Cum aleg vopseaua și cât să cumpăr?

Cum aleg vopseaua și cât să cumpăr?

Cum aleg vopseaua?

Cu toții vrem să cumpărăm produse bune, dar să nu cheltuim prea mult. Ei, ghici ce? Ieftin și bun NU există! În schimb, trebuie să avem în vedere bugetul pe care-l avem și în funcție de acesta să alegem raportul calitate-preț potrivit pentru noi.

De obicei când mergem la magazin ne regăsim într-una din situațiile de mai jos:

am văzut o reclamă care m-a convins, deci merg chitit să cumpăr un anumit produs. Ajung la magazin, cer exact acel produs, eventual întreb vânzătorul cam ce cantitate aș avea nevoie, am cumpărat și am plecat. În situația aceasta, trebuie să fiu conștient că se investește mult în acele reclame, ceea ce se traduce în produse mai scumpe (plătesc brandul/marca produsului) și pe piață pot exista produse similare din punct de vedere al calității, dar care nu sunt la fel de cunoscute și nici la fel de scumpe

am un meșter/o cunoștință care îmi recomandă ce să cumpăr, deci din nou merg chitit să cumpăr un anumit produs. În general în această situație sunt expus preferințelor meșterului/cunoștinței, care poate din obișnuință recomandă un produs pentru că e ușor lucrabil sau e mai ieftin și e acceptat mai ușor. De asemenea, există posibilitatea să-mi recomande un anumit magazin pentru că el/ea de acolo face cumpărăturile, dar acel magazin poate să nu aibă prețuri corecte pentru produsele căutate de mine

nu știu ce am nevoie să cumpăr, deci merg la magazin în necunoștință de cauză și îmi recomandă vânzătorul. În acest caz, sunt expus recomandărilor și abilităților de vânzare ale persoanei pe care o întâlnesc la magazin. În orice situație ne-am regăsi, trebuie să fim atenți și să verificăm și noi informația primită pentru că în final noi suntem cei care dăm banul și suportăm consecințele, nu-i așa?

Câtă vopsea să cumpăr?

Când vine vorba de vopsele, lacuri, grunduri sau lavabile (dispersii apoase) trebuie să discutăm obligatoriu despre rentabilitate.

Rentabilitatea vopselei înseamnă aproximativ cantitatea de vopsea pe care o utilizăm pentru a vopsi un metru pătrat de suprafață (lemn, metal sau zidărie). Acest termen ne poate economisi mulți bani. Cum? Continuă să citești.

Iată două reguli de bază pentru cumpărarea vopselei:

1. Nu citi numai litri de pe ambalaj, ci și rentabilitatea!

2. Calculează!

Majoritatea oamenilor cumpără produse evaluând costul per litru și dacă prețul li se pare de bun simț, acceptă ușor produsul. Dacă gândim în acest fel, este posibil să nu fie cea mai ieftină alegere. Explicația constă în gradul de acoperire a vopselei.

Spre exemplu, la prima vedere, toate vopselele de perete par a fi la fel, dar cantitatea necesară pentru a acoperi un metru pătrat de perete diferă. O vopsea de calitate superioară poate acoperi substratul din prima mână. Calitatea medie a vopselei face ca aceasta să acopere substratul din prima mână, dar nu prea bine, iar cea mai slabă vopsea nu poate acoperi substratul nici în 3 straturi. Cu alte cuvinte, vopseaua de slabă calitate ar trebui să o aplicăm de trei ori ca să acoperim la fel de mult și bine ca și cu o vopsea de calitate superioară! Și asta înseamnă pierdere de timp și bani! Ai nevoie de timp să aștepți de trei ori pentru ca fiecare strat să se usuce, astfel încât lucrarea va dura 2-3 zile în loc de o zi. Trebuie să citim pe ambalaj cantitatea, metri pătrați acoperiți și câte straturi sunt potrivite pentru vopsea, înainte de a o cumpăra!

Regula 2 este esențială. De exemplu, vrem să vopsim un perete de 20 mp. Avem două variante:

a. o vopsea de 1 litru, care acoperă 20 metri pătrați în 2 straturi, iar litrul său costă numai 10 lei

b. o vopsea de 1 litru, care acoperă cu un singur strat 20 metri pătrați, iar litrul său costă 15 lei. Prima vopsea acoperă doar 10 mp într-un singur strat, în timp ce vopseaua care se aplică într-un singur strat acoperă 20 mp. Deci, zidul camerei poate fi vopsit cu 15 lei cu vopseaua aparent mai scumpă, în timp ce vopseaua aplicată în dublu strat mă duce la un cost de 20 lei. Facem întotdeauna acest calcul!

Desigur, calculul de mai sus este convenabil numai dacă vom cumpăra exact cantitatea necesară pentru că vopseaua care rămâne în cutie poate fi și ea o risipă de bani, iar pe de altă parte, depozitarea ei nu este întotdeauna ușoară. În schimb, dacă materialul se epuizează înainte să ne fi terminat treaba, iarăși ne supărăm.

Formula secretă de calcul a vopselei

Deși este scrisă pe majoritatea ambalajelor de vopsea rentabilitatea acestora, există o formulă “secretă”, care calculează întotdeauna foarte aproape de cantitatea necesară de vopsea. Această formulă este valabilă pentru vopselele de perete și spune așa:

Lungimea x lățimea = suprafața peretelui

Suprafața peretelui / rentabilitatea vopselei = litri necesari de vopsea pentru lucrare

Măsurați lungimea(înălțimea) și lățimea peretelui și calculați suprafața acestuia (în acest caz lungimea înmulțită cu lățimea, așa cum am învățat la școală). Cantitatea rezultată este apoi împărțită la rentabilitatea vopselei scrisă pe ambalaj. Rezultatul este cantitatea de litri de vopsea de care aveți nevoie pentru lucrare. Toate acestea sunt corecte dacă vopseaua este aplicată cu un trafalet sau pensulă obișnuită (nu prea mici) și suprafața peretelui este uniformă și netedă.

