22+ Idei pentru cei care #StauAcasă

22+ Idei pentru cei care #StauAcasă

Totul era normal în viețile noastre, ne planificam vacanțele, proiectele și fiecare avea propria sa rutină. De când cu apariția noului virus, lucrurile și obiceiurile noastre s-au schimbat pentru o perioadă din viața noastră.

 Chiar dacă lucrezi de acasă sau nu, te întrebi cum îți vei găsi ocupație toată ziua. Primele zile, sunt de poveste, mereu găsești ceva bun de făcut, dar ce se întâmplă atunci când epuizezi toate ideile?

Pentru asta am scris acest articol și știm cât de dificil poate fi pentru că și noi suntem în aceeași situație. Cu tot răul spre bine, ne-am gândit la câteva idei pe care le poți face chiar acum în timp ce stai acasă pentru a scăpa de monotonie.

Deși este frustrant că suntem nevoiți să stăm acasă hai să privim și partea bună:

 • Îți poți face singur programul
 • Poți trage un pui de somn oricand simți nevoia
 • Nu mai pierzi timp pentru a te pregăti și a merge la job
 • Îți poți face timp pentru ideile pe care le-am propus mai jos

Să începem:

Fă-ți planuri pentru tine și casa ta

 Nu știu dacă ești nou pe aici, dar în majoritatea articolelor de amenajare îți sugerăm ca orice activitate pentru casă și nu numai să înceapă cu un plan bine definit. 

Ce înseamnă un plan bine definit?

 Este un plan care să cuprindă obiectivul lucrării, suprafața și bugetul alocat proiectului. Chiar dacă este o perioadă plină de incertitudine, poți nota câteva idei de amenajare și calcula necesarul de materiale.
Astfel vei fi mai aproape de a finaliza un anumit proiect pe care îl amâni de mult timp. 

Poate fi amenajarea unei încăperi, decorarea pereților sau grădinărit.

 A zis cineva grădinărit?

 Dacă stai la casă și te poți bucura de curte, acum e momentul să începi îngrijirea grădinii tale.

Poți avea grijă de plante, poți planta sau aranja lucrurile prin grădina ta.

Ai aici câteva sfaturi și idei legate de cum să-ți amenajezi grădina.

Curățenie generală în toată casa

 Aici discutăm de curățenia aia pe care tot o amâni de ceva vreme. Este aceea care îți va întoarce casa cu susul în jos dar cea care la final va da un aer proaspăt casei tale și te vei bucura de rezultat.

Tot în cadrul curățeniei generale, poți scăpa de anumite obiecte pe care nu le mai folosești. Astfel vei câștiga mai mult spațiu de depozitare.

Totuși nu scăpa de punga aceea cu pungi pe care cu toții o avem pe acasă. Vei putea folosi pungile mai târziu, chiar în procesul de curățenie, și în plus, este eco friendly.

Organizează lucrurile prin casa ta

 După curățenia generală, pasul următor este organizarea lucrurilor. Poți începe cu spațiile de depozitare cum ar fi garajul sau balconul.

Uh, era să uităm. Dacă vrei ca balconul să nu fie doar un spațiu de depozitare, iată aici câteva idei de amenajare ale balconului.

 După organizarea anumitor spații, poți începe prin a aranja cablurile care stau înșirate după birou sau în alte zone. 

 Știm, este groaznic acest proces. Parcă ai dezamorsa o bomba, dar altfel stau lucrurile atunci când acestea sunt organizate bine prin casa ta.

Mici reparații și renovări

Da știu, poate că   “a renova”  sună ceva măreț dar nu trebuie să ridici un perete de la zero. Pur și simplu ne referim la lucrurile mici pe care le poți rezolva cu ce ai la îndemână.

 Asta în cazul în care ai deja materialele necesare și nu trebuie să te deplasezi. Dacă te încăpățânezi să rezolvi acum și nu ai materialele, poți comanda online de aici sau de la alte magazine.

 Poți vopsi pereții sau poți repara anumite imperfecțiuni care au apărut în urma uzurii. Aici, tu știi cel mai bine ce trebuie rezolvat la casa ta.

Încearcă pe cât posibil să nu faci prea multă gălăgie căci vecinii tăi ar putea lucra de acasă și se pot simți deranjați.

În astfel de perioade este important să înțelegem și să empatizăm cu ceilalți pentru a trece cu bine peste momentele dificile provocate de COVID19.

Decorează pereții

 De când te gândești să înrămezi fotografiile alea și nu ți-ai găsit încă momentul potrivit? Dacă nu le înrămezi le poți sorta în ordine cronologică prin albume.

Iată aici câteva idei de decorare pentru pereți.

Rearanjează mobilierul

 Uneori simți că trebuie să faci anumite schimbări în casa ta și nu știi ce anume lipsește. Pentru început poți muta mobilierul pentru a da un refresh camerei tale. Poate să fie orice piesă de mobilier, de la un dulap, o masă sau chiar patul din dormitor.

Sfatul nostru este să plănuiești înainte de a te apuca de treaba pentru a lua în calcul și alte aspecte. Suntem siguri că nu vrei să acoperi prizele, întrerupătoarele sau alte lucruri pe care există posibilitatea să le omiți.

Aranjează și organizează biroul pentru productivitate mărită

 Probabil lucrezi sau studiezi de acasă iar acest lucru nu este așa simplu pe cât pare. Mereu găsești lucruri care să te distragă și să-ți îngreuneze munca.

Știm. Înainte să lucrezi de acasă simți că trebuie făcut curățenie, că ceva lipsește, ca nu-ți găsești poziția. Poți preîntâmpina astfel de inconveniente prin organizarea biroului.

