Ce facem pentru tine ?
Pasul #1
Îți prezentăm instrucțiuni pas cu pas pentru realizarea lucrării
Pasul #2
Îți calculăm necesarul de materiale cu măsurătorile tale
Pasul #3
Îți umplem coșul de cumpărături ca să poți cumpăra și primi totul acasă
Cum scap de mucegaiul de pe perete?
Oricât de mult aerisești, mucegaiul reapare pe pereții casei tale? Chiar și cel mai frumos perete zugrăvit este distrus de aspectul mucegaiului. Principalul motiv fiind creșterea umidității din încăpere.
Parcurge ghidul nostru gratuit interactiv și completează răspunsurile la întrebări. La final vei avea o rețetă completă cu materiale necesare chiar pentru lucrarea ta, pe care le poți cumpără la un clic distanță ✔
Nu știi măsurătorile exacte acum? 🤷♂️ Completează răspunsurile de test și mergi mai departe să vezi toate etapele lucrării.
Vei putea schimba oricând datele introduse.
<strong>Ce este și de ce apare mucegaiul ?</strong>
Sunt mai multe tipuri de mucegai: mucegai alb, mucegai verde, mucegai cenușiu, mucegai albastru-verzui sau mucegai gri. Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care se găsesc peste tot în jurul nostru.
În timpul verii ferestrele și ușile sunt deschise, aerisim foarte bine locuințele și ciupercile sunt inofensive, dar când se apropie zilele reci, pornim încălzirea și aerisim mai puțin, iar în locuință, în special în încăperile cu umiditate mai mare sau lipsite de lumina soarelui, ciupercile se înmulțesc. Apar astfel zonele negre, gri sau maro pe ziduri și mirosul de mucegai. Mucegaiul apare între 15 și 30 de grade Celsius și dăunează calității aerului, provocând afecțiuni respiratorii și chiar poate alergii la mucegai.
<strong>Am mucegai în casă: cum scap de mucegai?</strong>
Pentru a elimina permanent mucegaiul, trebuie să găsim cauza principală, altfel mucegaiul se poate întoarce.
Totuși merită să facem ceva cât timp nu putem ajunge la sursa mucegaiului: putem folosi un dezinfectant care distruge mucegaiul. Există soluții anti mucegai de bună calitate, disponibile pentru a îndepărta petele de mucegai pentru o perioadă mai lungă de timp.
După dezinfecție folosește vopsele pentru pereți rezistente la umiditate ridicată și care formează un strat rezistent la mucegai. Cu această vopsea specială de perete, ciupercile nu aderă la pereți. În plus, păstrarea unei încăperi curate și noi va fi mai ușoară, deoarece murdăria de pe suprafața mată poate fi spălată cu o lavetă/burete cu apă și detergent.
Timp estimat: 2 zile
Dificultate: mică
Timpul de renovare a unei încăperi cu mucegai este în medie 2 zile și depinde de suprafața de renovat și de complexitatea procesului de lucru: împachetarea, repararea defectelor de perete, zugrăvitul. În plus, depinde de timpul tău disponibil pentru a termina proiectul.
Mai întâi fă-ți un plan
Vrei doar să renovezi? Sau vrei să schimbi mobila, doar rafturile vechi sau să schimbi prizele și întrerupătoarele? Nimic mai urât decât să ai un perete frumos renovat și mobilă veche sau întrerupătoare vechi și sparte!
Măsoară suprafețele de renovat
Măsoară suprafețele fiecărui perete pe care dorești să-l renovezi. Nu știi măsurătorile exacte acum? 🤷♂️ Completează răspunsurile de test și mergi mai departe să vezi toate etapele lucrării. Vei putea schimba oricând datele introduse.
Măsoară suprafețele de renovat
Măsoară suprafețele cu un metru sau ruletă. Nu știi măsurătorile exacte acum? 🤷♂️ Completează răspunsurile de test și mergi mai departe să vezi toate etapele lucrării. Vei putea schimba oricând datele introduse.