Atenție! Nu confundați litri cu kilogramele de vopsea! O găleată de vopsea are 15 litri, dar aproximativ 25 kg greutate. Nu vorbim de apă, unde 1 litru de apă are 1 kg greutate. Aici vorbim de vopsea, sperăm să nu ne trezim în găleata de vopsea cu apă chioară!

Amenajare hol

Amenajare hol

Tindem să neglijăm adesea amenajarea holului deși este un spațiu prin care trecem în fiecare zi, de nenumărate ori. Fie că vorbim de holul de la intrare, fie de cel care conectează alte camere, acesta trebuie să arate cel puțin la fel de bine ca celelalte încăperi.


Dar ce ne face, atunci când nu știm de unde să începem? Probabil de asta ești aici, iar noi ți-am pregătit cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont.


În acest articol vei afla:


Cum să amenajez holul?

Cum să decorez holul?

Cum să amenajez holul?

1. Măsoară și calculează suprafața holului

Este primul pas cu care trebuie să începi amenajarea holului. Măsurând vei afla ce libertate ai atunci când vrei să amplasezi diverse obiecte de mobilier și vei avea o imagine de ansamblu despre cum va arata holul la finalul lucrării.

Tot un aspect care ne îngrădește alegerile este bugetul. Lucrarea ta trebuie să se încadreze într-un buget și este foarte important să fie stabilit încă de la început.


Sfatul nostru este să păstrezi lucrurile într-o manieră cât mai simplă, deoarece holurile prin natură sunt gândite pentru funcționalitate.

2. Crează o sinergie între hol și locuința ta

 Indiferent că vorbim de holul de la intrare sau cel care conectează alte încăperi, acesta trebuie să se regăsească în ambianța casei tale.

Privește lucurile într-un concept de tranziție, căci până la urmă acesta este rolul holului. Te poți folosi de câteva culori care se regăsesc și în cromatica celorlalte camere.

Spre exemplu, dacă locuința ta este amenajată dupa un anumit stil, nici holul nu ar trebui să facă excepție de la regulă.

3.  Mobilierul în amenajarea holului

 După ce ai măsurat, ai stabilit bugetul și ai luat în calcul stilul casei tale, începi să ai o privire de ansamblu a mobilierului pe care va trebuie să alegi. 

 Aici lucrurile diferă și în funcție de gusturile tale și stilul locuinței. Sfatul nostru ar fi să alegi mobilier care nu doar că se încadrează în holul tău din punct de vedere vizual, dar care este și un loc de depozitare excelent. Uneori un simplu suport de încălțăminte este suficient, de aceea evită supraaglomerarea spațiului cu piese de mobilier.

Cea mai buna soluție este mobilierul multifuncțional.

Cum să decorez holul?

 De cele mai mult ori, atunci când ne gândim să decorăm o anumită încăpere, căutăm inspirație fie pe internet, fie în revistele de profil. Dificultatea apare atunci când găsim ideea potrivită însă nu se potrivește pentru camera noastră.

Acest lucru se datorează faptului că nu toate spațiile au aceeași formă sau construcție. Acesta este și cazul holurilor, deoarece ele pot fi de mai multe feluri:

În funcție de amplasare

 • Holuri la intrarea în casă/apartament
 • Holuri care conectează alte încăperi

În funcție de de dimensiune

 • Hol mic
 • Hol îngust
 • Hol lung

Sfaturi și idei pentru amenajarea holului

 •  Axează-te pe culori neutre și lumină naturală. Acestea crează senzația unui hol mai primitor și mai spațios. Probabil cunoști stereotipul pe care filmele de groază îl oferă holurilor, făcându-le să pară adesea înfricoșetoare. Poți evita această senzație prin crearea unui hol mai luminos și mai primitor.
 • Crează un element focal pentru holul tău. Poți folosi diverse corpuri de iluminat sau obiecte decorative, linii conducătare, forme geometrice etc. 
 • O galerie de artă. Fie că vorbim de fotografiile familiei, fie de picturi, acestea sunt o soluție comună și interesantă pentru a oferi personalitate holului tău.
 • Poți folosi holul pe post de bibliotecă. Îți place să citești sau pur și simplu nu mai găsești locul potrivit pentru cărțile tale? Poți amenaja câteva rafturi de-o parte și de alta a holului. Pe lângă funcționalitate, oferă un aspect interesant.
 • Adaugă culoare cu ajutorul tapetului. Dacă ești genul de persoană pe care vrea să epateze, poți folosi un tapet într-o culoare caldă sau vintage pe un singur perete. Astfel se formează un contrast interesant și primitor care va face diferența în holul tău.
 • Poți adauga un covor sau o mochetă în holul tău. Știi senzația aia după o zi lungă de stat în picioare, într-o pereche de încălțăminte nu tocmai confortabilă? Imaginează-ți sentimentul acela de libertate atunci când te descalți și amplifică-l atunci când începi să pășești pe moale. Acest lucru îți poate schimba imediat starea de spirit și poate fi o investitie care merită în holul tău.
 • Suport pentru chei. O idee comună dar extrem de utilă pentru tine și familia ta.
 • Un loc pentru a-ți amplasa bilețele și corespondența. Tuturor ni se întâmplă să uităm diverse chestii și sa fim nevoiți sa ne întoarcem după ele. Pentru a evita pe cât posibil acest aspect poți amenaja un loc pentru a-ți nota anumite chestii chiar la intrarea în locuință.

Te simți inspirat? Abia așteptăm să vedem lucrarea ta finală meseriașule!

