15+ Idei și sfaturi pentru super productivitate dacă lucrezi de acasă

15+ Idei și sfaturi pentru super productivitate dacă lucrezi de acasă

 În câteva săptâmâni viețile a milioane de oameni s-au schimbat dramatic în contextul crizei pornite de COVID-19. Majoritatea joburilor care au avut posibilitatea asta, au trecut în online și majoritatea oamenilor lucrează de acasă.

Ceea ce nu e un lucru rău pentru că a lucra de acasă este grozav.

 Acasă este locul unde te simți cel mai confortabil, unde ai proprile tale gustări și unde te poți simți cu adevărat liber.Chiar e o plăcere dacă știi să-ți amenajezi corect spațiul de lucru. Partea rea este că poți fi ușor distras și necesită multă motivație personală.

Primele zile ești entuziasmat, simți că o să muți munții din loc, că o sa ai timp de toate task-urile și simți energia de a lucra cum ți se împrăștie prin corp. Te pui la birou, deschizi laptopul și brusc apare o notificare, apoi alta notificare și se duce tot cheful de muncă.

 Știm  asta pentru că și noi ne-am lovit de situația de față. Tot ceea ce ai nevoie este un loc care să te inspire iar noi am strans cele mai tari idei despre cum să-ți crești productivitatea atunci când lucrezi de acasă.

Iată cum să-ți amenajezi biroul pentru a maximiza productivitatea

Găsește cel mai bun loc 

 Pentru început trebuie să înțelegem că fiecare persoană lucrează diferit. Poate preferi să lucrezi în fața unui birou sau a unei ferestre, alții lucrează eficient din bucătărie sau living. 

 Din ce am testat, sfatul nostru este să eviți să lucrezi din pat, implicit din dormitor și să ai parte de cât mai multă lumină naturală. Ideal ar fi să poți controla modul prin care lumina pătrunde în camera ta pentru a nu îți obosi ochii prea tare. 

 Cea mai bună variantă ar fi amenajarea biroului în living, departe de alți factori care să te distragă, dar nu este o regula generală.

Amenajează biroul aproape de priză

 Poate că este de la sine înțeles că biroul trebuie să fie aproape de priză. Din experiență putem spune că uneori pur și simplu omiți acest lucru. Acesta este motivul pentru care l-am trecut în lista. 

Asigură-te ca ai la îndemână și un prelungitor în cazul în care ești nevoit să te muți prin cameră și nu vrei să te deconectezi.

Fără TV sau alte distrageri

 Abia aștepți să se facă seara sa te uiți la un film pe Netflix. Da, seara este a ta, dar trebuie să gestionezi eficient timpul și să termini ceea ce ai de făcut la job. Televizorul pornit este un mod de a te distrage destul de ușor, chiar dacă se află în altă cameră.

Doar oprește-l.

Totuși ai grijă și la telefon. O notificare te poate distrage cu ușurință și te va face sa verifici destul de des telefonul. Telefonul este inamicul productivității în zilele în zilele noastre dacă nu-l folosești eficient. Îl poți pune pe silențios, în afara câmpului vizual pentru a evita verificarea lui la fiecare 5 miunte.

Perzonalizează biroul

Un avantaj grozav este că poți personaliza biroul de acasă exact cum simți tu. Poți pune o fotografie cu tine, cu familia, sau cu o persoană care te inspira.

Pentru a crea un ambient mai prietenos și mai productiv, poți adăuga plante sau citate motivaționale. Aici ține de tine și de gusturile tale, doar joacă-te și decorează după bunul plac.

Ce mai poț adăuga în afară de plante și fotografii?

 • O lampă de birou – perfectă atunci când se face întuneric și nu vrei să aprinzi toate luminile prin casă
 • Un set de pixuri de culori diferite
 • Un calendar sau un plan săptămânal
 • Un jurnal – În care îți poți nota task-urile
 • Un scaun cofortabil
 • Bețișoare sau lumânări parfumate 

Totuși păstrează biroul organizat

Probabil te-ai gândit la tot ce vei pune pe birou deja. Sperăm că nu te-a luat valul și ai mai lăsat și loc de laptop sau alte lucruri esențiale.

 O tehnică pentru a crește productivitatea este să folosești pe birou doar foile la care lucrezi în prezent. Acest lucru este valabil și pentru programele din calculator.

+ Alte sfaturi pentru productivitate acasă

Lucrează la ore specifice

Acum ai mai multă flexibilitate ca niciodată și poți profita de acest lucru. Dar felxibilitatea te poate pune în dificultate la început.

 Dacă jobul pe care îl practici nu necestiă să fii online doar la anumite intervale de timp, poți programa orele în care vei lucra. Creierul nostru funcționează pe intervale, iar planificarea orelor de lucru te va ajuta să lucrezi mai eficient.

 După ce ai programat, nu amâna lucrurile și încearcă să menți un work-life ballance în aceste zile.

Setează o rutină

Poți pretinde că încă mergi la birou. Setează alarma, pregătește-ți hainele și orice faci în mod normal înainte să pleci la job. 

 Se spune că dacă lucrezi de acasă și te îmbraci bine îți crește productivitatea. Asta combinată  cu un duș revigorant de dimineață îți va trezi creierul pentru ziua de lucru. 

Fă un to-do list

O listă cu lucrurile pe care trebuie să le faci este fantastică. N-am crezut până când n-am început s-o folosesc.

Ce zi e azi? Luni, marți, joi?

Acum e mai ușor ca niciodată să nu știi ce zi este.

O listă cu task-uri sau un jurnal te poate ajuta sa gestionezi eficient astfel de situații. Plus că ai satisfacția aia în care pui o bifă când ai terminat treaba respectivă. Totodată te ajută să fii focusat pe ceea ce trebuie să faci.

Ia pauze

 • Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese – 

Să fie oare adevărat? 

Nu chiar.

E greu să intri în procesul de a lucra de acasă, dar dacă te prinde aceea stare, nu uita să mai și ieși din ea.

Poți alege anumite intervale orare în care să iei câte o pauza, pentru un snack, pentru meditație sau chiar sport. Toate aceste lucruri nu doar că te fac să te simți mai bine, dar îți cresc și productivitatea.

Fii propriul tău șef

 Chiar dacă nu este cineva langă tine care să te preseze să termini ceea ce ai de făcut, nu poți  fugi de anumite responsabilități. Acum e important să-ți faci singur programul și să îndeplinești toate taskurile în ritmul tău.

Cam asta am testat noi pentru a rămâne productiv când lucrezi de acasă. Suntem curioși ce funcționează pentru tine.

#StămAcasă

Idei amenajare dormitor modern

Idei amenajare dormitor modern

 La mare căutare în ultimii ani este amenajarea dormitorului într-un stil modern, care să se integreze perfect în decorul casei tale. Partea grea începe atunci când ai ideea și nu știi cum să începi deoarece nu toate dormitoarele seamana cu cele din fotografiile de design interior de pe internet.

Cum definim stilul modern în amenajarea dormitorului

 Vorbim adeasea de stilul modern în amenajare dar totuși ce reprezintă el?

Este un concept care este confundat de multe ori cu stilul contemporan. Fără a intra prea mult în detalii, diferența este dată de faptul ca stilul modern se referă la o perioadă care a luat naștere la începutul secolului precedent și care deja a trecut, iar cel contemporam se rezumă la perioada actuala, după cum îi spune și numele.

Stilul modern a început să se bucure de popularitate, dupa anii ‘90, când oamenii au avut o afinitate pentru un stil de viață mai minimalist, bazat pe simplitate. Amenajarea dorimitorului modern este o alegere potrivită dacă respecți câteva elemente specifice modernismului și găsești echilibru între funcționalitate și stil.

Câteva caracteristici pentru amenajarea dormitorului în stil modern sunt

 • Simplitate și minimalismul
 • Culorile neutre precum albul, negrul sau griul
 • Naturalețea elementelor de decor
 • Lumina naturală în ambudență
 • Liniile stilizate și simetria obiectelor
 • Obiectele din sticlă
 • Obiecte decorative lucioase din metal

Amenajarea unui dormitor în stil modern

Cum să plănuiești amenajarea dormitorului în stil modern?

 Poți începe prin a crea o schiță a dormitorului, astfel îți v-a fi mult mai ușor pe parcursul amenajării.  Pornește de la modul prin care amplasezi patul în dormitor și oferă-i posibilitatea de a deveni punctul focal al camerei.

Tăblia de la capătul patului a revenit la mare căutare în ultimii ani și aici ai o mulțime de variante.

Alege mobilier care să se potrivească cu stilul dormitorului și nu exagera cu aglomerarea camerei pentru a păstra o notă cât mai simplistă si a te bucura de mai mult spațiu.

Culoarea

 Alegerea unei culori potrivite ar trebuie să fie unul dintre primii pași în amenajarea dormitorului în stil modern. Ia în considerare alegerea unei palete de culori curate, deschise care să te ajute la crearea unei încăperi mai luminoase.

 Culoarea gri este la mare căutare în ultimii ani pentru amenajarea dormitorului în stil modern deoarece este simplă, neutră și poate fi combinată ușor cu alte elemente de decor. În altă ordine de idei, culorile în stilul modern sunt mai puțin saturate, dar totuși se crează un contrast cu elemente naturale cum ar fi lemnul sau piatra.

 De asemenea, o nouă tendință pentru interioare este amenajarea unui perete diferit de ceilalți, cu o textura aparte care poate fi în imediata vecinătate a patului.

Mobilierul și decorarea dormitorlui în stil modern

 Alegerea mobilierului nu este întodeauna o alegere ușoară, dar ca să-ți simplificăm procesul am ales pentru tine, cele mai importante materiale care se regăsesc pentru amenajarea în stilul modern. Iată câteva din ele

 • Cromul și aluminiu
 • Suprafețele laminate
 • Sticla 
 • Lemnul
 • Pielea
 • Textile

 Acum că am definit materialele principale, poți alege mobilierul și elementele de decor  ținând cont de aceste considerente.

Pentru a crea echilibru, amplasează două noptiere în stânga și în dreapta patului, fără a ocupa prea mult spațiu.

 În final totul se rezumă la suprafețe netede si stralucitoare care să păstreze o coerența si simplitatea specifice stilului.

Amenajare dormitor – Lumina naturală și cea ambientală

 

Lumina joacă un rol foarte important pentru stilul amenajarea dormitorului în stilul modern. Alege ferestre mari și lasă ca lumina naturală se se simta ca la ea acasă. Pe lăngă faptul ca te poți bucura de mai multă lumina, aceasta face ca dormitorul să pară mult mai spațios si aerisit din punct de vedere estetic.

După ce am stabilit principala sursă de lumină naturala, putem începe să gândim sistemul de iluminat și din perspectiva celei ambientale. Amplasează câteva lămpi pe noptiere sau poți alege și varianta unor surse de lumini cu forme mai abstractizate.

 O bandă de leduri integrată în jurul mobilierului crează un efect special asupra dormitorului tău în stil modern. Fiecare lumina trebuie să fie ajustabilă pentru a se plia nevoilor tale.

Comfort pillow on bed decoration interior of bedroom


Idei amenajare dormitor modern

Amenajare mansardă în pod existent

Amenajare mansardă în pod existent

Te gândești să-ți reinventezi casa și să amenajezi o mansardă în podul existent?

În primul te felicităm pentru inițiativă meseriașule!

 

Podul unei case este mereu asociat cu un loc întunecat, plin de pânze de păianjen și căruia nu-i oferim mare importanță. Însă dacă stai la casă și ai parte de unul, trebuie să cunoaștem potențialul uriaș de care putem profita. 

 În acest articol noi ți-am pregătit o listă cu cei mai importanți pași în procesul de mansardare al unui pod existent:

 Rolul podului este de a te proteja de intemperii și de a controla temperatura din casă, dacă este izolat corespunzător. Mulți folosesc podul ca spațiu de depozitare însă cu puțin efort putem amenaja o încăpere în toată regula.

Cum amenajăm un pod existent pas cu pas?

Un plan bine definit

Oh da! Mereu recomandăm planul ca fiind primul pas pentru orice lucrare. Noi credem că aceasta este cea mai importantă etapa. Planul trebuie să includă:

 • Bugetul alocat lucrării
 • Suprafața podului
 • Schița podului 
 • Schița acoperișului

 Dacă este necesar, trebuie să ai în vedere și consolidarea structurii de rezistență a podului pentru a evita eventualele probleme care pot să apară ulterior. Pentru acest pas, sugestia noastră este să apelezi la un specialist.

După ce ai ți-ai conceput planul, nu îți  mai rămâne decât să cureți podul și să pregătești materialele necesare.

Izolarea și ventilarea podului existent la mansardă

 

După ce am stabilit planul și celelalte demersuri necesare, urmează cel de-al doilea pas pe care nu trebuie să-l neglijezi absolut deloc. Este indispensabil să avem un control asupra efectelor termice la mansardă deoarece aceasta este predispusă să se încălzească mai mult vara și să apară probleme legate de umiditatea aerului pe tot parcursul anului. Pentru a evita aceste neplăceri, o izolare și o ventilație corespunzătoare a mansardei sunt pași cheie în amenajarea într-un pod existent.

 Răcirea și aerisirea podului se face cu ajutorul geamurilor integrate în acoperiș. Acestea trebuie să aibă și un rol reflexiv pentru a împiedica supraîncălzirea pe timpul verii.

O soluție excelentă pentru încălzirea în perioada mai rece a anului este cea prin pardoseală. Trebuie să reținem că mansarda izolată corespunzător se poate încălzi fără a genera costuri semnificative la factură.

Instalația electrică în noul spațiu

După ce ați terminat de izolat, trebuie să realizăm modul prin care racordăm mansarda la instalația electrică a casei. Aceasta trebuie realizată în funcție de modul de folosire al mansardei, făcând-o mai funcțională.


Scara pentru podul existent

 Stabilirea modului de acces în mansardă se face prin câteva modalități. Una dintre ele dacă spațiul îți permite acest lucru, este scara interioară. Noua scara trebuie să se integreze în designul casei fără să incomodeze. 

 Dacă spațiul nu este aliatul tău, o variantă extraordinară pentru care mulți optează este folosirea unei scări pliabile pe care o poți masca ușor în tavanul camerei. Trebuie să ai în vedere dacă înălțimea permite amenajarea uneia.

 Cea de-a treia variantă este folosirea unei scări exterioare pentru a crea acces la mansardă și care să nu afecteze spațiul interior al casei. 

Decorearea mansardei 

 

După ce am parcurs cei mai importanți pași, trebuie să finalizăm lucrarea într-o notă personală și încântătoare. De asemenea trebuie să ai în vedere ce fel de podea folosești și dacă modifici spațiul cu ajutorul pereților despărțitori din rigibs.

Decorarea se face de regulă după rolul noii încăperi, stilul ales și de funcționalitatea mansardei. 

Câteva sfaturi pentru decorarea mansardei în pod existent

 •  Lumina naturală este extrem de importantă pentru mansarda ta
 •  Alege culori deschise pentru mobilier și pereți
 •  Că tot vorbeam de mobilier, alege unul care se integrează perfect în unghiurile ascuțite   ale mansardei
 •  Nu masca grinzile acoperișului ci transformă-le într-un element de decor

Idei de amenajare mansardă în pod existent

Un dormitor cu un aer primitor din lemn 

Camera pentru un adolescent în vechiul pod al casei

O cameră pentru oaspeți de mici dimensiuni

O baie minimalistă în podul existent

Un loc pentru relaxare

 Acum că ai vazut cum poți modifica podul existent pentru a profita de mai mult spațiu în casa ta, nu mai rămâne decât să te apuci de lucrare.

Dacă te-am inspirat, suntem nerăbdători să vedem rezultaul final al proiectului tău.

Sursa foto: Pinterest & Freepik

Amenajare baie mansardă

Amenajare baie mansardă

Baie mansardă – Idei și sfaturi utile

Fiecare centimetru din casa ta contează, iar pentru a te bucura la maxim atât de spațiu cât și de funcționalitate poți amenaja o baie chiar în mansrda ta. Noi ne-am gândit să-ți prezentăm:

 

Nu trebuie să ne sperie formele și unghiurile ascuțite ale tavanului pentru ca poți amenaja aproape orice ți-ai imagina în mansarda ta. Înainte să începem să vedem totuși principalele avantaje și dificultăți ale unei băi la mansardă:

Baie mansardă – Avantaje și Dificultăți

Avantaje – Baie mansardă

 • O baie în plus pentru tine și familia ta
 • Senzația de intimitate pe care o oferă baia la mansardă
 • Mai multă lumină naturală prin geamurile din acoperiș
 • Crește valoarea locuinței
 • Nu necesită costuri mari pentru încălzire dacă este izolată corespunzător

Dificultăți – Baie mansardă

 • Izolarea cu materiale de slabă calitate îți poate afecta confortul termic al întregii locuințe
 • Umiditatea ridicată, dar care se poate rezolva cu un sistem de   ventilație potrivit
 • Spațiul îți poate limita modul prin care amenajezi baia la mansardă
 • Actele pe care le procuri pentru procesu de amenajare îți pot da bătăi de cap

Sfaturi – Amenajare baie la mansardă

Planul pentru baia la mansardă

 Orice lucrare trebuie să înceapă cu un plan pentru a preîntâmpina problemele care apar pe parcursul amenajarii și depășirea bugetului alocat. 

 Că tot vorbeam de buget, este un element cheie al planului pentru amenajarea unei băi la mansardă.

 După stabilirea bugetului, urmează dimensiunea mansardei. Indiferent de încăpere, înainte de a o amenaja avem nevoie să măsurăm și să ne facem calculele pentru stabilirea materialelelor necesare.

 Am măsurat suprafața, am stabilit bugetul împreună cu materialele necesare, acum putem începe, nu?

 Nu chiar, înainte să construim trebuie să ne consultăm cu un specialist pentru a lua în considerare dacă modificarea mansardei implică schimbări la structura de rezistență a locuinței și ce acte ne trebuie pentru a fi în legalitate cu lucrarea.

 Este un pas important și pe care noi nu te sfătuim să-l treci cu vederea.

Vrei o baie clasică sau un loc special pentru relaxare?

 Familia ta devine tot mai numeroasă iar nevoia de a avea o baie în plus în casa ta este o variantă tot mai tentantă? În acest fel sigur vei evita problemele care apar atunci când vrei sa utilizezi baia și aceasta e ocupată.
De asemenea, dacă vrei o baie mai specială poți amenaja una exclusiv pentru  programele tale de relaxare și de îngrijire. 

 În funcție de modul prin care vrei s-o folosești împreună cu familia ta, vei știi cum amenajezi și ce materiale îți sunt necesare pentru baie.

 

Pardoseală baie mansardă

 Dacă plănuiești o baie în toată regula, trebuie să ai în vedere consolidarea podelei pentru a susține toată greutatea. Dacă amenajezi o cadă în baie, ia în considerare și greutatea acesteia când este plină cu apă și dacă podeaua poate să susțină această sarcină. 

 De asemenea trebuie să alegi și o pardoseală care este rezistentă la apă și umezeală. 

 Sfatul nostru este să iei în considerare înclinația tavanului atunci când vrei sa amenajezi cabina de duș, cada sau vasul de toaletă pentru baia la mansardă.

Racordarea la utilități a unei băi la mansardă

 Instalația electrică trebuie proiectată cu mare atenție mai ales când discutăm de un mediu umed precum baia la mansardă.

Acum e momentul să racordăm baia din mansardă  la sistemul de apă și canalizare.

 Sfatul nostru este să suprapui baia la mansardă cu una existentă pentru a folosi aceleași sisteme de utilități. Acest lucru te ajută pentru o racordare într-o manieră mai simplă.


Izolația și ventilația pentru baia la mansardă

 O problemă care apare frecvent atunci când ai o baie la mansardă este disconfortul termic. Primul pas pentru a evita diferențele termice este izolarea mansardei cu materiale de calitate.

O izolație bună, costă mai mult din punct de vedere financiar, însă banii îi recuperezi în timp prin reducerea cheltuielilor cu încălzirea. Pe lângă reducerea costurilor, alte avantaje ar mai fi:

 • Reducerea emisilor de carbon al casei tale
 • Crește valoarea imobilului

  În cazul unei băi la mansardă, ventilația este extrem de importantă pentru circulația eficientă a aerului umed din încăpere. Astfel, vei fi scutit de apariția mucegaiului și îmbunătățește calitatea aerului

Cum izolăm mansarda? Pregătim un articol complet pe această temă chiar pe blogul nostru, așa că fii pe fază.

Crează acces în baia la mansardă

 Scara de acces la mansardă trebuie să se integreze în casa ta fără a cauza disconfort din punct de vedere al spațiului. Trebuie să ai în vedere că baia este un mediu umed și treptele pot fi alunecoase. 

 Sfatul nostru este să alegi trepte din materiale cu o aderență ridicată pentru a evita accidentele cauzate de suprafața alunecoasă.

Baie mansardă – Cum o decorăm?

 Fie că optezi pentru cadă, cabină de duș sau un simplu paravan din sticlă, tavanul înclinat la mansardă îți dă bătăi de cap atunci când vrei să amenajezi baia. 

 Trebuie să amplasezi vasul de toaletă și dușul în funcție de înălțimea tavanului. De asemenea poți folosi un perete despărțitor de rigips pentru a crea diverse spații în baia ta.

 Alegerea grupului sanitar se face în funcție de stilul și de gusturile fiecăruia. Noi îți sugerăm să menții lucrurile într-o manieră cât mai simplă fără sa aglomerezi prea mult baia.

 Poți câștiga spațiu în înălțime cu ajutorul geamurilor specifice mansardei, în acoperiș. Că tot vorbeam de geamuri, sunt o sursa perfectă de lumină și oferă o experiență cu adevărat grozavă dacă dușul este amplasat chiar sub ele. 

 Cu cât lumina naturală este mai abundentă în baie, cu atât mai mult aceasta pare mult mai spațioasă. 

Ne este greu să ne imaginăm o baie fără oglindă, pe lângă rolul cu care suntem obișnuit al oglinzilor, acestea pot accentua efectul luminos în baia ta. Rolul reflexiv nu este doar o proprietate a oglinzii, ci și gresia sau faianță reflectă lumina și sporește senzația de spațiu în baia ta.       

 Pentru seri mai romantice, lumina ambientală pune în evidență intimitatea pe care baia la mansardă o oferă.

Idei de amenajare pentru baia la mansardă

Baie mansardă amenajată cu lemn

Baie mansardă amenajată cu mozaic

Baie mansardă amenajată cu cadă

Baie mansardă cu cabină de duș

Un checklist pentru lucrarea ta:

 1. Ia masuratori
 2. Calculeaza bugetul
 3. Alege-ti stilul și finisajele
 4. Obține avizele necesare

Nu mai rămâne decât să te apuci de lucrarea ta meseriașule!

 

Amenajare dormitor la mansardă

Amenajare dormitor la mansardă

Cum ar fi dacă ți-am spune că poți amenaja dormitorul visurilor tale chiar în propria ta mansardă? 
Nu ne crezi? Hai să vedem:

Atunci când vrei să-ți amenajezi propriul dormitor la mansardă poți fi pus în situația în care nu știi de unde să începi, însă lucrurile bune necesită timp, răbdare și câteva chestii organizatorice. Iată cei mai importanți pași în procesul de amenajare:

Planificare dormitor la mansardă

Sursa foto Pinterest

Conceperea unui plan bine definit încă de la început îți îmbunătățește modul de a acționa pe toată perioada amenajării. Planul trebuie să conțină următoarele aspecte:

Cine va folosi dormitorul?

Este un dormitor pentru oaspeți sau este un dormitor pentru copil?

În mod normal atunci când ai în plan o nouă amenajare este întotdeauna în spate o nevoie. Fie simți nevoia de mai mult spațiu, fie vrei pur și simplu o redecorare, dar trebuie să știi scopul lucrării încă de la început.

Bugetul

Este important să ne cunoaștem limitele pe care le acordăm pentru amenajarea dormitorului la mansardă încă de la început. După ce ai făcut un calcul, noi îți sugerăm să mai adaugi cel puțin 10% că marjă de eroare deoarece pe parcurs pot apărea diverse situații care să te pună la încercare.

Măsurătorile și schița mansardei

Este de la sine înțeles cât de important este să măsurăm suprafața înainte să pretindem orice altă acțiune în procesul de amenajare.

După ce am terminat cele mai importante etape ale planului de amenajare mansardă, urmează să cumpărăm materialele necesare

Stilul 

Alegerea stilului este un moment în care personalitatea casei noastre trebuie să fie pusă în evidență. Cele mai populare stiluri pentru amenajarea dormitorului la mansardă sunt:

 • Stilul rustic
 • Stilul minimalist
 • Stilul modern
 • Stilul industrial

Asigură-te de legalitatea proiectului – Dormitor la mansardă

Este un pas foarte important și pe care nu îți sugerăm să-l treci cu vederea.

Asigură-te că nu afectezi structura de rezistență a casei, iar dacă acest lucru se întâmplă, vezi ce modificări poți aduce să o consolidezi. Avizul unui specialist este întotdeauna o soluție când vine vorba de astfel de lucrări.

Pe lângă consultarea cu o persoană specializată, mai este necesar să obții și actele necesare, după caz, atunci când aduci modificări casei tale. Acest demers ne scapă și de problemele care pot să apară ulterior la vânzarea imobilului.

Curăță suprafața și pregătește materialele necesare

Pentru a lucra organizat, avem nevoie să pregătim materialele și să le ordonăm în funcție de pașii pe care îi întreprindem. Acest lucru ne face să câștigăm timp și să nu ne enervam atunci când nu găsim ce ne trebuie. Materialele necesare diferă de la o mansardă la alta.

Dormitorul la mansardă și racordarea la electricitate

Trebuie să proiectezi instalația electrică și să te gândești unde pui fiecare priză sau întrerupător în funcție de modul prin care utilizezi mansarda.

Planificarea timpurie a acestei etape îți ușurează racordarea dormitorului la instalația electrică.

Izolează, ventilează și controlează efectele termice în dormitorul la mansardă

Confortul termic este extrem de important pentru tine și casa ta. De aceea trebuie să iei în calcul modul prin care ventilezi și izolezi mansarda. Încălzirea sau răcirea mansardei nu este întotdeauna ușor de realizat, de aceea trebuie să pui accent pe izolație.

Accesul în dormitor

Aici există 3 posibilități:

 • O scară pliabilă pe care o poți utiliza doar când ai nevoie și care nu ocupă mult spațiu în restul timpului
 • O scară interioară pe care trebuie s-o integrezi în design-ul locuinței
 • O scară exterioară

Pereții în amenajarea dormitorului la mansardă

Forma diferită a pereților îți pune la încercare simțul estetic și modul prin care îți organizezi lucrurile în mansarda ta.

Dacă este nevoie, poți separa sau uniformiza diferite locuri cu ajutorul plăcilor de rigips.

Culoarea pe care o alegi pentru vopsirea pereților este încă o decizie importantă în decorarea mansardei. Noi îți sugerăm să utilizezi culori cât mai deschise pentru a face ca dormitorul tău la mansardă să arate mai primitor și mai spațios.

Am scris un articol despre decorarea pereților chiar aici.

Podeaua dormitorului la mansardă

Urmează etapa în care alegem tipul de pardoseală și dacă este cazul, trebuie întărită și uniformizată și suprafața care vine sub aceasta. 

Când alegem tipul de pardoseală trebuie să avem în vedere câteva aspecte importante:

 • Tipul de pardoseală 
 • Aspectul și rezistența pradoselii
 • Zgomotul pe care-l face când pășești pe aceasta

Recomandarea noastră este să folosești o pardoseală care să se potrivească designului mansardei tale și care are proprietăți reflexive pentru a spori efectul luminos.

Geamurile și lumina pentru amenajarea dormitorului la mansardă

Că tot vorbeam de lumină, geamurile integrate în structura acoperișului sunt un element caracteristic mansardei și care asigură luminozitatea încăperii. Măsoară și proiectează geamurile în funcție de acoperișul și locul unde vrei să te bucuri de mai multă lumină.

 De asemenea, lumina mai poate fi asigurată de benzi cu leduri și diverse becuri pe care le poți amplasa oriunde. Spre exemplu poți agăța becurile de grinzile mansardei și poți folosi ledurile în zonele mai greu accesibile pentru lumina ambientală.

Mobilierul și decorarea în funcție de stilul dormitorului la mansardă

Ne apropiem de final și tot ce trebuie să mai faci este să alegi mobilierul care se potrivește tipului tău de mansardă. Totodată trebuie să ținem cont și de stilul pe care l-am ales pentru un rezultat de excepție.

Soluția perfectă este utilizarea mobilierului multifuncțional, ca de exemplu un pat care are rafturi dedesubt. Puteți, de asemenea, să amplasați dulapuri pentru depozitare în zonele cu unghiuri mai ascuțite ale mansardei pentru a eficientiza modul prin care folosești spațiul.

Acum că ai parcurs principalele etape pentru amenajarea dormitorului la mansardă rămâne să începi lucrarea și să împărtășești cu noi rezultatul final. Spor în toate!

Sursa foto: Pinterest, Freepik

Amenajare mansardă

Amenajare mansardă

  

 Te gândești să valorifici spațiul din casa ta? Poate că amenajarea unei mansarde devine o soluție perfectă pentru tine. Noi ți-am pregătit tot ce trebuie să știi despre acest proces.

Pana la finalul acestui articol vei ști:

Foarte important să reținem ca avem nevoie de sfaturile unui profesionist dacă plănuim să facem schimbări care pot afecta structura de rezistență al imobilului.

 Înainte de toate, avem nevoie de un un plan bine definit care să cuprindă măsurătorile exacte și bugetul alocat acestei lucrări. Apoi trebuie să avem în vedere următoarele demersuri:

Din punct de vedere normativ:

Mansarda –  ,,un spațiu funcțional cuprins între învelitoare și ultimul nivel al unei clădiri”. 

 1. Înălțimea utilă – Este de 2,55 m pentru spațiile de locuit și de 2,3 m pentru băi, debarale.
 2. Înălțimea liberă de circulație – Este de minimum 1,90 m (zona activă a mansardei)
 3. Limitarea suprafeței utile în funcție de tipul de acoperiș:
 •  Pantă 20°        = min 1,50 m
 • Pantă 20°45° = min 1,20 m
 • Pantă 45°         = min 1,00 m

Î: Avem nevoie de autorizație pentru modificarea sau construirea unei mansarde?


Recent s-au adus modificări și s-au schimbat anumite aspecte ale Legii nr. 50/1991 prin  Legea nr. 193/2019. Pentru mai multe detalii click aici.

Amenajare mansardă la bloc 

 Pentru ce-i care locuiesc la bloc spațiul de depozitare la comun în mansardă este o soluție mult mai dorită de aceștia datorită procesului mai dificil de mansardare. Dacă totuși locuiești la ultimul etaj și plănuiești amenajarea unei mansarde pentru scopuri personale trebuie să ai în vedere câțiva pași de urmat înainte să te apuci de treabă:

Trebuie să știi că pentru procesul de mansardare la bloc ai nevoie de:

1. Obținerea acordului vecinilor

2. Scoaterea spațiului din indiviziune

3. Realizarea proiectului de mansardare

4. Obținerea Certificatului de Urbanism

5. Obținerea Autorizației de Construire


Avantajele și dificultăți – Amenajare mansardă

Amenajare mansardă - Sfaturi și idei practice pentru mansarda ta

 După ce v-am prezentat câteva date tehnice legate de procesul de mansardare, să vedem în continuare avantajele și dificultățile acestui spațiu:

Avantaje

 • Mansarda oferă o senzație sporită de intimitate 
 • Lumina și priveliștea cu ajutorul ferestrelor în acoperiș fac din mansarda ta, un loc cu adevărat special
 • Mansarda poate să devină cu ușurință o cameră excelentă pentru depozitare, însă poate să servească și ca baie, dormitor, birou sau chiar o mini sală de sport
 • Crește valoarea locuinței tale
 • Este mai puțin costisitoare în comparație cu ridicarea unui nou etaj

Dificultăți

 • Infiltrații de apă prin acoperiș dacă nu este bine izolată
 • Instalațiile electrice și sanitare trebuie concepute bine încă de la început pentru a evita eventualele probleme
 • Dificultăți legate de structura locuinței și multe drumuri la primărie
 • Un control termic nepotrivit – supraincalzire sau pierderi de căldură, din cauza izolației nepotrivite.

