Cauți o sursă de inspirație și câteva idei de zugrăvit?

Când planifici schema de culori a unei camere, rezistă tentației de a selecta mai întâi culoarea vopselei. Deoarece vopseaua nu este costisitoare și poate fi asortată cu practic orice culoare, este mai bine să studiezi culorile elementelor din camera respectivă, mai puțin flexibile, cum ar fi mobilierul, țesături, covoare, tapet, apoi alegi culorile vopselei în funcție de  acestea.

De exemplu…

Culorile pereților ne afectează starea de spirit în diferite moduri. Să presupunem că ai decis că smaraldul va fi principalul obiectiv în camera ta de zi. Înainte de a cumpăra litrii întregi de vopsea verde smarald, ar trebui să iei în considerare efectul pe care îl va avea asupra aspectului și dispoziției camerei. Știind mai multe despre ceea ce reprezintă fiecare culoare, te va ajuta să alegi cea mai bună opțiune pentru fiecare spațiu.

Culori calde și confortabile

Culorile calde, situate în partea dreaptă a roții de culori, transmit un mesaj de apropiere și putere:

  • Roșul reprezintă energie, putere și pasiune. De asemenea, s-a constatat că stimulează pofta de mâncare, deci este o alegere perfectă pentru bucătărie
  • Portocaliul este mai puțin agresiv decât roșul, creează căldură și un sentiment de bucurie. Cu toate acestea, este adesea folosit doar ca și culoare de accent
  • Galbenul are efecte diferite în funcție de cât de mult îl utilizezi. În general, galbenul este o culoare care exprimă fericire, dar atunci când este suprautilizat, poate deveni copleșitor și îți poate distrage atenția de la ceea ce ai de făcut.

Culori reci și liniștitoare

Culorile reci, situate în partea stângă a roții de culori, oferă un sentiment de calm și încredere:

  • Verdele transmite un sentiment de prospețime și reînnoire. Este, de asemenea, una dintre cele mai proeminente culori ale naturii și se încorporează cu ușurință în orice cameră
  • Albastrul este, în general, o culoare liniștită. Albastrul deschis poate face ca o cameră să pară strălucitoare și răcoritoare, în timp ce un albastru intens creează un sentiment de regalitate
  • Violetul combină seninătatea albastrului și energia roșului, creând un aer calm.

Culori pastel

Culorile pastelate sunt rezultatul adăugării unei cantități mari de alb la o culoare. Acestea creează o senzație confortabilă și aerisită în orice cameră. Dau un aer proaspăt!

Culori neutre

Culorile neutre includ nuanțe de alb, bej, gri și negru. Culorile neutre sunt cele mai ușor de utilizat dintr-un simplu motiv: se potrivesc cu orice. Culorile neutre pot fi, de asemenea, elegante și dramatice. Mai mult de atât, culorile neutre nu se demodează, par naturale și plăcute.

Dacă alegi culori neutre, folosește accesorii (poze, tablouri, draperii, perdele, perne, fotolii etc) în culori îndrăznețe pentru a accentua pereții și pentru a adăuga interes vizual. Și când simți nevoia de o schimbare, pur și simplu poți schimba accesoriile.

Folosirea culorilor pentru a mări sau micșora spațiul

– Îmbină culorile astfel încât să creezi  iluzia unei camere mai mari sau mai mici, contrastând prin lumină și întuneric, cald și rece:

– Poți coborî vizual un tavan vopsindu-l mai întunecat decât pereții

– Poți da senzația de un tavan mai înalt vopsindu-l într-o culoare mai deschisă decât pereții

– Folosește culori neutre întunecate sau culori calde pentru a reduce vizual o cameră mare

– Transformă o cameră mică într-o cameră mai mare utilizând culori deschise.

Idei-de-zugrăvit-pereții

+ Alte idei de zugrăvit

  • Dormitor – Care este cea mai bună culoare de vopsea pentru dormitor? La fel ca și camera în sine, răspunsul întotdeauna: este personal. Ai nevoie de o scânteie pentru a te motiva dimineața? Sau preferi un cocon pentru relaxare? Mergi pe tonuri de pastel și dacă obiectivul tău final este pur și simplu un dormitor liniștit, atunci culorile neutre sunt perfecte. 
  • Living – Zona principală a casei tale, după cum sugerează și numele, we live in our living rooms. Este locul în care simțul estetic personal își pune amprenta. Relaxat și casual? Modern? Tradițional? Indiferent de stilul ales, culoarea perfectă a vopselei îl va evidenția frumos. Nuanțele calde tind să fie primitoare și confortabile, în timp ce nuanțele cu tonuri reci denotă o atmosferă elegantă și modernă.
  • Bucătărie – În timp ce culorile neutre sunt foarte populare pentru bucătării, poți aduce câteva accente colorate, chiar și o doză mică de culoare având un impact mare. Trebuie să ții cont că nuanțele calde stârnesc apetitul, în timp ce nuanțele reci îl inhibă.
Idei-de-zugrăvit-peretii

5 combinații de culori potrivite pentru orice cameră

1. Albastru deschis + albastru închis + alb rece

În afara neutrelor, nu există o familie de culori care să întreacă albastrul. Această nuanță nu numai că poate aduce un sentiment de seninătate, dar poate crea și acel aspect îndrăzneț, însă finuț.

2. Straturi de gri

Nu doar că este un bun calmant, dar este elegant în sine. Această combinație de culori creează un mediu contemporan, în stil scandinav.

3. Nuanțe pământii + tonuri portocalii

Ai obținut dintr-odată  o combinație atemporală, realizată în raiul culorilor, care este caldă, primitoare și pur și simplu uimitoare. 

4. Alb + gri rece

Dacă vrei un aspect proaspăt și modern, ideală este paleta de culori clasică de alb și gri, nuanțe ultra-versatile.

5. Alb + gri cald

Această asociere poate crea instantaneu o ambianță primitoare. Griul cald poate fi pânza perfectă pe care să te joci cu nuanțe îndrăznețe pentru mobilier sau decor și accesorii.

www.lucrareamea.ro

Now, let’s be creative!

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish