Renovările mici și dese, cheia marilor succese! Fiecare locuință, indiferent de tipul acesteia, are nevoie de-a lungul timpului de îmbunătățiri la nivel structural sau la nivelul aspectului. Renovările sunt cea mai bună metodă de a îmbunătăți performanțele unei locuințe, mai ales câtă vreme există materiale care pot oferi beneficii multiple, în mai multe direcții de amenajare. Mai ales prin lucrări mici de îmbunătățiri ale exteriorului casei, putem face diferențe mari când vine vorba de eficiența unei case. Află cum poți amenaja exteriorul casei tale și ce materiale poți folosi pentru ca performanțele clădirii să fie cât mai ridicate:
Glafurile au rolul de a căptuși partea inferioară a golului unei ferestre, atât în ceea ce privește apa pluvială, cât și la nivel de izolare a acestor elemente. Glafurile de exterior beneficiază de picurător, care ajută la scurgerea eficientă a apei de pe suprafață. Glafurile pot fi din pvc, de metal sau din piatră. Cel mai simplu de montat, mai puțin costisitor și cel mai răspândit glaf este cel din pvc. Este de diferite lățimi și poate fi cumpărat la metru liniar. Montajul se poate realiza foarte ușor cu un adeziv montagekit pentru construcții sau adeziv și etanșeizant transparent PolyMax Crystal Express.
Lipești și etanșeizezi cu PolyMax la exteriorul casei
Montează o copertină pentru ușă, fereastra, terasă sau balcon
Copertinele sunt foarte utile și îmbunătățesc aspectul exterior al locuinței fără o investiție prea mare. De asemenea sunt la mare căutare în ultimii ani datorită creșterii temperaturilor din anotimpul cald, dar și a abundenței precipitațiilor din anotimpul umed.
Copertina oferă protecție excelentă la radiația solară ultra-violetă, UV, la ploaie și zăpadă, este rezistentă la vânt puternic, frig și la temperaturi ridicate. La mare căutare sunt acum copertinele cu policarbonat solid (policarbonat compact) care rezistă inclusiv la grindină. În plus, sunt unele copertine cu policarbonat care au și jgheab de apă astfel încât să adune și direcționeze scurgerea apei spre colțurile copertinei (nu picură apa pe toată lungimea copertinei).
Exteriorul casei înfrumusețat cu o copertină deasupra ușii
Hidroizolează zona de soclu
Soclul unei clădiri face legătura dintre fundație și suprastructură. Cel mai adesea această zonă se confruntă cu infiltrații de apă, care au un efect nefast asupra construcției. Apa conduce la făinarea betonului și la corodarea armăturilor, așadar este nevoie de aplicarea unui produs de hidroizolare cu rol de protecție.
Hidroizolațiile pot fi de mai multe tipuri, așadar trebuie găsită varianta optimă de hidroizolare, astfel încât apa să nu se infiltreze în structura de beton. Cel mai des utilizate sunt produsele pe bază de cauciuc modificat cu polimeri pentru etanșeizarea, protejarea și repararea a aproape tuturor tipurilor de material, precum: lemn, beton, piatră, metal, zinc, bitum, PVC etc
Hidroizolație pe bază de cauciuc pentru exteriorul casei
Aplică vopsea lavabilă sau tencuială decorativă de calitate la exteriorul casei
Aspectul vopselei lavabile este deosebit de important în contextul amenajării exteriorului casei. Pentru ca aspectul de proaspăt și curat al peretelui să dureze este esențial să alegem o vopsea lavabilă de exterior cu proprietăți foarte bune de acoperire, rezistență la intemperii și raze UV și permeabilitate la aer și vapori de apă (permite aerisirea naturală a peretelui).
Hera Kolor – vopsea pentru fațade și socluri – este un material cu putere excelentă de acoperire, păstrează structura suprafeței, ajută la durabilitatea suprafeței și este disponibil în sute de culori rezistente în timp.
Pentru a realiza lucrările în mod corect este nevoie de o pregătire foarte bună a substratului, iar acest lucru include desprăfuirea, repararea golurilor, a fisurilor și a găurilor, dar și restabilirea planeității, acolo unde este necesar. Citește cum să renovezi pereții.
La fel ca și vopseaua lavabilă pentru exteriorul casei, tencuiala decorativă este disponibilă în diverse culori. Alegeți o culoare potrivită pentru tâmplăria și acoperișul casei. La tencuiala decorativă mai trebuie aleasă granulația (de la 1mm-2.5mm) și aspectul, care poate fi de bob de orez (praf de piatră) sau scoarță de copac (zgâriată).
Tencuiala decorativă THERMOTEK SISI este permeabilă la vapori, are efect de auto-curățare și o protecție excelentă împotriva algelor, ciupercilor și mucegaiului. De asemenea, este recomandată și pe termoizolații cu polistiren, dar și pe termoizolații cu vată minerală.
Un pas important în aplicarea vopselei lavabile sau a tencuielii decorative îl constituie aplicarea unei amorse (grund), cu ajutorul căreia peretele de la exteriorul casei este uniformizat, pregătit pentru aplicarea vopselei sau a tencuielii și pentru a egaliza capacitatea de absorbție a substratului.
Unul dintre cele mai bune moduri de reducere a transferului termic este montarea unui termosistem la exteriorul casei. Polistirenul este un material ușor cu proprietăți foarte bune de reducere a pierderilor de căldură. Alegeți un polistiren cu densitate mai mare (EPS 70 sau EPS80), grosime de cel puțin 8 cm și un coeficient de conductivitate termică mic pentru eficiență maximă. Într-un alt articol am detaliat etapele pentru a izola pereții cu polistiren.
Exteriorul casei poate fi îmbunătățit în mod constant, fără a fi nevoie de cheltuieli ample sau de timpi mari de așteptare. Alege să folosești materiale de calitate pentru casa ta, astfel încât aceasta la rândul ei să îți ofere confortul dorit.
Dacă în articolul precedent am vorbit despre modul prin care poți izola cu polistiren, astăzi ne-am decis să răspundem la cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit în ultima perioadă referitor la acest subiect.
Astăzi găsim în comerț o multitudine de alternative economice de izolare termică exterioară avantajoase. Având în vedere că pereții reprezintă cea mai mare suprafață de contact cu exteriorul, izolarea lor este esențială. Este deja cunoscut faptul că principalul mod prin care se pierde căldura este evadarea prin pereții neizolați.
Păstrarea interiorului locuințelor cald, se face prin acoperirea pereților cu straturi de izolator termic. Oamenii se învelesc în straturi de haine din același motiv. Cu cât straturile sunt mai groase și mai multe, cu atât este mai bună izolația.
De ce ar trebui să alegi izolaţia exterioară a pereților?
Avantajele izolației exterioare:
Protecția pereților exteriori împotriva pătrunderii ploii în interior
Prevenirea apariției mucegaiului și a igresiei
Pierderi de căldură reduse
Reducerea emisiilor de CO2
Facturi mai mici de încălzire sau energie
Confort termic
Investiție de lungă durată
Rezistență îmbunătățită a sunetului și aspect înfrumusețat.
Pereții pot fi izolați atât la exterior, cât și la interior, însă izolația exterioară este mai eficientă, pentru că izolează peretele de temperatura și zgomotele exterioare. Izolația exterioară este echivalentul unei pături puse în jurul casei pentru a păstra temperatura la nivelul dorit.
Izolația exterioară este potrivită atât pentru casele noi, cât și pentru cele vechi și ajută la economisirea unei sume importante de bani, precum și la îmbunătățirea considerabilă a confortului termic al casei tale și protejează mediul înconjurător prin reducerea necesităților de energie pentru încălzire. Cu toate acestea, doar aplicarea corectă a izolației garantează rezultate optime.
După cum știm, căldura se mută din zone mai calde în zone mai reci. Prin urmare, în zilele răcoroase, căldura din interiorul locuinței caută să iasă afară. În zilele mai călduroase, se întâmplă exact opusul, căldura din afară caută să pătrundă înăuntru. Izolarea pereților exteriori împiedică transferul căldurii prin pereți, optimizând astfel semnificativ consumul de energie. Totodată, astfel va fi eliminat și riscul de apariție a condensului la interior.
Izolația exterioară a pereților este costisitoare, dar eficientă. Într-adevăr, costul inițial al unei lucrări de izolație exterioară a pereților este ridicat, dar beneficiile sunt vizibile instantaneu. Este unul dintre cele mai rapide proiecte de recuperare a energiei pe care le puteți face, rezultând randament termic.
Cum funcționează izolația exterioară cu polistiren?
Pentru izolația exterioară cu polistiren, trebuie să se utilizeze cel puțin 90 mm grosime de izolație, dar cu siguranță, cu cât materialul este mai gros, cu atât este mai bună performanța sa de izolare.
Polistirenul este unul dintre cele mai frecvente materiale utilizate în izolații. Sunt foarte multe materiale pe piață, cu care îți poți izola locuința, însă polistirenul are multiple avantaje, principalul fiind accesibilitatea.
Este un material artificial, realizat prin prelucrarea petrolului. Maleabilitatea, greutatea redusă, calitatea recunoscută de izolant termic și costul scăzut, fac din acest material una dintre cele mai populare opțiuni pentru izolația exterioară. Polistirenul expandat, în special, este cel mai des folosit la izolația locuințelor, deoarece permite pereților să respire și nu va adăuga greutate în plus asupra peretelui. Polistirenul este ușor de instalat. Este practic, simplu de tăiat și durabil. De asemenea, este rezistent la apă, se poate uda în timpul instalării fără a suferi pierderi de valoare termică.
O lucrare de izolație exterioară va schimba aspectul extern al unei proprietăți. În majoritatea cazurilor este necesară permisiunea de planificare sau consimțământul autorității locale de planificare înainte de a întreprinde o astfel de lucrare. Izolația termică exterioară trebuie instalată în conformitate cu reglementările naționale privind construcțiile.
Ca și puncte slabe, este un material inflamabil și din păcate are proprietăți izolante fonice destul de reduse și, prin urmare, nu poate fi utilizat ca izolație fonică dacă urmăriți și acest lucru.
Care este durata de viață a izolației exterioare cu polistiren?
Dacă izolația a fost făcută corespunzător, respectând toți pașii și evitând greșelile frecvente care pot apărea, atunci vei avea parte de toate beneficiile pe care le oferă aceasta și te vei bucura de o casă primitoare din punct de vedere al temperaturii în orice anotimp, vreo 50 de ani de acum încolo.
De reținut este și faptul că folosind materiale de o calitate superioară, rezultatul final va fi și el pe măsură, altfel vei fi dezamăgit să vezi că lucrarea a fost fără efect.
Izolarea fonică a locuinței reprezintă o necesitate, indiferent dacă vorbim despre locuințe noi sau despre cele mai vechi. Materialele de construcție uzuale nu sunt concepute să asigure și izolarea fonică a locuinței, iar din acest motiv în proiectul tehnic trebuie dispusă constructiv și izolarea sub aspectul reducerii zgomotului. Iată ce presupune izolarea fonică a locuinței și cum o poți face în regie proprie.
De ce este nevoie de o izolație fonică?
Izolarea fonică a locuinței te va proteja de zgomotele nedorite, deoarece în prezent în mod inevitabil ne lovim de acestea. Sunetul utilajelor care renovează apartamentele vecine, muzica prea puternică sau venicii gălăgioși pot pune probleme, mai ales dacă acasă te aștepți să găsești liniștea de caare ai atâta nevoie.
În plus, dezvoltarea continuă a pieței locurilor de muncă a adus în discuție aspecte noi, printre care și apariția unor ocupații sau locuri de muncă specifice, cum ar fi realizarea conținutului video, podcasturile sau transmisiunile live, care necesită un spațiu lipsit de zgomote de fond. În acest caz se impune izolarea locuinței sau a spațiului, pentru a evita situațiile în care zgomotele se aud.
Cum se realizează izolația fonică?
Izolația fonică se alege în funcție de mai multe criterii, însă definitorii sunt: spațiul, prețul materialelor și a manoperei și bineînțeles caracteristicile de izolare ale materialelor. Topul materialelor de izolare fonică se bazează în principal pe vată minerală bazaltică, vată minerală de sticlă și gips-carton sau chiar pe panourile de plută. Spuma poliuretanică poate etanșa și ea foarte bine la nivel de zgomot de fond, fiind de asemenea și un bun izolator termic.
Izolarea fonică a locuinței cu vată minerală bazaltică
Vata minerală bazaltică este probabil cel mai cunoscut material folosit pentru izolarea fonică a locuințelor. Practic, acest material izolator are o densitate suficientă cât să asigure izolarea termică a lcouințelor, iar faptul că este foarte compactă ajută foarte mult și la nivelul izolării fonice. Vata minerală bazaltică poate deservi lucrările de izolară în special atunci când nivelul de zgomot depășește pragul de suportabilitate, adică peste 100-150 db.
Vama minerală bazaltică necesită profile care să ajute la susținere, pe care se aplică ulterior rigipsul, care va îmbrăca ca un miez vata minerală. Va fi necesar ca înainte de aplicarea acestei izolații să ai în vedere pregătirea substratului și curățarea acestuia de acoperiri existente, astfel încât aderența să fie asigurată. Va trebui să ai în vedere utilizarea unui strat de minim 50 mm de vată minerală bazaltică pentru ca izolația să funcționeze pentru scopul destinat.
Izolarea fonică a locuinței cu vată de sticlă
Pe același principiul de punere în operă ca și vata bazaltică, vata minerală de sticlă oferă proprietăți de izolare fonică, constituind adesea miezul sau umplutura panourilor din gips-carton.
Atenție: Trebuie însă înțeles faptul că vata minerală de sticlă are un aport destul de mic la nivel de izolare fonică, deoarece reducerea zgomotului se realizează mai mult de către plăcile de gips carton.
Izolarea fonică cu ajutorul pereților fonoabsorbanți sau plută
Pluta este unul dintre materialele cu un grad destul de mare de izolare, fiind un material ușor și compact. Vei vedea că panourile de plută sunt ușor de găsit și nu vor necesita prea multe cheltuieli, fiind un proiect perfect pentru a-l face singur. Vei avea nevoie de panouri, ustensile de tăiat (cutter), șpaclu și adeziv. Pregătește terenul, verificând ca acesta să fie bine curățat și reparat acolo unde prezintă fisuri au goluri. Este indicat de asemenea să scoți panourile din folie și să le lași pentru minim 24 de ore în carema în care le vei monta, exact ca și în cazul parchetului, pentru ca materialul să se acomodeze cu nivelul de umiditate din cameră.
Măsoară fâșiile la dimensiunea dorită și trasează cu ajutorul unui creion conturul de aplicare pe zona ce necesită a fi izolată. Alege un adeziv acrilic, pe care îl vei putea aplica cu ajutorul unui trafalet. După aplicarea adezivului se pozează plăcile pe perete, nivelândule cu ajutorul unei role. Taie cu un cutter excesul de material, pentru ca fâșiile să aibă exact înălțimea elementelor care necesită a fi izolate. Tapetul de plută poate fi lăsat în această formă sau poate fi decorat cu ajutorul unor plinte de lemn, pe care le poți găsi cu ușurință în magazinele debricolaj.
Atenție: Va trebui să ai în vedere faptul că adezivul folosit se va usca destul de repede, așa că repoziționarea plăcilor de plută, o dată ce acestea sunt puse pe suprafață, devine aproape imposibilă.
Izolarea fonică spumă poliuretanică
O altă metodă de a izola fonic în regie proprie o constituie izolarea tavanului cu ajutorul spumei poliuretanice. Același lucru poate fi realizat și cu un plafon fals, însă spuma poliuretanică va oferi și avantajul de a izola termic, astfel încât căldura să nu se mai piardă prin puntea termică constituită de către planșeu.
Atenție: Spuma poliuretanică poate fi de două tipuri- spumă poliuretanică cu celulă închisă și spumă poliuretanică cu celelă deschisă. Spuma cu celulă deschisă expandează foarte mult în volum, așa că ar fi bine să o tai pentru a o aduce la nivel, în vreme ce spuma poliuretanică cu celulă închisă nu are creștere de volum, ci păstrează un aspect uniform. Se recomandă folosirea izolației cu spumă poliuretanică cu celulă închisă deoarece aceasta are rolul de a proteja cel mai bine suprafața, prin prisma densității materialului.
