Tot ce trebuie să știi înainte să izolezi locuința

Tot ce trebuie să știi înainte să izolezi locuința

izolezi locuința

Sursa foto: Unsplash

Izolarea locuinței reprezintă cea mai bună investiție pe care o poți face, deoarece ea vizează atât protejarea construcției ca ansamblu, cât și un grad de confort pentru tine. Izolarea locuinței presupune de fapt acoperirea punților termice, adică a zonelor predispuse să piardă căldura, conducând astfel la eficientizarea locuinței din punct de vedere termic. Discutăm în cele ce urmează despre izolarea termică a locuinței și despre lucrurile pe care ar trebui să le știi înainte de a demara această etapă.

De ce izolăm locuințele?

Clădirile în general sunt construite din elemente de construcție, semi-monolitizate, care ajung în timp, prin rigidizări și rezeme, să lucreze ca un monolit. Practic, cladirea este un ansamblu structurat, format din componente (pereți și ziduri, plăci și planșee, grinzi) care împreună formează un întreg. Pentru că fiecare element de construcție este îmbinat și nu turnat, zonele în care se face îmbinarea elementelor de construcție constituie de fapt punți termice, adică zone prin care căldura se pierde masiv.

Punțile termice pot fi atât structurale, provenite din îmbinarea elementelor de construcții, cât și la nivel de instalații, acolo unde este nevoie de străpungeri sau de spații tehnice, adică exact zone prin care aerul rece se poate strecura la interior cu ușurință. Acest lucru înseamnă că acele punți termice vor permite schimburi de temperatură cu exteriorul, lucru care se traduce printr-o eficiență energetică redusă a clădirii, care se menționează pe certificatul de eficiență energetică a clădirii. 

Punțile termice cele mai cunoscute sunt: zona suprafețelor vitrate, ferestre, glafuri, tâmplărie, planșeele peste subsol, planșeele peste ultimul etaj, îmbinarea fundațiilor și golurile pentru instalații. De asemenea, orice gol în structura de beton sau zidărie constituie o punte termică, deoarece căldura poate fi pierdută cu ușurință în exterior prin acele zone.

Cum știi în ce clasă de eficiență termică se află casa ta?

izolezi locuința

Cea mai eficientă metodă de a afla clasa de eficiență termică a casei tale este realizarea unui audit energetic. Acest lucru este făcut de către o firmă specializată și acreditată, care va emite un certificat în care va încadra casa ta în clase de eficiență energetică. Sunt 7 clase de eficiență energetică în care o locuință poate fi încadrată, clase notate cu litere, de la A ca fiind clasa cu eficiența energetică cea mai mare și până la G, ca fiind cea mai slabă clasă de eficiență energetică. 

Practic mai înainte de orice se face verificarea locuinței și identificarea prin termografie sau scanare în infraroșu a construcției, pentru a se pune în evidență zonele prin care are loc pierderea de căldură. Ulterior, în urma auditului, se eliberează și soluțiile propuse, printre care și izolarea termică a clădirii.

Cu ce izolăm termic o locuință?

Există mai multe variante din care poți alege atunci când vine vorba despre izolarea locuinței, însă ar trebui să ai în vedere și cea mai utilă variantă pentru tine și pentru bugetul tău. De aceea ar trebui să ai în vedere caracteristicile punctuale ale materialelor, deoarece fiecare dintre ele îți lasă posibilitatea de a-ți exersa abilitățile tehnice și de a te implica într-un proiect DIY. Iată materialele pe care le poți folosi pentru izolarea locuinței, personalizat pe tip de elemente structurale.

Izolare termică cu polistiren

Polistirenul este unul dintre cele mai cunoscute materiale utilizate pentru izolare. El poate fi folosit la interior sau la exterior, având proprietăți foarte bune de izolare termică și parțial fonică. Polistirenul poate fi montat cu ușurință și nu necesită ajutor specializat deoarece procedura este mai mult decât simplă. 

Vei avea nevoie în primă fază să măsori suprafața pe care vrei să o acoperi, adăugând un plus de plăci de polistiren pe care să le ai la îndemână dacă vei întâmpina pierderi provenite din tăierea plăcilor.

Polistirenul este unul dintre cele mai ieftine materiale de izolare, așa că nu va fi greu să te încadrezi în buget. Va trebui de asemenea să achiziționezi și plasa pentru suport și armare, diblurile pentru susținerea plăcilor și un mortar adeziv pentru fixare. Sculele necesare sunt mistria și șpaclul, pe care le vei putea găsi cu ușurință în magazinele de bricolaj sau chiar să le ai deja în propria trusă de scule. 

Etape de lucru izolație cu polistiren

– prima dată va trebui să ai în vedere curățarea stratului suport, folosind o perie, încercând astfel să elimini praful și impuritățile. Dacă vei constata în această etapă de verificare că substratul are pete de ulei sau grăsime, este indicat să cureți zona până la atingerea unui strat suport curat. Acest lucru se poate face cel mai simplu prin sablare

 – fixează profilul de soclu ca să ai nivelul de plecare cu polistirenul

– aplică plăcile de polistiren, după ce pe suprafața acestora aplici adezivul ales pentru fixare. Va trebui să ai în vedere aplicarea masei de adeziv astfel încât aceasta să acopere suprafața plăcii și nu punctual, doar pe colțurile plăcii și în mijloc

– se fixează plăcile suplimentar cu dibluri pentru polistiren

– plăcile de polistiren se acoperă cu masă de șpaclu și plasă de armare

– ultima etapă este reprezentată de aplicarea stratului final: vopsea lavabilă pentru exterior sau tencuială deocrativă

Stratul final este și el foarte variat. Vopseaua lavabilă pentru exterior pe bază de var (var lavabil) este o vopsea naturală, nu conține solvenți și conservanți. Pe lângă proprietățile ecologice, varul lavabil are un miros plăcut și conferă aspect proaspăt de var fațadei. Insă, calitatea excelentă a vopselei lavabile pe bază de var este că permite aerisirea naturală a peretelui.

O vopsea de fațadă și socluri bună este o vopsea care permite aerisirea naturală a peretelui, este rezistentă la razele UV și poate fi aplicată pe orice suprafață fără a-i schimba structura (spre exemplu, o suprafață cu tencuială decorativă la care vrei sa-i schimbi doar culoarea).

Tencuielile decorative se bucură și ele de o diversitate mare. Tencuiala decorativă este important să fie rezistentă la intemperii și flexibilă (să nu crape). Dacă are și aditiv impotriva algelor, mucegaiului și ciupercilor este deja o tencuială decorativă bună. Iar dacă în plus este și permeabilă la vapori (implicit potrivită și pentru izolarea cu vată minerală) și are efect de auto-curățare (după o ploaie dă impresia că e ca nouă si că abia a fost aplicată) deja este o tencuială foarte bună și merită luată în calcul.

Izolare termică cu vată minerală bazaltică

Alegerea materialului potrivit pentru izolarea locuinței este foarte importantă deoarece, deși ambele materiale, polistiren și vată minerală, sunt naturale și au caracteristici de izolare foarte bune, ele se diferențiază ușor prin caracteristicile tehnice și preț. Mai mult decât atât, ele atrag după sine și anumite produse care pot fi folosite pentru tipul izolației alese. Produsele trebuie să fie compatibile.

Vata minerală bazaltică este un material pentru izolare, livrat sub formă de plăci, baloți sau rulouri, care necesită pozarea pe profile speciale pentru a acoperi zonele care trebuie izolate. Vata bazaltică este un excelent izolant termic, însă în același timp este și un bun izolant fonic. De asemenea, vata minerală bazaltică nu întreține arderea, având o rezistență foarte mare la foc.

Etape de lucru izolație cu vată minerală bazaltică

– primul pas este verificarea și repararea stratului suport, care necesită o planeitate perfectă

– aplică profilele de susținere metalice pentru vata mirală bazaltică, dispunându-le în funcție de elementul de constructie ce necesită a fi izolat. Spre exemplu, în cazul izolării pereților, profilele vor fi montate în partea inferioară a peretelui și în partea superioară a acestuia.

– aplică adezivul pentru fixarea plăcilor de vată minerală bazaltică și dispune cu bormașina găurile pentru dibluri. După ce ai montat vata minerală bazaltică poți introduce și diblurile cu cui metalic, pe care va trebui să le încastrezi foarte bine. Nu uita să montezi colțare sau profile speciale de colț pentru a delimita în mod corect muchiile zidurilor. Montează plasă de armare în zonele predispuse solicitărilor, cum ar fi spre exemplu colțurile ferestrelor. 

– acoperă cu mortar zona diblurilor și suprafața, iar ulterior aplică finisajul dorit (tencuială decorativă, vopsea lavabilă sau chiar var lavabil).

Izolare cu vată minerală de sticlă

Asemenătoare izolării cu vată minerală bazaltică, și vata de sticlă oferă avantaje notabile la nivel de izolare termică. Din punct de vedere fonic este un material cu proprietăți mai slabe, însă deloc de neglijat. Rezistența la foc a izolațiilor cu vată minerală de sticlă este mai mică decât cea a izolațiilor cu vată minerală bazaltică, însă chiar și așa, o izolație cu vată de sticlă se poziționează printre cele mai rezistente materiale la foc. Prețul pentru vata minerală de sticlă este mai mic decât cel al vatei bazaltice, drept pentru care aceasta este preferată, mai ales că vorbim tot despre un material natural. 

Etape de lucru izolație vată minerală de sticlă

– pregătește substratul curățându-l de praf și impurități

– instalezază profilele metalice și aplică vata minerală pe suport. Împingând-o în cavitățile pe care trebuie să le izoleze.

– aplică membrana barieră de vapori

– aplică profilele de gips-carton sau soluțiile constructive cu care se realizează închiderea elementelor de construcție. 

izolezi locuința

Sursa foto: Pixabay

Izolare cu spumă poliuretanică

Una dintre soluțiile inovative care te ajută să izolezi în mod rapid suprafețele, atât interioare cât și exterioare, este spuma poliuretanică. Aceasta poate fi de două feluri: cu celulă închisă și spumă poliuretanică cu celulă deschisă. Diferența dintre cele două materiale constă în permeabilitatea materialului, deoarece spuma poliuretanică cu celulă deschisă are o structură mai putin compactă, lucru care permite aerisire, însă fără a pierde din cantitatea de căldură. 

În gerenal dispunerea constructivă a spumei poliuretanice pleacă de la grosimi de strat de circa 5 cm pentru spuma cu celulă înshisă și minim 10 cm pentru spuma poliuretanică cu celulă deschisă. De reținut este și faptul că spuma poliuretanică cu celulă deschisă expandează în volum, chiar necontrolat (ea poate fi împinsă spre elementul structural care trebuie izolat, sau poate fi tăiată), în vreme ce spuma poliuretanică cu celulă închisă nu expandează, ci păstrază un aspect uniform. 

 Etape de lucru izolare cu spumă poliuretanică

– pregătește stratul suport, curăță și aspiră praful și repară micile imperfecțiuni

– aplică spuma poliuretanică mecanizat, cu ajutorul pistolului cu aer comprimat

– nivelează suprafața și acoperă cu rigips sau materialele de finisare alese.

Înainte de a izola o locuință este foarte important să știi ce presupune întreg demersul, dar și care este nivelul de costuri sau de consumuri la nivel de materiale. În plus, eficiența materialelor este foarte importantă, așa că informațiile expuse anterior cu siguranță vă vor fi de folos dacă aveți în plan izolarea locuinței cât mai eficient.

Izolație interioară – Tipuri, sfaturi și metode

Izolație interioară – Tipuri, sfaturi și metode

Ce este izolația termică interioară?

Izolația este o componentă vitală în orice casă care caută să fie eficientă din punct de vedere energetic.  Astfel, ea acționează ca o barieră care are capacitatea de a stopa pierderile de caldură din locuință. 

Deși majoritatea locuințelor au deja izolația exterioară necesară conform reglementărilor de construcție, din ce în ce mai mulți oameni își izolează interiorul casei lor și există o mulțime de motive pentru care aleg să facă acest lucru. În primul rând, pentru  reabilitarea termică a imobilului, iar în al doilea rând, pentru eficientizarea costurilor de întreținere a locuinței.

Câteva avantaje ale izolației interioare ar mai fi următoarele:

 • Eficiența energetică

Izolarea interioară a  locuinței te poate ajuta să faci economii din punct de vedere al utilităților casnice, în special dacă ai o casă care are camere pe care nu le folosești pe  tot parcursul anului.

 • Zgomotul

Izolarea pereților interiori reduce, de asemenea, un anumit transfer de sunet din cameră în cameră. Deoarece sunetul circulă, izolarea unui perete interior standard nu oferă o barieră complet izolată fonic.

 • Confortul termic

Toată lumea visează la o casă călduroasă și confortabilă. Indiferent de anotimp, izolația interioară îți va menține confortul termic de care ai nevoie. Astfel, casa ta va fi călduroasă în timpul iernii și răcoroasă în timpul verii.

 • Sănătatea

Prin izolarea termică la interior este îndepărtat riscul de a dezvolta boli respiratorii. De asemenea, dacă izolația este realizată corect, nu te vei confrunta cu mucegai sau igrasie. Pentru a evita eventualele complicații, folosirea materialelor de calitate este un lucru esențial.

Produs recomandat ca strat final la interior : VAR LAVABIL TRILAK

Varul lavabil este vopseaua naturală, fără solvenți și conservanți, pe bază de var, cu efect dezinfectant, care permite difuzia vaporilor și oferă un plus de sănătate atât casei, cât și familiei tale.

 tipuri-de-izolatie-interioara

Tipuri de izolație interioară

 • Termoizolația – Menține o temperatură constantă pe tot parcursul anului, asigurandu-ți confortul de care ai nevoie.
 • Izolația fonică – Creează o barieră fonică, astfel reducând zgomotul de la exterior sau de la ceilalți vecini. 
 • Hidroizolația – Previne apariția umezelii și ține mucegaiul la distanță.

Pe lângă calitatea lucrărilor de izolare interioară a locuinței, sunt importante și materialele folosite.

 Cele mai populare materiale pentru  izolația interioară:

 1. Vată minerală de sticlă sau bazaltică – Aceasta este o alegere ecologică, iar avantajele nu se opresc aici. Vata minerală bazaltică nu izolează doar termic, ci și fonic. La fel și vata minerală de sticlă, este un izolant termic și fonic, oferă siguranță la incendiu, este ușor de montat și este netoxică. Ambele variante au o durată lungă de viață și eficiență energetică foarte bună.
 2. Fibre de celuloză –  Acesta este un material organic, obținut prin reciclarea hârtiei/cartonului și reprezintă o soluție modernă și accesibilă de izolare a locuinței. Celuloza are abilitatea de a bloca aerul în interiorul ei. Proprietățile acesteia îi permit să ajungă în spațiile înguste din jurul instalațiilor aflate în pereți, precum țevi, nelăsând zone de aer libere, care ar putea reduce eficiența izolației. Totodată, previn apariția mucegaiului sau a dăunătorilor și ajută la menținerea unui nivel optim de umiditate, fiind recomandate pentru hidroizolație.
 3. Polistirenul expandat sau extrudat – Este o variantă foarte accesibilă de izolare pe lângă celelalte și ajută la izolarea termică a casei. Polistirenul extrudat reprezintă o alegere preferată a oamenilor pentru izolația podelei, deoarece se monteză ușor ( se așază pe șapă, sub parchet). 

Sfaturi pentru izolația locuinței tale

 • Nu este recomandat să izolezi și la interior și la exterior, deoarece pereții nu vor mai respira și riști să favorizezi apariția mucegaiului. În orice caz, izolare exterioară sau interioară, alege întotdeauna produse care permit aerisirea naturală a peretelui.
 • Să ai în vedere că izolația interioară o să reducă spațiul încăperii. Pe fiecare perete se adaugă câțiva centimetri. Dacă până acum îți intra perfect mobila intre doi pereți, acum spațiul va fi mai mic cu cel puțin 4-6 cm.
 • Cea mai bună metodă pentru izolația interioară o reprezintă vata minerală, deoarece lasă pereții să respire, este longevivă, asigură mai multă protecție împotriva zgomotului și este, de asemenea, neinflamabilă. Singurul dezavantaj este acela că necesită un efort financiar semnificativ, însă adevărul este că merită, având în vedere că este o investiție care vine cu multe avantaje pe termen lung.

Metode de izolație

Indiferent de ce tip de izolație alegi să realizezi la tine acasă, procesul este în mare parte același:

 • Verifică starea suprafeței
 • Decizi cum să faci față eventualelor goluri
 • Îndepărtezi tot ceea ce este fixat pe pereți pentru a fi izolat – prize, întrerupătoare de lumină, șine de perdea, calorifere, țevi, plinte, învelitoare, tablouri, etajere etc.
 • Efectuezi orice lucrare de pregătire a peretelui  (adică dai jos tencuiala veche dacă este deteriorată)
 • Fixezi izolația
 • Etanșezi îmbinările și eventual gips-cartonul pentru a termina
 • Reinstalezi întrerupătoarele de lumină, prize, etc.

Și asta este tot. Ce zici, e greu?

Cum se izolează cu polistiren?

Cum se izolează cu polistiren?

Acest articol este despre izolația cu polistiren și cum să realizezi acest lucru, pentru a reduce costurile facturilor și pentru a-ți crea confortul de care ai nevoie acasă.

Cu siguranță vei observa diferența atât acasă, cât și în contul bancar. Polistirenul este unul dintre cele mai frecvente materiale plastice utilizate astăzi.  Sunt foarte multe materiale pe piață, cu care îți poți izola locuința, însă polistirenul are multiple avantaje. Investind într-o izolație calitativă, vei salva o sumă considerabilă de bani și vei avea o atmosferă primitoare și călduroasă iarna, dar răcoroasă vara. 

De asemenea, izolându-ți casa, arzi mai puțin combustibil, ceea ce te face mai prietenos cu mediul înconjurător. Reducerea cererii de combustibil pentru energie ajută la combaterea schimbărilor climatice și protejarea planetei. Dacă fiecare dintre noi este mai atent la mediul înconjurător cu siguranță ne vom plânge mai puțin de vreme și de faptul că iarna nu mai e iarnă și anotimpurile nu mai sunt așa cum le știam noi în copilărie. Dar revenim la izolarea casei noastre 🙂

izoleaza-cu-polistiren1

Camerele reci și pline de aer care sunt greu de încălzit sunt considerate ca fiind una dintre cele mai mari probleme. Aproximativ 50% din căldura dintr-o casă iese prin acoperiș, pereți, ferestre și podele, dacă aceasta nu este izolată. Izolația este echivalentul unei pături puse în jurul casei pentru a menține temperatura la nivelul dorit și nu trebuie să fie costisitoare sau greu de realizat. Așa că citește mai departe pentru informații utile despre izolația cu polistiren. 

Cum se izolează cu polistiren?

În următoarele rânduri îți vom arăta pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți izola locuința cu polistiren. Cea mai bună perioadă a anului pentru a efectua o lucrare de izolare este primăvara, înainte de începerea sezonului de încălzire, sau toamna, după terminarea căldurilor și înainte de sezonul rece. 

Pentru început, vei avea nevoie de următoarele materiale:

 • polistiren
 • adeziv
 • dibluri pentru polistiren
 • plasă din fibră de sticlă
 • masă de șpaclu (adeziv pentru armare cu plasă din fibră de sticlă)
 • strat final pentru perete: tencuială decorativă sau vopsea lavabilă pentru exterior

Trebuie să ții cont de faptul că niște materiale bune ridică automat și calitatea lucrării finale, deci nu neglija acest aspect, deoarece s-ar putea să nu ai rezultatul de durată la care te așteptai.

Citește și informează-te cu privire la toate aspectele izolării și caracteristicile produselor pe care le alegi. Cântărește bine raportul calitate-preț, vei fi surprins să vezi că un produs puțin mai scump aduce mult mai multe beneficii pentru întreg procesul de izolare și chiar aspect final.

1. Pregătirea suprafeței

Pereții trebuie să fie netezi și suprafața lor curată, adică să nu conțină urme de tencuială, pete etc. Orice imperfecțiune trebuie îndepărtată. Durabilitatea întregului sistem depinde în primul rând de o bună pregătire a substratului.

2. Prepararea adezivului pentru polistiren

Ai nevoie de o găleată pentru a amesteca adezivul  pentru plăcile de polistiren. Pentru a pregăti adezivul, citește întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj. Sunt unii producători care la un sac de 25kg indică un necesar de 5,5-6 litri de apă sau alții care indică 6-6,5 litri.

Pune mai întâi apa și apoi praful ca să eviți formarea de aglomerări (cocoloașe). Lasă puțin materialul în repaus vreo 5 minute. Apoi, trebuie să amesteci din nou. Există două metode pe care le poți alege pentru a mixa: pe de o parte manual, folosind mistria sau mecanic, folosind un mixer special (cea din urmă fiind o varaintă care îți ușurează munca).

După aceea, utilizează o mistrie pentru a aplica adezivul de-a lungul marginilor plăcilor. Grosimea adezivului nu trebuie să fie mai mare de 1-2,5 cm, pentru că altfel nu vei putea să le fixezi corect. Un strat uniform de adeziv va ajuta, de asemenea, la crearea unui perete uniform.

 O etapă foarte importantă este și scufundarea plasei din fibră de sticlă în adeziv. Acest strat formează o fundație și trebuie să fie suficient de puternic. Fisurile sau neregulile sale pot fi vizibile, distrugând întregul efect. O parte a realizării acestui strat este întărirea marginilor stratului de izolare – colțuri, zone în apropierea ferestrelor și ușilor etc. Acestea sunt zonele în care tensiunea este concentrată și poate fi supusă crăpăturilor dacă nu este asigurată o rezistență suficientă.

izoleaza-cu-polistiren1

3. Instalarea polistirenului

După ce ai aplicat adezivul pe plăcile de polistiren, trebuie să le instalezi orizontal pe perete. În consecință, ar trebui să începi instalarea plăcilor din colțul inferior al peretelui, folosind o foaie completă, asigurându-te că este aliniată perfect.

Apoi, apăsă ușor pentru a sigila peretele. Ulterior, trebuie să folosești un liniar pentru a verifica dacă peretele este perfect drept, deoarece după ce adezivul se usucă, va fi imposibil să repari greșeala. Continuă să lipești plăcile de polistiren până ajungi la capătul rândului. Ai grijă ca marginile plăcilor să fie aliniate între ele, pentru o treabă profi.

Continuă să instalezi plăcile de polistiren, în aceeași manieră, până când acoperi întreaga suprafață a peretelui. Pentru a da rezistență stratului de izolație, pe un rând instalează foile pe orizontală, iar pe următorul așează-le pe verticală.

Smart tip: După ce ai instalat izolația din polistiren pe toată suprafața pereților, ar trebui să o lași așa câteva zile, pentru a se usca adezivul.

4. Finisarea

Un strat subțire de tencuială sau vopsea reprezintă touch-ul final al întregului sistem de izolație. Acesta are nu numai o valoare estetică, ci există diferite tipuri de tencuieli, cum ar fi cele rezistente la murdărie. Chiar și aceasta din urmă este o caracteristică ce trebuie luată în considerare atunci când se izolează cu polistiren.

Produs recomandat: THERMOTEK SISI BOB DE OREZ

Pentru un rezultat perfect, te invităm să arunci un ochi și pe articolul despre greșelile frecvente în izolație, pe care tu le poți evita.

5 greșeli frecvente atunci când izolezi casa

5 greșeli frecvente atunci când izolezi casa

Cu siguranță îți dorești să ai o temperatură constantă în casa ta, indiferent de anotimp, cu niște costuri reduse.

Cu cât locuința ta este mai corect izolată, cu atât va fi mai călduroasă iarna și mai răcoroasă în timpul verii, iar surpriza este că nu trebuie să investești o sumă colosală pentru a realiza acest lucru.

Acestea sunt motivele pentru care o mulțime de oameni încep să vadă numeroasele avantaje ale creării unei izolații bune și nu numai din punct de vedere al cheltuielilor. Ei bine, poți avea parte de atâtea beneficii, izolându-ți casa.

 Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărui proiect de îmbunătățire a locuinței, lucrurile ar putea merge prost și s-ar putea face greșeli în timpul izolației dacă nu ești atent, iar astfel să nu te mai bucuri cum ar trebui de beneficiile pe care le aduce izolația. Totul constă în cunoaștere.

Izolarea este o lucrare complexă și necesită timp. Este esențial să cunoști câteva aspecte înainte de a te apuca de treabă.  Iată câteva greșeli frecvente pe care trebuie să le eviți atunci când izolezi casa, pentru un rezultat ca la carte:

 izolatii-casa-greseli

1. Grăbirea procesului de izolare

Este important să știi că izolarea este un proces delicat și că trebuie luate în considerare multe lucruri. Deci, cel mai bine ar fi să nu grăbești procesul, fiindcă rezultatele ar putea fi dezastruoase pe termen lung. Astfel că indicat ar fi să cheltuiești timp în plus să te informezi pentru a alege izolația potrivită pentru locuința ta și pentru a face lucrurile corect. Procesul de izolație este la fel de important ca și materialele utilizate. Pentru izolarea exterioară un factor important este vremea, fiindcă pe vreme ploioasă nu este indicat sa execuți lucrări de izolare a casei.

Pentru o soluție sigură și eficientă, te poți adresa profesioniștilor, care îți pot oferi cea mai bună soluție accesibilă într-un timp rapid.

izolezi-casa

2. Materiale de calitate inferioară atunci când izolezi casa

De exemplu, polistiren cu grosime 10cm și densitate mai mare, sa zicem EPS100, este mai scump decât polistirenul cu grosime 10cm și densitate EPS70. Densitatea mai mare a polistirenului asigură o izolare termică mai bună. Aceasta este o cheltuială unică și nu va trebui să o refaci. DAR, ține cont că alegerea materialelor influențează calitatea rezultatului.

Cel mai bine este să folosești produse de izolare cu valoare R mai mare, deoarece acestea sunt mai eficiente pentru păstrarea căldurii sau a aerului rece în interior. S-ar putea să coste puțin mai mult decât produsele cu valoare R mai mică, dar pe termen lung vei economisi la facturile de energie. În acest caz, „more is better”, deoarece o casă bine izolată va putea menține o temperatură mai confortabilă.

3. Aruncarea izolației vechi

O altă greșeală ar fi să scapi de vechea izolație a peretelui. O mulțime de oameni aruncă izolația veche a pereților, deoarece pare murdară și veche. Cu toate acestea, ea funcționează în continuare și chiar te poate ajuta să  economisești o sumă importantă de bani, lăsând-o la locul ei. 

De cele mai multe ori,  izolația veche trebuie eliminată doar dacă există o problemă cu mucegaiul. De asemenea, unele tipuri mai vechi de izolație pot conține azbest și pot elibera particule toxice în aer. Acesta este motivul pentru care este mai bine să rămână acolo. Ar trebui să iei în considerare fosta izolație ca o pătură suplimentară pentru casa ta atunci când este adăugată noua izolație. 

4.  Lași prea multe goluri în izolație

Una dintre cele mai mari probleme cu care te poți confrunta este de a lăsa prea multe goluri în izolația ta. Golurile sau izolația care nu sunt fixate corect pot duce la umiditate și găuri de aer, acolo se formează punțile termice pentru pierderea căldurii. Izolația cu spumă prin pulverizare este cea mai bună pentru a ajunge în fisuri mici și în orice zone deschise.

5. Alegerea unei izolații nepotrivite

Nu toate tipurile de izolație pot fi instalate în orice loc. De exemplu, unele izolații sunt extrem de inflamabile și nu pot fi instalate lângă încălzitoare. Un alt detaliu important, nu izola cu fibră de sticlă în locuri umede, precum subsolurile, deoarece poate menține umezeala și poate duce la apariția mucegaiului. Când ai dubii cu privire la ce materiale de izolare să folosești, apelează la un profesionist.

Prin informare, înțelegi greșelile care ar putea fi comise în procesul de izolare și știi ce să nu faci atunci când dorești să te apuci de acest proiect, pentru a nu-l compromite.

Caută întotdeauna informații utile înainte de a încerca orice lucru în casa ta.

Te-ai regăsit într-una din greșelile prezentate mai sus?

Lucrări pentru acasă în timpul iernii

Lucrări pentru acasă în timpul iernii

O veche zicală spune să-ți faci „vara sanie și iarna car”, iar îndemnul este chiar indicat să îl iei în considerare, deoarece există lucrări pe care le poți face chiar și în extrasezon, de care să te bucuri pe parcursul întregului an.

Discutăm astăzi despre lucrările pe care le poți face pentru casa ta în timpul iernii, cât să îți menții timpul ocupat sau, de ce nu, să oferi un aspect cu totul nou locuinței tale.

C:\Users\Ramona\Desktop\Sedinta foto Craciu\New folder\photo-1513467535987-fd81bc7d62f8.jpg

Sursa foto: Unsplash

Schimbarea parchetului 

Dacă vrei să schimbi parchetul, însă nu găsești niciun moment pentru a face acest lucru, iarna îți poate oferi exact timpul potrivit pentru această activitate. Tot ceea ce ai de făcut este să alegi tipul de parchet dorit din cele trei mari categorii (parchet triplu stratificat, parchet laminat sau parchet din lemn masiv), foliile pentru izolare și să achiziționezi câteva scule potrivite pentru această lucrare.

O lucrare simplă și rapidă, este montarea parchetului laminat. Citește ghidul nostru detaliat aici sau calculează necesarul de parchet și accesorii.

Va fi nevoie să delimitezi camera de celelalte, deoarece există posibilitatea să se facă destul de mult praf, mai ales la decopertarea acoperirii existente. După ce ai scos sistemul de acoperire existent, este indicat să depozitezi în alt loc aceste deșeuri din construcții, pe care le poți preda firmelor care se ocupă de colectarea selectivă a acestora. O dată ce ai eliberat spațiul, va fi nevoie de o pregătire a stratului suport, lucru care presupune inspectarea zonei, curățarea și aspirarea de praf și pregătirea pentru aplicarea parchetului. 

Parchetul modern se poate monta fără ajutor specializat, așa că nu va trebui să îți faci griji din acest punct de vedere. Prinderea cu lambă și uluc (cu dublu clic) este una dintre cele mai simple, însă chiar și așa, ar trebui să îți aloci un minim de 1-2 zile pentru efectuarea lucrărilor. Am detaliat toate etapele pentru montarea parchetului laminat și uneltele de care ai nevoie aici.

Costurile sunt date în principal de parchetul laminat, iar accesoriile sau uneltele necesare sunt o valoare mică. Prețul parchetului laminat crește odată cu grosimea lui și rezitența la trafic (uzură). Am explicat caracteristicile importante de avut in vedere atunci când cumperi parchet laminat în articolul nostru despre cel mai bun parchet laminat.

C:\Users\Ramona\Desktop\Sedinta foto Craciu\New folder\photo-1516646878057-11a11c9372fd.jpg

Sursa foto: Unsplash

Realizarea izolației fonice

Dacă vrei ca locuința ta să fie protejată de zgomot, atunci poți demara lucrările de izolare fonică a acesteia. Va fi nevoie să te gândești la materialele pe care le vei folosi, creând astfel o listă completă pe care să te poți baza. Specialiștii în construcții și amenajări interioare ne recomandă să folosim vata bazaltică sau vata minerală de sticlă pentru izolarea fonică a locuințelor, deoarece aceste două materiale au cele mai bune caracteristici în ceea ce privește reducerea numărului de decibeli.

Vei avea așadar nevoie de un număr de plăci de vată minerală bazaltică, pe care îl vei stabili în funcție de dimensiunile camerei pe care vrei să o izolezi. Ia în calcul și pierderile la tăiere, pentru a te asigura că nu vei rămâne fără material în timpul lucrărilor. De asemenea, vei avea nevoie de profile speciale pe care să sprijine izolația, astfel încât aceasta să fie sigură și să ofere cât mai mult confort.

Realizarea izolației termice la interior

Izolația termică este necesară pentru a proteja construcția la interior de schimburile de căldură cu exteriorul, deoarece casa ta nu este un monolit perfect. Zonele de îmbinare ale construcției reprezintă punți termice, adică zone care permit schimburi de temperatură cu exteriorul, lucru care duce la pierderea căldurii din interior. Izolarea termică se poate face și la interior, polistirenul extrudat fiind o soluție foarte bună, la fel ca și vata bazaltică. Pentru izolarea la interior a locuinței vei avea nevoie așadar de polistiren, mortar, adeziv, plasă de armare și dibluri, pentru ca în final să aplici stratul de finisare, adică vopseaua sau tencuiala de interior.  

C:\Users\Ramona\Desktop\Sedinta foto Craciu\New folder\photo-1482731215275-a1f151646268.jpg

Sursa foto: Unsplash

Aplicare de tencuieli decorative la interior

Deși unele lucrări de construcții necesită un climat potrivit pentru realizare, partea de tencuieli poate fi realizată foarte probleme la interior, deoarece temperatura ușor ridicată va ajuta la uscarea materialelor, destul de lent în timp fără ca acestea să crape. Un minim de 10 grade Celsius ar trebui să fie suficient pentru ca tencuiala decorativă să se usuce treptat, fără a întâmpina probleme la nivel de fisuri sau crăpături. Va fi nevoie să alegi finisajul preferat, adecvat camerelor în care vrei să aplici produsul, dar și de ustensile specifice precum role, trafaleți și pensule.

Lucrări de vopsitorie

În timpul sezonului rece te poți ocupa și de lucrările de vopsitorie din casa ta, începând de la lucrările de vopsire a ușii și până la schimbarea culorii mobilierului. Vei vedea că există o multitudine de tipuri de vopsele de calitate, care îți permit aplicarea pe suprafețe multiple și care se păstrează foarte bine de-a lungul timpului. Dacă optezi pentru vopsirea mobilei atunci nu uita să protejezi spațiul din jurul acesteia cu folie cu bule sau hârtie, și ar fi indicat să folosești trafaleți mici și pensule cu peri naturali, de calitate foarte bună, care să preîntâmpine formarea unor imperfecțiuni. 

Atenție!

Nu se recomandă vopsirea țevilor și a instalațiilor sau a caloriferelor în timpul iernii, deoarece ele funcționează în scopul încălzirii locuințelor, drept pentru care pot atinge și temperaturi ridicate, care ar putea conduce la crăparea vopselei ca urmare a uscării premature a acesteia.

Lucrări de izolare a tâmplăriei și montajul glafurilor

Tâmplăria este prin definiție una dintre cele mai permisive punți termice, iar din acest motiv ea trebuie să fie izolată. Pierderile de căldură la exterior conduc către costuri masive, deoarece casa devine ineficientă din punct de vedere termic. Poți folosi materiale de izolare precum polistirenul sau spuma poliuretanică, pentru a acoperi zonele cu probleme, indiferent de dimensiunea acestora. Nu uita să izolezi și zona glafurilor, deoarece chiar și prin această zonă se poate pierde căldura.

Instalarea glafurilor, dacă acestea nu există, ar trebui să constituie o prioritate în sezonul rece. Glafurile ar trebui să fie montate atât la interior, cât și la exterior, pentru o protecție suplimentară în ceea ce privește coeficientul de transfer termic al clădirii. 

Instalarea unor echipamente și dispozitive noi

Instalarea centralei termice sau a unui sistem de încălzire în pardoseală poate fi făcută chiar și în sezonul rece, deoarece în acest fel vei avea și posibilitatea de a testa funcționalitatea chiar în stare incipientă. Deși sunt lucrări invazive, care produc praf și disconfort (necesită eliberarea zonei și perforarea pereților în anumite cazuri, cu echipamente speciale), instalările produselor de acest tip nu fac altceva decât să sporească confortul în casa ta. Sistemele de încălzire în pardoseală te vor ajuta să menții o temperatură optimă în casă, la fel ca și în cazul centralelor termice. De asemenea, instalarea aparatelor de climatizare și aer condiționat poate fi făcută tot în această perioadă, pentru a evita costurile mari din timpul verii, dar și lipsa de disponibilitate a specialiștilor. Tot în această perioadă poți face curățarea aparatelor de aer condiționat existente și a filtrelor acestora.

Montarea sau aplicarea elementelor de decorare

Dacă te-ai plictisit de aspectul camerei tale atunci poți foarte bine să faci o schimbare în acest sens. Fie că vrei să instalezi un tapet deosebit pentru living, sau să vopsești bucătăria, orice îți este permis.

Panourile decorative 3D din polistiren sunt foarte ușor de aplicat pe perete sau tavan și conferă un efect minunat pe care oaspeții tăi cu siguranță îl vor admira.

Montarea gresiei și a faianței se poate face chiar și în timpul iernii, deoarece temperatura la interior va fi constantă și ridicată, ceea ce va permite uscarea facilă a adezivului. Iar dacă vrei să schimbi aspectul faianței fără prea multă bătaie de cap, folosește o vopsea pentru plăci ceramice.

De asemenea, dacă vrei să oferi casei tale un aer modern, atunci te poți îndrepta către aplicarea de pardoseli epoxidice, o soluție modernă și elegantă de finisare a pardoselilor, foarte durabilă și rezistentă în timp. Pardoselile epoxidice au început să fie din ce în ce mai solicitate chiar și în cazul locuințelor individuale, în mare parte și datorită faptului că finisajul este unic și deosebit, cu modele cu adevărat speciale.

Reparații la nivelul instalației electrice

Iarna este un moment bun pentru a face mici reparații și verificări la nivelul instalației electrice. Poți monta sau schimba doze, prize sau poți poza diferite cabluri pentru eficientizarea instalației. De asemenea poți monta aplice sau alte tipuri de corpuri de iluminat, poți monta benzi cu led sau becuri de ultimă generație. În același timp, îți poți modifica felul în care este realizat iluminatul în locuință, montând sisteme inteligente de iluminare, mult mai eficiente și cu avantaje notabile pentru consumurile electrice. 

C:\Users\Ramona\Desktop\Sedinta foto Craciu\New folder\photo-1553873002-785d775854c9.jpg

Sursa foto: Unsplash

Realizare de pereți despărțitori (compartimentare)

Dacă vrei să faci un dressing și ai nevoie de un perete de compartimentare sau dacă vrei să realizezi o scafă decorativă, te poți ocupa și de aceste lucrări fără probleme în timpul iernii. Îți vor fi necesare profilele de susținere, dar și plăcile de gips-carton, plasa de armare și adezivul, dar și materialele necesare pentru mici reparații finale și produsele pentru finisare (tencuială, vopsea lavabilă, etc.).

Reparații la nivelul pereților și a tavanului

Micile reparații la nivelul structurii interioare pot fi realizate la interior în timpul iernii, iar pentru aceasta vei avea nevoie de mortare de reparții, de mistrii, șapcluri și produse speciale de finisaje, în funcție de tipul lucrării. Astfel, vei putea repara fisurile, micile crăpături, golurile sau găurile pereților, pentru ca în final casa ta să arate perfect chiar și în timpul sezonului rece. 

Lucrările la interior pe timpul iernii necesită asigurarea unui microclimat corespunzător, astfel încât uscarea materialelor să se poată face lent și fără probleme. Un interval de temperatură cuprins între 5-15 grade este favorabil oricărui tip de lucrare de amenajare la interior, așa că poți cu siguranță să te ocupi de casa ta chiar și după ce temperatura exterioară este scăzută. 

+ Alte 4 idei de lucrări rapide pe care le poți face iarna aceasta

Dacă pandemia nu era deja un motiv suficient de bun pentru a sta în casă, venirea iernii probabil că te-a convins. În zilele în care totuși nu ninge, cu siguranță ai descoperit deja că afară e frig și dacă vrei confort trebuie să stai înăuntru. Dar asta nu înseamnă că trebuie să lenevești toată ziua. Anotimpul rece poate fi un excelent prilej pentru a repara lucruri prin casă sau pentru a face mici modificări în ambientul în locuință. În fiecare zi poți meșteri câte ceva și, dincolo de faptul că timpul îți va trece mai repede, vei economisi și niște bani pe care altfel i-ai da unor meșteri. Mai mult de atât, vei simți și o satisfacție că în sfârșit ai făcut lucrări pe care ai vrut probabil să le faci de mai mult timp, dar le-ai tot amânat.

Repară găuri și crăpături

Sunt o mulțime de motive pentru care pereții din locuința ta au găuri sau crăpături. Probabil că pentru unele dintre aceste mici imperfecțiuni nici nu cunoști sursa, dar important e că nu ai nevoie de mai multe de 10-15 minute pentru a le elimina.

Cel mai simplu este să folosești un kit de reparații, produs pe care îl găsești în toate magazinele de bricolaj. Înainte de a aplica amestecul, curăță locul în care îl vei aplica astfel încât praful de pe crăpătură sau din gaură să nu te încurce. Mai ai nevoie de un șpaclu și vopsea lavabilă cu care să acoperi apoi locul în care ai lucrat. Folosește un recipient de plastic pentru a prepara amestecul cu care repari și, după ce materialul s-a uscat pe perete, folosește șmirghel pentru a uniformiza. După câteva ore de la aplicarea amestecului, poți zugrăvi respectiva porțiune iar peretele va arată ca nou și nimeni nu va ști de câte încercări ai avut nevoie pentru a da o gaură în care să montezi un tablou.

Expert`s tip: în cazul în care culoarea peretelui nu este albă, s-ar putea să întâmpini ceva probleme. Tocmai de aceea e bine ca, atunci când zugrăvești, să păstrezi codul pentru culoarea pe care ai ales-o și/sau să mai păstrezi într-o găleată mică o cantitate redusă de vopsea.

Curăță mucegaiul din baie

Mucegaiul este o problemă serioasă mai ales atunci când locuiești la bloc, dar dincolo de factorul estetic, mucegaiul se poate transforma rapid într-un risc sanitar. Tocmai din acest motiv este foarte important să ai grijă ca zonele predispuse să fie constant curățate. Fie că vorbim despre chiuveta din bucătărie, cea din baie, cabina de duș sau cada, toate aceste locuri se pot transforma în zone în care mucegaiul de dezvoltă.

Tocmai de aceea trebuie în primă fază să identifici locurile în care trebuie să acționezi pentru ca apoi să cureți bine și să dezinfectezi cu un produs de curățare. Pentru a preveni mucegaiul este important să folosești silicon pentru acele zone în care cada sau chiuveta se îmbină cu peretele. Dacă există deja silicon, din când în când este util să îl îndepărtezi și să aplici alt silicon folosind un pistol special pe care îl găsești în orice magazin de bricolaj. Suprafața pe care aplici siliconul trebuie obligatoriu să fie curată și foarte bine uscată. Dacă îl aplici corect iar siliconul este de bună calitate, lucrarea poate ține chiar și 3-4 ani.

Figure 1: Getty Image

Reglează ușile, clanțele și sertarele din casă

Pentru că sunt și foarte des utilizate, ușile, clanțele sau sertarele din casă sunt de obicei zonele în care cu siguranță ai niște reparații de făcut, iar iarna este perioada din an perfectă pentru o astfel de lucrare.

