Tot ce trebuie să știi despre cel mai bun parchet laminat și cum îl alegi
Dacă te afli într-o situație în care încerci să menții costurile scăzute, dar dorești și un material durabil cu un aspect plăcut, parchetul laminat este o alegere potrivită.
Până la finalul articolului vei ști următoarele:
Cuprins
- La ce trebuie să fim atenți când alegem parchetul laminat?
- De ce e importantă textură parchetului laminat?
- Cât este de rezistent parchetul laminat?
- Ce grosimi are parchetul laminat?
- Ce este clasa de trafic?
- Este greu de montat parchetul?
- Care este rolul plintei de parchet?
- Ce înseamnă montarea flotantă a parchetului?
Probabil am auzit destul de des că parchetul laminat este una dintre cele mai bune opțiuni în raport calitate/preț când vine vorba de alegerea pardoselii. Din punct de vedere al aspectului există o mulțime de modele datorită procesului de fabricație, cu ajutorul stratului fotografic aplicat.
La ce trebuie să fim atenți când alegem parchetul laminat?
Există mai multe tipuri de parchet laminat, de aceea trebuie să faci alegerea potrivită pentru casa ta pe baza următorilor factori:
Aspect
Este cel mai probabil să cumperi podeaua laminată pe care o dorești, în funcție de modul în care arată. De aceea aspectul este un factor diferențiator pentru alegerea potrivită.
Aspectul ține strict de gusturi și de personalitatea ta. Dacă vrei să fii conectat cu ultimele tendințe din domeniu, poți găsi pe LucrareaMea.ro o mulțime de informații utile.
Textură
Textura poate să ne transmită o stare, în momentul în care pășim desculți pe acesta. Există mai multe finisaje și texturi dintre care puteți alege (satin, mat, lemn natural, ardezie, aspect pietros, etc)
Anumite pardoseli laminate pot fi zgomotoase, mai mult sau mai puțin sensibile la murdărie sau la umiditate. În funcție de utilizarea acestora, poți să decizi care este cea mai bună alegere pentru casa ta.
Dacă ai în casa ta animale de companie sau ai camere cu trafic intens, poți opta pentru un aspect mai închis și mai puțin lucios pentru a masca eventualele urme de murdărie. Curățarea parchetului laminat în schimb, se face foarte ușor.
În cele din urmă, alege plăci laminate care se potrivesc cu ambianța camerei. De exemplu, dacă ai o încăpere mare, scândurile cu lățimea de 30 cm și lungimea de 3 m vor evidenția spațiul. Camera ta este mică? Alege o culoare mai deschisă, scânduri mai înguste și mai scurte pentru oferii un aspect mai spațios.
Dacă nu ești sigur ce podea laminată să cumperi, întreabă la magazin dacă poți lua o probă acasă. Astfel vei putea avea o imagine de ansamblu mai bună și poți face alegerea potrivită.
Întrebări frecvente legate de parchetul laminat
Ce este parchetul laminat?
Parchetul laminat este format din mai multe straturi topite la care este atașată hârtie (folie) cu modele sau decoruri diferite. Deoarece placa din fibre lemnoase de înaltă densitate (HDF) este utilizată ca substrat pentru hârtie, pardoseala laminată are un conținut de lemn de aproximativ 90%.
Placa din fibre lemnoase cu densitate înaltă (HDF) este o placă fabricată din fibre lemnoase legate cu răşină, prin aplicarea de înaltă presiune și căldură. HDF-ul este un produs utilizat în spații interioare uscate și poate fi acoperită prin furniruire, laminare, vopsire sau lăcuire.
Cât rezistă? Cât durează parchetul laminat?
O perioadă luuuuuungă de timp. O viață chiar! Aici intervine calitatea produsului pe care l-ai ales, modul de întreținere și gradul de uzură la care a fost supus parchetul.
Durata de viață a parchetului laminat depinde de performanța și clasa de abraziune/clasa de trafic, de uzura la care este supus și cât de bine este îngrijit. Durabilitatea parchetului laminat crește direct proporțional cu rezistența la uzură.
Ca o medie generală, parchetul laminat durează mai mult de 10 ani de zile, dar sunt producători care oferă chiar și 30 de ani de garanție cu respectarea unor condiții.
Vezi aici cum să îngrijești și cum să cureți parchetul laminat.
Ce grosimi ale parchetului laminat sunt disponibile?
Plăcile/lamelele de parchet laminat sunt disponibile cu grosimi de la 6mm, 8 mm, 10 mm și 12 mm. Parchetul laminat mai subțire este de obicei necesar, de exemplu, atunci când trebuie să se încadreze sub uși.
Parchetul laminat mai gros este mai stabil și, de asemenea, lucrează mai puțin (nu se deformează ușor). Cu cât sunt mai groase panourile de parchet laminat, cu atât conexiunea lor este mai stabilă și clasa de performanță este mai bună.
Plăcile de parchet laminat cu grosime de cel puțin 10mm grosime au în general clasă de performanță comercială 33.
Păi și-l instalez unde vreau?
Dat fiind faptul că există enoooorm de multe tipuri și decoruri, parchetul laminat poate fii instalat aproape oriunde. Putem să-l instalăm fie în dormitor, sufragerie, chiar și în baie sau bucătărie.
În funcție de încăperea în care vrem să instalam parchetul laminat, alegem și tipul acestuia. Poate fi folosit și în spații comerciale cu trafic intens.
Aruncă o privire peste ghidul nostru despre montare parchet laminat pas cu pas, ai să vezi că nu e greu deloc. Tot acolo găsești calculator de materiale necesare unde la final primești lista completă cu tot ce ai nevoie pentru lucrarea ta DIY.
Ce este clasa de trafic a parchetului laminat?
Clasa de trafic a parchetului laminat este nivelul de rezistență la uzură sau rezistență la abraziune și se notează AC de la denumirea din limba engleză Abrasion Class. Durabilitatea parchetului laminat crește direct proporțional cu rezistența la uzură.
Sunt două tipuri de clase de trafic:
- Trafic rezidențial – parchet laminat potrivit pentru locuințe personale unde fluxul de persoane este redus. În această clasă sunt 3 categorii: trafic rezidențial redus (21), mediu (22) și intens (23)
- Trafic comercial – parchet laminat potrivit pentru spații comerciale, birouri, unde fluxul de persoane este mai intens. Și în această clasă sunt 3 categorii: trafic comercial redus (31), mediu (32) și intens (33)
Clasele de trafic ale parchetului laminat se mai notează și cu cifre de la 3 la 5. Astfel avem:
- Trafic redus AC3 în care intră AC21 și AC31 – spații cu flux redus de persoane, locuințe personale, camere de oaspeți sau dormitoare. În această categorie intră parchetul laminat cu grosime de 6-7mm.
- Trafic mediu AC4 în care intră AC22 și AC32 – locuințe sau spații comerciale cu flux moderat de persoane, holuri, sufragerii, camerele copiilor, dormitoare folosite in mod frecvent, birouri. In această categorie intră parchetul laminat cu grosime de 8-10mm
- Trafic intens AC5 în care intră AC23 și AC33 – locuințe sau spații comerciale cu flux ridicat de persoane și predispuse la umiditate, holuri, sufragerii, bucătării, showroom-uri, birouri. În această categorie intră parchetul laminat cu grosime 10-12mm.
Nu este greu de instalat?
Nici vorbă! Dacă privim toată activitatea ca pe un joc de puzzle, poate fi floare la ureche. Într-un alt articol explicăm pas cu pas cum montez parchetul laminat rapid și ușor.
Parchetul laminat poate fi montat foarte simplu, mai ales cu îmbinare prin clic, acesta poate fi instalat fără cunoștințe prealabile sau abilități speciale de bricolaj. În scena DIY (do-it-yourself) instalarea/montarea parchetului laminat este considerată mai mult decât posibilă.
Oamenii care cumpără parchet laminat decid deseori să monteze singuri parchetul din diverse motive: fie să economisească banii care i-ar da pentru montare, fie pentru că nu găsesc un meșter bun disponibil, sau pur și simplu vor să facă ei lucrarea și să se bucure de sentimentul de satisfacție a lucrului bine făcut acasă.
Există magazine care comercializează parchet laminat și oferă și serviciul de montare sau puteți angaja un meșter pentru aceasta.
Cum poate fi tăiat parchetul laminat?
Parchetul laminat poate fi cel mai bine tăiat cu un ferăstrău manual sau electric (ferăstrău pendular). Întrebuințat cu grijă, ferăstrăul manual sau electric taie rapid și flexibil parchetul laminat fără praf și gălăgie.
