C:\Users\Ramona\Desktop\Sedinta foto Craciu\New folder\photo-1558882224-dda166733046.jpg

Sursa foto: Unsplash

Atunci când îți dorești să amenajezi spațiul tău interior este importantă fiecare etapă în crearea unui aspect desăvârșit. Alegerea culorii într-o locuință este foarte importantă deoarece ea poate evidenția exact acele aspecte pe care vrei ca toată lumea să le vadă ca făcând parte din personalitatea casei tale. Iată așadar cum poți alege culorile în locuința ta, astfel încât casa ta să se transforme într-un loc de vis.

Diagrama culorilor

Să amenajezi o casă după culoare nu este un lucru foarte simplu de făcut, mai ales dacă nu ești familiarizat cu ideea de amenajări interioare și nici cu tendințele moderne în materie de design interior. Cea mai utilă metodă de a alege culorile în acest caz este diagrama culorilor, un model circular de alegere a culorilor în funcție de potrivirea acestora. 

Plecând astfel de la culorile primare, roșu, galben și albastru, poți identifica potențiale combinații de culori care să se potrivească locuinței tale. Prin trasarea unor linii drepte (ca cele care marchează diametrul cercului) se pot identifica culorile potrivite pentru casa ta și asocierea lor în contextul amenajării. 

Atenție: va trebui să ai în vedere intensitatea culorii, dar și nuanțele folosite, dar și cantitatea, deoarece adesea idei care pot părea bune se potr transforma în eșecuri deoarece nu sunt luate în calcul aceste aspecte esențiale. Spre exemplu, o cameră în care predomină culorile închise, precum mov sau albastru, vor avea nevoie de o pată de culoare suficient de intensă care să atragă atenția de la culoarea de fond. În caz contrar, camera va părea mult prea închisă și totalneatrăgătoare. Caută combinații subtile de turcoaz cu oranj, sau galben muștar, sau violet si roz, roșu sau chiar galben lime.

Alegerea în funcție de spațiu

C:\Users\Ramona\Desktop\Sedinta foto Craciu\New folder\photo-1551516594-56cb78394645.jpg

Sursa foto: Unsplash

Dacă ai înțeles cum stă treaba cu diagrama culorilor, atunci acest pas ți se va părea foarte ușor. Nu trebuie să fii nici inginer și nici arhitect, însă îți va trebui vederea spațială pentru a estima puțin rezultatul final. Se spune că o cameră spațioasă trebuie evidențiată, iar pentru aceasta poți folosi culori deschise. Totuși, din ce în ce mai mulți beneficiari aleg să profite de un spațiu amplu făcându-l mai colorat și mai complex din punct de vedere vizual, drept pentru care apelează la jocuri de culori.

Modelul peretelui negru

Dacă vrei să te simți ca într-o cafenea în propia casă sau dacă vrei să amenajezi o cameră într-un mod inedit, atunci modelul peretelui negru îți poate servi ca inspirație. Ideea de bază este de fapt cea care evidențiază spațiul prin folosirea unui perete de altă culoare, iar negrul sau culorile închise par să pună cel mai bine în evidență acest lucru.  Camerele par mai lungi în acest fel, acest artificiu fiind foarte bun mai ales în cazurile în care camerele au o latură mai mare decât cealaltă.

Modelul tavanului negru

Deși nu este recomandat, fiind o amenajare destul de aspră, ca impresie vizuală, modelul tavanelor închise ajută, ați ghicit, pentru a crea iluzia de spațiu pe înălțime. Este foarte importantă însă cromatica și la nivelul pereților deoarece alegerile trebuie să se facă în concordanță cu nuanța tavanului sau a elementelor decorative existente.

Alegerea culorilor în funcție de tipul camerei

Fiecare cameră are cumva un cond nescris al culorilor, de la care fiecare dintre noi se abate într-o măsură prea mică. Nu vei găsi cu ușurință o baie roșie, sau un hol în tonuri de albastru. Unele culori se potrivesc mai bine în anumite spații, cumva corelat și cu efectul vizual pe care acestea îl aduc.

Dormitoarele, spre exemplu, au nevoie de o culoare liniștitoare, iar din acest motiv sunt preferate nuanțele reci, marine chiar, care să aducă o stare de calm și de liniște înainte de binemeritata odihnă. Verde, turcoaz, albastru, bleumarin, violet sau mov deschis, acestea sunt în general nuanțele obișnuite care fac dintr-un simplu dormitor o adevărată oază de relaxare.

În living sunt adesea preferate culorile neutre. Alb, lemon, culoarea untului sau chiar combinații cromatice de tip alb-negru sau bej- mahon, aceasta este aria în care te poți încadra atunci când vine vorba de living. Firește însă, dacă vorbim despre spații moderne, cu trafic și expunere, poți trece puțin peste regula cromatică și poți încerca combinații de culoare de tip albastru- galben muștar, albastru portocaliu, însă cu nuanțe delicate, nu foarte puternice, astfel încât acestea să nu devină obositoare pentru privire.

Baia și bucătăria sunt spațiile neutre, zone în care folosirea colorilor se face în funcție de ambientul exterior, de culoarea holului, astfel încât trecerea de la o cameră la cealaltă să nu se facă brusc. În general specialilștii ne recomandă să evităm folosirea nuanțelor tari în aceste încăperi, ci să încercăm pe cât posibil să alegem nuanțe cât mai aproape de natural, de tipul bejului, maroului sau chiar a negrului. 

Pentru a decora aceste camere poți folosi și elemente naturale, cum ar fi blaturile de lemn sau placările cu piatră naturală, precum granit, marmură sau travertin, care se vor integra foarte bine în peisaj și care vor avea și o durabilitate foarte mare în timp. 

Alegerea culorilor în funcție de tendințe

Uneori cel mai simplu este să te inspiri, iar internetul este o sursă nesecată de imagini. Poți alege culori și combinații din reviste specializate online sau te poți chiar adresa specialiștilor în design interior, care să te ghideze pas cu pas spre alegerea culorilor potrivite pentru casa ta. În mod cert, nu te vei putea baza în totalitate pe aceste păreri, deoarece în definitiv casa ta va fi locul în care tu vei petrece cea mai mare parte a timpului, drept pentru care alegerea trebuie să fie conformă dorințelor tale.

Indiferent că ai în vedere psihologia culorilor, diagrama culorilor sau elemnte spațiale de design, alegerea culorilor este de fapt un cumul de factori și nu în ultimul rând o decizie personală. Amintește-ți că în casa ta tu ești cel care trebuie să se bucure de confort, desigur, începând chiar de la confortul cromatic. Alege înțelept și bucură-te de o casă cu personalitate, exact ca tine.

Sperăm că ți-a fost de folos acest articol și acum ești pregătit să combini culori ca un artist în casa ta. Pentru a fi la curent cu toate noutățile noastre, ne poți urmări și pe social media.

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish