Te gândești să valorifici spațiul din casa ta? Poate că amenajarea unei mansarde devine o soluție perfectă pentru tine. Noi ți-am pregătit tot ce trebuie să știi despre acest proces.

Pana la finalul acestui articol vei ști:

Foarte important să reținem ca avem nevoie de sfaturile unui profesionist dacă plănuim să facem schimbări care pot afecta structura de rezistență al imobilului.

 Înainte de toate, avem nevoie de un un plan bine definit care să cuprindă măsurătorile exacte și bugetul alocat acestei lucrări. Apoi trebuie să avem în vedere următoarele demersuri:

Din punct de vedere normativ:

Mansarda –  ,,un spațiu funcțional cuprins între învelitoare și ultimul nivel al unei clădiri”. 

  1. Înălțimea utilă – Este de 2,55 m pentru spațiile de locuit și de 2,3 m pentru băi, debarale.
  2. Înălțimea liberă de circulație – Este de minimum 1,90 m (zona activă a mansardei)
  3. Limitarea suprafeței utile în funcție de tipul de acoperiș:
  •  Pantă 20°        = min 1,50 m
  • Pantă 20°45° = min 1,20 m
  • Pantă 45°         = min 1,00 m

Î: Avem nevoie de autorizație pentru modificarea sau construirea unei mansarde?


Recent s-au adus modificări și s-au schimbat anumite aspecte ale Legii nr. 50/1991 prin  Legea nr. 193/2019. Pentru mai multe detalii click aici.

Amenajare mansardă la bloc 

 Pentru ce-i care locuiesc la bloc spațiul de depozitare la comun în mansardă este o soluție mult mai dorită de aceștia datorită procesului mai dificil de mansardare. Dacă totuși locuiești la ultimul etaj și plănuiești amenajarea unei mansarde pentru scopuri personale trebuie să ai în vedere câțiva pași de urmat înainte să te apuci de treabă:

Trebuie să știi că pentru procesul de mansardare la bloc ai nevoie de:

1. Obținerea acordului vecinilor

2. Scoaterea spațiului din indiviziune

3. Realizarea proiectului de mansardare

4. Obținerea Certificatului de Urbanism

5. Obținerea Autorizației de Construire


Avantajele și dificultăți – Amenajare mansardă

Amenajare mansardă - Sfaturi și idei practice pentru mansarda ta

 După ce v-am prezentat câteva date tehnice legate de procesul de mansardare, să vedem în continuare avantajele și dificultățile acestui spațiu:

Avantaje

  • Mansarda oferă o senzație sporită de intimitate 
  • Lumina și priveliștea cu ajutorul ferestrelor în acoperiș fac din mansarda ta, un loc cu adevărat special
  • Mansarda poate să devină cu ușurință o cameră excelentă pentru depozitare, însă poate să servească și ca baie, dormitor, birou sau chiar o mini sală de sport
  • Crește valoarea locuinței tale
  • Este mai puțin costisitoare în comparație cu ridicarea unui nou etaj

Dificultăți

  • Infiltrații de apă prin acoperiș dacă nu este bine izolată
  • Instalațiile electrice și sanitare trebuie concepute bine încă de la început pentru a evita eventualele probleme
  • Dificultăți legate de structura locuinței și multe drumuri la primărie
  • Un control termic nepotrivit – supraincalzire sau pierderi de căldură, din cauza izolației nepotrivite.

Cum să controlezi efectele termice în mansarda ta?

Amenajare mansardă - Sfaturi și idei practice pentru mansarda ta

Principalii factori care influențează diferențele termice sunt:

Izolația

 Indiferent de scopul pentru care a fost concepută mansarda, izolarea acesteia este un factor pe care nu trebuie să-l neglijezi sub nici o formă. Izolația este ca o barieră termică între casa ta și factorii externi, cu atât mai mult când discutăm de mansarda, care are rolul de a regla temperatura locuinței tale. 

Pentru izolarea mansardei o să pregătim curând un articol separat pe blogul nostru, așa că fiți pe fază!

Ventilația

Ventilația este de asemenea foarte importantă pentru controlul termic. Aceasta conlucrează cu izolația casei tale și facilitează circulația aerului. Tipul de ventilație depinde de proiectul tău.

Tipul de acoperiș

Trebuie să ai în vedere culoarea și capacitatea de reflexie a acoperișului pentru a anticipa supraîncălzirea.

Cum să răcești mansarda?

  1. Acoperă sau folosește geamuri cu tentă reflexiva pentru a evita supraîncălzirea
  2. Instalează ventilatoare pentru mansardă și proiectează sistemul de aerisire
  3. Folosește un aparat de aer conditionat
  4. Plantele sunt o soluție excelentă pentru a da un aer mai fresh

Cum să încălzești mansarda?

  1. O soluție optimă este încălzirea prin pardoseală la mansardă
  2. Un calorifer electric pentru a-l folosi atunci când este nevoie

 Nu trebuie să vă speriați de aceste probleme deoarece cu un plan bine întocmit încă de la început puteți să le preveniți cu ușurință.

Cum sa iti amenajezi un dormitor la mansardă?

Acum că am stabilit aspectele importante legate de mansardă să vedem în continuare câteva sfaturi legate de amenajarea unui dormitor în aceasta.

 Mulți visăm să avem un dormitor la mansardă de unde putem să privim cerul înstelat noaptea, chiar din patul nostru. Mai interesant este faptul că acest vis poate să devină realitate cu puțină muncă, creativitate și un strop de entuziasm. 

 Există mereu o doză de unicitate în a avea un dormitor la mansardă. Poate că acest fapt este dat de intimitatea pe care o oferă spațiul, de forma neregulată a pereților înclinați sau de lumina naturală provenită din geamurile integrate în acoperiș.

Transformarea mansardei într-un dormitor nu este greu de realizat atât timp cât menți lucrurile cât mai simple și ții cont de aspectele prezentate mai sus legate de izolație și circulația aerului. Următoarele lucruri de care trebuie să mai ții cont atunci când vrei să amenajezi un dormitor la mansardă sunt:

  • Lumina – Fie că vorbim de cea naturală sau de cea artificială, ambele sunt la fel de importante. Amplasează mobilierul și decorațiunile în funcție de locul unde se află ferestrele tale. De asemenea poți folosi o banda de leduri în colțurile încăperii, sau în spatele patului pentru lumina ambientală.
  • Mobilier – Mobilierul făcut pe comandă sau mobilierul multifuncțional sunt alegerea potrivită pentru amenajarea unui dormitor în mansardă. Poți folosi paturi pliabile sau cele cu spații de depozitare sub saltea.
  • Culoarea – Culoarea joacă un rol foarte important în decorarea încăperilor. Alege o variantă de culoare deschisă pentru a crea un spațiu mai primitor și mai spațios.
  • Decorul – Chiar dacă este o suprafață mai diferită, poți utiliza pereți din rigips pentru a compartimenta mansarda. Astfel poți ascunde și mobilierul în pereții acesteia.
  • Podeaua – Pentru a diminua sunetul făcut de pași atunci când mergi și pentru a crea mai multă intimitate poți folosi covoare sau o mochetă.
Amenajare mansardă - Sfaturi și idei practice pentru mansarda ta

Decorarea unui dormitor la mansardă se face în funcție de scopul în care se folosește. Spre exemplu poate fi conceput ca:

  • Dormitor pentru oaspeți
  • Dormitor pentru copii

De asemenea trebuie să mai ținem cont de încă două aspecte

  • Stilul de amenajare al camerei (rustic, modern, minimalist scandinav etc.)
  • Tema aleasă pentru dormitorul la mansardă

Ține cont de simplitate și funcționalitate atunci cand vine vorba de amenajarea anumitor spații cum ar fi mansarda.

Amenajarea și transformarea mansardei într-un dormitor îți oferă o serie de beneficii însă va fi nevoie de o anumită abilitate și viziune pentru a duce proiectul până la capăt.

Vezi aici cum amenajezi pas cu pas un dormitor la mansardă.

Cum sa iti amenajezi un dressing la mansarda?

 Trebuie să conștientizăm faptul că aproape orice femeie își dorește să aibă un dressing în care poate să-și etaleze și ordoneze garderoba.

Amenajarea unuia devine o problemă atunci când spațiul locuinței nu permite acest lucru.

 O soluție ar fi amenajarea dressingului chiar în mansardă. Avantajul ar fi că reușești câștigi destul spațiu în camerele în care stai cel mai mult, ca de exemplu dormitorul. 

Partea rea este că trebuie să urci atunci când ai nevoie de diverse haine, însă urcatul scărilor este ca un sport, iar puțin sport nu strică nimănui. Așa-i?

 Cel mai bine este să plănuiești din timp cum vrei să arate dressingul tău deoarece este important să știm ce tip de mobilier alegem și cum îl vom așeza în mansardă. Punem accent pe acest lucru deoarece înclinația acoperișului poate da dureri de cap atunci când vrei să amplasezi mobila. Alege pe cât posibil mobilă cu uși glisante pentru a economisi spațiu.

 Ca în cazul amenajării dormitorului la mansardă, te poți folosi de lumina pentru a crea senzația de loc mai spațios. De asemenea poți opta pentru mobilier dotat cu oglinzi. Pe lângă faptul că te poți privi atunci când probezi hainele, reflectă lumina bucurându-te din plin de aceasta. 

Poți amenaja pe lângă un dressing la mansarda și un alt loc special conceput pentru a depozita și alte lucruri într-o manieră mai ordonată.

Vezi aici cum amenajezi pas cu pas un dressing la mansarda.

Cum sa amenajezi o baie la mansardă?

