Dormitorul este locul în care îți petreci o mare parte din viață și necesită o atenție mai mare atunci când vrei să-l amenajezi. Poate ești în situația în care vrei o mică schimbare în casa ta și nu știi exact de unde să începi și de ce anume trebuie să ții cont. 

Dacă îți este neclar acest proces, am pregătit un articol special pentru tine despre amenajarea dormitorul mic.

Înainte de amenajarea dormitorului  ai nevoie de un plan care să răspundă la următoarele întrebări:

  • Ce suprafață are dormitorul tău?
  • Ce buget ai?
  • Cine va utiliza dormitorul?

 După ce ai răspuns la întrebări și ai întocmit planul, poți face o schiță a dormitorului pentru a avea o imagine de ansamblu și a știi exact unde o să poziționăm fiecare element din încăpere.


Amenajarea dormitor mic – Patul și mobilierul

Ce-i făcut și tot îl faci

Și apoi iar îl desfaci?


Patul

 Cea mai importantă piesă de mobilier pentru dormitor este patul. Încearcă pe cât posibil să-l poziținezi lângă un perete, de preferat cel care este paralel cu ușa. De ce? 

Cu cât centrul dormitorului este mai liber, cu atât mai mult camera pare spațioasă. Totuși nu uita să amplasezi patul în așa natură încât să fie elementul focal al camerei. 


De asemenea poți opta pentru:

  • Un pat pliabil pentru a eficientiza spațiul din dormitor pe timpul zilei
  • Pat cu spații de depozitare sub salteaua acestuia

Mobilierul multifuncțional 

 Mobilierul multifuncțional este o variantă extraordinară pentru amenajarea dormitorului de mici dimensiuni. O idee de amplasare ar fi cea pe verticală, pentru a economisi spațiu.

 Optează pentru spații de depozitare prinse pe perete chiar deasupra patului pe care poți pune diverse obiecte decorative. Dacă totuși simți că  lipsește ceva, amplaseaza două noptiere lângă pat, pe care poți pune o lampă și cartea pe care o citești în prezent fără a fi nevoit să te ridici din pat.
Noptierele pe lângă rolul de depozitare au și unul estetic, acela de a crea simetrie în dormitorul tău.


 Că tot am adus vorba, ține cont de simetria obiectelor din dormitor și crează o corelație între diferitele piese de mobilier. 

Amenajare dormitor mic – Lumina și culoarea

Lumina

 Pentru spațiile mici, lumina joacă un rol important și poți ține cont de asta când amenajezi dormitorul. Folosește-te de lumina naturală și amplifică efectul luminos cu ajutorul oglinzilor din cameră. Totuși pentru a controla modul prin care lumina intră în camera ta, optează pentru un set de draperii pe care să le integrezi în ambianța camerei.

 Nici lumina ambientală nu trebuie neglijată, poți amplasa câteva becuri de tip pendant, care să atârne, creând o verticalitate imaginii de ansamblu. Astfel poți crea un mediu plăcut și relaxant fără prea mari eforturi.

Culoarea

Alegerea culorii deschise sau neutre pentru dormitorul tău fără a exagera cu spectru coloristic. O combinație de două culori este suficientă pentru a crea contraste și pentru a te bucura de un aspect reușit. Poți alege ca pereții să-i amenajezi într-o culoare și obiectele decorative în alta.

 Încă un truc pentru dormitorul tău este să creezi un perete-accent. Ce este un perete accent? Un perete diferit, fie că vorbim de o altă culoare, fie are aplicat tapet cu diferite forme sau imagini. Acesta v-a crea un efect vizual interesant în dormitorul tău.

 Culorile deschise sunt recomandate pentru amenajarea unui dormitor mic, deoarece face ca locul să pară mai spațios și te scapă de efectul claustrofobic.

Alege culori deschise sau neutre pentru dormitorul tău fără a exagera cu spectru coloristic. O combinație de două culori este suficientă pentru a crea contraste și pentru a te bucura de un aspect reușit. Poți alege ca pereții să-i amenajezi într-o culoare și obiectele decorative în alta.

 Fie că vorbim de mobilier, culoare sau decorațiuni, acestea trebuie integrate într-un stil de amenajare. Mai jos ți-am pregătit câteva idei legate de stil și funcționalitate dormitorului tău pentru a te inspira.

Idei amenajare dormitor mic

 Mai ales dacă locuiești la casă poți amenaja un dormitor la mansardă. Pe lângă faptul că oferă o senzație aparte, crește și valoarea imobilului. Trebuie să fii atent la structura de rezistență a casei, pentru a nu o afecta și mai trebuie să izolezi bine mansarda.

Datorită pereților și tavanului într-o formă mai diferită, crearea mobilierului pe comandă este o variantă optimă atunci când vrem să amenajăm un dormitor la mansardă.

Amenajare dormitor mic pentru copii

 Dormitorul unui copil îl poți amenaja în funcție de pasiunile lui sau poate chiar desenul preferat. Ține spațiul cât mai deschis pentru a se putea juca fără ca să se lovească de obiectele din cameră.

Amenajare dormitor mic apartament

 Atunci când locuiești la apartament, depozitarea lucrurilor este mai dificilă din pricina limitării spațiului. De aceea trebuie să te gândești la amenajarea unui dormitor mic din perspectiva funcționalității și a nevoilor tale.

 Dacă ai în plan și amplasarea unui scaun în dormitor, alege unul fără mânere. Acest truc te ajută să creezi un spațiu mai deschis și mai primitor.

Amenajare dormitor apartament în stil modern

 Pentru amenajarea dormitorului în stilul modern este necesar să te bazezi pe simetrie, lumină și forme geometrice bine conturate.  Liniile drepte sunt elementul de bază pentru acest stil

Este un stil mai dificil de amenajat mai ales atunci când alegerile îți sunt limitate de spațiul din dormitor. Totuși nu este imposibil.

Vezi mai multe idei de amenajare dormitor modern aici.

Amenajare dormitor mic în stil minimalist

 Atunci când vine vorba de amenajarea unui dormitor mic, stilul minimalist se integrează perfect nevoilor tale.  Aici simplitatea și esențialul definesc acest stil, făcând ca dormitorul tău sa pară mult mai mare.

 În stilul minimalist predomină albul în contrast cu elemente de decor negre, lumina naturală prezentă în ambundență și aspectul curat al camerei.

Sperăm că ți-am fost de folos și așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele lucrării tale!

LucrareaMea.Ro
Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish