Cum se montează panouri decorative 3D din polistiren? Simplu!

Cum se montează panouri decorative 3D din polistiren? Simplu!

Ce facem pentru tine ?

tinta
Pasul #1

Îți prezentăm instrucțiuni pas cu pas pentru realizarea lucrării

creion si echer
Pasul #2

Îți calculăm necesarul de materiale cu măsurătorile tale

pachet cu materiale
Pasul #3

Îți umplem coșul de cumpărături ca să poți cumpăra și primi totul acasă

Panourile decorative 3D din polistiren sunt o noutate în materie de design pe piața din România și reprezintă o alegere deosebită. Aceste panouri sunt tot mai des întâlnite în amenajările moderne datorită eleganței pe care o emană și impactul vizual pe care îl au. Sunt  excelente pentru amenajarea pereților sau tavanelor din spații precum birouri, magazine, restaurante, hoteluri, cabinete medicale, săli de evenimente, saloane de înfrumusețare, cât și a locuințelor personale amenajate în stil clasic sau modern. Grație rezistenței la apă, pot fi montate și în bucătărie, baie sau chiar într-un centru spa.

panouri_decorative_3d_din_polistiren_caramida

Avantajele panourilor decorative 3D din polistiren

  • Dau un aspect de efect, care atrage priviri;
  • Nu are efecte dăunătoare asupra sănătății și mediului;
  • Este rezistent la impact;
  • Oferă izolare termică;
  • Nu este afectat de umiditate;
  • Nu se deformează în timp;
  • Se poate vopsi după preferințe cu lavabilă pe bază de apă;
  • Se curăță ușor;
  • Îl poți aplica și tu, fără ajutorul unui profesionist.

Modele de panouri decorative din polistiren

Panourile vin în diverse modele, depinde doar de gusturile fiecăruia și de locația în care dorești să le utilizezi. Câteva idei de modele interesante ar fi:

Ce materiale ai nevoie pentru montarea panourilor 3D din polistiren?

După cum am spus mai devreme, nu ai nevoie de un profesionist ca să montezi acest tip de decor, deoarece se utilizează super ușor și nu ai cum să dai greș. Astfel, ai nevoie de un adeziv pentru elemente decorative din polistiren (pe care îl poți achiziționa de la magazinele de specialitate și cu siguranță îl vei găsi și unde ai cumpărat panourile de polistiren), un șmirghel cu granulație fină, îndemânare, atenție și muultă răbdare.

Cum se montează pas-cu-pas

1. Pregătiți suprafața pe care o veți acoperi cu panouri decorative 3D

Panourile trebuie aplicate pe o suprafață curată, uscată și netedă, fără strop de  murdărie. Înainte de montare, imperfecțiunile de pe suprafață (perete sau tavan) trebuie remediate. Dacă suprafața este acoperită cu lemn, plastic sau lac, șlefuiți  suprafața cu un șmirghel cu granulație fină.

2.  Aranjați panourile decorative 3D

Întâi de toate, planificați cum să le aranjați, acordând atenție direcției modelului, pentru a se îmbina corect. Se recomandă un desen al aranjamentului înainte de a trece la fapte.

3.  Instalați panourile 3D pe perete sau tavan

Lipiți panourile direct pe perete folosind un adeziv pentru decorațiuni din polistiren (baghete, rozete, etc). Aplicați adezivul uniform pe suprafață, fie în puncte, fie de-a lungul marginii panoului, la aproximativ 1 cm de la margine (partea din spate a panoului) și pe marginile de contact ale panoului. Acum apăsați ușor panoul pe suprafață. Folosiți imediat un burete umed pentru a îndepărta orice cantitate excesivă de adeziv. Când așezați panourile pe perete, asigurați-vă că toate marginile aderă corect la suprafață. 

4. Finisarea panourilor decorative 3D din polistiren

După uscarea adezivului se va trece la finisarea îmbinărilor, cu silicon acrilic. Evitați folosirea materialului în exces. Surplusul se va îndeparta cu ajutorul unui burete sau lavete umede curate, lăsând intactă liniatura. Pentru o finisare perfectă se recomandă revenirea asupra îmbinărilor cu o bandă abrazivă foarte fină.  În cazul în care peretele nu este drept, eventuale goluri apărute la îmbinare se vor umple cu material. 

Dacă că doriți să vopsiți panourile, după uscare, aplicați amorsă și apoi vopsea pe bază de apă. Înainte de a vopsi panourile, cel mai bine este să așteptați cel puțin 24 de ore pentru a permite materialului adeziv să se usuce și vopsiți panourile de două ori.

De reținut!

  • Nu apăsați panourile pe perete sau tavan prea tare, deoarece acestea se pot deteriora
  • Folosiți doar vopsele de înaltă calitate pentru o acoperire bună
  • Folosiți un adeziv special conceput pentru polistiren
  • După vopsire, utilizați un dispozitiv de curățare cu pene sau o perie moale pentru a șterge panourile.

Ți-am dat o idee inovativă? Acum este momentul să încerci chiar tu și să ne arăți cum ți-ai decorat pereții aici.

Dacă dorești și alte idei de renovare pentru locuința ta, citește blogul nostru sau urmărește-ne pe Facebook.

Ce suprafață dorești să acoperi cu panouri 3D? (metri pătrați)

Măsoară lungimea și lățimea suprafeței pe care dorești să lipești panouri 3D și introdu valoarea mai jos. Îți vom calcula exact materialele pentru lucrarea ta DIY (do-it-yourself).

Cum să zugrăvești singur acasă?

Cum să zugrăvești singur acasă?

Ce facem pentru tine ?

tinta
Pasul #1

Îți prezentăm instrucțiuni pas cu pas pentru realizarea lucrării

creion si echer
Pasul #2

Îți calculăm necesarul de materiale cu măsurătorile tale

pachet cu materiale
Pasul #3

Îți umplem coșul de cumpărături ca să poți cumpăra și primi totul acasă

Te gândești să zugrăvești singur acasă?

Zugrăvitul este atât de ușor, încât oricine o poate face.

Dar dacă e chiar așa, de ce lucrările profesionale de zugrăvit arată mult mai bine decât cele realizate de amatori? Acest lucru se datorează faptului că profesioniștii știu să aleagă culorile care funcționează pentru fiecare spațiu și, de asemenea, știu cum să aleagă luciul de vopsea potrivit. Desigur, ei știu și să pregătească suprafețele ca la carte și tehnici de zugrăvit profesionale, astfel încât rezultatul final are acel aspect impecabil și proaspăt. Deci, care este secretul pentru a obține rezultate similare atunci când zugrăvești singur acasă?

În continuare, hai să parcurgem împreună toți pașii, de la alegerea vopselei până la curățarea instrumentelor când ai terminat și depozitarea vopselei rămase.

Citește câteva idei de zugrăvit singur acasă aici.

Pasul 1: Alege o culoare

Alegerea unei culori este partea cea mai grea. Ceea ce este cel mai important este să găsești acea culoare care să creeze starea de spirit dorită și să te facă fericit. Începe prin a te gândi cum dorești să arate proiectul finalizat și amintește-ți că nu trebuie să te limitezi la patru pereți de aceeași culoare. De asemenea, să ții cont că iluminarea diferită din cameră va schimba culoarea. 

Ca să-ți faci o idee clară despre cum va arăta camera ta poți folosi simulatoarele de culori ale producătorilor de vopsea. Spre exemplu, poți folosi Color Visualizer de la PPG. Îți alegi o încăpere asemănătoare cu cea pe care vrei tu să o zugrăvești singur acasă și să alegi culori pentru a testa cum va arăta.

Tot acolo poți face upload cu poza ta în care să testezi culori și poți chiar să-ți transmiți lucrarea pe mail împreună cu codurile de culoare alese.

culori cum sa zugravesti singur acasa

Pasul 2: Alege finisajul

În funcție de nevoi și preferințe, aici poți alege o vopsea lavabilă lucioasă, semi-lucioasă (satinată) sau mată.

Sfat:

  • cu cât finisajul este mai lucios, cu atât se va curăța mai ușor
  • cu cât finisajul este mai mat, cu atât mai ușor acoperă imperfecțiunile peretelui

Pentru a alege cea mai bună variantă de vopsea lavabilă pentru tine și finisajul cel mai potrivit pentru aceasta, vezi și articolul nostru despre tipuri si palete de zugrăveli interioare, unde am luat separat aceste aspecte și am explicat în detaliu caracteristicile, împreună cu avantajele și dezavantajele lor.

Pasul 3: Alege uneltele și materialele să zugrăvești singur acasă

Fiecare proiect este unic și este posibil să ai nevoie de instrumente diferite în funcție de vopseaua pe care o alegi și de starea pereților, dar plecăm de la premisa că pereții sunt deja reparați. Astfel, există câteva elemente must have:

– Vopsea lavabilă

– Amorsă sau grund

– Trafaleți (role)

– Pensule

– Tăviță pentru vopsea

– Bandă de hârtie

– Folie de acoperit

– Lavete sau cârpe

Foarte important!

Citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalajul produselor și respectă termenii recomandați de producător pentru a te asigura că rezultatul final este unul impecabil.

Pasul 4: Acoperă zonele pe care nu vrei să le zugrăvești

Cu siguranță nu vrei să îți deteriorezi canapeaua preferată, deci golește camera de toate piesele de mobilier. Dacă nu ai suficient spațiu, împinge totul spre centru și acoperă cu folie de protecție. Procedează la fel și cu podeaua. Acest pas consumă timp, dar merită, pentru că la final vei avea mai puțin de curățat.

Folosește bandă de hârtie și folie de acoperit pentru uși, ferestre, întrerupătoare și orice altceva care ar trebui protejat de vopsea. 

Pasul 5: Pregătește pereții

Înainte de a vopsi, este recomandat să ca toți pereții să fie curați, fără praf, pânze de paianjeni sau pete. Îndepărtarea murdăriei și a grăsimii va permite vopselei să adere mai bine la pereți. 

Asigură-te că pereții sunt uscați, curați și fără crăpături sau porțiuni care se pot desprinde, în caz contrar, riști pătarea pereților sau exfolierea vopselei lavabile.

In cazul în care descoperi mucegai pe pereți citește articolul nostru despre cum poți scăpa de mucegai.

Pasul 6: Aplică amorsa

Amorsarea sau grunduirea pereților este foarte importantă. Amorsa uniformizează peretele, temperează absorbția vopselei de către perete și în același timp asigură aderența vopselei.

După aplicarea amorsei este obligatoriu ca peretele să aibă timp de uscare. Pentru aceasta citește cu atenție indicațiile de pe ambalajul produselor.

Pasul 7: Zugrăvirea

Începe întotdeauna să zugrăvești din zona cea mai înaltă până la cea mai joasă. Adică ar trebui să începi cu tavanul, în acest fel putând controla vopseaua și orice picături care ar putea curge pe un perete proaspăt vopsit. Vopsește cu un trafalet în aceeași direcție (să spunem nord-sud), iar pentru al doilea strat, de această dată, vopsește în direcția perpendiculară primului strat (este-vest). 

Amestecă foarte bine vopseaua înainte de a te apuca să zugrăvești.

Un amănunt important de care trebuie să ții cont, este faptul că graba strică treaba. Nu te apuca să dai un strat gros de vopsea cu gândul că termini mai repede. Este mult mai eficient să dai două straturi mai subțiri, fiindcă o să facă o treabă mai bună decât unul gros, iar  rezultatul final va face diferența. De asemenea, dacă te apuci de un perete, zugrăvește până îl termini, fără a face pauze, altfel  poate căpăta un aspect neuniform.

zugravesti singur acasa

Dacă vopseaua este puțin mai groasă, pentru primul strat o poți dilua în proporția recomandată pe ambalaj, dar al doilea strat de vopsea aplică-l nediluat.

Atunci când aplici vopseaua cu trafaletul, poți face mișcări în formă de W, pentru o acoperire amplă și pentru a evita acele urme neplăcute. Odată ce peretele este uscat la atingere, adică aproximativ după 2-6 ore, este gata pentru un al doilea strat. 

Apoi, dacă este cazul, treci la vopsirea ornamentelor (forme de gips, baghete din polistiren, tapet, panouri decorative, etc). Cel mai bine este să le vopsești  ultima dată, deoarece o vei face cu o pensulă, iar vopseaua nu va ajunge la pereți.

Pasul 8: Depozitarea vopselei rămase

Dacă ți-a rămas vopsea după ce ai terminat de zugrăvit, ai două variante:

  1. poți să închizi bine recipientul și să-l depozitezi într-un loc uscat, ferit de soare.
  2. poți dona vopseaua rămasă cunoscuților sau persoanelor care ar avea nevoie de o împrospătare a pereților

Pasul 9: E timpul pentru curățenie

Da, știu că te-au obosit deja atâția pași, dar încă nu este timpul să te relaxezi. Spală bine toate uneltele pe care le-ai folosit, cât încă nu s-a uscat vopseaua de pe ele.

Zugrăvitul nu este la fel de rapid ca și reclamele TV, acesta cere puțin efort. Însă acum că știi pașii necesari, ce zici, te încumeți să zugrăvești singur acasă?

Citește și alte idei de lucrări pe care să le faci singur acasă aici

Câte camere/încăperi vrei să zugrăvești ?

Răspunde cu o cifră: 1, 2, 3 sau câte vrei

0 buc8 lei

CALCULATOR VOPSEA: email universal pentru lemn, metal sau zidărie

CALCULATOR VOPSEA: email universal pentru lemn, metal sau zidărie

Ce facem pentru tine ?

tinta
Pasul #1

Îți prezentăm instrucțiuni pas cu pas pentru realizarea lucrării

creion si echer
Pasul #2

Îți calculăm necesarul de materiale cu măsurătorile tale

pachet cu materiale
Pasul #3

Îți umplem coșul de cumpărături ca să poți cumpăra și primi totul acasă

Vrei să vopsești gardul, poarta sau zidul ? Te ajutăm cu informații despre cum să vopsești repede și bine și câtă vopsea să cumperi cu ajutorul calculatorului de vopsea. Răspunde la întrebări și vei primi mai jos o lista de materiale necesare. Avem și sfaturi pas cu pas cum să vopsești, totul pentru ca lucrarea ta să iasă impecabil.

Calculator vopsea: ca să vezi ce costuri vei avea!

Să facem un calcul pentru materiale necesare și costul acestora

Dacă nu știi măsurătorile acum, nu e nicio problemă, poți introduce valori aproximative. Așa îți faci o idee ce ai nevoie și cât costă.

CALCULATOR VOPSEA LAVABILĂ ANTIMUCEGAI: Care este cantitatea potrivită?

CALCULATOR VOPSEA LAVABILĂ ANTIMUCEGAI: Care este cantitatea potrivită?

Ce facem pentru tine ?

tinta
Pasul #1

Îți prezentăm instrucțiuni pas cu pas pentru realizarea lucrării

creion si echer
Pasul #2

Îți calculăm necesarul de materiale cu măsurătorile tale

pachet cu materiale
Pasul #3

Îți umplem coșul de cumpărături ca să poți cumpăra și primi totul acasă

De cele mai multe ori ne dorim să facem o renovare și nu știm cum să începem. Spre exemplu, vreau să zugrăvesc acasă, ce vopsea să cumpăr și cât am nevoie?

Parcurge calculatorul nostru și răspunde chiar dacă nu știi măsurătorile exacte, în acest fel îți poți aproxima costurile cu lista de materiale necesare.

Măsoară suprafețele de renovat

Măsoară suprafețele fiecărui perete pe care dorești să-l renovezi. Nu știi măsurătorile exacte acum? 🤷‍♂️ Completează răspunsurile de test și mergi mai departe să vezi toate etapele lucrării. Vei putea schimba oricând datele introduse.

Măsoară suprafețele de renovat

Măsoară suprafețele cu un metru sau ruletă. Nu știi măsurătorile exacte acum? 🤷‍♂️ Completează răspunsurile de test și mergi mai departe să vezi toate etapele lucrării. Vei putea schimba oricând datele introduse.

Măsoară ușile și ferestrele

Pentru fiecare ușă sau fereastră măsoară lungimea și lățimea. Cu aceste măsurători vom estima suprafețele de perete ce urmează să le renovezi și materialele de care ai nevoie. Nu-ți fie teamă, te ajutăm cu toate calculele. Nu știi măsurătorile exacte acum? 🤷‍♂️ Completează răspunsurile de test și mergi mai departe să vezi toate etapele lucrării. Vei putea schimba oricând datele introduse. NOTA: Cantitatea exactă de materiale necesare pentru renovare variază în funcție de metoda de aplicare și produsele folosite. Calculul este făcut atât în funcție de suprafața ta de renovat cât și de recomandările producătorilor pentru fiecare produs.

Ai o suprafață acoperită de mucegai ?

Avem nevoie de această suprafață ca să putem calcula cantitatea necesară de soluție antimucegai. Cu aceasta vei acoperi suprafața pătată, dar suprafețele curate le vei acoperi cu amorsă sau grund pentru pereți.

This is a section

Lorem ipsum

This is a section

Lorem ipsum

This is a section

Lorem ipsum

Propunere de pachete cu produse pentru lucrarea ta

Propunem 3 pachete de materiale pentru ca tu să le poți comanda online și să le primești într-o clipită acasă. Tot ce ai de făcut apoi este să te apuci de treabă.

Fiecare pachet propus de noi are câteva produse distincte, care fac diferența la preț și caracteristici, și câteva produse comune de care ai nevoie pentru realizarea lucrării indiferent de produsele de bază pe care le alegi.

Produsele comune pentru o lucrare de îndepărtare a mucegaiului de pe pereți sunt folia de acoperit și banda de hârtie pe care le folosești la mascarea și protejarea suprafețelor, o mască de praf ca să nu inhalezi sporii de mucegai sau șmirghel pentru șlefuirea zonelor care au nevoie de netezire.

Pachetul 1 cu cele mai cunoscute produse din piață: Oskar SuperWeiss și Bison

Acest pachet conține Oskar SuperWeiss un superlavabil antimucegai pentru interior alb. Această vopsea pentru pereți are un aspect cremos și este rezistentă la spălare. Pe lângă această lavabilă, în pachet am inclus și o soluție antimucegai Bison ca să tratezi zonele de perete unde mucegaiul este prezent, siliconul acrilic Bison pentru umplerea crăpăturilor și fisurilor din perete și bineînțeles amorsa care trebuie aplicată înainte de vopseaua lavabilă (doar în locurile unde nu ai mucegai și nu aplici soluție antimucegai!!!) pentru uniformizarea peretelui și ca să nu absoarbă peretele vopsea lavabilă.

Pachetul 2 cu cele mai uzuale produse: Hera lavabilă și soluție antimucegai

Pachetul este compus dintr-o vopsea lavabilă specială pentru prevenirea mucegaiului și a petelor date de algele de la suprafața peretelui. Împreună cu soluția de tratare împotriva mucegaiului, vopseaua Hera este produsul perfect din punct de vedere al raportului preț-calitate pentru pereții cu probleme de mucegai și alge. Soluția antimucegai Hera este un concentrat antibacterian, care se aplică cu pensula pentru prevenirea și tratarea mucegaiului și a ciupercilor din interior sau exterior, pe suprafețe vopsite, tapetate, pe placaje din piatră artificială, obiecte sanitare, gresie, faianță și rosturile acestora.

Pachetul 3 cu vopsea ultralavabilă și ultrarezistentă la murdărire și spălare: Savana cu teflon

Acest pachet conține singura vopsea lavabilă cu teflon din România. Tehnologia Teflon conferă vopselei rezistență ridicată la pătare și murdărire, iar curățarea suprafețelor acoperite cu Savana cu teflon se realizează mult mai ușor. Totodată, vopseaua are putere superioară de acoperire și un grad foarte înalt de alb, persistent în timp. Alături de Hera soluția antimucegai formează pachetul cu produse de combatere durabilă a mucegaiului.

