Baie mansardă – Idei și sfaturi utile

Fiecare centimetru din casa ta contează, iar pentru a te bucura la maxim atât de spațiu cât și de funcționalitate poți amenaja o baie chiar în mansrda ta. Noi ne-am gândit să-ți prezentăm:

 

Nu trebuie să ne sperie formele și unghiurile ascuțite ale tavanului pentru ca poți amenaja aproape orice ți-ai imagina în mansarda ta. Înainte să începem să vedem totuși principalele avantaje și dificultăți ale unei băi la mansardă:

Baie mansardă – Avantaje și Dificultăți

Avantaje – Baie mansardă

 • O baie în plus pentru tine și familia ta
 • Senzația de intimitate pe care o oferă baia la mansardă
 • Mai multă lumină naturală prin geamurile din acoperiș
 • Crește valoarea locuinței
 • Nu necesită costuri mari pentru încălzire dacă este izolată corespunzător

Dificultăți – Baie mansardă

 • Izolarea cu materiale de slabă calitate îți poate afecta confortul termic al întregii locuințe
 • Umiditatea ridicată, dar care se poate rezolva cu un sistem de   ventilație potrivit
 • Spațiul îți poate limita modul prin care amenajezi baia la mansardă
 • Actele pe care le procuri pentru procesu de amenajare îți pot da bătăi de cap

Sfaturi – Amenajare baie la mansardă

Planul pentru baia la mansardă

 Orice lucrare trebuie să înceapă cu un plan pentru a preîntâmpina problemele care apar pe parcursul amenajarii și depășirea bugetului alocat. 

 Că tot vorbeam de buget, este un element cheie al planului pentru amenajarea unei băi la mansardă.

 După stabilirea bugetului, urmează dimensiunea mansardei. Indiferent de încăpere, înainte de a o amenaja avem nevoie să măsurăm și să ne facem calculele pentru stabilirea materialelelor necesare.

 Am măsurat suprafața, am stabilit bugetul împreună cu materialele necesare, acum putem începe, nu?

 Nu chiar, înainte să construim trebuie să ne consultăm cu un specialist pentru a lua în considerare dacă modificarea mansardei implică schimbări la structura de rezistență a locuinței și ce acte ne trebuie pentru a fi în legalitate cu lucrarea.

 Este un pas important și pe care noi nu te sfătuim să-l treci cu vederea.

Vrei o baie clasică sau un loc special pentru relaxare?

 Familia ta devine tot mai numeroasă iar nevoia de a avea o baie în plus în casa ta este o variantă tot mai tentantă? În acest fel sigur vei evita problemele care apar atunci când vrei sa utilizezi baia și aceasta e ocupată.
De asemenea, dacă vrei o baie mai specială poți amenaja una exclusiv pentru  programele tale de relaxare și de îngrijire. 

 În funcție de modul prin care vrei s-o folosești împreună cu familia ta, vei știi cum amenajezi și ce materiale îți sunt necesare pentru baie.

 

Pardoseală baie mansardă

 Dacă plănuiești o baie în toată regula, trebuie să ai în vedere consolidarea podelei pentru a susține toată greutatea. Dacă amenajezi o cadă în baie, ia în considerare și greutatea acesteia când este plină cu apă și dacă podeaua poate să susțină această sarcină. 

 De asemenea trebuie să alegi și o pardoseală care este rezistentă la apă și umezeală. 

 Sfatul nostru este să iei în considerare înclinația tavanului atunci când vrei sa amenajezi cabina de duș, cada sau vasul de toaletă pentru baia la mansardă.

Racordarea la utilități a unei băi la mansardă

 Instalația electrică trebuie proiectată cu mare atenție mai ales când discutăm de un mediu umed precum baia la mansardă.

Acum e momentul să racordăm baia din mansardă  la sistemul de apă și canalizare.

 Sfatul nostru este să suprapui baia la mansardă cu una existentă pentru a folosi aceleași sisteme de utilități. Acest lucru te ajută pentru o racordare într-o manieră mai simplă.


Izolația și ventilația pentru baia la mansardă

 O problemă care apare frecvent atunci când ai o baie la mansardă este disconfortul termic. Primul pas pentru a evita diferențele termice este izolarea mansardei cu materiale de calitate.

O izolație bună, costă mai mult din punct de vedere financiar, însă banii îi recuperezi în timp prin reducerea cheltuielilor cu încălzirea. Pe lângă reducerea costurilor, alte avantaje ar mai fi:

 • Reducerea emisilor de carbon al casei tale
 • Crește valoarea imobilului

  În cazul unei băi la mansardă, ventilația este extrem de importantă pentru circulația eficientă a aerului umed din încăpere. Astfel, vei fi scutit de apariția mucegaiului și îmbunătățește calitatea aerului

Cum izolăm mansarda? Pregătim un articol complet pe această temă chiar pe blogul nostru, așa că fii pe fază.

Crează acces în baia la mansardă

 Scara de acces la mansardă trebuie să se integreze în casa ta fără a cauza disconfort din punct de vedere al spațiului. Trebuie să ai în vedere că baia este un mediu umed și treptele pot fi alunecoase. 

 Sfatul nostru este să alegi trepte din materiale cu o aderență ridicată pentru a evita accidentele cauzate de suprafața alunecoasă.

Baie mansardă – Cum o decorăm?

 Fie că optezi pentru cadă, cabină de duș sau un simplu paravan din sticlă, tavanul înclinat la mansardă îți dă bătăi de cap atunci când vrei să amenajezi baia. 

 Trebuie să amplasezi vasul de toaletă și dușul în funcție de înălțimea tavanului. De asemenea poți folosi un perete despărțitor de rigips pentru a crea diverse spații în baia ta.

 Alegerea grupului sanitar se face în funcție de stilul și de gusturile fiecăruia. Noi îți sugerăm să menții lucrurile într-o manieră cât mai simplă fără sa aglomerezi prea mult baia.

 Poți câștiga spațiu în înălțime cu ajutorul geamurilor specifice mansardei, în acoperiș. Că tot vorbeam de geamuri, sunt o sursa perfectă de lumină și oferă o experiență cu adevărat grozavă dacă dușul este amplasat chiar sub ele. 

 Cu cât lumina naturală este mai abundentă în baie, cu atât mai mult aceasta pare mult mai spațioasă. 

Ne este greu să ne imaginăm o baie fără oglindă, pe lângă rolul cu care suntem obișnuit al oglinzilor, acestea pot accentua efectul luminos în baia ta. Rolul reflexiv nu este doar o proprietate a oglinzii, ci și gresia sau faianță reflectă lumina și sporește senzația de spațiu în baia ta.       

 Pentru seri mai romantice, lumina ambientală pune în evidență intimitatea pe care baia la mansardă o oferă.

Idei de amenajare pentru baia la mansardă

Baie mansardă amenajată cu lemn

Baie mansardă amenajată cu mozaic

Baie mansardă amenajată cu cadă

Baie mansardă cu cabină de duș

Un checklist pentru lucrarea ta:

 1. Ia masuratori
 2. Calculeaza bugetul
 3. Alege-ti stilul și finisajele
 4. Obține avizele necesare

Nu mai rămâne decât să te apuci de lucrarea ta meseriașule!

 

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish