izolezi locuința

Sursa foto: Unsplash

Izolarea locuinței reprezintă cea mai bună investiție pe care o poți face, deoarece ea vizează atât protejarea construcției ca ansamblu, cât și un grad de confort pentru tine. Izolarea locuinței presupune de fapt acoperirea punților termice, adică a zonelor predispuse să piardă căldura, conducând astfel la eficientizarea locuinței din punct de vedere termic. Discutăm în cele ce urmează despre izolarea termică a locuinței și despre lucrurile pe care ar trebui să le știi înainte de a demara această etapă.

De ce izolăm locuințele?

Clădirile în general sunt construite din elemente de construcție, semi-monolitizate, care ajung în timp, prin rigidizări și rezeme, să lucreze ca un monolit. Practic, cladirea este un ansamblu structurat, format din componente (pereți și ziduri, plăci și planșee, grinzi) care împreună formează un întreg. Pentru că fiecare element de construcție este îmbinat și nu turnat, zonele în care se face îmbinarea elementelor de construcție constituie de fapt punți termice, adică zone prin care căldura se pierde masiv.

Punțile termice pot fi atât structurale, provenite din îmbinarea elementelor de construcții, cât și la nivel de instalații, acolo unde este nevoie de străpungeri sau de spații tehnice, adică exact zone prin care aerul rece se poate strecura la interior cu ușurință. Acest lucru înseamnă că acele punți termice vor permite schimburi de temperatură cu exteriorul, lucru care se traduce printr-o eficiență energetică redusă a clădirii, care se menționează pe certificatul de eficiență energetică a clădirii. 

Punțile termice cele mai cunoscute sunt: zona suprafețelor vitrate, ferestre, glafuri, tâmplărie, planșeele peste subsol, planșeele peste ultimul etaj, îmbinarea fundațiilor și golurile pentru instalații. De asemenea, orice gol în structura de beton sau zidărie constituie o punte termică, deoarece căldura poate fi pierdută cu ușurință în exterior prin acele zone.

Cum știi în ce clasă de eficiență termică se află casa ta?

izolezi locuința

Cea mai eficientă metodă de a afla clasa de eficiență termică a casei tale este realizarea unui audit energetic. Acest lucru este făcut de către o firmă specializată și acreditată, care va emite un certificat în care va încadra casa ta în clase de eficiență energetică. Sunt 7 clase de eficiență energetică în care o locuință poate fi încadrată, clase notate cu litere, de la A ca fiind clasa cu eficiența energetică cea mai mare și până la G, ca fiind cea mai slabă clasă de eficiență energetică. 

Practic mai înainte de orice se face verificarea locuinței și identificarea prin termografie sau scanare în infraroșu a construcției, pentru a se pune în evidență zonele prin care are loc pierderea de căldură. Ulterior, în urma auditului, se eliberează și soluțiile propuse, printre care și izolarea termică a clădirii.

Cu ce izolăm termic o locuință?

Există mai multe variante din care poți alege atunci când vine vorba despre izolarea locuinței, însă ar trebui să ai în vedere și cea mai utilă variantă pentru tine și pentru bugetul tău. De aceea ar trebui să ai în vedere caracteristicile punctuale ale materialelor, deoarece fiecare dintre ele îți lasă posibilitatea de a-ți exersa abilitățile tehnice și de a te implica într-un proiect DIY. Iată materialele pe care le poți folosi pentru izolarea locuinței, personalizat pe tip de elemente structurale.

Izolare termică cu polistiren

Polistirenul este unul dintre cele mai cunoscute materiale utilizate pentru izolare. El poate fi folosit la interior sau la exterior, având proprietăți foarte bune de izolare termică și parțial fonică. Polistirenul poate fi montat cu ușurință și nu necesită ajutor specializat deoarece procedura este mai mult decât simplă. 

Vei avea nevoie în primă fază să măsori suprafața pe care vrei să o acoperi, adăugând un plus de plăci de polistiren pe care să le ai la îndemână dacă vei întâmpina pierderi provenite din tăierea plăcilor.

Polistirenul este unul dintre cele mai ieftine materiale de izolare, așa că nu va fi greu să te încadrezi în buget. Va trebui de asemenea să achiziționezi și plasa pentru suport și armare, diblurile pentru susținerea plăcilor și un mortar adeziv pentru fixare. Sculele necesare sunt mistria și șpaclul, pe care le vei putea găsi cu ușurință în magazinele de bricolaj sau chiar să le ai deja în propria trusă de scule. 

Etape de lucru izolație cu polistiren

– prima dată va trebui să ai în vedere curățarea stratului suport, folosind o perie, încercând astfel să elimini praful și impuritățile. Dacă vei constata în această etapă de verificare că substratul are pete de ulei sau grăsime, este indicat să cureți zona până la atingerea unui strat suport curat. Acest lucru se poate face cel mai simplu prin sablare

 – fixează profilul de soclu ca să ai nivelul de plecare cu polistirenul

– aplică plăcile de polistiren, după ce pe suprafața acestora aplici adezivul ales pentru fixare. Va trebui să ai în vedere aplicarea masei de adeziv astfel încât aceasta să acopere suprafața plăcii și nu punctual, doar pe colțurile plăcii și în mijloc

– se fixează plăcile suplimentar cu dibluri pentru polistiren

– plăcile de polistiren se acoperă cu masă de șpaclu și plasă de armare

– ultima etapă este reprezentată de aplicarea stratului final: vopsea lavabilă pentru exterior sau tencuială deocrativă

Stratul final este și el foarte variat. Vopseaua lavabilă pentru exterior pe bază de var (var lavabil) este o vopsea naturală, nu conține solvenți și conservanți. Pe lângă proprietățile ecologice, varul lavabil are un miros plăcut și conferă aspect proaspăt de var fațadei. Insă, calitatea excelentă a vopselei lavabile pe bază de var este că permite aerisirea naturală a peretelui.

O vopsea de fațadă și socluri bună este o vopsea care permite aerisirea naturală a peretelui, este rezistentă la razele UV și poate fi aplicată pe orice suprafață fără a-i schimba structura (spre exemplu, o suprafață cu tencuială decorativă la care vrei sa-i schimbi doar culoarea).

Produs recomandat – HÉRA KOLOR VOPSEA PENTRU FAȚADE ȘI SOCLURI

Tencuielile decorative se bucură și ele de o diversitate mare. Tencuiala decorativă este important să fie rezistentă la intemperii și flexibilă (să nu crape). Dacă are și aditiv impotriva algelor, mucegaiului și ciupercilor este deja o tencuială decorativă bună. Iar dacă în plus este și permeabilă la vapori (implicit potrivită și pentru izolarea cu vată minerală) și are efect de auto-curățare (după o ploaie dă impresia că e ca nouă si că abia a fost aplicată) deja este o tencuială foarte bună și merită luată în calcul.

Izolare termică cu vată minerală bazaltică

Alegerea materialului potrivit pentru izolarea locuinței este foarte importantă deoarece, deși ambele materiale, polistiren și vată minerală, sunt naturale și au caracteristici de izolare foarte bune, ele se diferențiază ușor prin caracteristicile tehnice și preț. Mai mult decât atât, ele atrag după sine și anumite produse care pot fi folosite pentru tipul izolației alese. Produsele trebuie să fie compatibile.

Vata minerală bazaltică este un material pentru izolare, livrat sub formă de plăci, baloți sau rulouri, care necesită pozarea pe profile speciale pentru a acoperi zonele care trebuie izolate. Vata bazaltică este un excelent izolant termic, însă în același timp este și un bun izolant fonic. De asemenea, vata minerală bazaltică nu întreține arderea, având o rezistență foarte mare la foc.

Etape de lucru izolație cu vată minerală bazaltică

– primul pas este verificarea și repararea stratului suport, care necesită o planeitate perfectă

– aplică profilele de susținere metalice pentru vata mirală bazaltică, dispunându-le în funcție de elementul de constructie ce necesită a fi izolat. Spre exemplu, în cazul izolării pereților, profilele vor fi montate în partea inferioară a peretelui și în partea superioară a acestuia.

– aplică adezivul pentru fixarea plăcilor de vată minerală bazaltică și dispune cu bormașina găurile pentru dibluri. După ce ai montat vata minerală bazaltică poți introduce și diblurile cu cui metalic, pe care va trebui să le încastrezi foarte bine. Nu uita să montezi colțare sau profile speciale de colț pentru a delimita în mod corect muchiile zidurilor. Montează plasă de armare în zonele predispuse solicitărilor, cum ar fi spre exemplu colțurile ferestrelor. 

– acoperă cu mortar zona diblurilor și suprafața, iar ulterior aplică finisajul dorit (tencuială decorativă, vopsea lavabilă sau chiar var lavabil).

Produse recomandate:

TRILAK VAR LAVABIL

THERMOTEK SISI scoarță de copac

Izolare cu vată minerală de sticlă

Asemenătoare izolării cu vată minerală bazaltică, și vata de sticlă oferă avantaje notabile la nivel de izolare termică. Din punct de vedere fonic este un material cu proprietăți mai slabe, însă deloc de neglijat. Rezistența la foc a izolațiilor cu vată minerală de sticlă este mai mică decât cea a izolațiilor cu vată minerală bazaltică, însă chiar și așa, o izolație cu vată de sticlă se poziționează printre cele mai rezistente materiale la foc. Prețul pentru vata minerală de sticlă este mai mic decât cel al vatei bazaltice, drept pentru care aceasta este preferată, mai ales că vorbim tot despre un material natural. 

Etape de lucru izolație vată minerală de sticlă

– pregătește substratul curățându-l de praf și impurități

– instalezază profilele metalice și aplică vata minerală pe suport. Împingând-o în cavitățile pe care trebuie să le izoleze.

– aplică membrana barieră de vapori

– aplică profilele de gips-carton sau soluțiile constructive cu care se realizează închiderea elementelor de construcție. 

izolezi locuința

Sursa foto: Pixabay

Izolare cu spumă poliuretanică

Una dintre soluțiile inovative care te ajută să izolezi în mod rapid suprafețele, atât interioare cât și exterioare, este spuma poliuretanică. Aceasta poate fi de două feluri: cu celulă închisă și spumă poliuretanică cu celulă deschisă. Diferența dintre cele două materiale constă în permeabilitatea materialului, deoarece spuma poliuretanică cu celulă deschisă are o structură mai putin compactă, lucru care permite aerisire, însă fără a pierde din cantitatea de căldură. 

În gerenal dispunerea constructivă a spumei poliuretanice pleacă de la grosimi de strat de circa 5 cm pentru spuma cu celulă înshisă și minim 10 cm pentru spuma poliuretanică cu celulă deschisă. De reținut este și faptul că spuma poliuretanică cu celulă deschisă expandează în volum, chiar necontrolat (ea poate fi împinsă spre elementul structural care trebuie izolat, sau poate fi tăiată), în vreme ce spuma poliuretanică cu celulă închisă nu expandează, ci păstrază un aspect uniform. 

 Etape de lucru izolare cu spumă poliuretanică

– pregătește stratul suport, curăță și aspiră praful și repară micile imperfecțiuni

– aplică spuma poliuretanică mecanizat, cu ajutorul pistolului cu aer comprimat

– nivelează suprafața și acoperă cu rigips sau materialele de finisare alese.

Înainte de a izola o locuință este foarte important să știi ce presupune întreg demersul, dar și care este nivelul de costuri sau de consumuri la nivel de materiale. În plus, eficiența materialelor este foarte importantă, așa că informațiile expuse anterior cu siguranță vă vor fi de folos dacă aveți în plan izolarea locuinței cât mai eficient.

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish