Amenajarea unui dormitor care să ne facă să ne simțim confortabili este o binecuvântare pentru calitatea somnului nostru. Partea grea apare atunci când nu știi de unde să începi sau unde să cauți inspirație.
Avem o veste buna pentru tine, ești exact în locul potrivit căci:
În acest articol vei afla despre:
Cuprins
- Amenajare dormitor – Cum să amenajezi în funcție de factorii care influențează calitatea somnului
- Stiluri de amenajare ale dormitorului
- Idei amenajare dormitor mic
- Amenajare dormitor modern
- Tendințe – Amenajare dormitor
- Greșeli pe care să le eviți atunci când amenajezi dormitorul?
- Idei amenajare dormitor

Ziua bună se cunoaște de dimineață, de aceea modul prin care dormim și locul în care ne trezim ne poate schimba definitiv starea de spirit.
Se spune că dormi o treime din viață și dacă ar fi să ne raportăm la media aceasta în România, adică 75 de ani, la un calcul simplu am vedea că petrecem aproximativ 25 de ani dormind. Da, ai auzit bine, 25 de ani în care tot ce faci e sa dormi.
Oare merită sa investim în amenajarea unui dormitor de calitate? Dacă răspunsul tău este da, uite ce trebuie să știi înainte să te apuci de lucrare:
Amenajare dormitor – Cum să amenajezi în funcție de factorii care influențează calitatea somnului
Stresul în zilele noastre a ajuns să fie cu adevărat o problemă datorită stilului de viață alert, iar asta ne face sa ne dorim amenajarea unui dormitor special pentru relaxare, pace și un somn liniștit.
Din ce în ce mai mulți oameni încep să conștientizeze importanța pe care somnul o are asupra noastră. Fără un somn de calitate, corpul și mintea nu pot funcționa eficient și apar dificultăți în viața cotidiană. Amenajarea unui dormitor care să creeze un mediu propice somnului este un aspect foarte important și trebuie prioritizat atunci când vrei să aduci o schimbare în casa ta.
Alegerea mobilierului pentru amenajarea dormitorului
Să începem cu elementul principal din dormitor și anume patul. Somiera și salteaua trebuie alese cu multa atenție și trebuie să se potrivească nevoilor tale.
Poți amplasa patul ținând cont de poziția geamurilor și de modul prin care intră lumina naturală în dormitor. Majoritatea preferă o amplasare în centrul camerei, deoarece crează un element focal asupra patului și ajută la estetica camerei.
Mobilierul îl alegi în funcție de suprafața dormitorului, de gusturile tale și de stilul în care amenajezi dormitorul.
Sfaturi privind alegerea mobilierului pentru dormitor:
- Nu aglomera dormitorul și crează spațiu pentru a facilita accesul
- Aranjează mobilierul pentru o utilizare optimă
- Investește într-o somieră și o saltea de calitate
- Măsoară de două ori și cumpără o singură dată
Amenajare dormitor – Lumina și culoarea
Lumina
Pentru a avea un somn intens și odihnitor trebuie să te asiguri că ai parte de o cameră cât mai întunecată cu putință pe timpul nopții. Un mediu întunecat încetinește procesele creierului și stimulează producția de melatonină care ajută la un somn odihnitor.
Soluțiile pentru a opri poluarea luminoasă pe timpul nopții sunt nelimitate, cea mai simplă fiind folosirea unor draperii de bună calitate care să se integreze stilului dormitorului tău. Ziua poți lăsa ca ,,baia de lumină’’ să-ți invadeze dormitorul pentru a-i da un aer mai primitor și a-l face să pară mult mai spațios.
O încăpere cu o lumină ambientală mai caldă te poate relaxa înainte de culcare, deoarece imită într-o oarecare măsură lumina dată de soare. Alege să folosești o lumina pentru anumite activități în anumite zone și pe care s-o folosești noaptea atunci când ai nevoie să mergi la baie sau să citești, fără sa aprinzi toate luminile din cameră.

