var-lavabil-pentru-interior-exterior

Varul lavabil este o vopsea ecologică pe bază de var pentru pereți interiori sau exteriori și este o vopsea igienizantă recomandată pentru zugrăvirea depozitelor, pivnițelor, locuințelor, caselor construite din chirpici, a suprafețelor din beton și a pereților văruiți anterior.

Mai știți cum miros pereții văruiți? Vopseaua tradițională de var, așa cum o știm noi, se făcea acasă din aproximativ 5 kilograme var stins și 10 litri de apă. Acest amestec pentru zugrăvit pereții se numește lapte de var. 

Astăzi varul este din nou la modă și alegem varul modern – var lavabil – pentru mai multe motive: obținem aceeași suprafață albă, împrospătată, dezinfectată și poate chiar un miros familiar al timpurilor trecute. Mai mult, este potrivit și pentru exterior și este cel mai ieftin mod de a igieniza pereții.

var lavabil
Trilak Fresco var lavabil pentru interior și exterior

În acest articol afli următoarele:

  • Ce trebuie să știți despre var lavabil – vopseaua pe bază de var?
  • De unde știu dacă peretele a fost văruit sau vopsit?
  • Cum se aplică varul lavabil ?
  • Diferența între var lavabil și vopsea lavabilă
  • Ce aleg: var lavabil sau vopsea lavabila ?

Ce trebuie să știți despre var lavabil – vopseaua pe bază de var?

Varul lavabil îmbină calitățile tradiționale ale varului stins cu un aspect estetic superior, satinat, și cu aplicare ușoară. Este o vopsea naturală care permite difuzia vaporilor, suprafața vopsită asigură un miros plăcut și proaspăt de var. Este o vopsea prietenoasă cu mediul, nu conține solvenți și conservanți și se înscrie perfect în trendurile casei ecologice. 

Principalul avantaj al vopselei de var este că permite respirația naturală a peretelui și este în același timp economică și ecologică.

Varul lavabil se aplică ușor și cu trafaletul sau rola, nu numai cu bidineaua.

NU se recomandă varul lavabil pentru pereți acoperiți cu materiale pe bază de ipsos (glet pe bază de ipsos, plăci din gips-carton, etc) sau pereți acoperiți cu vopsea lavabilă anterior.

De unde știu dacă peretele a fost văruit sau vopsit?

Atunci când vreți să împrospătați un perete trebuie să știți cu ce a fost zugrăvit anterior. Acest lucru este important ca să știți ce materiale cumpărați și cum trebuie să procedați.

Pentru a determina cu ce tip de suprafață vopsită avem de-a face, se face un test simplu doar cu apă și un burete sau o cârpă curată.

Umeziți buretele sau cârpa și atingeți suprafața pe care doriți să o vopsiți. Dacă peretele a fost văruit, suprafața umedă se închide foarte mult la culoare. Dacă peretele a fost acoperit cu vopsele lavabile, atunci suprafața umedă nu se va inchide foarte mult la culoare.

Cum se aplică varul lavabil ?

Iată pașii de urmat pentru a zugrăvi cu var lavabil.

Pregătirea suprafeței pentru aplicarea vopselei pe bază de var

Suprafața ce urmează a fi vopsită cu var lavabil trebuie se curață de praf, impurități, grăsimi și se îndepărtează porțiunile care se desprind. Cel mai bine e să bateți ușor cu degetul pentru verificarea pereților.

Porțiunile care se desprind trebuie îndepărtate, iar crăpăturile sau găurile de cuie trebuie reparate cu produse pe bază de var.

Porțiunile suprafeței afectate de mucegai sau ciuperci se dezinfectează și se curăță cu soluție antimucegai.

Varul lavabil se poate folosi pe suprafețe minerale interioare și exterioare tencuite sau gletuite (nu pe bază de ipsos). 

A nu se aplica pe suprafețe vopsite în prealabil cu vopsea lavabilă, vopsea cu aracet, email, vopsea de ulei, lac, pe suprafețe din lemn sau material plastic.

De asemenea, nu se aplică pe suprafețe pe bază de ipsos (gleturi pe bază de ipsos, gips-carton, etc) deoarece acestea au un grad foarte ridicat de absorbție. Liantul din varul lavabil este absorbit, varul nu mai are priză și rămâne ca praf la suprafață. Poate va mai amintiți cum atingeam pereții și era o albeală pe mâini sau haine.  

