Ce facem pentru tine ?
Pasul #1
Îți prezentăm instrucțiuni pas cu pas pentru realizarea lucrării
Pasul #2
Îți calculăm necesarul de materiale cu măsurătorile tale
Pasul #3
Îți umplem coșul de cumpărături ca să poți cumpăra și primi totul acasă
De ce să vopsesc ușile?
Ușile uzate sau învechite sunt cele mai vizibile la o locuință și creionează prima impresie despre aceasta oricărei persoane care îți trece pragul. Pentru multă lume repararea, recondiționarea sau restaurarea ușilor este o provocare, pe de-o parte pentru că nu știi cum să te apuci, pe de altă parte că necesită timp și efort. De fapt, întreg procesul de renovare al ușilor este destul de ușor și dacă ai și uneltele și materialele necesare, rezultatul final, este unul care merită din plin și durează în medie cel puțin 5 ani de zile.
Noi te ajutăm cu toate: descriem cum se vopsesc ușile și pașii care trebuie să-i urmezi, îți calculăm cantitatea de materiale de care ai nevoie pentru dimensiunile pe care le introduci tu și îți sugerăm și uneltele necesare pentru realizarea lucrării.
Tu trebuie doar să alegi ce vrei să faci și să dai clic. Primești totul de-a gata apoi te apuci de treabă!
După cum spuneam, la fel ca orice obiect din casa ta, și ușile se uzează și se murdăresc de-a lungul anilor, iar acest lucru se observă mai ales în jurul mânerelor sau pe partea laterală a ușii, unde mâinile noastre sunt adesea în contact cu suprafața ușii. Uneori și vopseaua ușilor își schimbă culoarea sau își pierde luciul.
Fă un plan pentru renovarea ușilor
Înainte de a începe renovarea ușilor analizează dacă ar fi mai ușor să vopsești ușile vertical, în poziția lor, sau să le vopsești pe orizontală, scoase din toc și balamale și puse pe un suport (cum ar fi o masă veche, picioarele unei mese vechi sau scaune pe care poți așeza ușa). Ușile pline se pot lucra ușor în ambele variante, dar ușile cu multe geamuri sau modele se lucrează mai greu pe verticală, de aceea e mai convenabil să le așezi pe un suport.
Un alt aspect de luat în considerare este dacă vrei să demontezi mânerul ușii sau doar îl acoperi cu banda de mascare ca să nu dai cu vopsea pe el din greșeală.
Protejează alte suprafețe pe care ar putea picura vopsea și acoperă-le cu folie sau cartoane.
Nu în ultimul rând, alege vopseaua. În funcție de vopseaua pe care o alegi, se modifică și etapele de lucru. Spre exemplu, dacă alegi o vopsea 2 în 1 (cu rol de grund și email) sari peste etapa de grunduire și scurtezi timpul de lucru și implicit timpul de așteptare pentru uscarea grundului. Apoi și efortul e mai mic fiindcă practic aplici două straturi deodată.
Vopseaua aleasă trebuie să fie compatibilă cu pelicula veche de vopsea. Pentru aceasta încearcă pe o suprafață mică dacă noua vopsea aderă sau nu la cea veche. Acestea pot fi suprapuse, dar numai după uscare completă. Vopseaua pe bază de solvent își schimbă culoarea, dacă este aplicat peste un strat pe bază de apă neuscat, iar vopseaua pe bază de apă nu se prinde pe stratul pe bază de diluant neuscat. Cel mai bine e să faceți o probă înainte pe un loc care nu este foarte vizibil!
Într-un alt articol explicăm caracteristicile generale ale vopselelor ca să poți alege vopseaua mai ușor. Sunt și câteva trucuri pentru a vopsi bine și repede.
La finalul acestui articol răspunde la toate întrebările, apasă butonul CALCULEAZĂ PRODUSELE și îți arătăm lista cu materialele necesare pentru lucrarea ta DIY!
Dificultate: mică | Timp de realizare lucrare DIY: 1-2 zile | Cost estimativ: 60-150 lei |
Necesar: | șmirghel, banda de mascare, folie de acoperit, chit, grund, vopsea, diluant | pensulă sau rolă/trafalet, șpaclu |
Etape de lucru pentru revopsit uși:
1. Șmirgluim tocul și ușa
Șlefuirea/șmirgluirea o poți face manual sau cu un șlefuitor electric (mașină de șlefuit). Folosește șmirghel (hârtie abrazivă) pentru a îndepărta stratul vechi de vopsea și urmele de murdărie și pentru a netezi suprafața ușii și a tocului, mai ales dacă a avut unele lovituri mecanice sau zgârieturi mai adânci. Dacă este necesar folosește un șpaclu pentru a îndepărta vopseaua mai groasă, uscată, crăpată sau scorojită.
Dacă ușa are mai multe straturi de vopsea pe care trebuie să le îndepărtezi atunci te rugăm să parcurgi articolul nostru în care explicăm cum să dai jos vopseaua veche, mecanic sau chimic.
Stratul vechi de vopsea care este în stare bună îl șlefuiești cu șmirghel mai fin.
După ce ai terminat de șlefuit, treci cu mâna peste suprafața de lemn. Dacă este netedă și fină la atingere, poți trece la etapa următoare.
2. Ștergem praful
După ce ai netezit suprafața ușii și a tocului, ștergi cu o perie moale, lavetă sau cârpă umedă. Este important să îndepărtezi particulele de praf ca următorul strat pe care îl aplici să aibă o aderență bună. Vopseaua ajunge sa se exfolieze în timp dacă nu a aderat foarte bine la suprafață.
ATENȚIE!
Nu scutura cârpa de praf în apropierea vopselei/lacului proaspăt sau în apropierea locului unde vei vopsi. Praful împiedică aderența următorului strat de lac/vopsea și dă un aspect nisipos stratului final.
O altă soluție ar fi să aspiri praful, dar cu mare atenție să nu zgârii suprafața.
3. Reparăm fisurile sau găurile
Orice lovitură, fisură sau gaură ale ușii sau tocului necesită reparație cu chit (universal sau chit de cuțit).
Acest chit se aplică ferm, cu ajutorul unui șpaclu, până când ai umplut fisura sau gaura. Citește instrucțiunile de pe produs. Lași chitul să se usuce după indicațiile de pe ambalaj, apoi șlefuiești/șmirgluiești din nou suprafața și în final ștergi praful de pe ușă.
4. Grunduim – renunți la această etapă dacă alegi o vopsea 2 în 1
Aplici grundul universal sau special pentru lemn și lași din nou la uscat. Grundul trebuie întotdeauna acoperit de un alt strat, fie el vopsea sau lac, deoarece acesta are rol de a mări aderența următorului strat, de a uniformiza suprafața, dar nu are aspectul plăcut al unui strat final, nu rezistă la lovituri mecanice sau zgârieturi și nu creează peliculă în jurul lemnului.
5. Șlefuim fiecare strat?
Această etapă este opțională, dar dacă alegi să șmirgluiești fiecare strat, cu siguranță vei avea un rezultat final aproape de perfect. Șlefuirea între straturi îndepărtează orice imperfecțiune la stratul aplicat, fibre ridicate, praf sau păr de la pensulă prins în vopsea. Această șmirgluire se realizează cu hârtie abrazivă cu granulația 280-320.
6. Vopsim ușa și tocul
După ce grundul s-a uscat, se poate aplica stratul final, adică stratul de vopsea sau lac.
Desfaci cu grijă cutia de vopsea/lac, să nu pătrundă particule de praf, murdărie sau bucăți de vopsea uscată în cutie, și amesteci câteva minute bune ca să omogenizezi foarte bine vopseaua/lacul.
Dacă după primul strat de vopsea/lac ușa are dungi, pete de culoare mai intense sau nu este uniform stratul de vopsea, aplică și al doilea strat, bineînțeles după uscarea completă a primului strat.
7. Facem să se închidă ușa ușor
Acum că ai vopsit ușa, e momentul să te ocupi de închiderea ei: să nu frece, să nu joace, să nu scârțâie.
Dacă ai scos ușa din toc, treci să scoți fiecare balama din holzșuruburi sau cuie. Balamalele le cureți și le îndrepți dacă este nevoie. Pentru a putea prinde balamalele pe aceeași poziție adaugă în găurile inițiale așchii sau bucăți mici de lemn.
Acum e momentul pentru a prinde înapoi balamalele cu holsuruburi noi, cu ajutorul unei șurubelnițe sau mașini de înșurubat.
Dacă ai puțin ulei sau lubrifiant este bine să ungi balamalele ca să nu scârțâie.
8. Spălăm uneltele, depozităm vopseaua rămasă și facem curat
După terminarea lucrării tale, spală foarte bine uneltele folosite dacă vrei să le mai folosești și la următoarea lucrare.
Dacă ai avut vopsea pe bază de diluant, spală uneltele cu diluant și lasă-le la uscat, apoi le poți pune la locul lor în atelierul tău.
Dacă ai avut vopsea pe bază de apă, spală uneltele cu apă și lasă-le la uscat, apoi le poți pune la locul lor în atelierul tău.
Dacă ți-a rămas vopsea citește articolul nostru despre cum să depozitezi vopseaua rămasă sau dă-o cuiva căruia i-ar prinde bine pentru mică renovare/împrospătare.
Atenție!
Vopseaua pe bază de apă nu o putem depozita în spații cu temperaturi sub 5°C pentru că îngheață. Odată înghețată, ajunge direct la gunoi, nu se mai poate folosi.
Ultimul lucru care ți-a rămas de făcut este să strângi și să faci curat la “locul de muncă”.
La finalul finalului, bucură-te de lucrarea ta și aspectul frumos al locuinței tale!
Ne bucurăm să ajungă sfaturile noastre la cât mai multă lume! Dacă ți-a plăcut articolul nostru și crezi că ar fi de folos și altor cunoscuți, dă-i un share ca să vadă cât mai multă lume.
Să facem un calcul pentru materiale necesare și costul acestora
Dacă nu știi măsurătorile acum, nu e nicio problemă, poți introduce valori aproximative. Așa îți faci o idee ce ai nevoie și cât costă.