Poți amenaja un birou care să-ți crească productivitatea. Am scris un articol separat despre asta.

Sortează hainele 

Poate că a sosit momentul să reorganizezi și garderoba ta. Poți aranja și separa hainele în funcție de frecvența purtării, de sezon sau de tipul acestora.

Dacă ai haine pe care nu le mai porți, le poți pune la vânzare sau dona centrelor de colectare. În niciun caz să nu le arunci, pentru că suntem sigur că cineva se poate bucura de ele și în plus, sunt greu de reciclat.

+ Alte idei de făcut prin casă (mai interactive)

 Ok, ok, poate că mutatul, decoratul sau alte chestii nu sunt interesante pentru tine și cauți ceva mai distractiv. Noi ți-am pregătit o listă cu alte idei pe care le poți face acasă în acestă perioadă de criză

Puzzle

Orice tip de puzzle. Sunt o mulțime de puzzle-uri diferite pe care le poți încerca. Acest lucru te ține în priză și îți antrenează creierul într-un mod distractiv. 

Dacă nu ai un puzzle acasă poți oricând încerca varianta online.

Jocuri online cu familia și prietenii

skribbl.io – Free Multiplayer Drawing & Guessing Game

 Acesta este un joc pe care l-am jucat și putem afirma că este extrem de distractiv. Se joacă destul de simplu în mai mulți jucători. Cineva desenează iar ceilalți trebuie să ghicească într-u interval de timp.

Sau…

Poți încerca jocurile copilăriei. Offline, online, cu prietenii, oricum simți nevoia. 

Sună-i pe cei dragi

 Poate că e mai indicat ca niciodată să-i contactezi pe cei apropiați ție. Trăim vremuri destul de dificile datorită răspândirii virusului iar cei  vârstă sunt cei mai afectați. Pentru ei izolarea este cu atât mai grea având în vedere că nu toți dispun de mijloace de comunicare moderne precum rețelele sociale.

 Așa că îți poți suna bunicii, rudele și să povestești cu ei toate lucrurile pe care le doreai însă nu găseai timp pentru ele. 

Gătește ceva gustos 

 Uită-te la o rețetă care îți pare interesantă și încearcă. Suntem siguri că dacă respecți rețeta vei avea parte de delicatese speciale care să-ți bucure papilele gustative.

Acordă-i atenție animalului de companie

 Dacă ai un animal de companie, acum e momentul să petreci mai mult timp cu acesta. Oferă-i atenție, dresează-l și joaca-te cu el. Sigur va aprecia acest lucru.

Meditează

Chiar dacă lucrurile din viața noastră s-au mai liniștit, totuși trebuie să-ți regăsești și pacea interioară. Meditația este o unealtă extraordinară pentru a-ți limpezi mintea și a face o introspecție care să te ajute în ceea ce îți propui.

Poți căuta diverse planuri de meditație și exerciții de respirație pe YouTube.

Citește 

Acum e cel mai bun moment să termini lectura pe care ai planificat-o. Fă curat în rafturile pline de cărți și alege-o pe aceea după care râvnești de atâta timp.

 Dacă te simți în permanență distras și nu te poți concentra, încearcă o carte audio în timp ce faci altceva.

Învață un lucru nou 

Poți învăța să faci diverse obiecte de tip DIY (Do-It-Yourself) sau o limbă străină. Resursele sunt nelimitate pe internet astăzi. Fie că vorbim de aplicații mobile, YouTube, Udemy sau LucrareaMea.ro. Oriunde din cele enumerate găsești informație valoroasă pe care o poți pune în practică acasă.

Vizitează un muzeu – ONLINE

 Este un mod de a îmbina utilul cu plăcutul. Ai aici o listă cu cele mai interesante muzee de vizitat online.

Grădinărit în interior

Organizează plantele în interior, udă-le și ocupă-te mai mult de ele în această perioadă.

Menține-te în formă

Că stai mai mult în casă nu este o scuză să încerci câteva exerciții. Poți începe cu diverse programe de antrenament pe care le găsești gratuit pe internet.

Fă o listă cu dorințe

Dacă mâine ai afla ca mai ai un an de trăit, care ar fi lucrurile pe care le-ai face? Stai liniștit, această perioadă o să treacă și lucrurile vor reveni la normal. 

Însă este un exercițiu de imaginație care te ajută să pui pe foaie ceea ce este cu adevărat important și valoros pentru tine. Astfel, vei putea încerca toate ideile la finalul carantinei.

+ Lucruri pe care să le faci cu copiii

 • Petrece 2 ore în care să fii 100% cu copii tău. Fără TV, telefoane sau alte distrageri. Ascultă-i, înțelege-i iar ei vor aprecia.
 • Încercați câteva jocuri de masă
 • Dacă ai o grădină, practicați un sport împreuna
 • Uitați-vă la ceva educativ în timp ce dezbateți tematica emisiunii
 • Citiți o carte împreună
 • Gătiți împreună
 • Jocuri video cu copii? Cred ca le-ar plăcea la nebunie

+ Lucruri pe care să le faci când te simți singur și plictisit

 • Crează grupuri pe Skype, Zoom, Facebook sau Discord cu prietenii și discutați diverse subiecte
 • Dacă ești sănătos și energic, te poți oferi voluntar pentru vecinii tăi mai bătrâni. Ține o distanță de siguranță și fă-le cumpărăturile în locul lor. Tu vei face o faptă bună iar ei se vor bucura cu siguranță
 • Poți încerca toate lucrurile pe care le-am scris mai sus

Sperăm că te-a inspirat articolul și te invităm să citești mai multe pe blogul nostru în această perioadă.

Indiferent de situație este important să râmânem calmi și raționali, respectând indicațile medicale pentru prevenirea și râspândirea virusului.

#StămAcasă #LucrareaMea

15+ Idei și sfaturi pentru super productivitate dacă lucrezi de acasă

15+ Idei și sfaturi pentru super productivitate dacă lucrezi de acasă

 În câteva săptâmâni viețile a milioane de oameni s-au schimbat dramatic în contextul crizei pornite de COVID-19. Majoritatea joburilor care au avut posibilitatea asta, au trecut în online și majoritatea oamenilor lucrează de acasă.

Ceea ce nu e un lucru rău pentru că a lucra de acasă este grozav.

 Acasă este locul unde te simți cel mai confortabil, unde ai proprile tale gustări și unde te poți simți cu adevărat liber.Chiar e o plăcere dacă știi să-ți amenajezi corect spațiul de lucru. Partea rea este că poți fi ușor distras și necesită multă motivație personală.

Primele zile ești entuziasmat, simți că o să muți munții din loc, că o sa ai timp de toate task-urile și simți energia de a lucra cum ți se împrăștie prin corp. Te pui la birou, deschizi laptopul și brusc apare o notificare, apoi alta notificare și se duce tot cheful de muncă.

 Știm  asta pentru că și noi ne-am lovit de situația de față. Tot ceea ce ai nevoie este un loc care să te inspire iar noi am strans cele mai tari idei despre cum să-ți crești productivitatea atunci când lucrezi de acasă.

Iată cum să-ți amenajezi biroul pentru a maximiza productivitatea

Găsește cel mai bun loc 

 Pentru început trebuie să înțelegem că fiecare persoană lucrează diferit. Poate preferi să lucrezi în fața unui birou sau a unei ferestre, alții lucrează eficient din bucătărie sau living. 

 Din ce am testat, sfatul nostru este să eviți să lucrezi din pat, implicit din dormitor și să ai parte de cât mai multă lumină naturală. Ideal ar fi să poți controla modul prin care lumina pătrunde în camera ta pentru a nu îți obosi ochii prea tare. 

 Cea mai bună variantă ar fi amenajarea biroului în living, departe de alți factori care să te distragă, dar nu este o regula generală.

Amenajează biroul aproape de priză

 Poate că este de la sine înțeles că biroul trebuie să fie aproape de priză. Din experiență putem spune că uneori pur și simplu omiți acest lucru. Acesta este motivul pentru care l-am trecut în lista. 

Asigură-te ca ai la îndemână și un prelungitor în cazul în care ești nevoit să te muți prin cameră și nu vrei să te deconectezi.

Fără TV sau alte distrageri

 Abia aștepți să se facă seara sa te uiți la un film pe Netflix. Da, seara este a ta, dar trebuie să gestionezi eficient timpul și să termini ceea ce ai de făcut la job. Televizorul pornit este un mod de a te distrage destul de ușor, chiar dacă se află în altă cameră.

Doar oprește-l.

Totuși ai grijă și la telefon. O notificare te poate distrage cu ușurință și te va face sa verifici destul de des telefonul. Telefonul este inamicul productivității în zilele în zilele noastre dacă nu-l folosești eficient. Îl poți pune pe silențios, în afara câmpului vizual pentru a evita verificarea lui la fiecare 5 miunte.

Perzonalizează biroul

Un avantaj grozav este că poți personaliza biroul de acasă exact cum simți tu. Poți pune o fotografie cu tine, cu familia, sau cu o persoană care te inspira.

Pentru a crea un ambient mai prietenos și mai productiv, poți adăuga plante sau citate motivaționale. Aici ține de tine și de gusturile tale, doar joacă-te și decorează după bunul plac.

Ce mai poț adăuga în afară de plante și fotografii?

 • O lampă de birou – perfectă atunci când se face întuneric și nu vrei să aprinzi toate luminile prin casă
 • Un set de pixuri de culori diferite
 • Un calendar sau un plan săptămânal
 • Un jurnal – În care îți poți nota task-urile
 • Un scaun cofortabil
 • Bețișoare sau lumânări parfumate 

Totuși păstrează biroul organizat

Probabil te-ai gândit la tot ce vei pune pe birou deja. Sperăm că nu te-a luat valul și ai mai lăsat și loc de laptop sau alte lucruri esențiale.

 O tehnică pentru a crește productivitatea este să folosești pe birou doar foile la care lucrezi în prezent. Acest lucru este valabil și pentru programele din calculator.

+ Alte sfaturi pentru productivitate acasă

Lucrează la ore specifice

Acum ai mai multă flexibilitate ca niciodată și poți profita de acest lucru. Dar felxibilitatea te poate pune în dificultate la început.

 Dacă jobul pe care îl practici nu necestiă să fii online doar la anumite intervale de timp, poți programa orele în care vei lucra. Creierul nostru funcționează pe intervale, iar planificarea orelor de lucru te va ajuta să lucrezi mai eficient.

 După ce ai programat, nu amâna lucrurile și încearcă să menți un work-life ballance în aceste zile.

Setează o rutină

Poți pretinde că încă mergi la birou. Setează alarma, pregătește-ți hainele și orice faci în mod normal înainte să pleci la job. 

 Se spune că dacă lucrezi de acasă și te îmbraci bine îți crește productivitatea. Asta combinată  cu un duș revigorant de dimineață îți va trezi creierul pentru ziua de lucru. 

Fă un to-do list

O listă cu lucrurile pe care trebuie să le faci este fantastică. N-am crezut până când n-am început s-o folosesc.

Ce zi e azi? Luni, marți, joi?

Acum e mai ușor ca niciodată să nu știi ce zi este.

O listă cu task-uri sau un jurnal te poate ajuta sa gestionezi eficient astfel de situații. Plus că ai satisfacția aia în care pui o bifă când ai terminat treaba respectivă. Totodată te ajută să fii focusat pe ceea ce trebuie să faci.

Ia pauze

 • Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese – 

Să fie oare adevărat? 

Nu chiar.

E greu să intri în procesul de a lucra de acasă, dar dacă te prinde aceea stare, nu uita să mai și ieși din ea.

Poți alege anumite intervale orare în care să iei câte o pauza, pentru un snack, pentru meditație sau chiar sport. Toate aceste lucruri nu doar că te fac să te simți mai bine, dar îți cresc și productivitatea.

Fii propriul tău șef

 Chiar dacă nu este cineva langă tine care să te preseze să termini ceea ce ai de făcut, nu poți  fugi de anumite responsabilități. Acum e important să-ți faci singur programul și să îndeplinești toate taskurile în ritmul tău.

Cam asta am testat noi pentru a rămâne productiv când lucrezi de acasă. Suntem curioși ce funcționează pentru tine.

#StămAcasă

Cum aleg vopseaua și cât să cumpăr?

Cum aleg vopseaua și cât să cumpăr?

Cum aleg vopseaua?

Cu toții vrem să cumpărăm produse bune, dar să nu cheltuim prea mult. Ei, ghici ce? Ieftin și bun NU există! În schimb, trebuie să avem în vedere bugetul pe care-l avem și în funcție de acesta să alegem raportul calitate-preț potrivit pentru noi.

De obicei când mergem la magazin ne regăsim într-una din situațiile de mai jos:

am văzut o reclamă care m-a convins, deci merg chitit să cumpăr un anumit produs. Ajung la magazin, cer exact acel produs, eventual întreb vânzătorul cam ce cantitate aș avea nevoie, am cumpărat și am plecat. În situația aceasta, trebuie să fiu conștient că se investește mult în acele reclame, ceea ce se traduce în produse mai scumpe (plătesc brandul/marca produsului) și pe piață pot exista produse similare din punct de vedere al calității, dar care nu sunt la fel de cunoscute și nici la fel de scumpe

am un meșter/o cunoștință care îmi recomandă ce să cumpăr, deci din nou merg chitit să cumpăr un anumit produs. În general în această situație sunt expus preferințelor meșterului/cunoștinței, care poate din obișnuință recomandă un produs pentru că e ușor lucrabil sau e mai ieftin și e acceptat mai ușor. De asemenea, există posibilitatea să-mi recomande un anumit magazin pentru că el/ea de acolo face cumpărăturile, dar acel magazin poate să nu aibă prețuri corecte pentru produsele căutate de mine

nu știu ce am nevoie să cumpăr, deci merg la magazin în necunoștință de cauză și îmi recomandă vânzătorul. În acest caz, sunt expus recomandărilor și abilităților de vânzare ale persoanei pe care o întâlnesc la magazin. În orice situație ne-am regăsi, trebuie să fim atenți și să verificăm și noi informația primită pentru că în final noi suntem cei care dăm banul și suportăm consecințele, nu-i așa?

Câtă vopsea să cumpăr?

Când vine vorba de vopsele, lacuri, grunduri sau lavabile (dispersii apoase) trebuie să discutăm obligatoriu despre rentabilitate.

Rentabilitatea vopselei înseamnă aproximativ cantitatea de vopsea pe care o utilizăm pentru a vopsi un metru pătrat de suprafață (lemn, metal sau zidărie). Acest termen ne poate economisi mulți bani. Cum? Continuă să citești.

Iată două reguli de bază pentru cumpărarea vopselei:

1. Nu citi numai litri de pe ambalaj, ci și rentabilitatea!

2. Calculează!

Majoritatea oamenilor cumpără produse evaluând costul per litru și dacă prețul li se pare de bun simț, acceptă ușor produsul. Dacă gândim în acest fel, este posibil să nu fie cea mai ieftină alegere. Explicația constă în gradul de acoperire a vopselei.

Spre exemplu, la prima vedere, toate vopselele de perete par a fi la fel, dar cantitatea necesară pentru a acoperi un metru pătrat de perete diferă. O vopsea de calitate superioară poate acoperi substratul din prima mână. Calitatea medie a vopselei face ca aceasta să acopere substratul din prima mână, dar nu prea bine, iar cea mai slabă vopsea nu poate acoperi substratul nici în 3 straturi. Cu alte cuvinte, vopseaua de slabă calitate ar trebui să o aplicăm de trei ori ca să acoperim la fel de mult și bine ca și cu o vopsea de calitate superioară! Și asta înseamnă pierdere de timp și bani! Ai nevoie de timp să aștepți de trei ori pentru ca fiecare strat să se usuce, astfel încât lucrarea va dura 2-3 zile în loc de o zi. Trebuie să citim pe ambalaj cantitatea, metri pătrați acoperiți și câte straturi sunt potrivite pentru vopsea, înainte de a o cumpăra!

Regula 2 este esențială. De exemplu, vrem să vopsim un perete de 20 mp. Avem două variante:

a. o vopsea de 1 litru, care acoperă 20 metri pătrați în 2 straturi, iar litrul său costă numai 10 lei

b. o vopsea de 1 litru, care acoperă cu un singur strat 20 metri pătrați, iar litrul său costă 15 lei. Prima vopsea acoperă doar 10 mp într-un singur strat, în timp ce vopseaua care se aplică într-un singur strat acoperă 20 mp. Deci, zidul camerei poate fi vopsit cu 15 lei cu vopseaua aparent mai scumpă, în timp ce vopseaua aplicată în dublu strat mă duce la un cost de 20 lei. Facem întotdeauna acest calcul!

Desigur, calculul de mai sus este convenabil numai dacă vom cumpăra exact cantitatea necesară pentru că vopseaua care rămâne în cutie poate fi și ea o risipă de bani, iar pe de altă parte, depozitarea ei nu este întotdeauna ușoară. În schimb, dacă materialul se epuizează înainte să ne fi terminat treaba, iarăși ne supărăm.

Formula secretă de calcul a vopselei

Deși este scrisă pe majoritatea ambalajelor de vopsea rentabilitatea acestora, există o formulă “secretă”, care calculează întotdeauna foarte aproape de cantitatea necesară de vopsea. Această formulă este valabilă pentru vopselele de perete și spune așa:

Lungimea x lățimea = suprafața peretelui

Suprafața peretelui / rentabilitatea vopselei = litri necesari de vopsea pentru lucrare

Măsurați lungimea(înălțimea) și lățimea peretelui și calculați suprafața acestuia (în acest caz lungimea înmulțită cu lățimea, așa cum am învățat la școală). Cantitatea rezultată este apoi împărțită la rentabilitatea vopselei scrisă pe ambalaj. Rezultatul este cantitatea de litri de vopsea de care aveți nevoie pentru lucrare. Toate acestea sunt corecte dacă vopseaua este aplicată cu un trafalet sau pensulă obișnuită (nu prea mici) și suprafața peretelui este uniformă și netedă.

Atenție! Nu confundați litri cu kilogramele de vopsea! O găleată de vopsea are 15 litri, dar aproximativ 25 kg greutate. Nu vorbim de apă, unde 1 litru de apă are 1 kg greutate. Aici vorbim de vopsea, sperăm să nu ne trezim în găleata de vopsea cu apă chioară!

Amenajare hol

Amenajare hol

Tindem să neglijăm adesea amenajarea holului deși este un spațiu prin care trecem în fiecare zi, de nenumărate ori. Fie că vorbim de holul de la intrare, fie de cel care conectează alte camere, acesta trebuie să arate cel puțin la fel de bine ca celelalte încăperi.


Dar ce ne face, atunci când nu știm de unde să începem? Probabil de asta ești aici, iar noi ți-am pregătit cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont.


În acest articol vei afla:


Cum să amenajez holul?

Cum să decorez holul?

Cum să amenajez holul?

1. Măsoară și calculează suprafața holului

Este primul pas cu care trebuie să începi amenajarea holului. Măsurând vei afla ce libertate ai atunci când vrei să amplasezi diverse obiecte de mobilier și vei avea o imagine de ansamblu despre cum va arata holul la finalul lucrării.

Tot un aspect care ne îngrădește alegerile este bugetul. Lucrarea ta trebuie să se încadreze într-un buget și este foarte important să fie stabilit încă de la început.


Sfatul nostru este să păstrezi lucrurile într-o manieră cât mai simplă, deoarece holurile prin natură sunt gândite pentru funcționalitate.

2. Crează o sinergie între hol și locuința ta

 Indiferent că vorbim de holul de la intrare sau cel care conectează alte încăperi, acesta trebuie să se regăsească în ambianța casei tale.

Privește lucurile într-un concept de tranziție, căci până la urmă acesta este rolul holului. Te poți folosi de câteva culori care se regăsesc și în cromatica celorlalte camere.

Spre exemplu, dacă locuința ta este amenajată dupa un anumit stil, nici holul nu ar trebui să facă excepție de la regulă.

3.  Mobilierul în amenajarea holului

 După ce ai măsurat, ai stabilit bugetul și ai luat în calcul stilul casei tale, începi să ai o privire de ansamblu a mobilierului pe care va trebuie să alegi. 

 Aici lucrurile diferă și în funcție de gusturile tale și stilul locuinței. Sfatul nostru ar fi să alegi mobilier care nu doar că se încadrează în holul tău din punct de vedere vizual, dar care este și un loc de depozitare excelent. Uneori un simplu suport de încălțăminte este suficient, de aceea evită supraaglomerarea spațiului cu piese de mobilier.

Cea mai buna soluție este mobilierul multifuncțional.

Cum să decorez holul?

 De cele mai mult ori, atunci când ne gândim să decorăm o anumită încăpere, căutăm inspirație fie pe internet, fie în revistele de profil. Dificultatea apare atunci când găsim ideea potrivită însă nu se potrivește pentru camera noastră.

Acest lucru se datorează faptului că nu toate spațiile au aceeași formă sau construcție. Acesta este și cazul holurilor, deoarece ele pot fi de mai multe feluri:

În funcție de amplasare

 • Holuri la intrarea în casă/apartament
 • Holuri care conectează alte încăperi

În funcție de de dimensiune

 • Hol mic
 • Hol îngust
 • Hol lung

Sfaturi și idei pentru amenajarea holului

 •  Axează-te pe culori neutre și lumină naturală. Acestea crează senzația unui hol mai primitor și mai spațios. Probabil cunoști stereotipul pe care filmele de groază îl oferă holurilor, făcându-le să pară adesea înfricoșetoare. Poți evita această senzație prin crearea unui hol mai luminos și mai primitor.
 • Crează un element focal pentru holul tău. Poți folosi diverse corpuri de iluminat sau obiecte decorative, linii conducătare, forme geometrice etc. 
 • O galerie de artă. Fie că vorbim de fotografiile familiei, fie de picturi, acestea sunt o soluție comună și interesantă pentru a oferi personalitate holului tău.
 • Poți folosi holul pe post de bibliotecă. Îți place să citești sau pur și simplu nu mai găsești locul potrivit pentru cărțile tale? Poți amenaja câteva rafturi de-o parte și de alta a holului. Pe lângă funcționalitate, oferă un aspect interesant.
 • Adaugă culoare cu ajutorul tapetului. Dacă ești genul de persoană pe care vrea să epateze, poți folosi un tapet într-o culoare caldă sau vintage pe un singur perete. Astfel se formează un contrast interesant și primitor care va face diferența în holul tău.
 • Poți adauga un covor sau o mochetă în holul tău. Știi senzația aia după o zi lungă de stat în picioare, într-o pereche de încălțăminte nu tocmai confortabilă? Imaginează-ți sentimentul acela de libertate atunci când te descalți și amplifică-l atunci când începi să pășești pe moale. Acest lucru îți poate schimba imediat starea de spirit și poate fi o investitie care merită în holul tău.
 • Suport pentru chei. O idee comună dar extrem de utilă pentru tine și familia ta.
 • Un loc pentru a-ți amplasa bilețele și corespondența. Tuturor ni se întâmplă să uităm diverse chestii și sa fim nevoiți sa ne întoarcem după ele. Pentru a evita pe cât posibil acest aspect poți amenaja un loc pentru a-ți nota anumite chestii chiar la intrarea în locuință.

Te simți inspirat? Abia așteptăm să vedem lucrarea ta finală meseriașule!

LucrareaMea.ro
Lucrarea mea – Amenajare baie

Lucrarea mea – Amenajare baie

Oh da! Vrei să amenajezi o baie nouă sau pur și simplu baia cea veche necesită mult așteptata redecorare? Cunoaștem situația și știm că e greu fiindcă nu ai habar de unde să începi, ce buget trebuie să aloci sau la ce trebuie să acorzi o atenție sporită. 

Stai liniștit meseriașule, până la finalul articolului vei afla:


Ce trebuie să știi înainte să începi lucrarea de amenajare a băii?

Amenajare baie modernă

Cum să amenajezi o baie mică?

Amenajare baie – Gresie, faianță, mozaic sau tapet?

+5 Idei de amenajare baie

 

Pe lângă necesitatea și funcționalitatea băii, aceasta este adesea și o oază de relaxare dupa o zi grea. Aici depinde de tine cum vrei s-o amenajezi și de timpul pe care vrei să-l aloci lucrării.


Ce trebuie să știi înainte să începi lucrarea de amenajare a băii?

Ei bine, orice lucrare trebuie să înceapă cu un plan care să cuprindă câteva elemente principale:

 • O schiță sau o randare pentru amenajarea băii. Fie că faci tu schița sau apelezi la serviciile unui profesionist, este un pas care nu trebuie neglijat deoarece acest lucru te ajută să ai o imagine de ansamblu pentru amenajarea unei băi.
 • Stabilește bugetul și alocă undeva la 10-15% în plus față de cel inițial. Din proprie experiență îți spunem că mereu apare neprevăzutul pe parcursul lucrării și te poate pune în dificultate.
 • Alege elementele principale. Aici ne referim la vasul de toaletă, lavoarul, dușul și implicit cada. Acestea trebuie alese în funcție de gusturile tale dar care trebuie să respecte în egală măsură și funcționalitatea.
 • Alege stilul și culorile pentru amenajarea băii. Fie că alegi un stil minimalist, modern sau rustic, acesta trebuie să se potrivească și cu restul locuinței tale. Modul prin care redecorezi baia poate fi condus de subiectivism, ceea ce nu e un lucru rău. Poți oricând să-ți pui amprenta personală asupra băii tale. 
 • Acordă atenție instalațiilor electrice și țevilor din baia ta. Atunci când amenajezi baia, ține cont și de arhitectura țevilor proiectate pentru apă și canalizare. Acest lucru îți poate influența modul prin care amenajezi încăperea. De asemenea, fiind un mediu umed, trebuie să acorzi o atenție sporită intalațiilor electrice.
 • Ține cont de aerisirea băii.
 • Caută inspirație. Dacă te afli aici, cel mai probabil chiar asta faci. Mai jos ai câteva idei de amenajare pentru baie.

Cum să amenajezi o baie modernă?

Simplu, respectând în primul rând pașii de mai sus. Elementele care dau un aer modern în baia ta sunt – formele geometrice, materialele naturale, decorațiuni minimaliste și culorile neutre. La mare căutare în ultimii ani este amenajarea unei băi în nuanțe gri și pusă în evidență prin lumina naturală.


O altă caracteristică specifică băilor moderne este spațiul deschis pe care îl oferă vizual și simetria obiectelor. Dacă spațiul este un inamic atunci când te gândești la redecorarea băii tale, trebuie să știi faptul că poți amenaja o baie mică perfect funcțională și extrem de arătoasă.Cum să amenajezi o baie mică?


Ce crezi ca trebuie să ai în plan înainte să te apuci de amenajare? Însuși planul! După ce ai urmat principalii pași trebuie sa știi că exista câteva trucuri pentru a amenaja o baie mică.


 1.   Evită supraaglomerarea în baia ta 
 2. O cadă ovală poate fi o soluție pentru un spațiu mai mic
 3. Utilizează sticla pentru amenajarea dușului
 4. Folosește oglinzi sau suprafețe lucioase
 5. Decorează diversele piese de mobilier în plan vertical

Amenajare baie – Gresie, faianță, mozaic sau tapet?

Alegerea finisajelor este un pas important și opțiunile disponibile sunt nelimitate. Acest lucru te poate pune în dificultate, însă dacă respecți câteva elemente, totul merge ca pe roate.