Ai nevoie doar de o șurubelniță, câteva șuruburi acolo unde acestea lipsesc, un ciocan și un tub de WD40. Ține minte că în cazul balamalelor care susțin ușile dulapurilor, acestea trebuie reglate astfel încât să se închidă și să se deschidă corespunzător. Nu este complicat, însă trebuie să ai puțină răbdare. Dacă problema constă în faptul că unele uși din locuință fac zgomot, poți folosi WD40 sau ai și variante mai rapide și mai ieftin: alcool sau câteva picături de ulei care să reducă frecarea dintre metalele care compun balamaua.

Organizează lucrurile din spațiile de depozitare

În orice locuință, de-a lungul anului se adună multe obiecte de care ai sau nu nevoie. Iarna este momentul ideal pentru triere și reorganizare, iar dacă la curățenia de dinainte de sărbători ai rezolvat problema lucrurilor în plus din interiorul casei, poate ar fi bine să îți îndrepți atenția și către garaj. 

Aruncă sculele defecte pe care niciun meșter nu ți le-a putut repara și pe care încă le mai păstrai pentru că ești sigur că le poți readuce la viață. Cu siguranță nu vei reuși. De asemenea, este foarte util să aduni într-un singur recipient rămășițele de materiale rămase în mai mulți saci. Astfel, vei câștiga spațiu iar garajul nu va fi plin de cutii și găleți în care se află cantități mici din același produs. 

Ce să NU faci în timpul iernii

În cazul în care nu dispui de aparate de ventilație cu putere mare sau de calorifere electrice care să crească rapid temperaturile din încăperile în care lucrezi, este bine să știi că unele lucrări nu este recomandabil să fie executate în perioada anotimpului rece.

Zugrăvitul, de exemplu, ar trebui lăsat pentru vară. Chiar dacă acum ai poate mai mult timp și ai câteva idei bune de împrospătare a spațiului în care locuiești, atunci când zugrăvești ar trebui să poți aerisi încăperea iar aerul cald de afară să usuce rapid pereții astfel încât să nu riști ca în unele zone să apară mucegai.

De asemenea, păstrează tot pentru sezonul cald planurile de curățare a scaunelor tapițare sau a canapelei din sufragerie. Chiar și în cazul scaunelor autoturismului este bine să nu le cureți în această perioadă pentru că, în cazul în care acestea nu se vor usca în mod corespunzător, ar putea să se deterioreze și să capete un miros neplăcut.

Tu ce activități ai de gând să faci în zilele friguroase de iarnă?

Tipuri de izolații pentru casa ta

Tipuri de izolații pentru casa ta

Toată lumea visează la o casă călduroasă și confortabilă, dar cum îți poți rezolva acest lucru fără să plătești o avere pentru gaz și electricitate? Astăzi există pe piață o mulțime de opțiuni economice de izolare termică, rentabile. 

Izolația ajută la menținerea căldurii în timpul iernii și la ținerea căldurii afară din casă în timpul verii. Cu cât locuința ta este mai izolată, cu atât va fi mai caldă iarna și cu atât mai răcoroasă va rămâne în timpul caniculei vara.

Izolația este echivalentul unei pături pe care o pui în jurul casei, pereții, acoperișul, podeaua, ferestrele și ușile ajutând la menținerea temperaturii din interior la nivelul dorit. Izolația are un cost redus în comparație cu aerul condiționat scump și consumator de energie.

Dat fiind faptul că pereții reprezintă cea mai mare suprafață de contact cu exteriorul, izolarea lor este esențială. Aceștia trebuie să fie hidroizolați, în așa fel încât să se evite apariția igrasiei, a mucegaiului și a acarienilor. De regulă, pereții pot fi izolați atât la exterior, cât și la interior, însă izolarea exterioară este mai eficientă deoarece izolează peretele de temperatura exterioară. 

Printre cele mai populare tipuri de izolații pentru casa ta se află:

1. Polistirenul

Polistirenul este un material artificial, realizat prin prelucrarea petrolului. Maleabilitatea, greutatea redusă, calitatea recunoscută de izolant termic și costul scăzut fac din acest material una dintre cele mai populare opțiuni pentru izolația exterioară a locuințelor. Acesta este de 2 tipuri:

 • Polistiren expandat- este cel mai des folosit la izolația locuințelor, deoarece permite pereților să respire.
 • Polistiren extrudat- este un material mult mai dens decât polistirenul expandat, ceea ce nu lasă pereții să respire și astfel este foarte potrivit pentru izolația subsolului și a fundației.

2. Vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă

izolarea casei cu vata

Vata minerală bazaltică este obținută prin procesarea bazaltului, o piatră vulcanică naturală. Aceasta este o alegere ecologică, iar avantajele nu se opresc aici. Vata minerală bazaltică nu izolează doar termic, ci și fonic. La fel și vata minerală de sticlă, este un izolant atât termic, cât și fonic, oferă siguranță la incendiu, ușor de montat, netoxică. Ambele variante au o durată lungă de viață. Însă vata minerală de sticlă este mai flexibilă și se lucrează mai ușor cu ea.

3. Spumă poliuretanică

Aceasta reprezintă o metodă de izolație termică și fonică, ce poate adera la aproape orice suprafață și are o durată de viață de până la 80 de ani. Spuma poliuretanică sigilează foarte bine suprafețele și reduce schimbul de aer cu exteriorul, păstrând o temperatură constantă în casa ta și contribuie la reducerea costurilor. De asemenea, este singurul material care te protejează 100% de condens și mucegai și, totodată nu lasă alergenii și substanțele din exterior să pătrundă în casă.  

4. Fibre de celuloză

Se utilizează la izolația termică și fonică, la exterior sau interior. Acesta este un material organic, obținut prin reciclarea hârtiei și reprezintă o soluție modernă și accesibilă. Celuloza are abilitatea de a bloca aerul în interiorul ei. Proprietățile acesteia îi permit să ajungă în spații înguste din jurul instalațiilor aflate în pereți, precum țevi, nelăsând zone de aer libere, care ar putea reduce eficiența izolației.

O izolație bună te va ajuta să economisești bani și să te simți confortabil, creând temperaturi constante și mai puțin curent în toată casa. Aceasta se va comporta ca o barieră împotriva zgomotului în casă și de la vecinii tăi. În cele din urmă, îți va menține casa mai răcoroasă vara și mai caldă iarna pentru a crea un mediu mai plăcut pe tot parcursul anului.

Acum că ai aflat de principalele tipuri de izolații poți trece la treabă. Abia așteptăm să vedem rezultatul tău la secțiunea Arată-ne lucrarea ta

en_USEnglish
en_USEnglish