Te gândești cum să zugrăvești singur acasă?

Zugrăvitul este atât de ușor, încât oricine o poate face. Dar dacă e chiar așa, de ce lucrările profesionale de zugrăvit arată mult mai bine decât cele realizate de amatori? Acest lucru se datorează faptului că profesioniștii știu să aleagă culorile care funcționează pentru fiecare spațiu și, de asemenea, știu cum să aleagă luciul de vopsea potrivit. Desigur, ei știu și să pregătească suprafețele ca la carte și tehnici de zugrăvit profesionale, astfel încât rezultatul final are acel aspect impecabil și proaspăt. Deci, care este secretul pentru a obține rezultate similare atunci când zugrăvești singur acasă?

În continuare, hai să parcurgem împreună toți pașii, de la alegerea vopselei până la curățarea instrumentelor când ai terminat.

Pasul 1: Alege o culoare

Alegerea unei culori este partea cea mai grea. Ceea ce este cel mai important este să găsești acea culoare care să creeze starea de spirit dorită și să te facă fericit. Începe prin a te gândi cum dorești să arate proiectul finalizat și amintește-ți că nu trebuie să te limitezi la patru pereți de aceeași culoare. De asemenea, să ții cont că iluminarea diferită din cameră va schimba culoarea. 

Pasul 2: Alege finisajul

În funcție de nevoi și preferințe, aici poți alege o vopsea lavabilă lucioasă, semi-lucioasă, satinată sau mată, iar cu cât finisajul este mai lucios, se va spăla mai ușor. 

Pentru a alege cea mai bună variantă de vopsea lavabilă pentru tine și finisajul cel mai potrivit pentru aceasta, vezi și articolul nostru despre tipuri si palete de zugrăveli interioare, unde am luat separat aceste aspecte și am explicat în detaliu caracteristicile, împreună cu avantajele și dezavantajele lor.

Pasul 3: Alege instrumentele și materialele

Fiecare proiect este unic și este posibil să ai nevoie de instrumente diferite în funcție de vopseaua pe care o alegi și de starea pereților, dar plecăm de la premisa că pereții sunt deja reparați. Astfel, există câteva elemente must have:

– Vopsea

– Amorsă

– Trafaleți

– Pensule

– Tăviță pentru vopsea

– Bandă izolieră

– Folie de protecție

– Cârpe

Pasul 4: Izolează zonele pe care nu vrei să le zugrăvești

Cu siguranță nu vrei să îți deteriorezi canapeaua preferată, deci golește camera de toate piesele de mobilier. Dacă nu ai suficient spațiu, împinge totul spre centru și acoperă cu folie de protecție. Procedează la fel și cu podeaua. Izolarea consumă mult timp, dar merită. Folosește bandă izolieră pentru uși, ferestre, întrerupătoare și orice altceva care ar trebui protejat de vopsea. 

Pasul 5: Pregătește pereții

Înainte de a vopsi, este recomandat să speli toți pereții. Îndepărtarea murdăriei și a grăsimii va permite vopselei să se lipească mai bine. 

Pasul 6: Aplică amorsa

Amorsa asigură aderenţa vopselei lavabile și conferă un aspect uniform. Asigură-te că pereții s-au uscat după spălare, în caz contrar, riști pătarea pereților sau exfolierea vopselei lavabile. Acum este momentul să aplici în siguranță amorsa, respectând instrucțiunile precizate pe ambalajul produsului, pentru a se „prinde” de pereți. 

Pasul 7: Zugrăvirea

Începe întotdeauna să zugrăvești din zona cea mai înaltă până la cea mai joasă. Adică ar trebui să începi cu tavanul, în acest fel putând controla vopseaua și orice picături care ar putea curge pe un perete proaspăt vopsit. Vopsește cu un trafalet în aceeași direcție, iar dacă este nevoie de un al doilea strat, de această dată, vei vopsi  în direcția opusă primului strat. 

Un amănunt important de care trebuie să ții cont, este faptul că graba strică treaba. Nu te apuca să dai un strat gros de vopsea cu gândul că termini mai repede. Este mult mai eficient să dai două straturi mai subțiri, fiindcă o să facă o treabă mai bună decât unul gros, iar  rezultatul final va face diferența. De asemenea, dacă te apuci de un perete, zugrăvește până îl termini, fără a face pauze, altfel  poate căpăta un aspect neuniform.

Atunci când aplici vopseaua cu trafaletul, poți face mișcări în formă de W, pentru o acoperire amplă și pentru a evita acele urme neplăcute. Odată ce peretele este uscat la atingere, adică aproximativ după 2-6 ore, este gata pentru un al doilea strat. 

Apoi trecem la vopsirea ornamentelor. Cel mai bine este să le vopsești  ultima dată, deoarece o vei face cu o pensulă, iar vopseaua nu va ajunge la pereți.

Pasul 9: E timpul pentru curățenie

Da, știu că te-au obosit deja atâția pași, dar încă nu este timpul să te relaxezi. Curăță toate uneltele pe care le-ai folosit, cât încă nu s-a uscat vopseaua de pe ele.

Zugrăvitul nu este la fel de rapid ca și reclamele TV, acesta cere puțin efort. Însă acum că știi pașii necesari, ce zici, te încumeți să zugrăvești singur?

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish