22+ Idei pentru cei care #StauAcasă

22+ Idei pentru cei care #StauAcasă

Totul era normal în viețile noastre, ne planificam vacanțele, proiectele și fiecare avea propria sa rutină. De când cu apariția noului virus, lucrurile și obiceiurile noastre s-au schimbat pentru o perioadă din viața noastră.

 Chiar dacă lucrezi de acasă sau nu, te întrebi cum îți vei găsi ocupație toată ziua. Primele zile, sunt de poveste, mereu găsești ceva bun de făcut, dar ce se întâmplă atunci când epuizezi toate ideile?

Pentru asta am scris acest articol și știm cât de dificil poate fi pentru că și noi suntem în aceeași situație. Cu tot răul spre bine, ne-am gândit la câteva idei pe care le poți face chiar acum în timp ce stai acasă pentru a scăpa de monotonie.

Deși este frustrant că suntem nevoiți să stăm acasă hai să privim și partea bună:

 • Îți poți face singur programul
 • Poți trage un pui de somn oricand simți nevoia
 • Nu mai pierzi timp pentru a te pregăti și a merge la job
 • Îți poți face timp pentru ideile pe care le-am propus mai jos

Să începem:

Fă-ți planuri pentru tine și casa ta

 Nu știu dacă ești nou pe aici, dar în majoritatea articolelor de amenajare îți sugerăm ca orice activitate pentru casă și nu numai să înceapă cu un plan bine definit. 

Ce înseamnă un plan bine definit?

 Este un plan care să cuprindă obiectivul lucrării, suprafața și bugetul alocat proiectului. Chiar dacă este o perioadă plină de incertitudine, poți nota câteva idei de amenajare și calcula necesarul de materiale.
Astfel vei fi mai aproape de a finaliza un anumit proiect pe care îl amâni de mult timp. 

Poate fi amenajarea unei încăperi, decorarea pereților sau grădinărit.

 A zis cineva grădinărit?

 Dacă stai la casă și te poți bucura de curte, acum e momentul să începi îngrijirea grădinii tale.

Poți avea grijă de plante, poți planta sau aranja lucrurile prin grădina ta.

Ai aici câteva sfaturi și idei legate de cum să-ți amenajezi grădina.

Curățenie generală în toată casa

 Aici discutăm de curățenia aia pe care tot o amâni de ceva vreme. Este aceea care îți va întoarce casa cu susul în jos dar cea care la final va da un aer proaspăt casei tale și te vei bucura de rezultat.

Tot în cadrul curățeniei generale, poți scăpa de anumite obiecte pe care nu le mai folosești. Astfel vei câștiga mai mult spațiu de depozitare.

Totuși nu scăpa de punga aceea cu pungi pe care cu toții o avem pe acasă. Vei putea folosi pungile mai târziu, chiar în procesul de curățenie, și în plus, este eco friendly.

Organizează lucrurile prin casa ta

 După curățenia generală, pasul următor este organizarea lucrurilor. Poți începe cu spațiile de depozitare cum ar fi garajul sau balconul.

Uh, era să uităm. Dacă vrei ca balconul să nu fie doar un spațiu de depozitare, iată aici câteva idei de amenajare ale balconului.

 După organizarea anumitor spații, poți începe prin a aranja cablurile care stau înșirate după birou sau în alte zone. 

 Știm, este groaznic acest proces. Parcă ai dezamorsa o bomba, dar altfel stau lucrurile atunci când acestea sunt organizate bine prin casa ta.

Mici reparații și renovări

Da știu, poate că   “a renova”  sună ceva măreț dar nu trebuie să ridici un perete de la zero. Pur și simplu ne referim la lucrurile mici pe care le poți rezolva cu ce ai la îndemână.

 Asta în cazul în care ai deja materialele necesare și nu trebuie să te deplasezi. Dacă te încăpățânezi să rezolvi acum și nu ai materialele, poți comanda online de aici sau de la alte magazine.

 Poți vopsi pereții sau poți repara anumite imperfecțiuni care au apărut în urma uzurii. Aici, tu știi cel mai bine ce trebuie rezolvat la casa ta.

Încearcă pe cât posibil să nu faci prea multă gălăgie căci vecinii tăi ar putea lucra de acasă și se pot simți deranjați.

În astfel de perioade este important să înțelegem și să empatizăm cu ceilalți pentru a trece cu bine peste momentele dificile provocate de COVID19.

Decorează pereții

 De când te gândești să înrămezi fotografiile alea și nu ți-ai găsit încă momentul potrivit? Dacă nu le înrămezi le poți sorta în ordine cronologică prin albume.

Iată aici câteva idei de decorare pentru pereți.

Rearanjează mobilierul

 Uneori simți că trebuie să faci anumite schimbări în casa ta și nu știi ce anume lipsește. Pentru început poți muta mobilierul pentru a da un refresh camerei tale. Poate să fie orice piesă de mobilier, de la un dulap, o masă sau chiar patul din dormitor.

Sfatul nostru este să plănuiești înainte de a te apuca de treaba pentru a lua în calcul și alte aspecte. Suntem siguri că nu vrei să acoperi prizele, întrerupătoarele sau alte lucruri pe care există posibilitatea să le omiți.

Aranjează și organizează biroul pentru productivitate mărită

 Probabil lucrezi sau studiezi de acasă iar acest lucru nu este așa simplu pe cât pare. Mereu găsești lucruri care să te distragă și să-ți îngreuneze munca.

Știm. Înainte să lucrezi de acasă simți că trebuie făcut curățenie, că ceva lipsește, ca nu-ți găsești poziția. Poți preîntâmpina astfel de inconveniente prin organizarea biroului.

Poți amenaja un birou care să-ți crească productivitatea. Am scris un articol separat despre asta.

Sortează hainele 

Poate că a sosit momentul să reorganizezi și garderoba ta. Poți aranja și separa hainele în funcție de frecvența purtării, de sezon sau de tipul acestora.

Dacă ai haine pe care nu le mai porți, le poți pune la vânzare sau dona centrelor de colectare. În niciun caz să nu le arunci, pentru că suntem sigur că cineva se poate bucura de ele și în plus, sunt greu de reciclat.

+ Alte idei de făcut prin casă (mai interactive)

 Ok, ok, poate că mutatul, decoratul sau alte chestii nu sunt interesante pentru tine și cauți ceva mai distractiv. Noi ți-am pregătit o listă cu alte idei pe care le poți face acasă în acestă perioadă de criză

Puzzle

Orice tip de puzzle. Sunt o mulțime de puzzle-uri diferite pe care le poți încerca. Acest lucru te ține în priză și îți antrenează creierul într-un mod distractiv. 

Dacă nu ai un puzzle acasă poți oricând încerca varianta online.

Jocuri online cu familia și prietenii

skribbl.io – Free Multiplayer Drawing & Guessing Game

 Acesta este un joc pe care l-am jucat și putem afirma că este extrem de distractiv. Se joacă destul de simplu în mai mulți jucători. Cineva desenează iar ceilalți trebuie să ghicească într-u interval de timp.

Sau…

Poți încerca jocurile copilăriei. Offline, online, cu prietenii, oricum simți nevoia. 

Sună-i pe cei dragi

 Poate că e mai indicat ca niciodată să-i contactezi pe cei apropiați ție. Trăim vremuri destul de dificile datorită răspândirii virusului iar cei  vârstă sunt cei mai afectați. Pentru ei izolarea este cu atât mai grea având în vedere că nu toți dispun de mijloace de comunicare moderne precum rețelele sociale.

 Așa că îți poți suna bunicii, rudele și să povestești cu ei toate lucrurile pe care le doreai însă nu găseai timp pentru ele. 

Gătește ceva gustos 

 Uită-te la o rețetă care îți pare interesantă și încearcă. Suntem siguri că dacă respecți rețeta vei avea parte de delicatese speciale care să-ți bucure papilele gustative.

Acordă-i atenție animalului de companie

 Dacă ai un animal de companie, acum e momentul să petreci mai mult timp cu acesta. Oferă-i atenție, dresează-l și joaca-te cu el. Sigur va aprecia acest lucru.

Meditează

Chiar dacă lucrurile din viața noastră s-au mai liniștit, totuși trebuie să-ți regăsești și pacea interioară. Meditația este o unealtă extraordinară pentru a-ți limpezi mintea și a face o introspecție care să te ajute în ceea ce îți propui.

Poți căuta diverse planuri de meditație și exerciții de respirație pe YouTube.

Citește 

Acum e cel mai bun moment să termini lectura pe care ai planificat-o. Fă curat în rafturile pline de cărți și alege-o pe aceea după care râvnești de atâta timp.

 Dacă te simți în permanență distras și nu te poți concentra, încearcă o carte audio în timp ce faci altceva.

Învață un lucru nou 

Poți învăța să faci diverse obiecte de tip DIY (Do-It-Yourself) sau o limbă străină. Resursele sunt nelimitate pe internet astăzi. Fie că vorbim de aplicații mobile, YouTube, Udemy sau LucrareaMea.ro. Oriunde din cele enumerate găsești informație valoroasă pe care o poți pune în practică acasă.

Vizitează un muzeu – ONLINE

 Este un mod de a îmbina utilul cu plăcutul. Ai aici o listă cu cele mai interesante muzee de vizitat online.

Grădinărit în interior

Organizează plantele în interior, udă-le și ocupă-te mai mult de ele în această perioadă.

Menține-te în formă

Că stai mai mult în casă nu este o scuză să încerci câteva exerciții. Poți începe cu diverse programe de antrenament pe care le găsești gratuit pe internet.

Fă o listă cu dorințe

Dacă mâine ai afla ca mai ai un an de trăit, care ar fi lucrurile pe care le-ai face? Stai liniștit, această perioadă o să treacă și lucrurile vor reveni la normal. 

Însă este un exercițiu de imaginație care te ajută să pui pe foaie ceea ce este cu adevărat important și valoros pentru tine. Astfel, vei putea încerca toate ideile la finalul carantinei.