 • Alege gresia și faianța care să se potrivească stilului ales de tine și care să ofere o anumită coerență în design-ul băii.
 • Poți opta pentru tapet rezistent la umiditate, unde modelele și culorile sunt nelimitate
 • Mozaicul este încă o solușie excelentă datorită aspectului inedit pe care-l oferă

Sfat – Alege întâi gresia deoarece este prima care se amenajează, după care poți integra și celalalte elemente. Aceasta trebuie să fie de culoare mai închisă, spre deosebire de celelalte finisaje.Idei amenajare baie modernă

+5 Idei de amenajare baie

Amenajare baie în stil mediteranean

Amenajare baie la mansardă

Amenajare baie cu elemente naturale

Amenajare baie mică

Amenajare baie modernă la mansardă

Amenajare living

Amenajare living

 Atunci când te gândești să-ți redecorezi locuința, una dintre primele încăperi pe care le ai în vedere este livingul. Acest spațiu este cel care în medie îți petreci cel mai mult timp din casa ta și de aceea trebuie să acorzi o atenție mai mare detaliior, deoarece la final, acestea fac diferența.

 Cunoaștem sentimentul acela în care ai o idee despre cum o să arate lucrarea la final, însă atunci când esti în fața unei camere goale pur și simplu nu știi cu ce să începi. Nu trebuie să te stresezi prea tare, fiindcă totul se face pas cu pas, iar noi îți vom arăta cum să amenajezi livingul mult visat. 

În acest ghid îți vom prezenta:


Ce trebuie să știi înainte de amenajarea livingului?

Amenajare living în funcție de stil

Amenajare living – Cum alegem culoarea?

Amenajare living și iluminarea spațiului

Amenajare living mic

Amenajare living cu bucătărie

Idei amenajare living – Galerie foto și inspirație

Ce trebuie să știi înainte de amenajarea livingului?

 În primul rând livingul este locul unde primești oaspeții sau petreci momentele cu familia. Dacă ar fi să folosim o figură de stil , livingul este nucleul casei tale, unde vă puteți aduna cu toții în momentele de relaxare. Iată de ce anume trebuie să ții cont:

1. Măsoară și stabilește bugetul

Orice lucrare reușită trebuie să treacă prin anumite etape. Este important să măsurăm încăperea și să stabilim bugetul necesar pentru a avea un obiectiv mult mai clar. 

2. Gândește-te la funcționalitatea livingului tău

Gândește-te la funcția de bază a livingului atunci când vrei să-l amenajezi. 

Ai o familie numeroasă? Ai un geam care îți oferă un view grozav?
Stai singur? Sau ești cel care găzduiește cele mai tari petreceri? 

Trebuie să te gândești din timp pentru ca acest lucru va influența considerabil designul în amenajarea livingului.

3. Cum să mobilezi livingul?

Este o adevărată corvoadă să îți imaginezi proiectul final mai ales atunci când camera este goală. Cel mai bine ar fi să te folosești de o schiță în care sa redai așezarea obiectelor principale din livingul tău.

 • Ține cont de fapul că trebuie să ai un punct de focus, acesta poate fi amenajat cu ajutorul unei canapele. Totuși menține o oarecare legătură cu celelalte piese de mobilier din living.
 • Nu uita să lași calea de acces în living cât mai liberă cu putință.

După ce ai amplasat mobila sau cel puțin ai reușit să vizualiezi locul ei, plimbă-te prin încăpere și asigura-te ca ai suficient loc de deplasare prin living.

Sfatul meseriașului – Folosește-te de mobilier multifuncțional pentru a mai obține spațiu de depozitare chiar în living.

Te-ai întrebat vreodată de ce pe internet găsești mereu cele mai tari idei de amenajare, însă atunci când le pui în practică rezultatul nu este la fel de reușit?  Răspunsul este că fiecare element are rolul său și este perfect integrat într-un anumit stil de amenajare. 

Amenajare living în funcție de stil

 Pentru a avea un rezultat final care sa te mulțumească pe tine și să stârneasca admirația oaspeților tăi , trebuie mai întâi să integrezi un anumit stil în amenajarea livingului tău. Fiecare stil are anumite caracteristici, oferind  astfel o anumită armonie livingului pe care vrei să-l amenajezi.

 Noi ți am pregătit 7 dintre cele mai populare stiluri pentru amenajarea livingului și factorii de care trebuie să ții cont pentru acest proces. 

Apropo, dacă ai ales deja stilul, poți trece direct la cum să…

Amenajare living în stil modern

Unul dintre cele mai populare stiluri atunci când vine vorba de amenajare este stilul modern. Acesta se caracterizează prin:

 • Linii drepte
 • Rafturi pentru perete de dimensiuni mici și medii
 • Regăsim elemente din metal și sticlă
 • Predomină culori neutre precum albul, griul, negrul etc.
 • Obiectele sunt așezate într-o ordine care să ofere dinamică
 • Forme geometrice și decorațiuni abstracte

Dacă ar fi să descriem acest stil în câteva cuvinte, totul se rezumă la eleganță și simplitate. 

Amenajare living în stil rustic

Stilul rustic oferă o căldură deosebită livingului tău. Nuanțele ce se regăsesc cu prisosință în acest stil sunt cele care se găsesc și în natură. 

 • Elemente naturale din lemn și piatră
 • Culori calde
 • Plante și flori
 • Antichități de tip hand-made/DIY

Amenajare living în stil industrial
 

Stilul industrial este destul de popular în zilele noastre datorită designului îndrăzneț pe care-l oferă. În acest stil regăsim

 • Materialele cu o textură accentuată
 • Culori neutre cu nuanțe de maro închis, cărămiziu, etc.
 • Corpuri de iluminat în diverse forme geometrice
 • Elemente nefinisate
 • Supor de perete din metal
 • Metalul și obiectele cu aspect arămiu
 • Alege un tablou sau un alt obiect decorativ mare, care să capteze atenția și să se integreze perfect în designul livingului

În ciuda aparențelor este un design simplu de realizat și cu adevărat unic. Dacă oferi livingului tău în stil industrial și câteva elemente retro, aspectul de care te poți bucura la finalul lucrării este absolut incredibil.

