Te gândești să-ți reinventezi casa și să amenajezi o mansardă în podul existent?
În primul te felicităm pentru inițiativă meseriașule!
Cuprins
Podul unei case este mereu asociat cu un loc întunecat, plin de pânze de păianjen și căruia nu-i oferim mare importanță. Însă dacă stai la casă și ai parte de unul, trebuie să cunoaștem potențialul uriaș de care putem profita.
În acest articol noi ți-am pregătit o listă cu cei mai importanți pași în procesul de mansardare al unui pod existent:
Rolul podului este de a te proteja de intemperii și de a controla temperatura din casă, dacă este izolat corespunzător. Mulți folosesc podul ca spațiu de depozitare însă cu puțin efort putem amenaja o încăpere în toată regula.
Cum amenajăm un pod existent pas cu pas?
Un plan bine definit

Oh da! Mereu recomandăm planul ca fiind primul pas pentru orice lucrare. Noi credem că aceasta este cea mai importantă etapa. Planul trebuie să includă:
- Bugetul alocat lucrării
- Suprafața podului
- Schița podului
- Schița acoperișului
Dacă este necesar, trebuie să ai în vedere și consolidarea structurii de rezistență a podului pentru a evita eventualele probleme care pot să apară ulterior. Pentru acest pas, sugestia noastră este să apelezi la un specialist.
După ce ai ți-ai conceput planul, nu îți mai rămâne decât să cureți podul și să pregătești materialele necesare.
Izolarea și ventilarea podului existent la mansardă

După ce am stabilit planul și celelalte demersuri necesare, urmează cel de-al doilea pas pe care nu trebuie să-l neglijezi absolut deloc. Este indispensabil să avem un control asupra efectelor termice la mansardă deoarece aceasta este predispusă să se încălzească mai mult vara și să apară probleme legate de umiditatea aerului pe tot parcursul anului. Pentru a evita aceste neplăceri, o izolare și o ventilație corespunzătoare a mansardei sunt pași cheie în amenajarea într-un pod existent.
Răcirea și aerisirea podului se face cu ajutorul geamurilor integrate în acoperiș. Acestea trebuie să aibă și un rol reflexiv pentru a împiedica supraîncălzirea pe timpul verii.
O soluție excelentă pentru încălzirea în perioada mai rece a anului este cea prin pardoseală. Trebuie să reținem că mansarda izolată corespunzător se poate încălzi fără a genera costuri semnificative la factură.
Instalația electrică în noul spațiu

După ce ați terminat de izolat, trebuie să realizăm modul prin care racordăm mansarda la instalația electrică a casei. Aceasta trebuie realizată în funcție de modul de folosire al mansardei, făcând-o mai funcțională.
Scara pentru podul existent

Stabilirea modului de acces în mansardă se face prin câteva modalități. Una dintre ele dacă spațiul îți permite acest lucru, este scara interioară. Noua scara trebuie să se integreze în designul casei fără să incomodeze.
Dacă spațiul nu este aliatul tău, o variantă extraordinară pentru care mulți optează este folosirea unei scări pliabile pe care o poți masca ușor în tavanul camerei. Trebuie să ai în vedere dacă înălțimea permite amenajarea uneia.
Cea de-a treia variantă este folosirea unei scări exterioare pentru a crea acces la mansardă și care să nu afecteze spațiul interior al casei.
Decorearea mansardei
După ce am parcurs cei mai importanți pași, trebuie să finalizăm lucrarea într-o notă personală și încântătoare. De asemenea trebuie să ai în vedere ce fel de podea folosești și dacă modifici spațiul cu ajutorul pereților despărțitori din rigibs.
Decorarea se face de regulă după rolul noii încăperi, stilul ales și de funcționalitatea mansardei.
Câteva sfaturi pentru decorarea mansardei în pod existent
- Lumina naturală este extrem de importantă pentru mansarda ta
- Alege culori deschise pentru mobilier și pereți
- Că tot vorbeam de mobilier, alege unul care se integrează perfect în unghiurile ascuțite ale mansardei
- Nu masca grinzile acoperișului ci transformă-le într-un element de decor
Idei de amenajare mansardă în pod existent
Un dormitor cu un aer primitor din lemn

Camera pentru un adolescent în vechiul pod al casei

O cameră pentru oaspeți de mici dimensiuni

O baie minimalistă în podul existent
Un loc pentru relaxare

Acum că ai vazut cum poți modifica podul existent pentru a profita de mai mult spațiu în casa ta, nu mai rămâne decât să te apuci de lucrare.
Dacă te-am inspirat, suntem nerăbdători să vedem rezultaul final al proiectului tău.
Sursa foto: Pinterest & Freepik