LucrareaMea.ro
Lucrarea mea – Amenajare baie

Lucrarea mea – Amenajare baie

Oh da! Vrei să amenajezi o baie nouă sau pur și simplu baia cea veche necesită mult așteptata redecorare? Cunoaștem situația și știm că e greu fiindcă nu ai habar de unde să începi, ce buget trebuie să aloci sau la ce trebuie să acorzi o atenție sporită. 

Stai liniștit meseriașule, până la finalul articolului vei afla:


Ce trebuie să știi înainte să începi lucrarea de amenajare a băii?

Amenajare baie modernă

Cum să amenajezi o baie mică?

Amenajare baie – Gresie, faianță, mozaic sau tapet?

+5 Idei de amenajare baie

 

Pe lângă necesitatea și funcționalitatea băii, aceasta este adesea și o oază de relaxare dupa o zi grea. Aici depinde de tine cum vrei s-o amenajezi și de timpul pe care vrei să-l aloci lucrării.


Ce trebuie să știi înainte să începi lucrarea de amenajare a băii?

Ei bine, orice lucrare trebuie să înceapă cu un plan care să cuprindă câteva elemente principale:

 • O schiță sau o randare pentru amenajarea băii. Fie că faci tu schița sau apelezi la serviciile unui profesionist, este un pas care nu trebuie neglijat deoarece acest lucru te ajută să ai o imagine de ansamblu pentru amenajarea unei băi.
 • Stabilește bugetul și alocă undeva la 10-15% în plus față de cel inițial. Din proprie experiență îți spunem că mereu apare neprevăzutul pe parcursul lucrării și te poate pune în dificultate.
 • Alege elementele principale. Aici ne referim la vasul de toaletă, lavoarul, dușul și implicit cada. Acestea trebuie alese în funcție de gusturile tale dar care trebuie să respecte în egală măsură și funcționalitatea.
 • Alege stilul și culorile pentru amenajarea băii. Fie că alegi un stil minimalist, modern sau rustic, acesta trebuie să se potrivească și cu restul locuinței tale. Modul prin care redecorezi baia poate fi condus de subiectivism, ceea ce nu e un lucru rău. Poți oricând să-ți pui amprenta personală asupra băii tale. 
 • Acordă atenție instalațiilor electrice și țevilor din baia ta. Atunci când amenajezi baia, ține cont și de arhitectura țevilor proiectate pentru apă și canalizare. Acest lucru îți poate influența modul prin care amenajezi încăperea. De asemenea, fiind un mediu umed, trebuie să acorzi o atenție sporită intalațiilor electrice.
 • Ține cont de aerisirea băii.
 • Caută inspirație. Dacă te afli aici, cel mai probabil chiar asta faci. Mai jos ai câteva idei de amenajare pentru baie.

Cum să amenajezi o baie modernă?

Simplu, respectând în primul rând pașii de mai sus. Elementele care dau un aer modern în baia ta sunt – formele geometrice, materialele naturale, decorațiuni minimaliste și culorile neutre. La mare căutare în ultimii ani este amenajarea unei băi în nuanțe gri și pusă în evidență prin lumina naturală.


O altă caracteristică specifică băilor moderne este spațiul deschis pe care îl oferă vizual și simetria obiectelor. Dacă spațiul este un inamic atunci când te gândești la redecorarea băii tale, trebuie să știi faptul că poți amenaja o baie mică perfect funcțională și extrem de arătoasă.Cum să amenajezi o baie mică?


Ce crezi ca trebuie să ai în plan înainte să te apuci de amenajare? Însuși planul! După ce ai urmat principalii pași trebuie sa știi că exista câteva trucuri pentru a amenaja o baie mică.


 1.   Evită supraaglomerarea în baia ta 
 2. O cadă ovală poate fi o soluție pentru un spațiu mai mic
 3. Utilizează sticla pentru amenajarea dușului
 4. Folosește oglinzi sau suprafețe lucioase
 5. Decorează diversele piese de mobilier în plan vertical

Amenajare baie – Gresie, faianță, mozaic sau tapet?

Alegerea finisajelor este un pas important și opțiunile disponibile sunt nelimitate. Acest lucru te poate pune în dificultate, însă dacă respecți câteva elemente, totul merge ca pe roate.

 • Alege gresia și faianța care să se potrivească stilului ales de tine și care să ofere o anumită coerență în design-ul băii.
 • Poți opta pentru tapet rezistent la umiditate, unde modelele și culorile sunt nelimitate
 • Mozaicul este încă o solușie excelentă datorită aspectului inedit pe care-l oferă

Sfat – Alege întâi gresia deoarece este prima care se amenajează, după care poți integra și celalalte elemente. Aceasta trebuie să fie de culoare mai închisă, spre deosebire de celelalte finisaje.Idei amenajare baie modernă

+5 Idei de amenajare baie

Amenajare baie în stil mediteranean

Amenajare baie la mansardă

Amenajare baie cu elemente naturale

Amenajare baie mică

Amenajare baie modernă la mansardă

Amenajare living

Amenajare living

 Atunci când te gândești să-ți redecorezi locuința, una dintre primele încăperi pe care le ai în vedere este livingul. Acest spațiu este cel care în medie îți petreci cel mai mult timp din casa ta și de aceea trebuie să acorzi o atenție mai mare detaliior, deoarece la final, acestea fac diferența.

 Cunoaștem sentimentul acela în care ai o idee despre cum o să arate lucrarea la final, însă atunci când esti în fața unei camere goale pur și simplu nu știi cu ce să începi. Nu trebuie să te stresezi prea tare, fiindcă totul se face pas cu pas, iar noi îți vom arăta cum să amenajezi livingul mult visat. 

În acest ghid îți vom prezenta:


Ce trebuie să știi înainte de amenajarea livingului?

Amenajare living în funcție de stil

Amenajare living – Cum alegem culoarea?

Amenajare living și iluminarea spațiului

Amenajare living mic

Amenajare living cu bucătărie

Idei amenajare living – Galerie foto și inspirație

Ce trebuie să știi înainte de amenajarea livingului?