Poți folosi oglinzi pentru a amplifica lumina din camera ta.
Suntem obișnuiți la locul de muncă să avem o lumina mai rece pentru ca aceasta ne face să fim mai concentrați, de aceea este de dorit să eviți lumina cu tentă albastră în dormitorul tău.
Culoarea
Dacă te-ai întrebat de ce în unele spații te simți mai confortabil, mai relaxat iar în altele te simți mai constrâns, un rol important îl pot juca anumite culori din încăpere. Vezi tu, culorile ne influențează anumite emoții și trăiri.
Iată și câteva culori pentru amenajarea dormitorului:

Albastru deschis – Culoarea cerului, a apei, o deschidere către calm și liniște. De asemenea se spune că reduce tensiunea arterială și îmbunătățește somnul.
Galben – Pe lângă stimularea sistemului nervos, ajută la relaxare. Este și una din culorile noastre preferate.
Verde deschis – O culoarea care face trimitere la natură, este foarte buna pentru a te elibera de stres în zilele mai încărcate
Argintiu – O culoare care crează o atmosferă calmă în dormitorul tău. Fiind o culoare neutră, poți amenaja cu ușurință celelalte decorațiuni pentru a crea contraste. Este o culoare pentru care mulți optează în ultimii ani datorită proprietăților sale estetice.
Bej – Aerul cald, primitor cu tentă romantică pe care-l oferă dormitorul în această culoare, te poate face s-o alegi, fără a sta prea mult pe gânduri.
În concluzie modul prin care alegi culorile pentru amenajarea dormitorului ține strict de gusturile tale și de stilul în care ai vrea să decorezi.
Stilul în amenajarea dormitorului
Modern Vintage Rustic Scandinav Minimalist
Stilul joacă un rol important în amenajarea oricărui spațiu deoarece păstrează coerența între diferitele elemente de design. Fiecare stil are anumite caracteristici proprii și îți ușurează modul prin care alegi decorațiunile.
Stilul rustic
În amenajarea dormitorului în stilul rustic, atmosfera calduroasă este cea care crează prima impresie. În esență, elementele de decor principale sunt materialele cu un aspect natural, cum ar fi lemnul, uneori chiar și piatra. Paleta de culori trebuie să fie de asemenea într-o nuanță naturală și neutră și cu tentă caldă.
Stilul modern
În opoziție cu stilul rustic, este cel modern, cu elemente geometrice și cu o simetrie aparte. Se diferențiază prin simplitate, culori mai închise, elemente strălucitoare ca de exemplu cromul și muuultă lumină naturală. Mai jos o să-ți prezentăm și câteva idei de amenajare dormitor modern.
Stilul minimalist
Ca să înțelegi mai bine, stilul minimalist are câteva elemente în comun cu cel modern.Diferența este dată de obiectele decorative, care sunt utilizate într-o proporție mai mică decât cele folosite în stilul modern. Totul se rezumă la simplitate, culori neutre și folosirea elementelor cu adevărat necesare în dormitor.
Pentru mulți este doar o formă de amenajare a dormitorului, însă pentru alții este un stil de viață. Tu unde te încadrezi?
Stilul scandinav
Dacă stilul minimalist și cel modern nu te-au convins, există și o variantă de mijloc. În amenajarea dormitorului în stilul scandinav factorul diferențiator este reprezentat de funcționalitata camerei și designul minimalist.
Predomină albul, mobilierul multifuncțional și contrastele puternice cu ajutorul decorațiunilor.
Stilul vintage
Un stil la mare căutare în ultimii ani chiar și în materie de dormitoare este cel vintage. Elementele de design fac trimitere la perioada dintre anii 1940-1950, oferind astfel dormitorului tău un aer romantic și călduros.
Pentru a știi exact cum să amenajezi în funcție de perioada respectivă, poți căuta o galerie de imagini din acei ani.
Vezi și cum să decorezi pereții aici.
– Amenajare dormitor mic
O situație în care poate te regăsești și tu și te pune serios pe gânduri este amenajarea unui dormitor mic. Nu trebuie să te sperie acest lucru, deoarece sunt câteva trucuri pentru a crea un spațiu ideal.
Într-un dormitor mic de apartament, spațiul de depozitare și aspectul camerei, intră adesea în conflict și de aceea trebuie să găsești soluții optime pentru nevoile tale.
- Culoarea deschisă a dormitorului tău îți dă senzația de o cameră mai spațioasă. Dacă albul pereților îți pare mult prea banal, poți alege nuanțe neutre.
- Patul pliabil, soluția perfectă pentru a mări funcționalitatea dormitorului tău. De asemenea poți alege și un pat cu spațiu de depozitare sub saltea.
- Mobilier multifuncțional și amenajarea pe verticală. Am tot vorbit de rolul mobilierului multifuncțional și rolul său pentru a ne bucura de mai mult spațiu. Totodată putem sa alegem diferite rafturi pe care să lă le amplasăm pe verticală.
- Lumina oferă senzația de un dormitor mai spațios, mai ales când vine vorba de cea naturală. Nici cea provenită de la corpurile de iluminat nu trebuie dată la o parte, deoarece ea ne ajută să creăm un ambient plăcut. Oglinzile sunt un alt truc pentru a amplifica lumina din cameră.
- Folosește-te de un element de accent cum ar fi un tablou mare și special sau un perete diferit al dormitorului.
- Renunță la TV-ul din dormitor. Da știm, nu este mereu o alegere pe care vrei s-o faci, însă îl poți amplasa în sufragerie. Astfel economisești spațiu în dormitor și ai parte de un somn mult mai liniștit.
Dacă ar fi să-ți recomandăm un stil, ți-am sugera să mergi pe cel scandinav sau cel minimalist pentru a amenaja un dormitor mic. Astfel economisești spațiu fără a afecta aspectul acestuia.
Vezi și cum să amenajezi dormitorul mic pas-cu-pas.
– 5 Idei de amenajare dormitor mic

Amenajare dormitor mic cu un perete diferit

O idee de amenajare dormitor mic cu spoturi de lumină

O cameră pentru un tânăr, modernă și funcțională
Amenajare dormitor mic cu decoruri artistice
Idei amenajare dormitor modern – Ultimele tendințe
Poate că ești unul din persoanele pentru care contează, pe lângă stilul de amenajare și ultimele tendințe din domeniu. Noi ne-am documentat pentru tine și am venit cu câteva idei și sfaturi.
- Simplitatea și minimalismul rămân în continuare cele care creează anumite standarde. Stilul de viață s-a schimbat, lucrurile materiale sunt puse în plan secundar iar acest lucru se vede și în designul amenajărilor interioare
- Culorile vibrante în contrast cu un perete de culoare neagră oferă un aspect special pentru dormitorul tău
- Lemnul, un element natural și atemporal care face diferențe vizibile în dormitorul tău dacă este integrat cum trebuie
- Accesorii și decorațiuni aurii. Fie că vorbim de mânerele de la noptiere sau efectiv de suporții de perete din materiale aurii, sunt elemente foarte căutate în ultimii ani
- Finisajele imperfecte, cu o textură bogată, specifice mai ales stilului industrial, sunt o alegere potrivită pentru următorii ani în amenajarea dormitorului
- Tăblia tapițată de la capătul patului este iarăși în tendințe
Ce greșeli să eviți în amenajarea dormitorului?
- Folosirea culorilor prea reci
- Lipsa amprentei personale în amenajarea dormitorului
- Ignorarea luminii naturale
- Un pat prea mare pentru nevoile tale
- Decorarea excesivă
- Lipsa planului de insonorizare
Alte idei – Amenajare dormitor
Amenajare dormitor mare

Amenajare dormitor luminos

Amenajare dormitor mic

Amenajare dormitor cu elemente rustice

Sperăm că ți-a fost de folos acest articol și așteptăm rezultatul tău cu nerăbdare, până atunci spor la lucrare meseriașule!