Cum să controlezi efectele termice în mansarda ta?

Amenajare mansardă - Sfaturi și idei practice pentru mansarda ta

Principalii factori care influențează diferențele termice sunt:

Izolația

 Indiferent de scopul pentru care a fost concepută mansarda, izolarea acesteia este un factor pe care nu trebuie să-l neglijezi sub nici o formă. Izolația este ca o barieră termică între casa ta și factorii externi, cu atât mai mult când discutăm de mansarda, care are rolul de a regla temperatura locuinței tale. 

Pentru izolarea mansardei o să pregătim curând un articol separat pe blogul nostru, așa că fiți pe fază!

Ventilația

Ventilația este de asemenea foarte importantă pentru controlul termic. Aceasta conlucrează cu izolația casei tale și facilitează circulația aerului. Tipul de ventilație depinde de proiectul tău.

Tipul de acoperiș

Trebuie să ai în vedere culoarea și capacitatea de reflexie a acoperișului pentru a anticipa supraîncălzirea.

Cum să răcești mansarda?

 1. Acoperă sau folosește geamuri cu tentă reflexiva pentru a evita supraîncălzirea
 2. Instalează ventilatoare pentru mansardă și proiectează sistemul de aerisire
 3. Folosește un aparat de aer conditionat
 4. Plantele sunt o soluție excelentă pentru a da un aer mai fresh

Cum să încălzești mansarda?

 1. O soluție optimă este încălzirea prin pardoseală la mansardă
 2. Un calorifer electric pentru a-l folosi atunci când este nevoie

 Nu trebuie să vă speriați de aceste probleme deoarece cu un plan bine întocmit încă de la început puteți să le preveniți cu ușurință.

Cum sa iti amenajezi un dormitor la mansardă?

Acum că am stabilit aspectele importante legate de mansardă să vedem în continuare câteva sfaturi legate de amenajarea unui dormitor în aceasta.

 Mulți visăm să avem un dormitor la mansardă de unde putem să privim cerul înstelat noaptea, chiar din patul nostru. Mai interesant este faptul că acest vis poate să devină realitate cu puțină muncă, creativitate și un strop de entuziasm. 

 Există mereu o doză de unicitate în a avea un dormitor la mansardă. Poate că acest fapt este dat de intimitatea pe care o oferă spațiul, de forma neregulată a pereților înclinați sau de lumina naturală provenită din geamurile integrate în acoperiș.

Transformarea mansardei într-un dormitor nu este greu de realizat atât timp cât menți lucrurile cât mai simple și ții cont de aspectele prezentate mai sus legate de izolație și circulația aerului. Următoarele lucruri de care trebuie să mai ții cont atunci când vrei să amenajezi un dormitor la mansardă sunt:

 • Lumina – Fie că vorbim de cea naturală sau de cea artificială, ambele sunt la fel de importante. Amplasează mobilierul și decorațiunile în funcție de locul unde se află ferestrele tale. De asemenea poți folosi o banda de leduri în colțurile încăperii, sau în spatele patului pentru lumina ambientală.
 • Mobilier – Mobilierul făcut pe comandă sau mobilierul multifuncțional sunt alegerea potrivită pentru amenajarea unui dormitor în mansardă. Poți folosi paturi pliabile sau cele cu spații de depozitare sub saltea.
 • Culoarea – Culoarea joacă un rol foarte important în decorarea încăperilor. Alege o variantă de culoare deschisă pentru a crea un spațiu mai primitor și mai spațios.
 • Decorul – Chiar dacă este o suprafață mai diferită, poți utiliza pereți din rigips pentru a compartimenta mansarda. Astfel poți ascunde și mobilierul în pereții acesteia.
 • Podeaua – Pentru a diminua sunetul făcut de pași atunci când mergi și pentru a crea mai multă intimitate poți folosi covoare sau o mochetă.
Amenajare mansardă - Sfaturi și idei practice pentru mansarda ta

Decorarea unui dormitor la mansardă se face în funcție de scopul în care se folosește. Spre exemplu poate fi conceput ca:

 • Dormitor pentru oaspeți
 • Dormitor pentru copii

De asemenea trebuie să mai ținem cont de încă două aspecte

 • Stilul de amenajare al camerei (rustic, modern, minimalist scandinav etc.)
 • Tema aleasă pentru dormitorul la mansardă

Ține cont de simplitate și funcționalitate atunci cand vine vorba de amenajarea anumitor spații cum ar fi mansarda.

Amenajarea și transformarea mansardei într-un dormitor îți oferă o serie de beneficii însă va fi nevoie de o anumită abilitate și viziune pentru a duce proiectul până la capăt.

Vezi aici cum amenajezi pas cu pas un dormitor la mansardă.

Cum sa iti amenajezi un dressing la mansarda?

 Trebuie să conștientizăm faptul că aproape orice femeie își dorește să aibă un dressing în care poate să-și etaleze și ordoneze garderoba.

Amenajarea unuia devine o problemă atunci când spațiul locuinței nu permite acest lucru.

 O soluție ar fi amenajarea dressingului chiar în mansardă. Avantajul ar fi că reușești câștigi destul spațiu în camerele în care stai cel mai mult, ca de exemplu dormitorul. 

Partea rea este că trebuie să urci atunci când ai nevoie de diverse haine, însă urcatul scărilor este ca un sport, iar puțin sport nu strică nimănui. Așa-i?

 Cel mai bine este să plănuiești din timp cum vrei să arate dressingul tău deoarece este important să știm ce tip de mobilier alegem și cum îl vom așeza în mansardă. Punem accent pe acest lucru deoarece înclinația acoperișului poate da dureri de cap atunci când vrei să amplasezi mobila. Alege pe cât posibil mobilă cu uși glisante pentru a economisi spațiu.

 Ca în cazul amenajării dormitorului la mansardă, te poți folosi de lumina pentru a crea senzația de loc mai spațios. De asemenea poți opta pentru mobilier dotat cu oglinzi. Pe lângă faptul că te poți privi atunci când probezi hainele, reflectă lumina bucurându-te din plin de aceasta. 

Poți amenaja pe lângă un dressing la mansarda și un alt loc special conceput pentru a depozita și alte lucruri într-o manieră mai ordonată.

Vezi aici cum amenajezi pas cu pas un dressing la mansarda.

Cum sa amenajezi o baie la mansardă?

O baie în plus este o variantă pe care o iei în calcul mai ales dacă familia ta devine mai numeroasă. Pe lângă rolul practic al acesteia, poți amenaja una strict pentru relaxare, cu masă specială de masaj și tot ce ai nevoie pentru perioadele tale de relaxare.

Avantaje principale pentru amenajarea unei bai la mansardă sunt

 • Lumina naturală crează un spațiu relaxant
 • Este perfectă pentru relaxare
 • Senzație de intimitate sporită
 • O baie în plus pentru tine și familia ta
 • Poți amplasa o cadă specială pentru momente mai speciale
 • Poți uniformiza pereții cu ajutorul plăcilor din rigips. Astfel creezi diverse compartimente pentru baie.

Sfat – Încearcă pe cât posibil să amenajezi baia la mansardă chiar deasupra unei băi existente pentru a utiliza aceleași instalații, fără modificări suplimentare la sistemul de racordare la utilități.

Amenajare mansardă în pod existent

Podul joacă un rol practic în controlul termic al casei tale.

 Dacă te poți bucura de un pod existent si vrei să-l folosești la capacitate maximă, amenajarea unei mansarde bine pusă la punct este o lucrare care îți poate schimba radical modul în care se utilizează spațiul din casa ta. Avantajul principal este dat de costurile reduse pe care ești nevoit să le suporți în raport cu valoarea pe care o aduci imobilului.

Un prim pas ar fi planificarea spațiului și modul prin care aducem lumina în încăpere cu ajutorul ferestrelor în acoperiș.

 Trebuie luată în considerare o soluție la modul prin care îți creezi accesul în mansardă. Principalele variante ar fi o scară pliabilă, pe care o poți masca discret sau o scară stabilă.

Trebuie să ai în vedere și faptul ca mansarda are tavanul înclinat și scara este de dorit a se amenaja aproape de centrul camerei. 

Dacă nu poți amenaja o scară interioară pentru a facilita accesul în mansardă, o soluție este și construirea unei scări exterioare.

Vezi aici cum amenajezi pas cu pas mansarda într-un pod existent.

10 idei de amenajare mansarda in diferite stiluri

 1. Mansardă mică

Ai o mansardă mică și crezi ca nu ai cum s-o amenajezi sub nicio forma? În primul rând felicitări pentru ca ai parte de una, ești un norocos!


Nu trebuie să te simți descurajat fiindcă poți amenaja chiar dacă spațiul îți limitează alegerile. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru amenajarea unei mansarde mici: 

Lumina este un element extrem de important pentru valorificarea spațiului din încăpere. Ce poți face?

 • Profită de lumina naturala prin geamurile integrate în acoperiș
 • Poți opta pentru folosirea parchetului laminat pentru podea, acesta va reflecta la rândul său lumina 
 • Folosește scheme de lumini de tip led în colțurile inaccesibile  pentru o lumina ambientală
 • Utilizează câteva oglinzi pentru decorare

De asemenea, alte trucuri pentu a eficentiza spațiul:

 1. Mobilier multifuncțional, făcut special pentru zone mai dificile ale mansardei
 2. Nu aglomera spațiul și păstrează totul simplu
 3. Albul oferă senzația de loc spațios și e o variantă cu care nu poți da greș
 4. Folosește materiale textile pentru a oferi senzația sporită de intimitate
 5. Folosește-te de simetria obiectelor de mobilier
 6. Dacă nici o variantă nu se potrivește spațiului tău, poți folosi mansarda ca spațiu de depozitare și tot te poți bucura de beneficiile acesteia.

Amenajare spațiu de relaxare la mansardă

 Un loc de meditație sau pur și simplu un loc liniștit unde poți lectura în pace chiar în mansarda ta. Este o idee grozavă, mai ales dacă îți este greu să te bucuri de momentele tale după o zi istovitoare de muncă.

Amenajare loc pentru joacă sau creație

Un spațiu de joacă pentru copii este o altă idee pentru mansarda ta. Cei mici o să fie cei mai bucuroși de alegerea făcută de tine.

Amenajare mansardă într-un stil rustic

Dacă ai o cabană sau chiar casa ta este amenajată în stil rustic, nici mansarda nu trebuie să se abată de la caz. Lemnul și materialele naturale sunt elementele indispensabile din această arie.

Man-cave

Amenajare mansardă - Sfaturi și idei practice pentru mansarda ta

Un loc perfect pentru o seară cu prietenii, unde poți amenaja mansarda în funcție de pasiunile tale. 

Living room la mansardă

Amenajare mansardă - Sfaturi și idei practice pentru mansarda ta

Un loc liniștit pentru lectură

Un spațiu verde în mansarda ta

Amenajare birou la mansardă

O seară de film la mansardă

Sursa foto: Pinterest

en_USEnglish
en_USEnglish