 În primul rând livingul este locul unde primești oaspeții sau petreci momentele cu familia. Dacă ar fi să folosim o figură de stil , livingul este nucleul casei tale, unde vă puteți aduna cu toții în momentele de relaxare. Iată de ce anume trebuie să ții cont:

1. Măsoară și stabilește bugetul

Orice lucrare reușită trebuie să treacă prin anumite etape. Este important să măsurăm încăperea și să stabilim bugetul necesar pentru a avea un obiectiv mult mai clar. 

2. Gândește-te la funcționalitatea livingului tău

Gândește-te la funcția de bază a livingului atunci când vrei să-l amenajezi. 

Ai o familie numeroasă? Ai un geam care îți oferă un view grozav?
Stai singur? Sau ești cel care găzduiește cele mai tari petreceri? 

Trebuie să te gândești din timp pentru ca acest lucru va influența considerabil designul în amenajarea livingului.

3. Cum să mobilezi livingul?

Este o adevărată corvoadă să îți imaginezi proiectul final mai ales atunci când camera este goală. Cel mai bine ar fi să te folosești de o schiță în care sa redai așezarea obiectelor principale din livingul tău.

 • Ține cont de fapul că trebuie să ai un punct de focus, acesta poate fi amenajat cu ajutorul unei canapele. Totuși menține o oarecare legătură cu celelalte piese de mobilier din living.
 • Nu uita să lași calea de acces în living cât mai liberă cu putință.

După ce ai amplasat mobila sau cel puțin ai reușit să vizualiezi locul ei, plimbă-te prin încăpere și asigura-te ca ai suficient loc de deplasare prin living.

Sfatul meseriașului – Folosește-te de mobilier multifuncțional pentru a mai obține spațiu de depozitare chiar în living.

Te-ai întrebat vreodată de ce pe internet găsești mereu cele mai tari idei de amenajare, însă atunci când le pui în practică rezultatul nu este la fel de reușit?  Răspunsul este că fiecare element are rolul său și este perfect integrat într-un anumit stil de amenajare. 

Amenajare living în funcție de stil

 Pentru a avea un rezultat final care sa te mulțumească pe tine și să stârneasca admirația oaspeților tăi , trebuie mai întâi să integrezi un anumit stil în amenajarea livingului tău. Fiecare stil are anumite caracteristici, oferind  astfel o anumită armonie livingului pe care vrei să-l amenajezi.

 Noi ți am pregătit 7 dintre cele mai populare stiluri pentru amenajarea livingului și factorii de care trebuie să ții cont pentru acest proces. 

Apropo, dacă ai ales deja stilul, poți trece direct la cum să…

Amenajare living în stil modern

Unul dintre cele mai populare stiluri atunci când vine vorba de amenajare este stilul modern. Acesta se caracterizează prin:

 • Linii drepte
 • Rafturi pentru perete de dimensiuni mici și medii
 • Regăsim elemente din metal și sticlă
 • Predomină culori neutre precum albul, griul, negrul etc.
 • Obiectele sunt așezate într-o ordine care să ofere dinamică
 • Forme geometrice și decorațiuni abstracte

Dacă ar fi să descriem acest stil în câteva cuvinte, totul se rezumă la eleganță și simplitate. 

Amenajare living în stil rustic

Stilul rustic oferă o căldură deosebită livingului tău. Nuanțele ce se regăsesc cu prisosință în acest stil sunt cele care se găsesc și în natură. 

 • Elemente naturale din lemn și piatră
 • Culori calde
 • Plante și flori
 • Antichități de tip hand-made/DIY

Amenajare living în stil industrial
 

Stilul industrial este destul de popular în zilele noastre datorită designului îndrăzneț pe care-l oferă. În acest stil regăsim

 • Materialele cu o textură accentuată
 • Culori neutre cu nuanțe de maro închis, cărămiziu, etc.
 • Corpuri de iluminat în diverse forme geometrice
 • Elemente nefinisate
 • Supor de perete din metal
 • Metalul și obiectele cu aspect arămiu
 • Alege un tablou sau un alt obiect decorativ mare, care să capteze atenția și să se integreze perfect în designul livingului

În ciuda aparențelor este un design simplu de realizat și cu adevărat unic. Dacă oferi livingului tău în stil industrial și câteva elemente retro, aspectul de care te poți bucura la finalul lucrării este absolut incredibil.

Amenajare living în stil contemporan

Stilul contemporan se aseamănă destuld e mult cu cel modern, diferentele fiind foarte puține. Una dintre principalele diferențe este dată de faptul că stilul modern a apărut la mijlocul secolului trecut, în timp ce stilul contemporan este într-o continuă schimbare, adaptându-se constant. 

Elementele stilului contemporan în amenajarea livingului sunt:

 • Linile drepte și formele regulate
 • Spații deschise
 • Curbe fine
 • Culori neutre
 • Multă lumină naturală
 • Culori pastelate

Amenajare living în stil clasic

Stilul clasic se caracterizează prin eleganță și cu un aspect sofisticat. Ca să înțelegi mai bine, livingul amenajat în acest stil se regăsește adesea în filmele americane, cu mobilier robust din lemn masiv, cu diverse antichități și un aer primitor. Alte elemente ar mai fi:

 • Canapea mare, extrem de comodă
 • Culori calde și primitoare
 • Diverse materiale textile
 • Atenția la detalii și forme curbate

Amenajare living în stil scandinav

Stilul scandinav este recognoscibil datorită simplității și funcționalității pe care le oferă oricărui spațiu amenajat dupa normele acestuia. Un living în stil scandinav face ca încăperea să pară și spațioasă și primitoare în același timp.