O baie în plus este o variantă pe care o iei în calcul mai ales dacă familia ta devine mai numeroasă. Pe lângă rolul practic al acesteia, poți amenaja una strict pentru relaxare, cu masă specială de masaj și tot ce ai nevoie pentru perioadele tale de relaxare.

Avantaje principale pentru amenajarea unei bai la mansardă sunt

  • Lumina naturală crează un spațiu relaxant
  • Este perfectă pentru relaxare
  • Senzație de intimitate sporită
  • O baie în plus pentru tine și familia ta
  • Poți amplasa o cadă specială pentru momente mai speciale
  • Poți uniformiza pereții cu ajutorul plăcilor din rigips. Astfel creezi diverse compartimente pentru baie.

Sfat – Încearcă pe cât posibil să amenajezi baia la mansardă chiar deasupra unei băi existente pentru a utiliza aceleași instalații, fără modificări suplimentare la sistemul de racordare la utilități.

Amenajare mansardă în pod existent

Podul joacă un rol practic în controlul termic al casei tale.

 Dacă te poți bucura de un pod existent si vrei să-l folosești la capacitate maximă, amenajarea unei mansarde bine pusă la punct este o lucrare care îți poate schimba radical modul în care se utilizează spațiul din casa ta. Avantajul principal este dat de costurile reduse pe care ești nevoit să le suporți în raport cu valoarea pe care o aduci imobilului.

Un prim pas ar fi planificarea spațiului și modul prin care aducem lumina în încăpere cu ajutorul ferestrelor în acoperiș.

 Trebuie luată în considerare o soluție la modul prin care îți creezi accesul în mansardă. Principalele variante ar fi o scară pliabilă, pe care o poți masca discret sau o scară stabilă.

Trebuie să ai în vedere și faptul ca mansarda are tavanul înclinat și scara este de dorit a se amenaja aproape de centrul camerei. 

Dacă nu poți amenaja o scară interioară pentru a facilita accesul în mansardă, o soluție este și construirea unei scări exterioare.

Vezi aici cum amenajezi pas cu pas mansarda într-un pod existent.

10 idei de amenajare mansarda in diferite stiluri

  1. Mansardă mică

Ai o mansardă mică și crezi ca nu ai cum s-o amenajezi sub nicio forma? În primul rând felicitări pentru ca ai parte de una, ești un norocos!


Nu trebuie să te simți descurajat fiindcă poți amenaja chiar dacă spațiul îți limitează alegerile. Iată câteva sfaturi de care poți ține cont pentru amenajarea unei mansarde mici: 

Lumina este un element extrem de important pentru valorificarea spațiului din încăpere. Ce poți face?

  • Profită de lumina naturala prin geamurile integrate în acoperiș
  • Poți opta pentru folosirea parchetului laminat pentru podea, acesta va reflecta la rândul său lumina 
  • Folosește scheme de lumini de tip led în colțurile inaccesibile  pentru o lumina ambientală
  • Utilizează câteva oglinzi pentru decorare

De asemenea, alte trucuri pentu a eficentiza spațiul:

  1. Mobilier multifuncțional, făcut special pentru zone mai dificile ale mansardei
  2. Nu aglomera spațiul și păstrează totul simplu
  3. Albul oferă senzația de loc spațios și e o variantă cu care nu poți da greș
  4. Folosește materiale textile pentru a oferi senzația sporită de intimitate
  5. Folosește-te de simetria obiectelor de mobilier
  6. Dacă nici o variantă nu se potrivește spațiului tău, poți folosi mansarda ca spațiu de depozitare și tot te poți bucura de beneficiile acesteia.

Amenajare spațiu de relaxare la mansardă

 Un loc de meditație sau pur și simplu un loc liniștit unde poți lectura în pace chiar în mansarda ta. Este o idee grozavă, mai ales dacă îți este greu să te bucuri de momentele tale după o zi istovitoare de muncă.

Amenajare loc pentru joacă sau creație

Un spațiu de joacă pentru copii este o altă idee pentru mansarda ta. Cei mici o să fie cei mai bucuroși de alegerea făcută de tine.

Amenajare mansardă într-un stil rustic

Dacă ai o cabană sau chiar casa ta este amenajată în stil rustic, nici mansarda nu trebuie să se abată de la caz. Lemnul și materialele naturale sunt elementele indispensabile din această arie.

Man-cave

Amenajare mansardă - Sfaturi și idei practice pentru mansarda ta

Un loc perfect pentru o seară cu prietenii, unde poți amenaja mansarda în funcție de pasiunile tale. 

Living room la mansardă

Amenajare mansardă - Sfaturi și idei practice pentru mansarda ta

Un loc liniștit pentru lectură

Un spațiu verde în mansarda ta

Amenajare birou la mansardă

O seară de film la mansardă

Sursa foto: Pinterest

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
sdtoto sdtoto sdtoto sdtoto sdtoto sdtoto sdtoto sdtoto sdtoto sdtoto sdtoto