descris în detaliu cum trebuie să revopsești lemnul în articolul nostru cum vopsesc și repar ușile din lemn. Sunt și câteva trucuri pentru a vopsi bine și repede.

Etape de lucru pe scurt:

 1. Șlefuiește fereastra
  Șlefuirea/șmirgluirea o poți face manual. Folosește hârtie abrazivă pentru netezi suprafața ramei de fereastră, mai ales dacă a avut unele lovituri mecanice sau zgârieturi mai adânci. Dacă este necesar folosește un șpaclu pentru a îndepărta vopseaua mai groasă, uscată, crăpată sau scorojită.
  Dacă fereastra are mai multe straturi de vopsea pe care trebuie să le îndepărtezi atunci te rugăm să parcurgi articolul nostru în care explicăm cum să dai jos vopseaua veche, mecanic sau chimic.
  Stratul vechi de vopsea care este în stare bună îl șlefuiești cu șmirghel mai fin.
 2. Șterge praful
  După ce ai netezit suprafața ramei, ștergi cu o lavetă sau cârpă umedă praful rezultat de la șmirgluit. Este important să ștergi praful ca următorul strat pe care îl aplici să aibă o aderență bună. Vopseaua care nu a aderat bine la suprafață se va exfolia în timp.
  ATENȚIE! Nu scutura cârpa de praf în apropierea vopselei/lacului proaspăt sau în apropierea locului unde vei vopsi. Praful împiedică aderența următorului strat de lac/vopsea și dă un aspect nisipos stratului final.
  O altă soluție ar fi să aspiri praful, dar cu mare atenție să nu zgârii suprafața.
 3. Vopsește fereastra
  După ce ai curățat de praf, se poate aplica stratul final, adică stratul de vopsea.
  Desfaci cu grijă cutia de vopsea și amesteci câteva minute bune ca să omogenizezi foarte bine vopseaua.
  Dacă după primul strat de vopsea se văd pete de culoare mai intense sau nu este uniform stratul de vopsea, aplică și al doilea strat, bineînțeles după uscarea completă a primului strat.
 4. Spală uneltele, depozitează vopseaua rămasă și curăță suprafața de lucru!
  După terminarea lucrării tale, spală foarte bine uneltele folosite dacă vrei să le mai folosești și la următoarea lucrare.
  Dacă ai avut vopsea pe bază de diluant, spală uneltele cu diluant și lasă-le la uscat, apoi le poți pune la locul lor în atelierul tău.
  Dacă ai avut vopsea pe bază de apă, spală uneltele cu apă și lasă-le la uscat, apoi le poți pune la locul lor în atelierul tău.
  Dacă ți-a rămas vopsea citește articolul nostru despre cum să depozitezi vopseaua rămasă sau dă-o cuiva căruia i-ar prinde bine pentru o mică împrospătare.
  Ultimul lucru care ți-a rămas de făcut este să strângi și să faci curat la “locul de muncă”.

Cea din urmă etapă este să te bucuri de lucrarea ta și aspectul frumos al ferestrelor tale!

Ne dorim să ajungă sfaturile noastre la cât mai multă lume! Ajută și pe alții cu sfaturi, dând un share acum!

Amenajare grădină cu flori

Amenajare grădină cu flori

 Cu o floare nu se face primavară, dar cu o grădina plină cu flori poți aduce un strop de culoare și armonie în jurul casei tale.


Pentru a amenaja o grădină cu flori avem nevoie în primul rând de o imagine de ansamblu a acesteia, sa vizualizam cum va arăta și unde o vom amenaja

 În al doilea rând avem nevoie de o temă, un spectru coloristic pentru a crea o sinergie de culori în grădina ta.

 Cum adică tema de culori? 

  De exemplu, dacă dorim roz, alb și violet ca temă de culoare, vom căuta flori din acest spectru de culoare și putem folosi mai multe variante  precum bujorii roz, aliuul mov (ceapa decorativă) și hortensia albă. Dacă îți este dificil să alegi mai multe culori poți utiliza doar doua dintre acestea ( spre exemplu galben si violet sau roșu și galben etc.). 

Lalelele sunt o opțiune grozavă pentru a te juca cu nuanțele și a simplifica întreg procesul.

Folosește florile de-a lungul aleilor

 O alee înconjurată de flori are o frumusețe aparte. Plimbandu-te prin grădina ta poți avea parte de trăiri inedite într-o explozie de culori și miresme. Acest moment este cu siguranță modul prin care te poți bucura de amenajarea florală pe care tu ai creat-o. 

Amenajează grădina cu flori în diverse forme geometrice

 Ai în grădina ta un copac, o statuie sau orice alt element pe care vrei să-l pui în evidență? Poți crea mai mult dinamism amenajând un cerc din flori în jurul acestora. 

 Dacă forma circulară nu se potrivește grădinii tale, poți opta și pentru amenajarea florilor în rânduri bine delimitate, printr-un pat floral.

Flori crescute în plan vertical

 Această forma de amenajare poate îți pare puțin complicată dar este o alegere extraordinară pentru a avea o grădină cu adevarat specială. 

Câteva exemple de flori cățărătoare pentru grădina ta:

 • Mâna maicii domnului
 • Zorelele
 • Wisteria sau Glicina
 • Trâmbița
 • Trandafirii cățărător

Suporturi pentru flori din diverse obiecte reciclate – DIY

 Dacă ar fi să privim dintr-o manieră filozofică, florile pot reprezenta frumusețea vietii, efemeritatea și delicatețea. Puse lăngă anumite obiecte vechi, ne pot oferi un stimul vizual aparte prin perceperea contrastelor puternice dintre cele doua elemente diferite. Poți utiliza o roabă veche, o găleată sau orice alt obiect peste care trecerea anilor au reusit să-si pună amprenta. 

Vezi și idei pentru amenajarea curții.

Dacă ai câteva anvelope uzate le poți reutiliza, oferindu-le diferite forme interesante pentru a le amplasa în grădina ta.

Obiecte din lemn – În amenajarea grădinii cu flori – DIY

 Nu trebuie să fii tâmplar pentru a răspunde chemării tale creaționiste în lumea meșteșugurilor din lemn. Cu puțină dedicare, câteva tutoriale și un strop de creativitate, poți amenaja diverse suporturi din lemn care să fure privirea oricărei persoane atunci când îți vizitează grădina ta cu flori.

 La final inclusiv tu o să fii uimit de operele de arta pe care le-ai realizat.

Utilizarea pietrelor în diverse forme – DIY

 Florile se mai ofilesc, dar pietrele rămân neschimbate. Rezistente la intemperii și foarte utile în peisagistică, pietrele sunt o modalitate ideală pentru amenajarea grădinii cu flori. Fiind un element ce se găsește în mod firesc în natură, cu ajutorul pietrelor de diferite forme poți crea o adevarată opera de artă în grădina ta.

Acestea sunt câteva idei și sfaturi pentru amenajarea unei grădini cu flori. Tu ți-ai plănuit cum va arăta grădina ta?

 Sursa foto: Pinterest & Freepik

Amenajare curte mică într-un buget redus

Amenajare curte mică într-un buget redus

 Indiferent de dimensiunea ei, o curte mică poate să devină cu ușurință o adevărată capodoperă peisagistică. Toate acestea, cu puțină dăruire din partea ta și un gram de inspirație de la noi.

 Dacă te gândești să schimbi înfățișarea grădinii, de obicei acest proces presupune un cost destul de mare și adesea apar alte cheltuieli neprevăzute pe parcurs. Avantajul unei curți mici constă în faptul că investiția inițială, împreună cu timpul alocat acesteia sunt semnificativ mai mici.

Da, poți schimba radical aspectul curții tale într-un timp scurt și o poți amenaja destul de ieftin. Cum facem asta?
Găsești mai jos câteva idei interesante pentru grădinata:


Idei amenajare curte ieftin

Mobilier făcut din paleți (DIY)

O idee destul de comună pentru cei care preferă să creeze diverse obiecte de tip do-it-yourself este refolosirea paleților pentru decorarea grădinii. Cele mai întâlnite variante sunt paleții amenajați pe post de canapea sau pentru o masă perfectă pentru servit cafeaua cu cei dragi.

O cărare din criblură

Când vine vorba de pavarea unei curți, aceasta reprezintă un cost destul de ridicat, iar folosirea unei cribluri este o soluție excelentă. De asemenea, poți folosi și piatra naturală de dimensiuni mai mari pentru cărare, pentru a delimita anumite spații sau poate fi folosită chiar la amenajarea unei fântâni arteziene.

Textura interesantă, împreună cu contrastul natural, face ca această alegere să fie una potrivită pentru o curte mică încadrată într-un buget redus.

Plantează un copac

Atâta timp cât plantarea unui copac nu afectează temelia construcțiilor din curtea ta, aceasta este o idee grozavă. De ce spunem asta?

Costurile sunt destul de mici în raport cu schimbarea pe care o poate aduce în timp plantarea unui copac.

Reciclează mobilierul vechi

Poți recicla cu ușurință piese de mobilier vechi și le poți integra în curtea ta. Aspectul vintage pe care piesele vechi îl aduc în designul curții tale este unul din principalele motive pentru care am ales această idee.

Amenajare curte mică 

O curte mică poate fi transformată într-un colț de rai prin câteva trucuri simple:

 1. Planifică spațiul înainte să treci la treabă. Da, ai auzit bine, ia un pix și o foaie și gândește toate zonele din curtea ta, împreună cu modul de delimitare a acesteia.
 2. Aplică regula treimilor. Ce înseamnă asta? Vei alege 3 elemente principale de amenajare, cum ar fi – flori, piatră și lemn. Aceeasi regulă poate fi folosită și la alegerea culorilor pentru curtea ta. Acest truc este des folosit de specialiștii în peisagistică.
 3. Prin natura ei, curtea este o zonă împrejmuită de gard, care creează o anumită intimitate. Te poți folosi de acest aspect și pentru a amenaja grădina prin utilizarea vegetației sau a altor elemente.
 4. Păstreză totul într-o notă cât mai simplă.
 5. Atenție la lumină. În funcție de modul prin care lumina soarelui pătrunde în curtea ta, poți planifica și zonele potrivite pentru relaxare sau plantele pe care vrei să le utilizezi. De asemenea, este important să iei în calcul și iluminatul nocturn în grădina ta pentru serile cu prietenii.
 6. Folosește-te de gard pentru a crește diferite plante agățătoare.

Greșeli de evitat într-o curte mică

Cu toții întâmpinăm diverse probleme pe parcursul lucrării la care nu ne gândim atunci când o începem. Dar asta face parte din procesul învățării.

 Pentru a evita astfel de greșeli, am decis să ucidem proverbul – să moară și capra vecinului. Mai precis, curtea acestuia / Și tu împreună cu toți vecinii meritați o curte cu adevărat frumoasă și specială.

De aceea îți spunem noi de pe acum ce poți evita atunci când ai în plan amenajarea unei curți mici.

 • Nu complica lucrurile. Nu încerca să integrezi toate stilurile și toate elementele de design într-un spațiu relativ mic. Prea multe materiale sau diferite tipuri de plane pot altera imaginea grădinii tale.
 • Ai grijă la sistemul de irigații și de drenaj atunci când amenajezi curtea. De aceea este important să începem această lucrare cu un plan inițial. Acest plan poate să includă și aceste două aspecte pentru a evita ca apa să se strângă în curtea ta.
 • Plantarea copacilor de dimensiuni mari pot aduce diverse probleme dacă nu ai o curte spațioasă.
 • Plantarea vegetației sau a gazonului fără a cunoaște tipul de sol.
 • Ia în calcul și pregătește-te pentru invazia anumitor dăunători precum melcii sau cârtițele.
 • Nu lăsa buruienile să crească și, în niciun caz, nu le confunda cu restul florilor.
 • Plantarea anumitor flori fără a ține cont de tipul și sezonalitatea acestora.

Acestea sunt doar câteva greșeli pe care noi le-am întâlnit în amenajarea curții. Dacă ai alte idei și sugestii ne poți lăsa mai jos un comentariu despre acest subiect.

Ție cum ți s-au părut aceste idei meseriașule?

en_USEnglish
en_USEnglish