 • Albul este omniprezent în contrast cu mobilierul simplist din lemn 
 • Prezența materialelor textile pe fotolii, scaune sau chiar pe jos
 • Lumina din abundență în living
 • Mobilier multifuncțional

Amenajare living în stil minimalist

Minimalismul este un curent care prinde tot mai multă popularitate în rândul amenajerilor interioare. Acesta se definește prin simplitatea lucrurior și decorațiunile care se regăsesc într-un număr cât mai mic pentru a oferi un aspect aerisit livingului tău.

Acum că știi principalele elemente care aparțin acestor stiluri, te poți inspira și poți începe decorarea livingului tău.

Amenajare living – Culoare

După cum ți-am prezentat mai sus, fiecare stil se distinge unul de celălalt fie prin decorațiuni sau elementele folosite, fie prin schema cromatică. Mai jos ai câteva sugestii legate de amenajarea livingului în funcție de culoare.

Amenajare living – Lumina

 Lumina joacă un rol foarte important în estetica și ambianța livingului tău.

Cea mai comună și la îndemână este folosirea luminii nautarale. Aceasta pe lângă aerul primitor pe care-l oferă livingului, te ajută ca încăperea să pară mult mai spațioasă decât este în realitate. Totuși un set de draperii care să se potrivească livingului tău sunt necesare pentru a controla lumina și a te bucura de intimitate.

Nici lumina ambientală nu trebuie neglijată deoarece prin folosirea anumitor scheme de lumini, poti avea rezultate excepționale. O idee bună este banda led amplasată in diverse colțuri ale camerei sau chiar o lampă în funcție de stilul livingului. Fie că vorbim de stil, culori și decorațiuni nu uita să-ți pui totuși  amprenta personlă atunci când amenajezi propriul living.

Amenajare living mic

Dacă spațiul livingului tău nu este foarte mare nu trebuie sa te simți descurajat. Iată câteva soluții care fac un living mic să arate extraordinar:

 1. Folosește-te de lumina naturală pentru a face camera mai primitoare
 2. Alege mobilier înalt, care poate fi amenajat în plan vertical
 3. Mobilierul funcțional, o soluție excelentă
 4. Alege o canapea care poate fi amplasată pe colț
 5. Optează pentru o paleta de culori deschise
 6. Dacă spațiul nu îți permite, regândește organizarea pieselor de mobilier
 7. Optează pentru lumina ambientală în colțurile livingului

Și acestea sunt doar câteva sfaturi și trucuri. Dacă ai mai găsit nu ezita să ne contactezi, suntem foarte curioși de soluțiile tale ingenioase.

Amenajare living cu bucătarie

 Dacă locuința ta are un open-space, prin care livingul și bucătăria comunică în mod direct, atunci trebuie să menții un echilibru între cele două. Aceste tipuri de amenajări sunt destul de provocatoare însă decorate inteligent pot fi atât funcționale cât și cu un aspect plăcut.

 În primul rând, trebuie să ai în vedere planul spațiului și să începi prin a desena locul în care este livingul și unde se va amplasa bucătăria.

Poți amenaja o insulă pentru bucătărie în formă de L sau de U pentru a delimita eficient cele două spații. Aici te poți folosi de mobilierul multifuncțional deoarece sunt o sumedenie de variante.

O altă idee ar fi folosirea a două modele diferite pentru pardoseală, dacă acest lucru se integrează mai bine în spațiul tău.

Alege culori simple și deschise pentru a crea o ambianță mai primitoare. Te poți folosi și de lumina naturală sau de diverse spoturi luminoase pentru a crea efecte vizuale interesante.

 Decorearea celor două spații poate fi concepută prin linii conducătoare, contraste fine și crearea unui punct focal.

Idei amenajare living – Galerie foto și inspirație

Amenajare living modern

Amenajare living mic într-o manieră simplă

Amenajare living casă – scară

Amenajare living apartament

Amenajare living cu un aspect luxuriant

Amenajare living în stil industrial integrat cu un balcon închis

Amenajare living mic în nuante cafenii

Poți amenaja acum livingul mult visat. Abia așteptăm să vedem rezultatele tale meseriașule!

LucrareaMea.ro

Montare parchet laminat

Montare parchet laminat

Cum pun parchetul laminat?

Montarea parchetului laminat este ușoară. Vă vom îndruma pas cu pas cum să puneți parchetul și vă vom explica etapele de la modul de izolare și până la instalarea profilurilor de trecere la uși.

Parchetul laminat se montează singur

Sursa foto: Pinterest

Sistemul de clicuri este oferit atât pe latura scurtă, cât și pe latura lungă a plăcii/panoului de parchet laminat. Astfel, panourile laminate pot fi așezate ușor și fără utilizarea adezivului. Datorită sistemului simplu de clic, oricine se poate aventura la montarea parchetului laminat.

Acest ghid explică modul în care se face montarea parchetului laminat cu clic și ce materiale sau unelte sunt importante. Fără gălăgie și într-un mediu curat, lucrarea poate fi realizată repede, ușor și cu puține unelte.

Izolația fonică reduce zgomotul la pășire, îmbunătățește stabilitatea presiunii pe panouri și compensează neuniformități minore ale podelei.

Pardoseala laminată poate fi curățată fără probleme cu aspiratorul sau chiar cu un mop ușor umed.

Pregătiți suprafața și lista de cumpărături

Mai întâi evaluați cu atenție încăperea

Măsurați suprafața: Lungimea x lățimea pardoselii = suprafața ce trebuie acoperită

La această suprafață de acoperit mai adăugați 10% pentru a obține cantitatea necesară de parchet laminat de cumpărat. De obicei pierderile de material rezultat în urma montajului sunt între 10%.

Faceți necesarul de plintă și accesorii

Măsurați fiecare latură a spațiului, scăzând lățimile ușilor sau ale teracotelor, pentru a calcula și necesarul de plintă de parchet și accesorii. Cumpărați mai bine mai mult decât prea puțin!