Măsoară ușile și ferestrele
Pentru fiecare ușă sau fereastră măsoară lungimea și lățimea. Cu aceste măsurători vom estima suprafețele de perete ce urmează să le renovezi și materialele de care ai nevoie. Nu-ți fie teamă, te ajutăm cu toate calculele. Nu știi măsurătorile exacte acum? 🤷♂️ Completează răspunsurile de test și mergi mai departe să vezi toate etapele lucrării. Vei putea schimba oricând datele introduse. NOTA: Cantitatea exactă de materiale necesare pentru renovare variază în funcție de metoda de aplicare și produsele folosite. Calculul este făcut atât în funcție de suprafața ta de renovat cât și de recomandările producătorilor pentru fiecare produs.
Aproximativ ce suprafață este acoperită de mucegai ?
Avem nevoie de această suprafață ca să putem calcula cantitatea necesară de soluție antimucegai. Cu aceasta vei acoperi suprafața pătată, dar suprafețele curate le vei acoperi cu amorsă sau grund pentru pereți.
Chiar și cu un plan, odată ce ai început treaba, parcă întotdeauna îți mai vine o idee cu ceva ce mai poți amenaja sau schimba. Așa că, alocă timp suficient și cel mai important: citește instrucțiunile de pe fiecare produs și respectă timpul de uscare.
Etape de lucru pentru îndepărtarea mucegaiului de pe pereți
Pasul 1: Pregătește spațiul pentru lucru
Golește camera sau acoperă mobila, corpul de iluminat, caloriferul, cadrul prizelor și întrerupătoarelor, ferestrele și ușile, pardoseala și plintele, cu folie pentru acoperit și bandă de mascare. Folia de acoperit de pe pardoseală trebuie să fie una mai groasă și mai rezistentă. Apoi pregătește-ți echipamentul de lucru și asigură-te că încăperea este aerisită și luminată.
Pasul 2: Alege produsele corecte
Avem la dispoziție mai multe tipuri de vopsele și merită verificat raportul preț-calitate. Îți recomandăm să nu iei niciodată produsele cele mai ieftine. Produs ieftin și bun nu există, întotdeauna se face rabat la calitate pentru a putea oferi un preț mic. În plus, produsele de calitate au un aspect final mult mai bun și, în același timp, ușurează munca și efortul tău, ceea ce înseamnă economie de timp și energie pentru tine.
Citește articolul nostru despre cum aleg vopseaua și cât să cumpăr.
Pentru lucrarea ta, în funcție de măsurătorile pe care le-ai făcut, îți vom propune 3 pachete de produse cu 3 prețuri diferite, de la mediu, spre premium și top.
Pasul 3: Alege unelte potrivite
Una dintre condițiile de bază pentru o lucrare finalizată cu succes sunt uneltele de calitate!
Un exemplu simplu este o pensulă de slabă calitate, care pierde fire de păr în timpul lucrului, și după ce investești timp și energie îți dai seama că în stratul de vopsea apar fire de păr lipite, ceea ce e foarte inestetic și nu le mai poți scoate decât dacă revopsești.
Uneltele de calitate spălate și depozitate corespunzător după finalizarea lucrării pot fi reutilizate.
De obicei, pentru o lucrare de renovare a pereților avem nevoie de câteva produse:
- Folie de acoperit: pentru mobilă, uși, ferestre și alte obiecte. Folia de acoperit pentru pardoseală trebuie să fie puțin mai groasă, ca să te poți plimba în voie pe ea și să nu se rupă.
- Banda de mascare: te ajută să fixezi folia de acoperit, să împachetezi prizele sau întrerupătoarele și să delimitezi pereți sau zone cu vopsea de culori diferite. Benzile ieftine se dezlipesc odată cu un strat de vopsea de pe perete sau lasă urme de adeziv pe obiecte, deci e important ca banda să fie de calitate.