+ Lucruri pe care să le faci cu copiii

 • Petrece 2 ore în care să fii 100% cu copii tău. Fără TV, telefoane sau alte distrageri. Ascultă-i, înțelege-i iar ei vor aprecia.
 • Încercați câteva jocuri de masă
 • Dacă ai o grădină, practicați un sport împreuna
 • Uitați-vă la ceva educativ în timp ce dezbateți tematica emisiunii
 • Citiți o carte împreună
 • Gătiți împreună
 • Jocuri video cu copii? Cred ca le-ar plăcea la nebunie

+ Lucruri pe care să le faci când te simți singur și plictisit

 • Crează grupuri pe Skype, Zoom, Facebook sau Discord cu prietenii și discutați diverse subiecte
 • Dacă ești sănătos și energic, te poți oferi voluntar pentru vecinii tăi mai bătrâni. Ține o distanță de siguranță și fă-le cumpărăturile în locul lor. Tu vei face o faptă bună iar ei se vor bucura cu siguranță
 • Poți încerca toate lucrurile pe care le-am scris mai sus

Sperăm că te-a inspirat articolul și te invităm să citești mai multe pe blogul nostru în această perioadă.

Indiferent de situație este important să râmânem calmi și raționali, respectând indicațile medicale pentru prevenirea și râspândirea virusului.

#StămAcasă #LucrareaMea

15+ Idei și sfaturi pentru super productivitate dacă lucrezi de acasă

15+ Idei și sfaturi pentru super productivitate dacă lucrezi de acasă

 În câteva săptâmâni viețile a milioane de oameni s-au schimbat dramatic în contextul crizei pornite de COVID-19. Majoritatea joburilor care au avut posibilitatea asta, au trecut în online și majoritatea oamenilor lucrează de acasă.

Ceea ce nu e un lucru rău pentru că a lucra de acasă este grozav.

 Acasă este locul unde te simți cel mai confortabil, unde ai proprile tale gustări și unde te poți simți cu adevărat liber.Chiar e o plăcere dacă știi să-ți amenajezi corect spațiul de lucru. Partea rea este că poți fi ușor distras și necesită multă motivație personală.

Primele zile ești entuziasmat, simți că o să muți munții din loc, că o sa ai timp de toate task-urile și simți energia de a lucra cum ți se împrăștie prin corp. Te pui la birou, deschizi laptopul și brusc apare o notificare, apoi alta notificare și se duce tot cheful de muncă.

 Știm  asta pentru că și noi ne-am lovit de situația de față. Tot ceea ce ai nevoie este un loc care să te inspire iar noi am strans cele mai tari idei despre cum să-ți crești productivitatea atunci când lucrezi de acasă.

Iată cum să-ți amenajezi biroul pentru a maximiza productivitatea

Găsește cel mai bun loc 

 Pentru început trebuie să înțelegem că fiecare persoană lucrează diferit. Poate preferi să lucrezi în fața unui birou sau a unei ferestre, alții lucrează eficient din bucătărie sau living. 

 Din ce am testat, sfatul nostru este să eviți să lucrezi din pat, implicit din dormitor și să ai parte de cât mai multă lumină naturală. Ideal ar fi să poți controla modul prin care lumina pătrunde în camera ta pentru a nu îți obosi ochii prea tare. 

 Cea mai bună variantă ar fi amenajarea biroului în living, departe de alți factori care să te distragă, dar nu este o regula generală.

Amenajează biroul aproape de priză

 Poate că este de la sine înțeles că biroul trebuie să fie aproape de priză. Din experiență putem spune că uneori pur și simplu omiți acest lucru. Acesta este motivul pentru care l-am trecut în lista. 

Asigură-te ca ai la îndemână și un prelungitor în cazul în care ești nevoit să te muți prin cameră și nu vrei să te deconectezi.

Fără TV sau alte distrageri

 Abia aștepți să se facă seara sa te uiți la un film pe Netflix. Da, seara este a ta, dar trebuie să gestionezi eficient timpul și să termini ceea ce ai de făcut la job. Televizorul pornit este un mod de a te distrage destul de ușor, chiar dacă se află în altă cameră.

Doar oprește-l.

Totuși ai grijă și la telefon. O notificare te poate distrage cu ușurință și te va face sa verifici destul de des telefonul. Telefonul este inamicul productivității în zilele în zilele noastre dacă nu-l folosești eficient. Îl poți pune pe silențios, în afara câmpului vizual pentru a evita verificarea lui la fiecare 5 miunte.

Perzonalizează biroul

Un avantaj grozav este că poți personaliza biroul de acasă exact cum simți tu. Poți pune o fotografie cu tine, cu familia, sau cu o persoană care te inspira.

Pentru a crea un ambient mai prietenos și mai productiv, poți adăuga plante sau citate motivaționale. Aici ține de tine și de gusturile tale, doar joacă-te și decorează după bunul plac.

Ce mai poț adăuga în afară de plante și fotografii?

 • O lampă de birou – perfectă atunci când se face întuneric și nu vrei să aprinzi toate luminile prin casă
 • Un set de pixuri de culori diferite
 • Un calendar sau un plan săptămânal
 • Un jurnal – În care îți poți nota task-urile
 • Un scaun cofortabil
 • Bețișoare sau lumânări parfumate 

Totuși păstrează biroul organizat

Probabil te-ai gândit la tot ce vei pune pe birou deja. Sperăm că nu te-a luat valul și ai mai lăsat și loc de laptop sau alte lucruri esențiale.

 O tehnică pentru a crește productivitatea este să folosești pe birou doar foile la care lucrezi în prezent. Acest lucru este valabil și pentru programele din calculator.

+ Alte sfaturi pentru productivitate acasă

Lucrează la ore specifice

Acum ai mai multă flexibilitate ca niciodată și poți profita de acest lucru. Dar felxibilitatea te poate pune în dificultate la început.

 Dacă jobul pe care îl practici nu necestiă să fii online doar la anumite intervale de timp, poți programa orele în care vei lucra. Creierul nostru funcționează pe intervale, iar planificarea orelor de lucru te va ajuta să lucrezi mai eficient.

 După ce ai programat, nu amâna lucrurile și încearcă să menți un work-life ballance în aceste zile.

Setează o rutină

Poți pretinde că încă mergi la birou. Setează alarma, pregătește-ți hainele și orice faci în mod normal înainte să pleci la job. 

 Se spune că dacă lucrezi de acasă și te îmbraci bine îți crește productivitatea. Asta combinată  cu un duș revigorant de dimineață îți va trezi creierul pentru ziua de lucru. 

Fă un to-do list

O listă cu lucrurile pe care trebuie să le faci este fantastică. N-am crezut până când n-am început s-o folosesc.

Ce zi e azi? Luni, marți, joi?

Acum e mai ușor ca niciodată să nu știi ce zi este.

O listă cu task-uri sau un jurnal te poate ajuta sa gestionezi eficient astfel de situații. Plus că ai satisfacția aia în care pui o bifă când ai terminat treaba respectivă. Totodată te ajută să fii focusat pe ceea ce trebuie să faci.

Ia pauze

 • Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese – 

Să fie oare adevărat? 

Nu chiar.

E greu să intri în procesul de a lucra de acasă, dar dacă te prinde aceea stare, nu uita să mai și ieși din ea.

Poți alege anumite intervale orare în care să iei câte o pauza, pentru un snack, pentru meditație sau chiar sport. Toate aceste lucruri nu doar că te fac să te simți mai bine, dar îți cresc și productivitatea.

Fii propriul tău șef

 Chiar dacă nu este cineva langă tine care să te preseze să termini ceea ce ai de făcut, nu poți  fugi de anumite responsabilități. Acum e important să-ți faci singur programul și să îndeplinești toate taskurile în ritmul tău.

Cam asta am testat noi pentru a rămâne productiv când lucrezi de acasă. Suntem curioși ce funcționează pentru tine.

#StămAcasă

Idei amenajare dormitor modern

Idei amenajare dormitor modern

 La mare căutare în ultimii ani este amenajarea dormitorului într-un stil modern, care să se integreze perfect în decorul casei tale. Partea grea începe atunci când ai ideea și nu știi cum să începi deoarece nu toate dormitoarele seamana cu cele din fotografiile de design interior de pe internet.

Cum definim stilul modern în amenajarea dormitorului

 Vorbim adeasea de stilul modern în amenajare dar totuși ce reprezintă el?

Este un concept care este confundat de multe ori cu stilul contemporan. Fără a intra prea mult în detalii, diferența este dată de faptul ca stilul modern se referă la o perioadă care a luat naștere la începutul secolului precedent și care deja a trecut, iar cel contemporam se rezumă la perioada actuala, după cum îi spune și numele.

Stilul modern a început să se bucure de popularitate, dupa anii ‘90, când oamenii au avut o afinitate pentru un stil de viață mai minimalist, bazat pe simplitate. Amenajarea dorimitorului modern este o alegere potrivită dacă respecți câteva elemente specifice modernismului și găsești echilibru între funcționalitate și stil.

Câteva caracteristici pentru amenajarea dormitorului în stil modern sunt

 • Simplitate și minimalismul
 • Culorile neutre precum albul, negrul sau griul
 • Naturalețea elementelor de decor
 • Lumina naturală în ambudență
 • Liniile stilizate și simetria obiectelor
 • Obiectele din sticlă
 • Obiecte decorative lucioase din metal

Amenajarea unui dormitor în stil modern

Cum să plănuiești amenajarea dormitorului în stil modern?

 Poți începe prin a crea o schiță a dormitorului, astfel îți v-a fi mult mai ușor pe parcursul amenajării.  Pornește de la modul prin care amplasezi patul în dormitor și oferă-i posibilitatea de a deveni punctul focal al camerei.

Tăblia de la capătul patului a revenit la mare căutare în ultimii ani și aici ai o mulțime de variante.

Alege mobilier care să se potrivească cu stilul dormitorului și nu exagera cu aglomerarea camerei pentru a păstra o notă cât mai simplistă si a te bucura de mai mult spațiu.

Culoarea

 Alegerea unei culori potrivite ar trebuie să fie unul dintre primii pași în amenajarea dormitorului în stil modern. Ia în considerare alegerea unei palete de culori curate, deschise care să te ajute la crearea unei încăperi mai luminoase.

 Culoarea gri este la mare căutare în ultimii ani pentru amenajarea dormitorului în stil modern deoarece este simplă, neutră și poate fi combinată ușor cu alte elemente de decor. În altă ordine de idei, culorile în stilul modern sunt mai puțin saturate, dar totuși se crează un contrast cu elemente naturale cum ar fi lemnul sau piatra.

 De asemenea, o nouă tendință pentru interioare este amenajarea unui perete diferit de ceilalți, cu o textura aparte care poate fi în imediata vecinătate a patului.

Mobilierul și decorarea dormitorlui în stil modern

 Alegerea mobilierului nu este întodeauna o alegere ușoară, dar ca să-ți simplificăm procesul am ales pentru tine, cele mai importante materiale care se regăsesc pentru amenajarea în stilul modern. Iată câteva din ele

 • Cromul și aluminiu
 • Suprafețele laminate
 • Sticla 
 • Lemnul
 • Pielea
 • Textile

 Acum că am definit materialele principale, poți alege mobilierul și elementele de decor  ținând cont de aceste considerente.

Pentru a crea echilibru, amplasează două noptiere în stânga și în dreapta patului, fără a ocupa prea mult spațiu.

 În final totul se rezumă la suprafețe netede si stralucitoare care să păstreze o coerența si simplitatea specifice stilului.

Amenajare dormitor – Lumina naturală și cea ambientală

 

Lumina joacă un rol foarte important pentru stilul amenajarea dormitorului în stilul modern. Alege ferestre mari și lasă ca lumina naturală se se simta ca la ea acasă. Pe lăngă faptul ca te poți bucura de mai multă lumina, aceasta face ca dormitorul să pară mult mai spațios si aerisit din punct de vedere estetic.

După ce am stabilit principala sursă de lumină naturala, putem începe să gândim sistemul de iluminat și din perspectiva celei ambientale. Amplasează câteva lămpi pe noptiere sau poți alege și varianta unor surse de lumini cu forme mai abstractizate.

 O bandă de leduri integrată în jurul mobilierului crează un efect special asupra dormitorului tău în stil modern. Fiecare lumina trebuie să fie ajustabilă pentru a se plia nevoilor tale.

Comfort pillow on bed decoration interior of bedroom


Idei amenajare dormitor modern

Amenajare mansardă în pod existent

Amenajare mansardă în pod existent

Te gândești să-ți reinventezi casa și să amenajezi o mansardă în podul existent?

În primul te felicităm pentru inițiativă meseriașule!

  Podul unei case este mereu asociat cu un loc întunecat, plin de pânze de păianjen și căruia nu-i oferim mare importanță. Însă dacă stai la casă și ai parte de unul, trebuie să cunoaștem potențialul uriaș de care putem profita. 

 În acest articol noi ți-am pregătit o listă cu cei mai importanți pași în procesul de mansardare al unui pod existent:

Cum amenajăm un pod existent pas cu pas?

Câteva sfaturi pentru decorarea mansardei în pod existent

Idei de amenajare mansardă în pod existent

 Rolul podului este de a te proteja de intemperii și de a controla temperatura din casă, dacă este izolat corespunzător. Mulți folosesc podul ca spațiu de depozitare însă cu puțin efort putem amenaja o încăpere în toată regula.

Cum amenajăm un pod existent pas cu pas?

Un plan bine definit

Oh da! Mereu recomandăm planul ca fiind primul pas pentru orice lucrare. Noi credem că aceasta este cea mai importantă etapa. Planul trebuie să includă:

 • Bugetul alocat lucrării
 • Suprafața podului
 • Schița podului 
 • Schița acoperișului

 Dacă este necesar, trebuie să ai în vedere și consolidarea structurii de rezistență a podului pentru a evita eventualele probleme care pot să apară ulterior. Pentru acest pas, sugestia noastră este să apelezi la un specialist.

După ce ai ți-ai conceput planul, nu îți  mai rămâne decât să cureți podul și să pregătești materialele necesare.

Izolarea și ventilarea podului existent la mansardă

 

După ce am stabilit planul și celelalte demersuri necesare, urmează cel de-al doilea pas pe care nu trebuie să-l neglijezi absolut deloc. Este indispensabil să avem un control asupra efectelor termice la mansardă deoarece aceasta este predispusă să se încălzească mai mult vara și să apară probleme legate de umiditatea aerului pe tot parcursul anului. Pentru a evita aceste neplăceri, o izolare și o ventilație corespunzătoare a mansardei sunt pași cheie în amenajarea într-un pod existent.

 Răcirea și aerisirea podului se face cu ajutorul geamurilor integrate în acoperiș. Acestea trebuie să aibă și un rol reflexiv pentru a împiedica supraîncălzirea pe timpul verii.

O soluție excelentă pentru încălzirea în perioada mai rece a anului este cea prin pardoseală. Trebuie să reținem că mansarda izolată corespunzător se poate încălzi fără a genera costuri semnificative la factură.

Instalația electrică în noul spațiu

După ce ați terminat de izolat, trebuie să realizăm modul prin care racordăm mansarda la instalația electrică a casei. Aceasta trebuie realizată în funcție de modul de folosire al mansardei, făcând-o mai funcțională.


Scara pentru podul existent

 Stabilirea modului de acces în mansardă se face prin câteva modalități. Una dintre ele dacă spațiul îți permite acest lucru, este scara interioară. Noua scara trebuie să se integreze în designul casei fără să incomodeze. 

 Dacă spațiul nu este aliatul tău, o variantă extraordinară pentru care mulți optează este folosirea unei scări pliabile pe care o poți masca ușor în tavanul camerei. Trebuie să ai în vedere dacă înălțimea permite amenajarea uneia.

 Cea de-a treia variantă este folosirea unei scări exterioare pentru a crea acces la mansardă și care să nu afecteze spațiul interior al casei. 

Decorearea mansardei 

 

După ce am parcurs cei mai importanți pași, trebuie să finalizăm lucrarea într-o notă personală și încântătoare. De asemenea trebuie să ai în vedere ce fel de podea folosești și dacă modifici spațiul cu ajutorul pereților despărțitori din rigibs.

Decorarea se face de regulă după rolul noii încăperi, stilul ales și de funcționalitatea mansardei. 

Câteva sfaturi pentru decorarea mansardei în pod existent

 •  Lumina naturală este extrem de importantă pentru mansarda ta
 •  Alege culori deschise pentru mobilier și pereți
 •  Că tot vorbeam de mobilier, alege unul care se integrează perfect în unghiurile ascuțite   ale mansardei
 •  Nu masca grinzile acoperișului ci transformă-le într-un element de decor

Idei de amenajare mansardă în pod existent

Un dormitor cu un aer primitor din lemn 

Camera pentru un adolescent în vechiul pod al casei

O cameră pentru oaspeți de mici dimensiuni

O baie minimalistă în podul existent

Un loc pentru relaxare

 Acum că ai vazut cum poți modifica podul existent pentru a profita de mai mult spațiu în casa ta, nu mai rămâne decât să te apuci de lucrare.

Dacă te-am inspirat, suntem nerăbdători să vedem rezultaul final al proiectului tău.

Sursa foto: Pinterest & Freepik

Amenajare baie mansardă

Amenajare baie mansardă

Baie mansardă – Idei și sfaturi utile

Fiecare centimetru din casa ta contează, iar pentru a te bucura la maxim atât de spațiu cât și de funcționalitate poți amenaja o baie chiar în mansrda ta. Noi ne-am gândit să-ți prezentăm:

Baie mansardă – Avantaje și Dificultăți

Sfaturi – Amenajare baie la mansardă

Idei de amenajare pentru baia la mansardă

 

Nu trebuie să ne sperie formele și unghiurile ascuțite ale tavanului pentru ca poți amenaja aproape orice ți-ai imagina în mansarda ta. Înainte să începem să vedem totuși principalele avantaje și dificultăți ale unei băi la mansardă:

Baie mansardă – Avantaje și Dificultăți

Avantaje – Baie mansardă

 • O baie în plus pentru tine și familia ta
 • Senzația de intimitate pe care o oferă baia la mansardă
 • Mai multă lumină naturală prin geamurile din acoperiș
 • Crește valoarea locuinței
 • Nu necesită costuri mari pentru încălzire dacă este izolată corespunzător

Dificultăți – Baie mansardă

 • Izolarea cu materiale de slabă calitate îți poate afecta confortul termic al întregii locuințe
 • Umiditatea ridicată, dar care se poate rezolva cu un sistem de   ventilație potrivit
 • Spațiul îți poate limita modul prin care amenajezi baia la mansardă
 • Actele pe care le procuri pentru procesu de amenajare îți pot da bătăi de cap

Sfaturi – Amenajare baie la mansardă

Planul pentru baia la mansardă

 Orice lucrare trebuie să înceapă cu un plan pentru a preîntâmpina problemele care apar pe parcursul amenajarii și depășirea bugetului alocat. 

 Că tot vorbeam de buget, este un element cheie al planului pentru amenajarea unei băi la mansardă.

 După stabilirea bugetului, urmează dimensiunea mansardei. Indiferent de încăpere, înainte de a o amenaja avem nevoie să măsurăm și să ne facem calculele pentru stabilirea materialelelor necesare.

 Am măsurat suprafața, am stabilit bugetul împreună cu materialele necesare, acum putem începe, nu?

 Nu chiar, înainte să construim trebuie să ne consultăm cu un specialist pentru a lua în considerare dacă modificarea mansardei implică schimbări la structura de rezistență a locuinței și ce acte ne trebuie pentru a fi în legalitate cu lucrarea.

 Este un pas important și pe care noi nu te sfătuim să-l treci cu vederea.

Vrei o baie clasică sau un loc special pentru relaxare?

 Familia ta devine tot mai numeroasă iar nevoia de a avea o baie în plus în casa ta este o variantă tot mai tentantă? În acest fel sigur vei evita problemele care apar atunci când vrei sa utilizezi baia și aceasta e ocupată.
De asemenea, dacă vrei o baie mai specială poți amenaja una exclusiv pentru  programele tale de relaxare și de îngrijire. 

 În funcție de modul prin care vrei s-o folosești împreună cu familia ta, vei știi cum amenajezi și ce materiale îți sunt necesare pentru baie.

 

Pardoseală baie mansardă

 Dacă plănuiești o baie în toată regula, trebuie să ai în vedere consolidarea podelei pentru a susține toată greutatea. Dacă amenajezi o cadă în baie, ia în considerare și greutatea acesteia când este plină cu apă și dacă podeaua poate să susțină această sarcină. 

 De asemenea trebuie să alegi și o pardoseală care este rezistentă la apă și umezeală. 

 Sfatul nostru este să iei în considerare înclinația tavanului atunci când vrei sa amenajezi cabina de duș, cada sau vasul de toaletă pentru baia la mansardă.

Racordarea la utilități a unei băi la mansardă

 Instalația electrică trebuie proiectată cu mare atenție mai ales când discutăm de un mediu umed precum baia la mansardă.

Acum e momentul să racordăm baia din mansardă  la sistemul de apă și canalizare.

 Sfatul nostru este să suprapui baia la mansardă cu una existentă pentru a folosi aceleași sisteme de utilități. Acest lucru te ajută pentru o racordare într-o manieră mai simplă.


Izolația și ventilația pentru baia la mansardă

 O problemă care apare frecvent atunci când ai o baie la mansardă este disconfortul termic. Primul pas pentru a evita diferențele termice este izolarea mansardei cu materiale de calitate.

O izolație bună, costă mai mult din punct de vedere financiar, însă banii îi recuperezi în timp prin reducerea cheltuielilor cu încălzirea. Pe lângă reducerea costurilor, alte avantaje ar mai fi:

 • Reducerea emisilor de carbon al casei tale
 • Crește valoarea imobilului

  În cazul unei băi la mansardă, ventilația este extrem de importantă pentru circulația eficientă a aerului umed din încăpere. Astfel, vei fi scutit de apariția mucegaiului și îmbunătățește calitatea aerului

Cum izolăm mansarda? Pregătim un articol complet pe această temă chiar pe blogul nostru, așa că fii pe fază.

Crează acces în baia la mansardă

 Scara de acces la mansardă trebuie să se integreze în casa ta fără a cauza disconfort din punct de vedere al spațiului. Trebuie să ai în vedere că baia este un mediu umed și treptele pot fi alunecoase. 

 Sfatul nostru este să alegi trepte din materiale cu o aderență ridicată pentru a evita accidentele cauzate de suprafața alunecoasă.

Baie mansardă – Cum o decorăm?

 Fie că optezi pentru cadă, cabină de duș sau un simplu paravan din sticlă, tavanul înclinat la mansardă îți dă bătăi de cap atunci când vrei să amenajezi baia. 

 Trebuie să amplasezi vasul de toaletă și dușul în funcție de înălțimea tavanului. De asemenea poți folosi un perete despărțitor de rigips pentru a crea diverse spații în baia ta.

 Alegerea grupului sanitar se face în funcție de stilul și de gusturile fiecăruia. Noi îți sugerăm să menții lucrurile într-o manieră cât mai simplă fără sa aglomerezi prea mult baia.

 Poți câștiga spațiu în înălțime cu ajutorul geamurilor specifice mansardei, în acoperiș. Că tot vorbeam de geamuri, sunt o sursa perfectă de lumină și oferă o experiență cu adevărat grozavă dacă dușul este amplasat chiar sub ele. 

 Cu cât lumina naturală este mai abundentă în baie, cu atât mai mult aceasta pare mult mai spațioasă. 

Ne este greu să ne imaginăm o baie fără oglindă, pe lângă rolul cu care suntem obișnuit al oglinzilor, acestea pot accentua efectul luminos în baia ta. Rolul reflexiv nu este doar o proprietate a oglinzii, ci și gresia sau faianță reflectă lumina și sporește senzația de spațiu în baia ta.       

 Pentru seri mai romantice, lumina ambientală pune în evidență intimitatea pe care baia la mansardă o oferă.

Idei de amenajare pentru baia la mansardă

Baie mansardă amenajată cu lemn

Baie mansardă amenajată cu mozaic

Baie mansardă amenajată cu cadă

Baie mansardă cu cabină de duș

Un checklist pentru lucrarea ta:

 1. Ia masuratori
 2. Calculeaza bugetul
 3. Alege-ti stilul și finisajele
 4. Obține avizele necesare

Nu mai rămâne decât să te apuci de lucrarea ta meseriașule!

 

Amenajare dormitor la mansardă

Amenajare dormitor la mansardă

Cum ar fi dacă ți-am spune că poți amenaja dormitorul visurilor tale chiar în propria ta mansardă? 

Atunci când vrei să-ți amenajezi propriul dormitor la mansardă poți fi pus în situația în care nu știi de unde să începi, însă lucrurile bune necesită timp, răbdare și câteva chestii organizatorice. Iată cei mai importanți pași în procesul de amenajare:

Creează un plan pentru amenajarea dormitorului la mansardă

Sursa foto Pinterest

Conceperea unui plan bine definit încă de la început îți îmbunătățește modul de a acționa pe toată perioada amenajării. Planul trebuie să conțină următoarele aspecte:

Cine va folosi dormitorul?

Este un dormitor pentru oaspeți sau este un dormitor pentru copil?

În mod normal atunci când ai în plan o nouă amenajare este întotdeauna în spate o nevoie. Fie simți nevoia de mai mult spațiu, fie vrei pur și simplu o redecorare, dar trebuie să știi scopul lucrării încă de la început.

Bugetul

Este important să ne cunoaștem limitele pe care le acordăm pentru amenajarea dormitorului la mansardă încă de la început. După ce ai făcut un calcul, noi îți sugerăm să mai adaugi cel puțin 10% că marjă de eroare deoarece pe parcurs pot apărea diverse situații care să te pună la încercare.

Măsurătorile și schița mansardei

Este de la sine înțeles cât de important este să măsurăm suprafața înainte să pretindem orice altă acțiune în procesul de amenajare.

După ce am terminat cele mai importante etape ale planului de amenajare mansardă, urmează să cumpărăm materialele necesare

Stilul 

Alegerea stilului este un moment în care personalitatea casei noastre trebuie să fie pusă în evidență. Cele mai populare stiluri pentru amenajarea dormitorului la mansardă sunt:

 • Stilul rustic
 • Stilul minimalist
 • Stilul modern
 • Stilul industrial

Asigură-te de legalitatea proiectului – Dormitor la mansardă

Este un pas foarte important și pe care nu îți sugerăm să-l treci cu vederea.

Asigură-te că nu afectezi structura de rezistență a casei, iar dacă acest lucru se întâmplă, vezi ce modificări poți aduce să o consolidezi. Avizul unui specialist este întotdeauna o soluție când vine vorba de astfel de lucrări.

Pe lângă consultarea cu o persoană specializată, mai este necesar să obții și actele necesare, după caz, atunci când aduci modificări casei tale. Acest demers ne scapă și de problemele care pot să apară ulterior la vânzarea imobilului.

Curăță suprafața și pregătește materialele necesare

Pentru a lucra organizat, avem nevoie să pregătim materialele și să le ordonăm în funcție de pașii pe care îi întreprindem. Acest lucru ne face să câștigăm timp și să nu ne enervam atunci când nu găsim ce ne trebuie. Materialele necesare diferă de la o mansardă la alta.

Dormitorul la mansardă și racordarea la electricitate

Trebuie să proiectezi instalația electrică și să te gândești unde pui fiecare priză sau întrerupător în funcție de modul prin care utilizezi mansarda.

Planificarea timpurie a acestei etape îți ușurează racordarea dormitorului la instalația electrică.

Izolează, ventilează și controlează efectele termice în dormitorul la mansardă

Confortul termic este extrem de important pentru tine și casa ta. De aceea trebuie să iei în calcul modul prin care ventilezi și izolezi mansarda. Încălzirea sau răcirea mansardei nu este întotdeauna ușor de realizat, de aceea trebuie să pui accent pe izolație.

Accesul în dormitor

Aici există 3 posibilități:

 • O scară pliabilă pe care o poți utiliza doar când ai nevoie și care nu ocupă mult spațiu în restul timpului
 • O scară interioară pe care trebuie s-o integrezi în design-ul locuinței
 • O scară exterioară

Pereții în amenajarea dormitorului la mansardă

Forma diferită a pereților îți pune la încercare simțul estetic și modul prin care îți organizezi lucrurile în mansarda ta.

Dacă este nevoie, poți separa sau uniformiza diferite locuri cu ajutorul plăcilor de rigips.

Culoarea pe care o alegi pentru vopsirea pereților este încă o decizie importantă în decorarea mansardei. Noi îți sugerăm să utilizezi culori cât mai deschise pentru a face ca dormitorul tău la mansardă să arate mai primitor și mai spațios.

Am scris un articol despre decorarea pereților chiar aici.

Podeaua dormitorului la mansardă

Urmează etapa în care alegem tipul de pardoseală și dacă este cazul, trebuie întărită și uniformizată și suprafața care vine sub aceasta. 

Când alegem tipul de pardoseală trebuie să avem în vedere câteva aspecte importante:

 • Tipul de pardoseală 
 • Aspectul și rezistența pradoselii
 • Zgomotul pe care-l face când pășești pe aceasta

Recomandarea noastră este să folosești o pardoseală care să se potrivească designului mansardei tale și care are proprietăți reflexive pentru a spori efectul luminos.

Geamurile și lumina pentru amenajarea dormitorului la mansardă

Că tot vorbeam de lumină, geamurile integrate în structura acoperișului sunt un element caracteristic mansardei și care asigură luminozitatea încăperii. Măsoară și proiectează geamurile în funcție de acoperișul și locul unde vrei să te bucuri de mai multă lumină.

 De asemenea, lumina mai poate fi asigurată de benzi cu leduri și diverse becuri pe care le poți amplasa oriunde. Spre exemplu poți agăța becurile de grinzile mansardei și poți folosi ledurile în zonele mai greu accesibile pentru lumina ambientală.

Mobilierul și decorarea în funcție de stilul dormitorului la mansardă

Ne apropiem de final și tot ce trebuie să mai faci este să alegi mobilierul care se potrivește tipului tău de mansardă. Totodată trebuie să ținem cont și de stilul pe care l-am ales pentru un rezultat de excepție.

Soluția perfectă este utilizarea mobilierului multifuncțional, ca de exemplu un pat care are rafturi dedesubt. Puteți, de asemenea, să amplasați dulapuri pentru depozitare în zonele cu unghiuri mai ascuțite ale mansardei pentru a eficientiza modul prin care folosești spațiul.

Acum că ai parcurs principalele etape pentru amenajarea dormitorului la mansardă rămâne să începi lucrarea și să împărtășești cu noi rezultatul final. Spor în toate!

Sursa foto: Pinterest, Freepik

en_USEnglish
ro_RORomanian en_USEnglish