Acolo unde peretele depășește lungimea de 2.5m, aveți nevoie de o îmbinare/conector pentru plintă.

Capătul plintei care ajunge la tocul ușii trebuie acoperit cu un capac/capăt de plintă, pentru partea stângă și partea dreaptă.

Orice încăpere are 4 colțuri. La fiecare colț se întâlnesc două bucăți de plinte. Acestea se acoperă cu ajutorul colțurilor interioare pentru plinte.

Dacă în cameră aveți un coș de fum, teracotă montată sau un perete care iasă în față, plinta va parcurge și laturile acelea. Pentru aceasta aveți nevoie de conțuri exterioare pentru plintă. Luați în calcul toate aceste aspecte ca să finalizați lucrarea atent și cu un aspect impecabil.

 • Luați în calcul țevi de calorifer pentru care trebuie decupat parchetul laminat
 • Luați în calcul ușa/ușile încăperii unde ar fi nevoie de profil de trecere

Unelte necesare

Pentru realizarea acestei lucrări aveți nevoie de următoarele unelte:

 • Un creion cu care să notați sau să faceți semne pe plăcile de tăiat
 • Un vinclu pentru trasat linii de tăiat
 • Ruletă sau metru pentru măsurat
 • Ferăstrău manual sau eventual un ferăstrău pendular pentru a tăia plăcile/panourile de parchet laminat
 • Cutter pentru tăierea pachetelor de parchet laminat sau pentru tăierea foliei de parchet

Reguli de bază pentru montarea parchetului laminat

Montarea parchetului laminat trebuie realizată la o temperatură minimă de 18°C și la umiditate relativă de 50% până la 70%. Această temperatură și umiditate ar trebui să persiste încă cel puțin 3 zile după montarea parchetului laminat în cameră.

Parchetul laminat este pus în valoare cel mai bine și conferă un aspect impecabil încăperii atunci când este montat de-a lungul razelor de soare care pătrund în cameră sau pe latura lungă a încăperii.

Înainte de a începe montarea parchetului laminat calculați lățimea ultimului rând, astfel încât acesta să fie mai mare de 5cm. În cazul în care lațimea ultimului rând de parchet laminat este foarte îngustă, trebuie ajustat primul rând pentru a obține un aspect frumos pe pardoseală.

Parchetul laminat se montează în sistem flotant, adică niciodată nu va fi fixat pe substrat cu adezivi, cuie sau alte metode. Nu are nicio legătură cu apa, parchetul nu va pluti, doar că nu este montat fix pe substrat. Acest lucru este necesar pentru că parchetul laminat este sensibil la umiditate și are tendința de a se contracta sau extinde. Tot pentru același motiv avem nevoie de rosturi de dilatație de-a lungul pereților, de aproximativ 10-15mm.

La încăperi mai mari, rosturile de dilatație sunt necesare după 8m în direcția lățimii plăcii și după 10m în direcția lungimii plăcii. Aceste rosturi de dilatație vor fi acoperite cu profile de trecere, la fel ca și sub fiecare ușă sau la întâlnirea cu alte pardoseli.

Substratul parchetului laminat trebuie să fie tare, curat, uscat și nivelat. Acesta poate fi ciment, șapă, dușumele de lemn (în acest caz parchetul laminat se montează perpendicular pe plăcile de lemn vechi), pvc lipit sau plăci ceramice.

Pasul 1: Pregătirea parchetului laminat înainte de instalare

Podeaua laminată are nevoie de cel puțin 48 de ore pentru aclimatizare înainte de instalare. Prin urmare, depozitați pachetele cu parchet laminat, neacoperite și orizontale, în camera respectivă la o temperatură minimă de 18°C și la umiditate relativă de 50% până la 70%. Această temperatură și umiditate ar trebui să persiste încă cel puțin 3 zile după montarea parchetului laminat în cameră.

Pasul 2: Pregătiți substratul pentru parchetul laminat

Substratul trebuie să fie suficient de tare, curat și uscat. Solul nu trebuie să mai aibă umiditate reziduală și trebuie să fie nivelat. Pe un plan neuniform, parchetul laminat se poate deforma, sări sau rupe la nivelul legăturii clic (nut-feder).

Pentru a verifica existența denivelărilor substratului, folosiți un dreptar de cel puțin 2m lungime. Denivelările mai mari de 3 mm pe o lungime de un metru pot fi compensate cu o șapă autonivelantă. Chiar găurile sau fisurile sunt ușor închise în acest fel. Apoi, lăsați solul să se usuce complet.

Multe soluri, în special șapa nouă, au umiditate reziduală. Acest lucru poate provoca pagube considerabile parchetului laminat. Prin urmare, aveți grijă suplimentară pentru a vă asigura că substratul este complet uscat.

Pasul 3: Așezați bariera de vapori și izolația fonică la impact

Pe podelele din șapă sau deasupra încălzirii în pardoseală, ar trebui să instalați mai întâi o barieră de vapori pentru a vă proteja împotriva umidității. Trageți folia de barieră împotriva vaporilor în direcția lungă a laminatului și tăiați-l. Pe pereți, folia trebuie să se proiecteze circa 5cm în sus. Lăsați bucățile individuale de folie să se suprapună aproximativ 10cm și fixați suprapunerile cu bandă adezivă cu aluminiu.

Așezați un strat de plută, pâslă, polistiren extrudat sau folie de spumă PE direct deasupra foliei de barieră de vapori ca izolare fonică.

Pasul 4: Puneți primul rând de parchet laminat

Montați plăcile de parchet laminat paralel cu lumina: laturile lungi ale plăcilor să urmeze direcția luminii de intrare. Începeți acum în colțul din spate al camerei. Cu un ferăstrău manual sau un ferăstrău pendular, îndepărtați federele plăcilor de pe primul rând.

Pentru pereți neregulați trasați linia pereților pe primul rând de plăci. Pentru aceasta găuriți o bucată de plută, lemn, polistiren, cauciuc sau panou de parchet laminat și introduceți creionul. Astfel creați un dispozitiv pe care îl puteți plimba de-a lungul peretelui neregulat pentru a trasa linia după care va trebui să decupați plăcile.

Plasați scândurile cu partea decupată orientată spre perete și faceți clic pe laturile scurte (lățime). Ultima placă din rând se așează cu fața în jos și se marchează cu creionul exact dimensiunea necesară până la perete apoi se taie placa.

Începeți următorul rând de parchet laminat cu bucata rămasă de la ultima placă din rândul anterior. Pentru un aspect plăcut, plăcile de la începutul rândului ar trebui să aibe o lungime de cel puțin 40cm.

Calculați lățimea ultimului rând, astfel încât acesta să fie mai mare de 5cm. În cazul în care lațimea ultimului rând de parchet laminat este foarte îngustă, trebuie ajustat primul rând pentru a obține un aspect frumos pe pardoseală.

Puneți plăci de parchet laminat ca distanțiere între parchet și perete. Rosturile create trebuie să fie între 10 și 15mm.

Pasul 5: Tăierea panourilor laminate

De obicei la sfârșitul unui rând de parchet laminat este necesar să scurtăm ultimul panou sau ultima placă de parchet. Ultima placă din rând se așează și se marchează cu creionul exact dimensiunea necesară până la perete. În funcție ferăstrăul folosit se marchează dimensiunea pe față sau pe verso. Dacă folosiți un ferăstrău de mână atunci marcați și tăiați dinspre fața plăcii. Dacă folosiți un ferăstrău pendular atunci marcați și tăiați de pe spatele plăcii pentru a evita ruperea plăcii la margine.

Pasul 6: Faceți clic pe parchetul laminat

Continuați cu rândul al doilea. Așezați placa de parchet cu latura lungă, apoi împingeți spre stânga și apăsați jos. Așezați următoarea placă pe lungime, împingeți spre stânga și introduceți placa. Și tot așa până la ultimul rând.

Pasul 7: Montarea parchetului laminat în jurul țevilor de calorifer

Pentru a așeza panourile în jurul conductelor de încălzire, marcați găurile pentru conductele de încălzire pe o bucată de laminat (diametrul țevii plus 10 mm) și găuriți-le cu un burghiu adecvat. Separați bucata mică din jurul găurilor. Acum așezați placa și apoi ungeți cu adeziv latura cu decupaje pe bucata mică dintre țevi și perete. După montare puteți fixa o rozetă de la calorifer.

Pasul 8: Parchetul laminat la tocul ușii

Când ajungem la tocurile ușilor avem două variante de abordare: ori scurtăm tocul ușii, ori decupăm parchetul pe lângă toc.

Tocul ușilor se scurtează pentru a introduce placa de parchet laminat sub toc. Pentru aceasta întoarceți o placă pe dos și folosiți-o drept suport pentru a tăia cu ferăstrăul de mână tocul. Acum puteți așeza placa de parchet fără probleme sub tocul ușii.

Unele tocuri nu se pot scurta. În acest caz decupăm corespunzător placa de parchet laminat și umplem golul cu un silicon de etanșare.

În funcție de direcția de montare a parchetului, uneori placa de la tocul ușii nu poate fi basculată și împinsă ca și celelalte. În acest caz, se îndepărtează cu o daltă excrescența de material de la nutul plăcii. Placa poate fi apoi împinsă sub tocul ușii și lipită de celălalt rând.

Pasul 9: Montați ultimul rând de parchet laminat

Pentru ultimul rând, de obicei, trebuie să tăiați plăcile de parchet laminat. Determinați lățimea necesară, așezând o placă pe penultimul rând și marcați dimensiunea exactă cu o altă placă pusă la perete și peste cele două plăci, dar țineți cont de rosturile de dilatație.

Pasul 10: Fixați plintele de parchet

Există plinte de parchet de diferite lățimi și modele. În funcție de stilul design-ului interior, puteți alege plinte de aceeași culoare sau foarte apropiate ca decor cu cel al parchetului sau puteți opta pentru o plintă albă simplă. Plintele prin care poate fi trecut un cablu sunt foarte practice și maschează eventualele prelungitoare care le întindem pe jos.

Înainte să instalați plintele de parchet, potriviți plintele în funcție de spațiu și încercați să folosiți cât mai multe plinte întregi, astfel încât să reduceți numărul îmbinărilor dar și bătaia de cap cu tăierea lor.

Înainte de a trece la fixarea plintelor, trebuie să îndepărtăm distanțierele și excesul de folie barieră pentru vapori sau izolație fonică.

Plintele se fixează întotdeauna pe perete și nu pe pardoseală. Ele pot fi bătute în cuie, pot fi prinse cu șuruburi sau pot fi lipite de perete cu un montagekit.

Plintele din pvc, lemn masiv sau mdf pot fi lipite de peretele uscat și curat. Peretele trebuie să fie neted și drept. Aplicați adezivul pe lungimea plintei și apăsați-o la perete. Pentru desprinderea ei puteți folosi ulterior un spaclu.

Prinderea plintelor se realizează prin înșurubare, cu clipsuri de prindere sau pur și simplu înșurubare direct în perete (cu dibluri), de jur împrejurul pereților. Distanța dintre două șuruburi trebuie să fie cel mult 50cm. Găurile în perete le puteți face cu un burghiu de mărimea șuruburilor. Puneți plinta pe poziție la perete, marcați locul găurilor și găuriți. Sau și mai simplu, poziționați plinta și dați gaura în perete chiar prin plintă. Odată introdus diblul în gaură, puteți înșuruba plintele cu o șurubelniță sau o mașină de înșurubat. Avantajul prinderii cu șuruburi este că putem oricând schimba ușor o plinta degradată.