Amorsarea suprafeței cu var lavabil diluat 

Pentru amorsarea pereților înainte de a fi aplicat varul lavabil se folosește produsul în sine diluat cu apă în proporție de 1:1. Aplicați amorsa de var cât mai uniform pe toată suprafața și lăsați să se usuce 4-5 ore.

În cazul varului lavabil pereții NU se grunduiesc cu amorsă acrilică, deoarece aceasta formează o peliculă care limitează aerisirea peretelui și implicit anulează principala caracteristică a varului lavabil. 

Aplicarea vopselei de var

Văruirea se recomandă a fi făcută la o temperatură a aerului și peretelui cuprinsă între 5°C și 30°C. Dacă văruiți la exterior este bine să alegeți o zi plăcută în care nu plouă, nu bate vântul și nu arde soarele.

Vopseaua de var trebuie amestecată bine și diluată cu apă la nevoie. La primul strat se poate dilua cu maxim 15-20% apă, iar la al doilea și al treilea strat aproximativ 10% apă.

Varul lavabil se poate aplica cu bidineaua, rola sau trafaletul obișnuit (nu din burete și nu cu părul scurt).

Pe o suprafață nouă, nevopsită se recomandă aplicarea a 3 straturi de var lavabil, iar pe suprafața văruită în prealabil 2 straturi sunt suficiente.

Între straturi trebuie să acordați 4-5 ore timp de uscare. Uscarea să fie lentă, fără soare direct și fără ploaie sau vânt care să umezească, respectiv să usuce prea repede. 

Vopseaua de var poate fi aplicată albă sau în culori pastelate, colorată cu pigmenți pentru var în proporție de până la 3%. Se pot obține și culori intense, dar atunci trebuie aplicat varul colorat cât de repede deoarece pigmentul îngroașă varul și devine mai dificil de întins. Vă recomandăm să faceți o probă înainte de aplicare.

De asemenea, pentru a asigura uniformitatea culorii, trebuie grunduirea făcută corect și uniform și toate vopselele necesare pentru utilizaretrebuie colorate și aplicate simultan. Vopseaua de var odată colorată nu se poate păstra pentru utilizări ulterioare.

Spălarea uneltelor și curățarea zonei de lucru

La terminarea lucrării se spală toate uneltele folosite cu apă. Astfel ele pot fi refolosite la următoarea lucrare și păstrăm și trusa de unelte completă ca orice meseriaș care se respectă.

Cel mai mult ne bucurăm de munca făcută atunci când toate sunt la locul lor, curate și frumoase.

Diferența între var lavabil și vopsea lavabilă

Vopseaua pe bază de var are o permeabilitate mai bună la vapori decât vopselele de dispersie apoasă, iar proprietățile sale dezinfectante, fungicide și de eliminare a mucegaiului sunt de asemenea remarcabile. 

Văruirea nu necesită mai multă expertiză și nici nu necesită mai multe unelte decât zugrăvirea cu alte tipuri de vopsea. Fiind și mai ecologic, varul lavabil devine din ce în ce mai acceptat în stilul nostru de viață și a dezvoltării durabile. Iar mirosul specific al varului ne trezește amintiri din copilărie. 

Ce aleg: Var lavabil sau vopsea lavabilă ?

ProdusAvantajeDezavantaje
Var lavabileste antiseptic, permite aerisirea naturală a pereților, este ecologic, dă un confort plăcut, neutralizează anumite mirosuri, senzația de proaspăt și curat este mai puternicăse aplică doar pe anumite suprafațe suport, se usucă mai greu, se lucrează mai greu, nu poate fi colorat în nuanțe închise/puternice, consum mai mare: se aplică în 2, preferabil 3 straturi
Vopsea lavabilăse îngrijește mai ușor, se aplică pe majoritatea suprafețelor, nu trebuie reîmprospătată des, are rezistență și durată de viață mai mare, varietate mai mareeste mai scumpă, nu permite aerisirea naturală a pereților, nu este ecologică

Într-un alt articol am scris despre vopsea lavabilă și principalele proprietăți de care să ții cont în alegerea ei.

Dacă mai cunoști și alte persoane cărora le-ar fi de folos informații despre amenajări, dă-i un share! Sharing is caring 🙂

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish