Acest articol este despre izolația cu polistiren și cum să realizezi acest lucru, pentru a reduce costurile facturilor și pentru a-ți crea confortul de care ai nevoie acasă.
Cu siguranță vei observa diferența atât acasă, cât și în contul bancar. Polistirenul este unul dintre cele mai frecvente materiale plastice utilizate astăzi. Sunt foarte multe materiale pe piață, cu care îți poți izola locuința, însă polistirenul are multiple avantaje. Investind într-o izolație calitativă, vei salva o sumă considerabilă de bani și vei avea o atmosferă primitoare și călduroasă iarna, dar răcoroasă vara.
De asemenea, izolându-ți casa, arzi mai puțin combustibil, ceea ce te face mai prietenos cu mediul înconjurător. Reducerea cererii de combustibil pentru energie ajută la combaterea schimbărilor climatice și protejarea planetei. Dacă fiecare dintre noi este mai atent la mediul înconjurător cu siguranță ne vom plânge mai puțin de vreme și de faptul că iarna nu mai e iarnă și anotimpurile nu mai sunt așa cum le știam noi în copilărie. Dar revenim la izolarea casei noastre 🙂
Camerele reci și pline de aer care sunt greu de încălzit sunt considerate ca fiind una dintre cele mai mari probleme. Aproximativ 50% din căldura dintr-o casă iese prin acoperiș, pereți, ferestre și podele, dacă aceasta nu este izolată. Izolația este echivalentul unei pături puse în jurul casei pentru a menține temperatura la nivelul dorit și nu trebuie să fie costisitoare sau greu de realizat. Așa că citește mai departe pentru informații utile despre izolația cu polistiren.
Cum se izolează cu polistiren?
În următoarele rânduri îți vom arăta pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți izola locuința cu polistiren. Cea mai bună perioadă a anului pentru a efectua o lucrare de izolare este primăvara, înainte de începerea sezonului de încălzire, sau toamna, după terminarea căldurilor și înainte de sezonul rece.
Pentru început, vei avea nevoie de următoarele materiale:
- polistiren
- adeziv
- dibluri pentru polistiren
- plasă din fibră de sticlă
- masă de șpaclu (adeziv pentru armare cu plasă din fibră de sticlă)
- strat final pentru perete: tencuială decorativă sau vopsea lavabilă pentru exterior
Trebuie să ții cont de faptul că niște materiale bune ridică automat și calitatea lucrării finale, deci nu neglija acest aspect, deoarece s-ar putea să nu ai rezultatul de durată la care te așteptai.
Citește și informează-te cu privire la toate aspectele izolării și caracteristicile produselor pe care le alegi. Cântărește bine raportul calitate-preț, vei fi surprins să vezi că un produs puțin mai scump aduce mult mai multe beneficii pentru întreg procesul de izolare și chiar aspect final.
1. Pregătirea suprafeței
Pereții trebuie să fie netezi și suprafața lor curată, adică să nu conțină urme de tencuială, pete etc. Orice imperfecțiune trebuie îndepărtată. Durabilitatea întregului sistem depinde în primul rând de o bună pregătire a substratului.
2. Prepararea adezivului pentru polistiren
Ai nevoie de o găleată pentru a amesteca adezivul pentru plăcile de polistiren. Pentru a pregăti adezivul, citește întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj. Sunt unii producători care la un sac de 25kg indică un necesar de 5,5-6 litri de apă sau alții care indică 6-6,5 litri.
Pune mai întâi apa și apoi praful ca să eviți formarea de aglomerări (cocoloașe). Lasă puțin materialul în repaus vreo 5 minute. Apoi, trebuie să amesteci din nou. Există două metode pe care le poți alege pentru a mixa: pe de o parte manual, folosind mistria sau mecanic, folosind un mixer special (cea din urmă fiind o varaintă care îți ușurează munca).
După aceea, utilizează o mistrie pentru a aplica adezivul de-a lungul marginilor plăcilor. Grosimea adezivului nu trebuie să fie mai mare de 1-2,5 cm, pentru că altfel nu vei putea să le fixezi corect. Un strat uniform de adeziv va ajuta, de asemenea, la crearea unui perete uniform.
O etapă foarte importantă este și scufundarea plasei din fibră de sticlă în adeziv. Acest strat formează o fundație și trebuie să fie suficient de puternic. Fisurile sau neregulile sale pot fi vizibile, distrugând întregul efect. O parte a realizării acestui strat este întărirea marginilor stratului de izolare – colțuri, zone în apropierea ferestrelor și ușilor etc. Acestea sunt zonele în care tensiunea este concentrată și poate fi supusă crăpăturilor dacă nu este asigurată o rezistență suficientă.
3. Instalarea polistirenului
După ce ai aplicat adezivul pe plăcile de polistiren, trebuie să le instalezi orizontal pe perete. În consecință, ar trebui să începi instalarea plăcilor din colțul inferior al peretelui, folosind o foaie completă, asigurându-te că este aliniată perfect.
Apoi, apăsă ușor pentru a sigila peretele. Ulterior, trebuie să folosești un liniar pentru a verifica dacă peretele este perfect drept, deoarece după ce adezivul se usucă, va fi imposibil să repari greșeala. Continuă să lipești plăcile de polistiren până ajungi la capătul rândului. Ai grijă ca marginile plăcilor să fie aliniate între ele, pentru o treabă profi.
Continuă să instalezi plăcile de polistiren, în aceeași manieră, până când acoperi întreaga suprafață a peretelui. Pentru a da rezistență stratului de izolație, pe un rând instalează foile pe orizontală, iar pe următorul așează-le pe verticală.
Smart tip: După ce ai instalat izolația din polistiren pe toată suprafața pereților, ar trebui să o lași așa câteva zile, pentru a se usca adezivul.
4. Finisarea
Un strat subțire de sau vopsea reprezintă touch-ul final al întregului sistem de izolație. Acesta are nu numai o valoare estetică, ci există diferite tipuri de tencuieli, cum ar fi cele rezistente la murdărie. Chiar și aceasta din urmă este o caracteristică ce trebuie luată în considerare atunci când se izolează cu polistiren.
Pentru un rezultat perfect, te invităm să arunci un ochi și pe articolul despre greșelile frecvente în izolație, pe care tu le poți evita.