La colțuri, la capătul plintei sau acolo unde peretele este mai lung și trebuie să unim două plinte, folosim accesoriile de plintă care maschează foarte bine aceste locuri.

În cazul plintelor mdf, dacă alăturați două bucăți de plintă fără să folosiți accesorii de acoperire, este bine să faceți tăietura oblică cu ajutorul unui dispozitiv de tăiere la unghi. Astfel îmbinarea nu va fi foarte vizibilă.

Pasul 11: Instalați profilele de trecere

Cu profilele de trecere acoperim linia de întâlnire a două pardoseli de același fel (parchet cu parchet) sau pardoseli diferite (parchet cu gresie de exemplu).

În funcție de spațiu, aveți nevoie de profile de trecere cu sau fără diferență de nivel. Profilele de trecere pot fi lipite sau înșurubate. Citiți cu atenție instrucțiunile de pe ambalaje, montarea profilelor de trecere este foarte ușoară.

Dacă montați profile de trecere peste linia de întâlnire a două suprafețe de parchet, țineți cont de rosturile de dilatație care trebuie lăsate de ambele părți și cumpărați un profile de trecere mai lat.

Gata cu vorbăria, începeți lucrarea!

Îngrijirea și curățarea parchetului laminat

Îngrijirea și curățarea parchetului laminat

Cum faci ca parchetul laminat să arate ca nou?

Parchetul laminat arată deosebit de frumos, dar ca orice lucru frumos, necesită îngrijire și întreținere continuă. Parchetul este destul de ușor de îngrijit și păstrat curat și în condiție bună. Iată un ghid simplu și rapid:

Preveniți murdărirea și uzura

Ca la orice întreținere sau îngrijire, este bine sa împiedecați murdărirea parchetului laminat și purtarea murdăriei dintr-un loc in altul pe parchet. Sunt câteva sfaturi minimale de urmat:

 • atașarea unor petice mici de pâslă la picioarele scaunelor, meselor sau ale altor piese de mobilier astfel încât la mișcarea lor să evitați zgârieturile sau lăsarea unor urme pe parchetul laminat
 • dacă la birou aveți scaune pivotante pe roți, asigurați-vă că roțile sunt din cauciuc moale (cele vândute pentru podelele dure) astfel încât să limitați pe cât posibil lăsarea urmelor sau degradarea parchetului în zona scaunului de birou.
 • zonele foarte folosite, ca holuri sau la ușa de intrare, pot fi de asemenea, protejate cu covorașe, care vin într-o varietate de tipuri, grosimi și culori, inclusiv transparent. De asemenea, este recomandabil să opriți cât mai mult din murdărie și praf afară la intrarea în locuință, astfel nu veți avea mari bătăi de cap la curățenia parchetului sau a locuinței în general.

Dacă în ciuda tuturor măsurilor de precauție, parchetul laminat suferă daune minore, cum ar fi zgârieturi sau urme, faceți clic aici pentru a afla cum să îl remediați.

Măturați și ștergeți parchetul laminat

După montarea parchetului laminat este ușor să îndepărtați resturile de lemn sau murdăria folosind o mătură moale sau un mop. Cu toate acestea, întrucât măturatul are tendința de a ridica praful, vă recomandăm să aspirați parchetul cu peria aspiratorului.

Pentru a curăța reziduurile și murdăria care aderă la podea, precum și semnele lăsate de încălțămintea și mobilierul cu talpă de cauciuc, ștergeți parchetul laminat cu o cârpă/lavetă umedă.

Este important ca laveta să nu fie prea udă, prea multă apă nu este recomandată parchetului laminat. Laveta trebuie să fie ușor umedă, astfel încât podeaua să se usuce rapid.

Dacă se varsă ceva pe parchetul laminat, curățați imediat! Încercați să ștergeți de-a lungul panourilor/placilor de parchet laminat. Nu este nevoie de niciun tratament suplimentar.

Folosiți produse de curățare adecvate pentru parchet laminat

Apa curată este suficientă în majoritatea cazurilor, dar dacă doriți să folosiți un agent de curățare,  folosiți unul cât mai blând și potrivit parchetului laminat. Produsele agresive vor deteriora parchetul. Există produse de curățat speciale pentru parchetul laminat. Evitați produsele care conțin ceară sau săpun, deoarece lasă urme pe pardoseală.

Condiții ideale pentru parchetul laminat

Cele mai bune condiții ambientale pentru parchetul laminat sunt temperaturi cuprinse între 20°-22°C și umiditatea relativă de 50-60%. Un pic mai mult sau mai puțin decât aceste valori nu este o problemă, oricum acestea fluctuează în mod natural. Dar dacă umiditatea relativă persistă la un nivel semnificativ mai mare sau mai mic, vă recomandăm să cumpărați un dezumidificator sau, respectiv, umidificator. Pe lângă faptul că este foarte bine pentru parchetul laminat, creează și un climat interior mai sănătos și mai plăcut pentru persoanele din locuință.

Pe scurt, la îngrijirea parchetului laminat:

 • Îndepărtați murdăria liberă și resturile cu o mătură moale/aspirator cu perie sau mop
 • Folosiți o cârpă umedă pentru a curăța reziduurile de lipire
 • Ștergeți cu mopul de-a lungul plăcilor de parchet laminat
 • Folosiți un produs de curățat cu strat special pentru a scăpa de murdăria consistentă
 • Așezați petice din pâslă sub picioarele pieselor de mobilier
 • Folosiți roți din cauciuc moale pentru scaunele de birou
 • Așezați preșuri/covorașe pentru oprirea murdăriei la ușa dde intrare și pe holuri
 • În spațiile comerciale, utilizați preșuri/covorașe pentru a crea zone de plimbare pentru clienți
en_USEnglish
ro_RORomanian en_USEnglish