CALCULATOR VOPSEA LAVABILĂ: De ce cantitate ai nevoie?

CALCULATOR VOPSEA LAVABILĂ: De ce cantitate ai nevoie?

Ce facem pentru tine ?

tinta
Pasul #1

Îți prezentăm instrucțiuni pas cu pas pentru realizarea lucrării

creion si echer
Pasul #2

Îți calculăm necesarul de materiale cu măsurătorile tale

pachet cu materiale
Pasul #3

Îți umplem coșul de cumpărături ca să poți cumpăra și primi totul acasă

Vrei să zugrăvești acasă și nu știi ce vopsea lavabilă să cumperi sau de cât anume ai nevoie?

Parcurge calculatorul nostru și răspunde chiar dacă nu știi măsurătorile exacte. În acest fel îți poți aproxima costurile cu lista de materiale necesare. Ca să înțelegi mai bine cum calculăm necesarul de vopsea, parcurge articolul nostru cum aleg vopseaua și cât să cumpăr.

calculator-vopsea-lavabila

NOTĂ: Cantitatea exactă de materiale necesare pentru renovare variază în funcție de metoda de aplicare și produsele folosite. Calculul este făcut atât în funcție de suprafața ta de renovat cât și de recomandările producătorilor pentru fiecare produs.

Măsoară suprafețele de renovat

Măsoară suprafețele fiecărui perete pe care dorești să-l renovezi. Nu știi măsurătorile exacte acum? 🤷‍♂️ Completează răspunsurile de test și mergi mai departe să vezi toate etapele lucrării. Vei putea schimba oricând datele introduse.

Măsoară suprafețele de renovat

Măsoară suprafețele cu un metru sau ruletă. Nu știi măsurătorile exacte acum? 🤷‍♂️ Completează răspunsurile de test și mergi mai departe. Vei putea schimba oricând datele introduse.

Măsoară ușile și ferestrele

Pentru fiecare ușă sau fereastră măsoară lungimea și lățimea. Cu aceste măsurători vom estima suprafețele de perete ce urmează să le renovezi și materialele de care ai nevoie. Nu-ți fie teamă, te ajutăm cu toate calculele. Nu știi măsurătorile exacte acum? 🤷‍♂️ Completează răspunsurile de test și mergi mai departe să vezi toate etapele lucrării. Vei putea schimba oricând datele introduse.

Pachete cu vopsea lavabilă pentru lucrarea ta

Propunem 3 pachete de materiale pentru ca tu să le poți comanda online și să le primești într-o clipită acasă. Tot ce ai de făcut apoi este să te apuci de treabă.

Fiecare pachet propus de noi are câteva produse distincte, care fac diferența la preț și caracteristici, și câteva produse comune de care ai nevoie pentru realizarea lucrării indiferent de produsele de bază pe care le alegi.

Produsele comune pentru o lucrare de renovare a pereților sunt folia de acoperit și banda de hârtie pe care le folosești la mascarea și protejarea suprafețelor, șpaclu pentru zonele unde trebuie să repari crăpături sau găuri sau șmirghel pentru șlefuirea zonelor care au nevoie de netezire.

Pachetul 1 cu cele mai cunoscute produse din piață: Oskar SuperWeiss și Bison

Acest pachet conține Oskar SuperWeiss un superlavabil antimucegai pentru interior alb. Această vopsea pentru pereți are un aspect cremos și este rezistentă la spălare. Pe lângă această lavabilă, în pachet am inclus și siliconul acrilic Bison pentru umplerea crăpăturilor și fisurilor din perete și bineînțeles amorsa care trebuie aplicată înainte de vopseaua lavabilă pentru uniformizarea peretelui și ca să nu absoarbă peretele vopsea lavabilă.