- Șpaclu: cu ajutorul șpaclului răzuiești peretele care se desprinde ușor, bucăți de tencuială sau picuri de vopsea veche, pregătești crăpăturile și găurile pentru reparație și aplici masa de reparație pe perete. Dacă șpaclul este strâmb sau ruginit și rezultatul muncii tale va fi scăzut. Îți recomandăm să cumperi șpaclu din oțel inoxidabil și să ai măcar două dimensiuni, unul mic și unul mare.
- Gletieră: aceasta este utilă pentru aplicarea masei de reparații pe perete, atunci când zona de reparat este puțin mai mare, nu doar o crăpătură. Gletiera mai poate fi utilizată ca tăblie de pe care iei cu șpaclu masa de reparație și o aplici pe perete.
- Rolă sau trafalet: cu rola aplici amorsa, grundul sau vopseaua. În general trebuie să folosești rola cu păr scurt pentru vopseaua lavabilă. Doar pe suprafețe tencuite și poroase ai nevoie de rolă cu păr lung care să acopere bine porii zidului.
- Grătar pentru rolă: este foarte important să treci cu rola peste grătar înainte de a întinde vopseaua și să dai jos excesul. Așa te asiguri că ai suficientă vopsea pe rolă, dar nu prea multă încât să lași picuri pe perete. Grătarul poate fi atârnat pe marginea găleții de vopsea.
- Tava de vopsea: este utilă atunci când iei o cantitate mică de vopsea și aplici la margini și colțuri cu o rolă mică sau pensulă, sau dacă ai culori diferite și vrei să faci un design anume pe perete.
- Prelungitor telescopic pentru rolă: recomandăm folosirea unui prelungitor telescopic atașat la capătul rolei pentru vopsirea tavanului sau părților superioare ale pereților, fără scară. Dacă totuși ai nevoie de scară, urcă-te cu atenție și obișnuiește-te cu ideea că ești cocoțat și trebuie să faci mișcări înainte și înapoi, la stânga și la dreapta.
Acestea sunt unelte care ar fi bine să le ai acasă în atelier pentru orice mică reparație sau altă lucrare DIY.
Pasul 4: Pregătește peretele
Umezește peretele cu soluţia antimucegai cu pensula sau cu rola/trafaletul. Nu recomandăm aplicarea soluției prin pulverizare, fiindcă așa poți împrăștia sporii de mucegai. Puneți o mască pe nas și gură și răzuiește porțiunile cojite sau dezlipite încă în stare umedă, cu ajutorul unui șpaclu, perie de sârmă sau hârtie abrazivă, până nu se mai vede mucegaiul. Adâncește puțin crăpăturile și găurile din perete pentru a putea repara mai bine ulterior. Umezește din nou peretele curățat cu soluție antimucegai.
Ia o pauză și dă-i timp de uscare peretelui, vreo 5-6 ore. Uscarea întotdeauna trebuie să fie un proces lent, natural, fără curenți de aer și încălzire a spațiului.
Atenție!
Răzuirea în stare uscată duce la împrăștierea sporilor și va genera noi focare de infecție pentru perete, poluând și aerul.
Repară peretele
Reparațiile crăpăturilor și găurilor din pereții interiori le poți face cu masă de șpaclu de reparații, chit de cuțit sau glet. Îți recomandăm să iei un produs gata preparat, altfel va trebui să prepari și amestecul pentru reparație. Citește instrucțiunile de folosire de pe ambalajul produselor și fii atent să pui cantitatea de apă indicată și apoi praful peste apă și nu invers, ca să eviți formarea cocoloașelor din amestec. Masa de reparație trebuie să fie omogenă și nu prea groasă.
De asemenea, nu prepara prea mult material, pentru că masa preparată se întărește și nu poate fi reutilizată dacă faci o pauză.
Astupă bine crăpăturile și găurile, iar cu ajutorul unui șpaclu ia surplusul de pe suprafață. Timpul de uscare variază în funcție de adâncimea găurilor sau crăpăturilor.
Șlefuiește zidul cu o hârtie abrazivă (șmirghel) și asigură-te că zidul este din nou neted.
După șlefuit îndepărtează din nou praful cu o lavetă sau perie. Orice rest de praf pe zid poate să împiedice aderența vopselei.
Umezește din nou peretele reparat cu soluție antimucegai și lasă-l să se usuce.
Atenție!
Soluția antimucegai o folosim aici și pe post de grund/amorsă, de aceea după uscare poți trece direct la aplicarea vopselei. Dacă aplicăm grund după soluția antimucegai, peretele va fi acoperit de o peliculă, astfel soluția pentru mucegai nu își va mai face efectul.
Pasul 5: Pregătește produsele pentru aplicare
Înaintea deschiderii ambalajelor șterge eventualele urme de apă, ulei sau alte impurități pentru a nu deteriora produsul. Îndepărtează eventualele coji formate la suprafață și amestecă bine conținutul, apoi introdu cantitatea de apă recomandată după instrucțiunile producătorului. Uneori este bine să nu diluezi cu apă deloc.
Pasul 6: Alege culoarea vopselei
În general alegem culoarea pereților în funcție de încăpere. Pentru dormitoare este recomandat să alegem culori liniștitoare, precum nuanțe de alb, crem, bej, verde sau albastru. Pentru sufragerii utilizăm culori energizante, precum roșu sau portocaliu, dar și albastru sau bej sunt culori plăcute. Băile și bucătăriile ar trebui să fie vopsite în gri, alb sau culori neutre.
De obicei, culorile intense sunt schimbate mai des decât culorile pastelate sau albul pereților. Oarecum ne plictisim repede de culorile țipătoare și atunci simțim nevoia de schimbare. Deci, se pune problema cât de des vrei să renovezi? Este mai ușor să alegi culori neutre pentru pereți și să dai culoare cu decorațiuni care pot fi schimbate des: perne, perdele și draperii, tablouri sau fețe de masă.
Sfat:
Dacă totuși este prea monotonă încăperea, poți acoperi un perete cu o culoare mai vie sau o vopsea decorativă cu efect metalizat, antic sau efect de marmură.
Prepară vopseaua colorată ATENTIE ASTA ERA PT VOPSEA CU PIGMENT
Pentru a ajunge la nuanța dorită este bine să iei o cantitate mai mică de vopsea și să pui treptat pigment în ea. Să amesteci și apoi să vopsești undeva pe perete astfel încât să-ți faci o idee despre cum va arăta nuanța respectivă uscată pe perete.
Cu cât pui mai mult pigment, cu atât nuanța de culoare va fi mai intensă. Trebuie să folosești o cană gradată pentru vopsea și pigment, astfel încât să știi ce cantități ai folosit din ambele produse ca să ajungi la culoarea preferată și să poți translata rețeta la cantitatea totală de vopsea.
Fiecare vopsea are o anumită saturație la pigmentare. Cu alte cuvinte, dacă ai ajuns la cantitatea maximă de pigment pe care o poate absoarbe vopseaua, oricât de mult pigment ai pune în plus, culoarea nu devine mai intensă. De aceea, întotdeauna înainte de a folosi un produs, citește instrucțiunile de utilizare înscrise pe ambalaj.
Pasul 7: Vopsește peretele
Ține cont că încăperea trebuie să fie lipsită de praf, vapori sau curenți puternici de aer, dar în același timp să fie aerisită.
Începe cu tavanul, apoi continui cu pereții. Mai întâi vopsește întotdeauna marginile și colțurile suprafeței cu o pensulă sau rolă/trafalet mic, apoi vopsește interiorul suprafeței cu o rola/trafalet cu prelungitor telescopic. Pentru a acoperi uniform peretele vopsește suprafețele de-a lungul și apoi de-a latul peretelui. Asigurăte că ai întotdeauna destulă vopsea pe rolă încât să acopere bine, dar nu prea mult ca să nu lași stropi pe perete. Folosește un grătar pentru a scurge vopseaua în exces de pe rolă/trafalet.
Atât timp cât tavanul se usucă, poți trece la vopsirea pereților laterali. Dacă faci pauză câteva ore, asigurăte că ai acoperit recipientele cu vopsea, ca să nu intre impurități și să alterezi produsul. Uneltele trebuie și ele spălate cu apă. Dacă faci pauză câteva ore și te reapuci de vopsit, este suficient să pui o pungă curată peste rolă și să o legi bine ca să nu se usuce vopseaua pe ea.
Pereții laterali îi tratezi la fel, vopsește mai întâi marginile și colțurile suprafeței, apoi vopsești interiorul. Cu ajutorul bandei de mascare delimitezi marginile cu alți pereți, ca să nu murdărești, mai ales dacă ai culori diferite. După ce ai vopsit suprafața îndepărtează banda de mascare cât încă e proaspătă vopseaua. Dacă îndepărtezi banda când vopseaua e uscată, riști să rupi stratul de vopsea.
După primul strat de vopsea ia-ți din nou o pauză de 3-4 ore și dă-i timp de uscare peretelui, înainte să te apuci de al doilea strat. Repetă modul de aplicare a vopselei cum am descris mai sus.
După ce ai terminat și al doilea strat, în timp ce peretele se usucă, poți începe curățenia: să despachetezi cu grijă ușile, ferestrele, caloriferele, cadrul prizelor și întrerupătoarelor, corpul de iluminat, mobila și plintele, apoi să așezi totul la locul lor.
Pasul 8: Curăţă uneltele de aplicare
Uneltele de calitate spălate și depozitate corespunzător după finalizarea lucrării pot fi reutilizate.
Uneltele de aplicare se spală cu apă atât înainte cât și după fiecare utilizare.
Dacă faci pauză doar câteva ore și te reapuci de vopsit, este suficient să pui o pungă curată peste rolă și să o legi bine ca să nu se usuce vopseaua pe ea.
La sfârșitul lucrării, uneltele trebuie complet curățate și depozitate adecvat.
Sfaturi pentru depozitarea vopselei rămase
Vopseaua nu se termină întotdeauna la sfârșitul lucrării, dar depozitată corespunzător poate fi utilizată pentru renovări viitoare.
Este bine să păstrezi recipientul în care ai cumpărat vopseaua, astfel la o reutilizare vei știi ce fel de vopsea ai cumpărat și codul de culoare când vei avea nevoie de completări.
În primul rând trebuie să închizi foarte bine recipientul în care se află vopseaua. De obicei atunci când desfaci capacul și vopsești, vopseaua rămâne pe marginea cutiei/găleții și împiedică închiderea perfectă și se mai și prelinge pe laterale. De aceea trebuie să ștergi resturile de vopsea și să împingi ușor capacul în poziție. Dacă este nevoie, poți pune o folie sub capac (precum la borcanele de murături sau dulcețuri).
Dacă nu închidem bine recipientul se formează o peliculă pe partea superioară a vopselei. Nu trebuie amestecată în vopsea, ci înlăturată cu o spatulă. Restul vopselei poate fi amestecată și reutilizată.
Depozitarea pentru o perioadă mai lungă de timp poate fi cu probleme dacă ruginește recipientul sau nu este închis bine. Atunci, la deschidere, există riscul să intre particule de mizerie, rugină sau vopsea uscată în produs. Alteori resturile de vopsea de pe margine se lipesc și nu mai poți să deschizi recipientul deloc.
Cutiile metalice cu vopsea se pot depozita cu capacul în jos, astfel vopseaua va fi râmâne închisă ermetic. Totuși cutia trebuie să fie închisă foarte bine, altfel o să ai costuri în plus!
Ca orice produs, și vopselele au un termen de valabilitate înscris pe ambalaj. După data de expirare ele devin inutilizabile deoarece conțin materiale degradante.
Atenție!
Nu lăsați recipiente cu vopsea, diluanți, grunduri sau alte materiale la îndemâna copiilor.
Dacă nu dorești depozitarea materialelor rămase de la o lucrare de renovare, nu le arunca la gunoi pentru că sunt substanțe periculoase. Le poți duce la un punct de colectare din apropiere sau, și mai bine, le poți da mai departe rudelor sau prietenilor care le-ar putea folosi și de ce nu, unor oameni care ar avea nevoie de sprijin material ca să-și împrospăteze locuința.
Propunere de pachete cu produse pentru lucrarea ta
Așa cum am promis, propunem 3 pachete de materiale pentru ca tu să le poți comanda online și să le primești într-o clipită acasă. Tot ce ai de făcut apoi este să te apuci de treabă.
Fiecare pachet propus de noi are câteva produse distincte, care fac diferența la preț și caracteristici, și câteva produse comune de care ai nevoie pentru realizarea lucrării indiferent de produsele de bază pe care le alegi.
Produsele comune pentru o lucrare de îndepărtare a mucegaiului de pe pereți sunt folia de acoperit și banda de hârtie pe care le folosești la mascarea și protejarea suprafețelor, o mască de praf ca să nu inhalezi sporii de mucegai sau șmirghel pentru șlefuirea zonelor care au nevoie de netezire.
Pachetul 1 cu cele mai cunoscute produse din piață: Oskar SuperWeiss și Bison
Acest pachet conține Oskar SuperWeiss un superlavabil antimucegai pentru interior alb. Această vopsea pentru pereți are un aspect cremos și este rezistentă la spălare. Pe lângă această lavabilă, în pachet am inclus și o soluție antimucegai Bison ca să tratezi zonele de perete unde mucegaiul este prezent, siliconul acrilic Bison pentru umplerea crăpăturilor și fisurilor din perete și bineînțeles amorsa care trebuie aplicată înainte de vopseaua lavabilă (doar în locurile unde nu ai mucegai și nu aplici soluție antimucegai!!!) pentru uniformizarea peretelui și ca să nu absoarbă peretele vopsea lavabilă.
Pachetul 2 cu cele mai uzuale produse: Hera lavabilă și soluție anti mucegai
Pachetul este compus dintr-o vopsea lavabilă specială pentru prevenirea mucegaiului și a petelor date de algele de la suprafața peretelui. Împreună cu soluția de tratare împotriva mucegaiului, vopseaua Hera este produsul perfect din punct de vedere al raportului preț-calitate pentru pereții cu probleme de mucegai și alge. Soluția pentru mucegai Hera este un concentrat antibacterian, care se aplică cu pensula pentru prevenirea și tratarea mucegaiului și a ciupercilor din interior sau exterior, pe suprafețe vopsite, tapetate, pe placaje din piatră artificială, obiecte sanitare, gresie, faianță și rosturile acestora. De asemenea, dacă ai mucegai pe haine sau mucegai pe textile in general, spre exemplu o valiză, soluția anti mucegai poate fi folosită fără riscul decolorării.
Pachetul 3 cu vopsea ultralavabilă și ultrarezistentă la murdărire și spălare: Savana cu teflon
Acest pachet conține singura vopsea lavabilă cu teflon din România. Tehnologia Teflon conferă vopselei rezistență ridicată la pătare și murdărire, iar curățarea suprafețelor acoperite cu Savana cu teflon se realizează mult mai ușor. Totodată, vopseaua are putere superioară de acoperire și un grad foarte înalt de alb, persistent în timp. Alături de Hera soluția antimucegai formează pachetul cu produse de combatere durabilă a mucegaiului.