O grădină mică poate să-ți pună în evidență casa într-un mod feeric dacă este amenajată respectând anumiți pași. Din acest articol vei afla:
Cuprins
Amenajare grădină în funcție de stil
În funcție de stilul pe care vrem să-l abordăm, ne este mult mai ușor să alegem materialele necesare și să stabilm bugetul de care dispunem pentru amenajarea unei grădini mici.
- În stilul rustic folosim mult lemn, vase de lut, vegetație simplă și colorată
- Pentru o curte mică, minimalistă folosim forme geometrice simple, contrast fin între vegetație și arhitectură
- Grădina mică în stil japonez se bazează pe echilibru, simetria obiectelor de design și mici așezări de apă
Pentru mai multe sfaturi si idei am scris într-un articol precedent, câteva stiluri pe care le poți aborda în peisagistică.
Vegetația – Elementul cheie al grădinii tale
Este greu de conceput o grădină fără vegetație, iar aceasta trebuie aleasă de așa natură încât să se potrivească curții tale de mici dimensiuni.
Pentru a economisi din spațiu poți recurge la anumite trucuri privind folosirea plantelor:
- Optează pentru plante care cresc în plan vertical.
Sfatul meseriașului – Poți utliza o boltă din fier forjat sau chiar o scară din lemn pentru a ajuta anumite plante cum ar fi iedera sau trandafirii să crească în plan vertical. De asemenea poți folosi și alte plante cățărătoare pentru a le poziționa pe gardul tău.
- Utilizează plante de dimensiuni mici și medii – Anumite plante amplasate în ghivece sau agățate în cadrul grădinii pot crea un ambient plăcut și economisesc spațiu prețios.
Sfatul meseriașului – Etajerele cu flori sunt o soluție excelentă.
Utilizarea mobilierului multifuncțional
Pe lângă faptul că mobilierul trebuie să se potrivească esteticii grădinii tale, acesta poate să fi folosit inteligent pentru a depozita anumite obiecte. Te poți interesa în magazinele de profil pentru a face cea mai bună alegere.
Sfatul meseriașului – Dacă prețul unui proiect de amenajare al grădinii depășește bugetul tău sau pur și simplu ești pasionat de bricolaj, poți confecționa o masă și câteva băncuțe din paleții rămași de la celelalte proiecte.
Amenajează un punct focal în grădina ta
Cea mai bună soluție este de a opta pentru o oază de relaxare, fie un leagăn, un hamac chiar masa de unde îți poți bea cafeaua în zorii zilei. Este important ca acest loc să devină elemenul central, iar modul prin care alegem decorațiunile trebuie să-l pună în evidență.
Sfatul meseriașului – Ne putem folosi de delimitarea cu dale sau corpuri de iluminat pentru a pune în evidență zona principală.
Alte idei – Amenajare grădină mică
- Folosește oglinzi pentru a a mări spațiul vizua al grădinii
- Grădina pe mai multe niveluri – Un truc pentru folosirea inteligenta a plantelor chiar și atunci cand perimetrul este limitat
- Pavaj pe diagonală în grădina ta – O altă idee pentru o grădină mică pentru a crea impresia de mai mult spațiu
- Folosește-te de lumină (În special de cea naturală)
- Poți crea un ambient plăcut prin adăugarea de sunete specificie naturii, cu ajutorul unor sisteme de sonorizare exterioare
Succes la lucrarea ta meseriașule!