Pachetul 2 cu cele mai uzuale produse: Hera vopsea lavabilă pentru interior

Pachetul este compus dintr-o vopsea lavabilă specială pentru prevenirea mucegaiului și a petelor date de algele de la suprafața peretelui. Vopseaua Hera este produsul perfect din punct de vedere al raportului preț-calitate pentru pereții interiori și previne eventuale probleme de mucegai și alge pe perete.

Pachetul 3 cu vopsea ultralavabilă și ultrarezistentă la murdărire și spălare: Savana cu teflon

Acest pachet conține singura vopsea lavabilă cu teflon din România. Tehnologia Teflon conferă vopselei rezistență ridicată la pătare și murdărire, iar curățarea suprafețelor acoperite cu Savana cu teflon se realizează mult mai ușor. Totodată, vopseaua are putere superioară de acoperire și un grad foarte înalt de alb, persistent în timp. Această vopsea este ideală pentru locuințe cu copii unde ștergem des urme lăsate de mânuțe sau picturi pe pereți.

Cum vopsesc ferestrele din lemn în 4 pași simpli?

Cum vopsesc ferestrele din lemn în 4 pași simpli?

Sfaturi cum să vopsești ferestrele din lemn pentru un aspect frumos și îngrijit și să nu le schimbi cu rame de geamuri din PVC.

Chiar dacă majoritatea avem geamuri termopan, pentru unele clădiri aflate în zone protejate, case de la țară, cabane și case de vacanță din lemn este indicat să păstrăm ferestrele din lemn și să le acordăm atenție pentru a nu se degrada, ba chiar să arate frumos și îngrijit.

Deci? Cum vopsesc ferestrele ?

vopsesc ferestre lemn
Sursa foto Pixabay

Iată câteva sfaturi pentru a revopsi ferestrele:

Alege vopseaua potrivită

În ultima perioadă familia vopselelor s-a mărit considerabil, de aceea este important să alegem o vopsea bună (nu ieftină!), pentru un rezultat durabil și estetic. Informează-te despre variantele de cumpărat înainte să te apuci de treabă. De multe ori economisești timp prețios dacă învestești puțin în informare. Alege corect vopseaua pentru lucrarea ta cu detaliile despre vopsele pe care le poți citi în articolul nostru Vopsele, Vopseluri.

Nu folosi prea multă vopsea și aplică uniform, astfel încât să nu ai diferențe de intensitate a culorii.

Recomandarea noastră:

Gama de vopsele Trinat ale producătorului internațional PPG – Trilak cuprinde vopsele pe bază de apă sau solvent, cu utilizare de la lemn, metal, zidărie până la suprafețe pretențioase precum aluminiu, oțel sau sticlă. Timpul de uscare este unul mult mai scurt decât la alte vopsele, iar finisajul este incomparabil mai elegant, aspectuos, rezistent și durabil, fiind o vopsea flexibilă și hidrofobă.

vopsesc ferestre cu Trinat
Vopsește cu Trinat

Alege pensulele potrivite

Pentru orice obiect de vopsit, fie ușă, fereastră sau mobilier, este bine să ai două pensule: una mai lată, cu care poți vopsi suprafețe mai mari, și una mai îngustă, cu care poți vopsi colțuri, rotunjiri sau suprafețe mai înguste.
De asemenea, alege o pensulă bună, nu neapărat ieftină! O pensulă de slabă calitate va pierde păr și va da un aspect urât obiectelor vopsite.

Protejează/acoperă suprafețele care nu trebuie vopsite

Mai ales la ferestre este bine să acordăm atenție sporită acoperirii suprafețelor pe care nu trebuie să ajungă vopsea, ca să nu ne facem și mai mult de lucru. Folosește bandă de hârtie adezivă pe geamuri (sticlă) de lângă ramă ca să poți vopsi lejer ramele complet. Acoperă podeaua cu folie de acoperit sau cartoane, în caz că ajung picături de vopsea pe jos, să ajungă pe folie sau carton și nu direct pe podea.

Vopsește din interior spre exterior

Începe să vopsești mai întâi în interior și apoi să te îndrepți către exterior, lăsând la urmă rama exterioară a ferestrei. Procedează la fel și cu geamurile care au despărțitoare pe mijloc (acea cruce): începe să vopsești despărțitoarele din centrul geamului și apoi îndreaptă pensula spre marginile exterioare.

Vopsește întâi suprafețele verticale și apoi cele orizontale

Dacă faci invers, riști să picure vopsea pe suprafețele orizontale deja vopsite, ceea ce e neplăcut și implică vopsirea din nou.

Lasă fereastra deschisă în timpul uscării

Dacă închizi fereastra cu vopseaua proaspătă, la redeschiderea ferestrei aceasta va rupe stratul de vopsea care s-a lipit. Aspectul va fi unul foarte urât și va fi nevoie să revopsești.

Procesul de vopsire al ferestrelor este asemănător cu cel al ușilor din lemn sau a oricărui obiect din lemn care necesită revopsirea.

Am descris în detaliu cum trebuie să revopsești lemnul în articolul nostru cum vopsesc și repar ușile din lemn. Sunt și câteva trucuri pentru a vopsi bine și repede.

Etape de lucru pe scurt:

  1. Șlefuiește fereastra
    Șlefuirea/șmirgluirea o poți face manual. Folosește hârtie abrazivă pentru netezi suprafața ramei de fereastră, mai ales dacă a avut unele lovituri mecanice sau zgârieturi mai adânci. Dacă este necesar folosește un șpaclu pentru a îndepărta vopseaua mai groasă, uscată, crăpată sau scorojită.
    Dacă fereastra are mai multe straturi de vopsea pe care trebuie să le îndepărtezi atunci te rugăm să parcurgi articolul nostru în care explicăm cum să dai jos vopseaua veche, mecanic sau chimic.
    Stratul vechi de vopsea care este în stare bună îl șlefuiești cu șmirghel mai fin.
  2. Șterge praful
    După ce ai netezit suprafața ramei, ștergi cu o lavetă sau cârpă umedă praful rezultat de la șmirgluit. Este important să ștergi praful ca următorul strat pe care îl aplici să aibă o aderență bună. Vopseaua care nu a aderat bine la suprafață se va exfolia în timp.
    ATENȚIE! Nu scutura cârpa de praf în apropierea vopselei/lacului proaspăt sau în apropierea locului unde vei vopsi. Praful împiedică aderența următorului strat de lac/vopsea și dă un aspect nisipos stratului final.
    O altă soluție ar fi să aspiri praful, dar cu mare atenție să nu zgârii suprafața.
  3. Vopsește fereastra
    După ce ai curățat de praf, se poate aplica stratul final, adică stratul de vopsea.
    Desfaci cu grijă cutia de vopsea și amesteci câteva minute bune ca să omogenizezi foarte bine vopseaua.
    Dacă după primul strat de vopsea se văd pete de culoare mai intense sau nu este uniform stratul de vopsea, aplică și al doilea strat, bineînțeles după uscarea completă a primului strat.
  4. Spală uneltele, depozitează vopseaua rămasă și curăță suprafața de lucru!
    După terminarea lucrării tale, spală foarte bine uneltele folosite dacă vrei să le mai folosești și la următoarea lucrare.
    Dacă ai avut vopsea pe bază de diluant, spală uneltele cu diluant și lasă-le la uscat, apoi le poți pune la locul lor în atelierul tău.
    Dacă ai avut vopsea pe bază de apă, spală uneltele cu apă și lasă-le la uscat, apoi le poți pune la locul lor în atelierul tău.
    Dacă ți-a rămas vopsea citește articolul nostru despre cum să depozitezi vopseaua rămasă sau dă-o cuiva căruia i-ar prinde bine pentru o mică împrospătare.
    Ultimul lucru care ți-a rămas de făcut este să strângi și să faci curat la “locul de muncă”.

Cea din urmă etapă este să te bucuri de lucrarea ta și aspectul frumos al ferestrelor tale!

Ne dorim să ajungă sfaturile noastre la cât mai multă lume! Ajută și pe alții cu sfaturi, dând un share acum!

en_USEnglish