Cum aleg vopseaua?
Cu toții vrem să cumpărăm produse bune, dar să nu cheltuim prea mult. Ei, ghici ce? Ieftin și bun NU există! În schimb, trebuie să avem în vedere bugetul pe care-l avem și în funcție de acesta să alegem raportul calitate-preț potrivit pentru noi.
De obicei când mergem la magazin ne regăsim într-una din situațiile de mai jos:
– am văzut o reclamă care m-a convins, deci merg chitit să cumpăr un anumit produs. Ajung la magazin, cer exact acel produs, eventual întreb vânzătorul cam ce cantitate aș avea nevoie, am cumpărat și am plecat. În situația aceasta, trebuie să fiu conștient că se investește mult în acele reclame, ceea ce se traduce în produse mai scumpe (plătesc brandul/marca produsului) și pe piață pot exista produse similare din punct de vedere al calității, dar care nu sunt la fel de cunoscute și nici la fel de scumpe
– am un meșter/o cunoștință care îmi recomandă ce să cumpăr, deci din nou merg chitit să cumpăr un anumit produs. În general în această situație sunt expus preferințelor meșterului/cunoștinței, care poate din obișnuință recomandă un produs pentru că e ușor lucrabil sau e mai ieftin și e acceptat mai ușor. De asemenea, există posibilitatea să-mi recomande un anumit magazin pentru că el/ea de acolo face cumpărăturile, dar acel magazin poate să nu aibă prețuri corecte pentru produsele căutate de mine
– nu știu ce am nevoie să cumpăr, deci merg la magazin în necunoștință de cauză și îmi recomandă vânzătorul. În acest caz, sunt expus recomandărilor și abilităților de vânzare ale persoanei pe care o întâlnesc la magazin. În orice situație ne-am regăsi, trebuie să fim atenți și să verificăm și noi informația primită pentru că în final noi suntem cei care dăm banul și suportăm consecințele, nu-i așa?
Câtă vopsea să cumpăr?
Când vine vorba de vopsele, lacuri, grunduri sau lavabile (dispersii apoase) trebuie să discutăm obligatoriu despre rentabilitate.
Rentabilitatea vopselei înseamnă aproximativ cantitatea de vopsea pe care o utilizăm pentru a vopsi un metru pătrat de suprafață (lemn, metal sau zidărie). Acest termen ne poate economisi mulți bani. Cum? Continuă să citești.
Iată două reguli de bază pentru cumpărarea vopselei:
1. Nu citi numai litri de pe ambalaj, ci și rentabilitatea!
2. Calculează!
Majoritatea oamenilor cumpără produse evaluând costul per litru și dacă prețul li se pare de bun simț, acceptă ușor produsul. Dacă gândim în acest fel, este posibil să nu fie cea mai ieftină alegere. Explicația constă în gradul de acoperire a vopselei.
Spre exemplu, la prima vedere, toate vopselele de perete par a fi la fel, dar cantitatea necesară pentru a acoperi un metru pătrat de perete diferă. O vopsea de calitate superioară poate acoperi substratul din prima mână. Calitatea medie a vopselei face ca aceasta să acopere substratul din prima mână, dar nu prea bine, iar cea mai slabă vopsea nu poate acoperi substratul nici în 3 straturi. Cu alte cuvinte, vopseaua de slabă calitate ar trebui să o aplicăm de trei ori ca să acoperim la fel de mult și bine ca și cu o vopsea de calitate superioară! Și asta înseamnă pierdere de timp și bani! Ai nevoie de timp să aștepți de trei ori pentru ca fiecare strat să se usuce, astfel încât lucrarea va dura 2-3 zile în loc de o zi. Trebuie să citim pe ambalaj cantitatea, metri pătrați acoperiți și câte straturi sunt potrivite pentru vopsea, înainte de a o cumpăra!
Regula 2 este esențială. De exemplu, vrem să vopsim un perete de 20 mp. Avem două variante:
a. o vopsea de 1 litru, care acoperă 20 metri pătrați în 2 straturi, iar litrul său costă numai 10 lei
b. o vopsea de 1 litru, care acoperă cu un singur strat 20 metri pătrați, iar litrul său costă 15 lei. Prima vopsea acoperă doar 10 mp într-un singur strat, în timp ce vopseaua care se aplică într-un singur strat acoperă 20 mp. Deci, zidul camerei poate fi vopsit cu 15 lei cu vopseaua aparent mai scumpă, în timp ce vopseaua aplicată în dublu strat mă duce la un cost de 20 lei. Facem întotdeauna acest calcul!
Desigur, calculul de mai sus este convenabil numai dacă vom cumpăra exact cantitatea necesară pentru că vopseaua care rămâne în cutie poate fi și ea o risipă de bani, iar pe de altă parte, depozitarea ei nu este întotdeauna ușoară. În schimb, dacă materialul se epuizează înainte să ne fi terminat treaba, iarăși ne supărăm.
Formula secretă de calcul a vopselei
Deși este scrisă pe majoritatea ambalajelor de vopsea rentabilitatea acestora, există o formulă “secretă”, care calculează întotdeauna foarte aproape de cantitatea necesară de vopsea. Această formulă este valabilă pentru vopselele de perete și spune așa:
Lungimea x lățimea = suprafața peretelui
Suprafața peretelui / rentabilitatea vopselei = litri necesari de vopsea pentru lucrare
Măsurați lungimea(înălțimea) și lățimea peretelui și calculați suprafața acestuia (în acest caz lungimea înmulțită cu lățimea, așa cum am învățat la școală). Cantitatea rezultată este apoi împărțită la rentabilitatea vopselei scrisă pe ambalaj. Rezultatul este cantitatea de litri de vopsea de care aveți nevoie pentru lucrare. Toate acestea sunt corecte dacă vopseaua este aplicată cu un trafalet sau pensulă obișnuită (nu prea mici) și suprafața peretelui este uniformă și netedă.
Atenție! Nu confundați litri cu kilogramele de vopsea! O găleată de vopsea are 15 litri, dar aproximativ 25 kg greutate. Nu vorbim de apă, unde 1 litru de apă are 1 kg greutate. Aici vorbim de vopsea, sperăm să nu ne trezim în găleata de vopsea cu apă chioară!