Amenajare living în stil contemporan

Stilul contemporan se aseamănă destuld e mult cu cel modern, diferentele fiind foarte puține. Una dintre principalele diferențe este dată de faptul că stilul modern a apărut la mijlocul secolului trecut, în timp ce stilul contemporan este într-o continuă schimbare, adaptându-se constant. 

Elementele stilului contemporan în amenajarea livingului sunt:

 • Linile drepte și formele regulate
 • Spații deschise
 • Curbe fine
 • Culori neutre
 • Multă lumină naturală
 • Culori pastelate

Amenajare living în stil clasic

Stilul clasic se caracterizează prin eleganță și cu un aspect sofisticat. Ca să înțelegi mai bine, livingul amenajat în acest stil se regăsește adesea în filmele americane, cu mobilier robust din lemn masiv, cu diverse antichități și un aer primitor. Alte elemente ar mai fi:

 • Canapea mare, extrem de comodă
 • Culori calde și primitoare
 • Diverse materiale textile
 • Atenția la detalii și forme curbate

Amenajare living în stil scandinav

Stilul scandinav este recognoscibil datorită simplității și funcționalității pe care le oferă oricărui spațiu amenajat dupa normele acestuia. Un living în stil scandinav face ca încăperea să pară și spațioasă și primitoare în același timp.

 • Albul este omniprezent în contrast cu mobilierul simplist din lemn 
 • Prezența materialelor textile pe fotolii, scaune sau chiar pe jos
 • Lumina din abundență în living
 • Mobilier multifuncțional

Amenajare living în stil minimalist

Minimalismul este un curent care prinde tot mai multă popularitate în rândul amenajerilor interioare. Acesta se definește prin simplitatea lucrurior și decorațiunile care se regăsesc într-un număr cât mai mic pentru a oferi un aspect aerisit livingului tău.

Acum că știi principalele elemente care aparțin acestor stiluri, te poți inspira și poți începe decorarea livingului tău.

Amenajare living – Culoare

După cum ți-am prezentat mai sus, fiecare stil se distinge unul de celălalt fie prin decorațiuni sau elementele folosite, fie prin schema cromatică. Mai jos ai câteva sugestii legate de amenajarea livingului în funcție de culoare.

Amenajare living – Lumina

 Lumina joacă un rol foarte important în estetica și ambianța livingului tău.

Cea mai comună și la îndemână este folosirea luminii nautarale. Aceasta pe lângă aerul primitor pe care-l oferă livingului, te ajută ca încăperea să pară mult mai spațioasă decât este în realitate. Totuși un set de draperii care să se potrivească livingului tău sunt necesare pentru a controla lumina și a te bucura de intimitate.

Nici lumina ambientală nu trebuie neglijată deoarece prin folosirea anumitor scheme de lumini, poti avea rezultate excepționale. O idee bună este banda led amplasată in diverse colțuri ale camerei sau chiar o lampă în funcție de stilul livingului. Fie că vorbim de stil, culori și decorațiuni nu uita să-ți pui totuși  amprenta personlă atunci când amenajezi propriul living.

Amenajare living mic

Dacă spațiul livingului tău nu este foarte mare nu trebuie sa te simți descurajat. Iată câteva soluții care fac un living mic să arate extraordinar:

 1. Folosește-te de lumina naturală pentru a face camera mai primitoare
 2. Alege mobilier înalt, care poate fi amenajat în plan vertical
 3. Mobilierul funcțional, o soluție excelentă
 4. Alege o canapea care poate fi amplasată pe colț
 5. Optează pentru o paleta de culori deschise
 6. Dacă spațiul nu îți permite, regândește organizarea pieselor de mobilier
 7. Optează pentru lumina ambientală în colțurile livingului

Și acestea sunt doar câteva sfaturi și trucuri. Dacă ai mai găsit nu ezita să ne contactezi, suntem foarte curioși de soluțiile tale ingenioase.

Amenajare living cu bucătarie

 Dacă locuința ta are un open-space, prin care livingul și bucătăria comunică în mod direct, atunci trebuie să menții un echilibru între cele două. Aceste tipuri de amenajări sunt destul de provocatoare însă decorate inteligent pot fi atât funcționale cât și cu un aspect plăcut.

 În primul rând, trebuie să ai în vedere planul spațiului și să începi prin a desena locul în care este livingul și unde se va amplasa bucătăria.

Poți amenaja o insulă pentru bucătărie în formă de L sau de U pentru a delimita eficient cele două spații. Aici te poți folosi de mobilierul multifuncțional deoarece sunt o sumedenie de variante.

O altă idee ar fi folosirea a două modele diferite pentru pardoseală, dacă acest lucru se integrează mai bine în spațiul tău.

Alege culori simple și deschise pentru a crea o ambianță mai primitoare. Te poți folosi și de lumina naturală sau de diverse spoturi luminoase pentru a crea efecte vizuale interesante.

 Decorearea celor două spații poate fi concepută prin linii conducătoare, contraste fine și crearea unui punct focal.

Idei amenajare living – Galerie foto și inspirație

Amenajare living modern

Amenajare living mic într-o manieră simplă

Amenajare living casă – scară

Amenajare living apartament

Amenajare living cu un aspect luxuriant

Amenajare living în stil industrial integrat cu un balcon închis

Amenajare living mic în nuante cafenii

Poți amenaja acum livingul mult visat. Abia așteptăm să vedem rezultatele tale meseriașule!

LucrareaMea.ro

en_USEnglish
ro_RORomanian en_USEnglish