Dacă dispuneți de un ferăstrău circular și aveți experiență în utilizarea lui, tăierea parchetului laminat este rapidă, dar este gălăgioasă și face praf și firizar.
Indiferent de instrumentele alese, suprafața de decor ar trebui să fie orientată în jos, pentru a vă asigura că nu se deteriorează marginea la tăiere.
Plinta: ce este și ce rol are ?
Plinta sau pervazul face legătura între parchet și perete și are un rol important în mascarea unor cabluri de telefonie sau TV care sunt pe jos sau în mascarea rosturilor de dilatație dintre parchet și perete. De asemenea, plintele protejează peretele în partea de jos împotriva loviturilor sau a umezelii, spre exemplu atunci când dăm cu aspiratorul sau ștergem cu mopul.
Un alt rol important al plintei este cel estetic. Plinta poate fi aleasă într-un decor foarte apropiat parchetului, pentru o închidere frumoasa la perete a nuanței de parchet, sau dimpotrivă, poate fi aleasă într-un decor puternic contrastant cu parchetul, pentru o accentuare a nuanței parchetului. Plinta albă mai înaltă este deseori folosită pentru a acorda o personalitate aparte finisajului și schimbă puternic aspectul vizual al spațiului.
La finalul ghidului nostru despre montarea parchetului laminat explicăm cum poate fi montată plinta pentru un finisaj perfect și o lucrare de profesionist.
De ce scârțâie parchetul meu laminat?
Dacă pardoseala laminată se lasă sau scârțâie atunci când pășiți pe ea, motivele pot fi mai multe:
- rosturile de dilatație (distanțele de pereți, rame de uși, conducte de încălzire, profiluri de expansiune) nu au fost respectate
- subsolul/substratul a fost neuniform la montarea parchetului
- subsolul este format din podele vechi montate incorect
- plăcile de parchet laminat nu sunt conectate corect
- izolare fonică sau izolare la impact defectuoasă
Iată câteva sfaturi despre cum repar parchetul laminat.
Pot pune parchet laminat peste încălzirea în pardoseală?
Da, parchetul laminat se poate pune peste încălzirea în pardoseală dacă este recomandat pentru așa ceva și dacă încălzirea în pardoseală este potrivită pentru parchet laminat. De cele mai multe ori, parchetul laminat este potrivit pentru încălzirea în pardoseală, atât circuite cu apă caldă cât și circuite electrice.
Parchetul laminat poate fi montat ca panou de perete?
Parchetul laminat poate fi montat și pe perete. Aceasta se poate realiza fie print-o substructură pentru fixarea lor, fie prin lipirea directă a plăcilor pe perete.
Atenție! Dacă montați parchetul laminat pe pereți, nu îl utilizați pentru scopul său natural, acela de pardoseală, ceea ce va duce la pierderea oricărei garanții a produsului.
Ce înseamnă montarea flotantă a parchetului laminat?
Nu vă imaginați că parchetul laminat plutește, dimpotrivă, nu are nicio legătură cu apa. În cazul montării flotante, parchetul laminat nu este fixat pe substrat, ci doar așezat deasupra acestuia. Acest lucru permite ca materialul lemnos să „lucreze”, adică lemnul are suficient joc pentru a se extinde și a se contracta funcție de temperatură și umiditate.
Montarea flotantă a parchetului este o modalitate simplă de așezare a parchetului laminat, dar și de eliminare în mod ușor dacă, spre exemplu, ne hotărâm să schimbăm decorul parchetului sau vrem sa punem alt tip de pardoseală.
Cine a inventat parchetul laminat?
Încă din anul 1920 se folosea stratul laminat pentru suprafețe de lucru, pervazuri (glafuri) și panouri de perete. Însă abia în 1977 a dezvoltat compania suedeză Perstorp din Trelleborg un material laminat pentru acoperirea podelei și a lansat produsul pe piață în 1980, prima podea HPL (laminat de înaltă presiune) cu plăci din furnir de lemn.
În concluzie trebuie să alegi în funcție de valoarea parchetului laminat – valoare din punct de vedere al banilor, al calității, al durabilității și al aspectului. În momentul în care toate aceste criterii sunt îndeplinite, știi că ai făcut alegerea potrivită.
P.S. Dacă mai știi alte persoane care ar fi interesate de acest subiect, nu ezita să dai share. Ne bucurăm să fim de folos și altor persoane!