Izolarea fonică a locuinței se mai poate face și cu ajutorul pieselor de mobilier sau cu ajutorul accesoriilor, deoarece unele dintre acestea au proprietatea de a absorbi mare parte din zgomotele provenite de la vecini. Firește, acesta este cazul unui volum relativ redus de decibeli, adică soluția poate fi adoptată numai în ipoteza în care nivelul de zgomot este destul de mic. Tapetul, tablourile sau alte articole de decor te pot ajuta să realizezi o barieră împotriva zgomotului, una care dealtfel nu este costisitoare și nu implică modificări deranjante la nivel structural.
Indiferent de metoda de izolare fonică aleasă, un lucru este cert- izolarea se poate face chiar și fără a apela la echipe specializate de muncitori, iar uneori chiar cu produse simple, pe care ți le poți achiziționa în regie proprie. În acest fel îți vei proteja casa, dar și confortul, de zgomotele nedorite care adesea îți întrerup momentele de liniște.
Dacă te afli în situația de a munci mai mult de casă în această perioadă, probabil ai înțeles deja cât de important e ca mediul în care te afli să fie cât mai bine organizat. Dacă nu ai avut încă această revelație, continuă să citești acest articol, pentru că vei putea să înțelegi mai bine de ce uneori te simți lipsit de motivație sau copleșit de ambientul din jurul tău. E foarte posibil să aibă legătură cu felul în care îți este organizată casa, iar aici vei găsi patru idei rapide și practice pentru a rezolva această problemă.
Felul în care îți organizezi ambientul de acasă trebuie să fie în strânsă legătură cu stilul tău de viață, cu preferințele, job-ul și gusturile tale. Nu există un model de succes și nu ar trebui să încerci să copiezi lucruri văzute în filme, însă există câteva principii de eficientizare a spațiului de acasă, iar unul dintre acestea se referă la deciziile pe care le luăm atunci când începem o „curățenie generală”.
Fii musafir în propria casă, apoi acționează
Uneori, dezordinea e atât de mare încât uiți cum obișnuia să arate o cameră atunci când era cu adevărat bine organizată. Pentru a-ți face o idee cu privire la ceea ce ai de făcut pentru a eficientiza spațiul din casă, pune-te în pielea unui musafir și gândește-te la lucrurile care îți „sar în ochi”.
Apoi acționează. Fă totul dintr-un „sprint”, stabilește într-o cameră o zonă în care sortezi tot ceea ce scoți din cameră vizată de întregul proces de reoriganizare și începe să iei decizii.
Figure 1 GETTY IMAGES
Lasă la îndemână ceea ce utilizezi frecvent
Pentru a economisi timp și a răvăși cât mai puține obiecte atunci când ai nevoie de un singur lucru din casă, aranjează în funcție de frecvența utilizării. Ceva ce utilizezi frecvent trebuie să îți fie tot timpul la îndemână, în timp ce obiectele folosite doar la anumite ocazii pot sta în spațiile de depozitare mai puțin accesibile. În caz contrar, te poți pune în situația de a avea nevoie de o scară de câteva ori pe zi pentru a lua prosoape dintr-un dulap la care nu ajungi, iar în acest fel pierzi timp și riști să faci și mai multă dezordine.
Gândește eficient înainte de a organiza
Pentru mulți dintre noi, atunci când vrem să rezolvăm dezordinea din apartament, soluția e să dăm fuga la un magazin de bricolaj și să cumpărăm diverse coșuri, rafturi mobile, cuiere și organizatoare. Însă înainte de a face acest lucru, crucial este să decidem care sunt lucruri de care avem cu adevărat nevoie, astfel încât să nu ne punem în situația de a cheltui bani în plus și timp prețios cu organizarea unor lucruri de care nici măcar nu avem nevoie.
Foarte important e ca în astfel de situații să luăm decizii rapide, iar decizia de a arunca sau păstra ceva ar trebui să fie luată în funcție de trei considerente:
Am folosit acest obiect în ultimul an? Dacă răspunsul este „nu”, atunci e clar că acel obiect nu îți e de prea mare folos. Dacă ocupă spațiu fără să fie folosit, poți la fel de bine să renunți la el.
Am nevoie de el? Orice obiect ar trebuie să aibă o utilitate practică sau sentimentală. Dacă nu mai îndeplinește niciunul dintre cele două criterii, decizia este simplă: scapă de el.
Se potrivește cu stilul meu de viață și cu planurile mele? Dacă locuiești de mai mult timp în același loc, probabil ai strâns multe lucruri de-a lungul anilor. Însă trecerea anilor înseamnă și multe schimbări, iar schimbările înseamnă și multe lucruri ce nu mai sunt utilizate. Dacă nu te mai dai cu skateboard-ul pentru că pasiunea ta a devenit mersul cu bicicleta, nu ai niciun motiv să ții patru metri pătrați din debara ocupați cu echipamentul tău de skateboard. Ia decizii bazate pe ceea ce ești în prezent sau pe ceea ce plănuiești să faci în viitor.
Elimină „zonele fierbinți” ale dezordinii
Specialiștii în decorațiunii interioare vorbesc despre suprafețele plane ca fiind adevărate „zone fierbinți” ale dezordinii într-o casă. În esență, orice scaun, masă ori etajeră se pot transforma rapid oaze de dezordine pentru simplul fapt că la un moment dat te-ai grăbit și era simplu să arunci haina pe scaun. Iar acolo unde ajunge o haină, cu siguranță va ajunge și a doua, și a treia etc.
Soluția este simplă: acolo unde ai suprafețe plane, ocupă-le cu obiecte care îmbogățesc vizual ambientul casei. Dacă pe masă pui o vază cu flori, cu siguranță nu vei mai arunca acolo haine. Dacă pe noptieră vei pune două rame foto cu prietenii sau familia ta, slabe șanse să fii tentat să mai părăsești acolo pahare goale. Cât despre scaun, dacă se află într-un loc în care pare că te imploră să îl acoperi cu rufe, poate ar fi momentul să îl muți de acolo.
Figure 2 GETTY IMAGES
Impune-ți limite clare
Atunci când organizezi interiorul casei tale e important să impui limite clare pentru numărul de obiecte asemănătoare pe care le poți aranja într-un singur loc. Cu toții avem faimosul dulap de bucătărie în care păstrăm plase, însă e crucial să nu pierzi controlul asupra situației: doar pentru că plasele se adună, asta nu înseamnă că ele trebuie să ajungă și în alte dulapuri. Aplică aceeași logică și în privința lucrurilor la care ții cu adevărat, cum ar fi obiectele de colecție. Cu siguranță e important să îți amintești din când în când cât de greu a fost să pui la un loc acea colecție de machete auto, dar dacă e vorba despre 100 de bucăți, probabil ar fi bine să nu ocupi toată mobila din living cu mașini în miniatură.
La final, când vei termina de organizat, fă o poză și păstreaz-o în telefon pentru a putea vedea din când în când cum trebuie să arate acel loc și pentru a putea compara cu felul în care arată atunci când nu mai e la fel de organizat.
Pentru foarte mulți dintre noi, Crăciunul este și un prilej de mare presiune atunci când vine vorba despre decorarea casei sau a apartamentului. Nu e niciun secret din faptul că ne dorim cu toții să avem un spațiu cât mai cald și primitor, dar în același timp nimeni nu vrea să cheltuiască o avere pentru decorațiuni.
Aici intră în scenă cămara, colțul de balcon pe care depozităm diverse obiecte devenite inutile sau boxa din subsol în care se află tot felul de lucruri strânse de-a lungul anilor. Dacă ai puțină imaginație, niște lipici, o foarfecă și multă răbdare, poți avea un decor estival minunat fără investiții mari. În plus, vei putea descoperi foarte rapid că a decora pentru sărbătorile de iarnă folosind ce ai prin casă se poate transforma foarte rapid într-o activitate perfectă de weekend pentru tine și familia ta. Copiii adoră să facă obiecte care ulterior vor fi admirate de musafiri, în timp ce tu vei putea vedea și latura distractivă și mai ales economică a sărbătorilor. În plus, depozitul de obiecte inutile va fi ceva mai mic după ce termini de decorat.
… pentru ușa de la intrare
Idei decorațiuni Crăciun – O ramă de tablou ornată în spiritul Crăciunului
Oaspeții tăi trebuie să știe încă de la intrare că vor păși într-o lume a magiei sărbătorilor de iarnă, așa că procesul de decorare trebuie să înceapă cu veranda. Dacă ai în garaj o ramă de tablou pe care nu ai aruncat-o încă, acum îi poți găsi o întrebuințare tematică. După ce o recondiționezi și îi aplici un strat de vopsea, ornamenteaz-o folosind crengi de brad, o panglică frumos aranjată și câteva globuri colorate în nuanțe de sezon. Vei obține un ornament simplu dar de efect și, în plus, vei da un sens acelei rame care, altfel, pur și simplu aștepta să fie aruncată la gunoi.
Figure 1: KRYSSIA CAMPOS/GETTY IMAGES
Idei decorațiuni Crăciun – O ghirlandă de prăjiturele
Vrei să te asigur că oaspeților tăi le este trezit apetitul pentru dulciuri de sezon chiar înainte să îți treacă pragul? Tot ce ai nevoie pentru a realiza o ghirlandă de prăjiturele sunt câteva sfori colorate și un bol cu prăjiturele coapte în forme de brad, steluță sau om de zăpadă. Două detalii foarte importante pentru ca acest ornament să îți iasă: ai grijă ca acea gaură prin care introduci sfoara să fie făcută în aluat, înainte de coacere și, măcar la fel de important, încearcă să nu mănânci prăjiturelele atunci când le pui pe sfoară.
Figure 2: ISTETIANA/GETTY IMAGES
… pentru interiorul casei
Idei decorațiuni Crăciun – Cerbi din resturi de lemn
Puțini reușesc să fie atât de norocoși încât să cumpere un brad de Crăciun care nu trebuie ajustat. Dar dacă îți rămân mici bucăți de lemn din „piciorul” bradului, acestea pot deveni ornamente drăguțe pentru livingul tău. Ai nevoie de un fierăstrău, o bucată de șmirghel cu care să netezești capetele lemnului, crenguțe de brad pentru detalii, lipici pentru a putea lipi părțile între ele și câteva ornamente roșii care să reprezinte nasul roșu al renilor.
Figure 3: KEITH GETTER/GETTY IMAGES
Idei decorațiuni Crăciun – Brazi ornamentali din paste
Cu toți avem o mare problemă atunci când gătim paste: o cutie întreagă e fie prea mare, fie prea mică, niciodată suficientă, așa că tot timpul rămân câteva paste. Dacă ai fost suficient de inspirat sau leneș ca să nu le arunci, uite o idee pentru a le transforma într-un ornament de Crăciun foarte cool: ai nevoie de o bucată de carton pe care să o lipești într-o formă de con, un tub de lipici și paste în formă de scoică. Lipește concentric pastele pe bucata de carton și la final te alegi cu un super bibelou-alimentar. Nu uita de „steluța” din vârf.
Figure 4: OLYA DETRY/SHUTTERSTOCK
… pentru bradul de Crăciun
Idei decorațiuni Crăciun – Ornamente din carton
De-a lungul anului aduni în casă zeci de cutii de carton care, de cele mai multe ori sfârșesc prin a fi aruncat la gunoi. În preajma sărbătorilor le poți da o utilitate minunată și le poți transforma rapid în ornamente pentru bradul de Crăciun. Ai nevoie de un cutter și câteva forme de brăduți, plus multă răbdare și inspirație. La final, bucățile de carton pot fi colorate de cei mici sau poți încerca un design minimalist cu care mai mult ca sigur nu poți da greș.
Figure 5: SOL DE ZUASNABAR BREBBIA/GETTY IMAGES
Idei decorațiuni Crăciun – Ornament din piese de Scrabble
Dacă ești fan board games și vrei ca asta să se vadă și în felul în care ți-ai aranjat bradul de Crăciun, această idee este perfectă pentru tine. Ai nevoie doar de câteva piese de scrabble din setul vechi pe care oricum nu îl mai folosești de câțiva ani, lipici și o panglică. Când ai toate aceste elemente, pur și simplu mai rămâne să îți folosești inspirația și să „legi” împreună un mesaj cât mai interesant.
Figure 6: craftsbyamanda.com
… pentru cadouri
Idei decorațiuni Crăciun – Ciorapi home made
Chiar crezi că e nevoie să te plimbi ore întregi prin supermarket pentru a găsi o pereche interesantă din faimoșii ciorapi pentru Moș Crăciun? Cert este că ai nevoie de ei pentru că Moșul nu lasă cadourile oriunde, dar cu puțină imaginație și suficientă pânză groasă vei putea să asamblezi proprii tăi ciorapi hand made. Trasează cu creionul două contururi de ciorapi pe bucata de pânză, folosește un lipici de bună calitate pentru a lipi cele două bucăți rezultate, iar după ce se usucă îți mai rămâne doar să le pui la șemineu și să aștepți cadourile.
Figure 7: RAY KACHATORIAN/GETTY IMAGES
Idei decorațiuni Crăciun – Ghiveciul-ren
Fiecare avem prin casă un ghiveci dintr-un material ceramic, iar aceste elemente se pot transforma foarte ușor într-un cadou foarte ingenios. De exemplu, folosind un ghiveci pe care deja l-ai curățat și recondiționat, hârtie creponată, lipici și câteva elemente decorative precum urechi de pluș, un nas pufos și ochi de jucărie, poți crea un ren autentic fără să fie nevoie să depui un efort foarte mare. Desigur, dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție, poți alege o barbă și o căciulă de sezon, iar vechiul tău ghiveci poate deveni rapid o reprezentare a lui Moș Crăciun.
Plouă pe ușă, fereastră sau balcon? Sau vrei umbră? Ai nevoie de o copertină! Copertina poate fi amplasată la intrarea în locuință, la uși, la ferestre, terase, balcoane sau spații comerciale și înfrumusețează aspectul locuințelor, sunt foarte utile și se montează foarte ușor și rapid.
Dacă într-un articol precedent vorbeam de un scurt refresh al aspectului casei prin vopsirea și recondiționarea ușilor sau a ferestrelor din lemn, astăzi a sosit momentul să discutăm de o altă mică schimbare pentru tine și locuința ta: copertina pentru uși, ferestre, terasă sau balcon.
Montareacopertinelor pentru uși și ferestre este un proiect ușor de realizat, atât timp cât ai ales modelul dorit și înțelegi câteva aspecte importante pe care noi le-am menționat mai jos.
Deși anumite persoane le consideră inestetice și de domeniul trecutului, acestea sunt foarte utile și îmbunătățesc aspectul exterior al locuinței fără o investiție prea mare. De asemenea sunt la mare căutare în ultimii ani datorită creșterii temperaturilor din anotimpul cald.
Copertina oferă protecție excelentă la radiația solară ultra-violetă, UV, la ploaie și zăpadă, este rezistentă la vânt puternic, frig și la temperaturi ridicate.
Reducerea cheltuielilor
În funcție de modelul ales, copertinele pot crește eficiența energetică, diminuând astfel costurile.
Investiție mică, impactul vizual mare
Prețul unei copertine poate pleca de la câteva sute de lei și poate schimba radical aspectul locuinței tale fără prea mari eforturi.
Tipuri de copertine în funcție de locul montării
Copertină pentru geam
Oferă eficiență energetică prin acoperirea geamurilor
Reduce temperatura interioară a locuinței în timpul verii
Oferă protecție extra pentru geamuri
Copertină pentru ușă
Protejează ușa la intemperii
Oferă un aspect plăcut locuinței
Copertină retractabilă pentru spații exterioare (Marchiză sau Pergolă)
Un model ideal pentru spații exterioare (terase, cafenele etc.)
Se poate regla cu ușurință din telecomandă
Oferă un aspect primitor terasei sau balconului tău și te protejează de intemperii
Avantaje și dezavantaje – Copertină fixă vs Copertină retractabilă
Plăcile din policarbonat sunt garantate minim 5 ani împotriva îngălbenirii excesive, pierderii capacității de transmitere a luminii și pierderii rezistenței mecanice în urma expunerii la intemperii.
Indifferent de modelul ales, o copertină de calitate care se integrează în estetica locuinței tale este o investiție foarte bună pe care o poți face fără prea multe bătăi de cap.