Cauți o sursă de inspirație și câteva idei de zugrăvit?

Când planifici schema de culori a unei camere, rezistă tentației de a selecta mai întâi culoarea vopselei. Deoarece vopseaua nu este costisitoare și poate fi asortată cu practic orice culoare, este mai bine să studiezi culorile elementelor din camera respectivă, mai puțin flexibile, cum ar fi mobilierul, țesături, covoare, tapet, apoi alegi culorile vopselei în funcție de  acestea.

De exemplu…

Culorile pereților ne afectează starea de spirit în diferite moduri. Să presupunem că ai decis că smaraldul va fi principalul obiectiv în camera ta de zi. Înainte de a cumpăra litrii întregi de vopsea verde smarald, ar trebui să iei în considerare efectul pe care îl va avea asupra aspectului și dispoziției camerei. Știind mai multe despre ceea ce reprezintă fiecare culoare, te va ajuta să alegi cea mai bună opțiune pentru fiecare spațiu.

Combinația perfectă a culorilor: 60-30-10

Alege corect proporția culorilor folosite dacă mergi pe mai multe culori într-o cameră. În articolul nostru despre palete de culori pentru zugrăveli interioare am explicat pe larg cum să folosești regula 60-30-10.

Alege să folosești 60% o culoare principală, 30% o culoare secundară și 10% o culoare de accent.

proportii_culori_zugraveli_interioare

Culori calde și confortabile

Culorile calde, situate în partea dreaptă a roții de culori, transmit un mesaj de apropiere și putere:

  • Roșul reprezintă energie, putere și pasiune. De asemenea, s-a constatat că stimulează pofta de mâncare, deci este o alegere perfectă pentru bucătărie
  • Portocaliul este mai puțin agresiv decât roșul, creează căldură și un sentiment de bucurie. Cu toate acestea, este adesea folosit doar ca și culoare de accent
  • Galbenul are efecte diferite în funcție de cât de mult îl utilizezi. În general, galbenul este o culoare care exprimă fericire, dar atunci când este suprautilizat, poate deveni copleșitor și îți poate distrage atenția de la ceea ce ai de făcut.
idei-de_zugravit_peretii

Culori reci și liniștitoare

Culorile reci, situate în partea stângă a roții de culori, oferă un sentiment de calm și încredere:

  • Verdele transmite un sentiment de prospețime și reînnoire. Este, de asemenea, una dintre cele mai proeminente culori ale naturii și se încorporează cu ușurință în orice cameră
  • Albastrul este, în general, o culoare liniștită. Albastrul deschis poate face ca o cameră să pară strălucitoare și răcoritoare, în timp ce un albastru intens creează un sentiment de regalitate
  • Violetul combină seninătatea albastrului și energia roșului, creând un aer calm.

Culori pastel

Culorile pastelate sunt rezultatul adăugării unei cantități mari de alb la o culoare. Acestea creează o senzație confortabilă și aerisită în orice cameră. Dau un aer proaspăt!

Culori neutre

Culorile neutre includ nuanțe de alb, bej, gri și negru. Culorile neutre sunt cele mai ușor de utilizat dintr-un simplu motiv: se potrivesc cu orice. Culorile neutre pot fi, de asemenea, elegante și dramatice. Mai mult de atât, culorile neutre nu se demodează, par naturale și plăcute.

Dacă alegi culori neutre, folosește accesorii (poze, tablouri, draperii, perdele, perne, fotolii etc) în culori îndrăznețe pentru a accentua pereții și pentru a adăuga interes vizual. Și când simți nevoia de o schimbare, pur și simplu poți schimba accesoriile.

Vopsea PPG Trilak Hera Premium Ready Mix – vopsea latex gata colorata

Folosirea culorilor pentru a mări sau micșora spațiul

– Îmbină culorile astfel încât să creezi  iluzia unei camere mai mari sau mai mici, contrastând prin lumină și întuneric, cald și rece:

– Poți coborî vizual un tavan vopsindu-l mai întunecat decât pereții

– Poți da senzația de un tavan mai înalt vopsindu-l într-o culoare mai deschisă decât pereții

– Folosește culori neutre întunecate sau culori calde pentru a reduce vizual o cameră mare

– Transformă o cameră mică într-o cameră mai mare utilizând culori deschise.

Idei-de-zugrăvit-pereții

+ Alte idei de zugrăvit

Idei-de-zugrăvit-peretii

5 combinații de culori potrivite pentru orice cameră

1. Albastru deschis + albastru închis + alb rece

În afara neutrelor, nu există o familie de culori care să întreacă albastrul. Această nuanță nu numai că poate aduce un sentiment de seninătate, dar poate crea și acel aspect îndrăzneț, însă finuț.

culori_zugraveli_interioare_albastru_albastru_deschis_alb

2. Straturi de gri

Nu doar că este un bun calmant, dar este elegant în sine. Această combinație de culori creează un mediu contemporan, în stil scandinav.

culori_zugraveli_interioare_straturi_de_gri

3. Nuanțe pământii + tonuri portocalii

Ai obținut dintr-odată  o combinație atemporală, realizată în raiul culorilor, care este caldă, primitoare și pur și simplu uimitoare. 

culori_zugraveli_interioare_portocaliu_pamantiu

4. Alb + gri rece

Dacă vrei un aspect proaspăt și modern, ideală este paleta de culori clasică de alb și gri, nuanțe ultra-versatile.

culori_zugraveli_interioare_alb_gri

5. Alb + gri cald

Această asociere poate crea instantaneu o ambianță primitoare. Griul cald poate fi pânza perfectă pe care să te joci cu nuanțe îndrăznețe pentru mobilier sau decor și accesorii.

culori_zugraveli_interioare_alb_gri_cald
www.lucrareamea.ro

Now, let’s be creative!

Acum dacă ai ideile de zugrăvit pereții citește si cum să zugrăvești singur acasă!

La treabă!

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish