Tindem să neglijăm adesea amenajarea holului deși este un spațiu prin care trecem în fiecare zi, de nenumărate ori. Fie că vorbim de holul de la intrare, fie de cel care conectează alte camere, acesta trebuie să arate cel puțin la fel de bine ca celelalte încăperi.


Dar ce ne face, atunci când nu știm de unde să începem? Probabil de asta ești aici, iar noi ți-am pregătit cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont.


În acest articol vei afla:


Cum să amenajez holul?

1. Măsoară și calculează suprafața holului

Este primul pas cu care trebuie să începi amenajarea holului. Măsurând vei afla ce libertate ai atunci când vrei să amplasezi diverse obiecte de mobilier și vei avea o imagine de ansamblu despre cum va arata holul la finalul lucrării.

Tot un aspect care ne îngrădește alegerile este bugetul. Lucrarea ta trebuie să se încadreze într-un buget și este foarte important să fie stabilit încă de la început.


Sfatul nostru este să păstrezi lucrurile într-o manieră cât mai simplă, deoarece holurile prin natură sunt gândite pentru funcționalitate.

2. Crează o sinergie între hol și locuința ta

 Indiferent că vorbim de holul de la intrare sau cel care conectează alte încăperi, acesta trebuie să se regăsească în ambianța casei tale.

Privește lucurile într-un concept de tranziție, căci până la urmă acesta este rolul holului. Te poți folosi de câteva culori care se regăsesc și în cromatica celorlalte camere.

Spre exemplu, dacă locuința ta este amenajată dupa un anumit stil, nici holul nu ar trebui să facă excepție de la regulă.

3.  Mobilierul în amenajarea holului

 După ce ai măsurat, ai stabilit bugetul și ai luat în calcul stilul casei tale, începi să ai o privire de ansamblu a mobilierului pe care va trebuie să alegi. 

 Aici lucrurile diferă și în funcție de gusturile tale și stilul locuinței. Sfatul nostru ar fi să alegi mobilier care nu doar că se încadrează în holul tău din punct de vedere vizual, dar care este și un loc de depozitare excelent. Uneori un simplu suport de încălțăminte este suficient, de aceea evită supraaglomerarea spațiului cu piese de mobilier.

Cea mai buna soluție este mobilierul multifuncțional.

Cum să decorez holul?

 De cele mai mult ori, atunci când ne gândim să decorăm o anumită încăpere, căutăm inspirație fie pe internet, fie în revistele de profil. Dificultatea apare atunci când găsim ideea potrivită însă nu se potrivește pentru camera noastră.

Acest lucru se datorează faptului că nu toate spațiile au aceeași formă sau construcție. Acesta este și cazul holurilor, deoarece ele pot fi de mai multe feluri:

În funcție de amplasare

 • Holuri la intrarea în casă/apartament
 • Holuri care conectează alte încăperi

În funcție de de dimensiune

 • Hol mic
 • Hol îngust
 • Hol lung

Sfaturi și idei pentru amenajarea holului

 •  Axează-te pe culori neutre și lumină naturală. Acestea crează senzația unui hol mai primitor și mai spațios. Probabil cunoști stereotipul pe care filmele de groază îl oferă holurilor, făcându-le să pară adesea înfricoșetoare. Poți evita această senzație prin crearea unui hol mai luminos și mai primitor.
 • Crează un element focal pentru holul tău. Poți folosi diverse corpuri de iluminat sau obiecte decorative, linii conducătare, forme geometrice etc. 
 • O galerie de artă. Fie că vorbim de fotografiile familiei, fie de picturi, acestea sunt o soluție comună și interesantă pentru a oferi personalitate holului tău.
 • Poți folosi holul pe post de bibliotecă. Îți place să citești sau pur și simplu nu mai găsești locul potrivit pentru cărțile tale? Poți amenaja câteva rafturi de-o parte și de alta a holului. Pe lângă funcționalitate, oferă un aspect interesant.
 • Adaugă culoare cu ajutorul tapetului. Dacă ești genul de persoană pe care vrea să epateze, poți folosi un tapet într-o culoare caldă sau vintage pe un singur perete. Astfel se formează un contrast interesant și primitor care va face diferența în holul tău.
 • Poți adauga un covor sau o mochetă în holul tău. Știi senzația aia după o zi lungă de stat în picioare, într-o pereche de încălțăminte nu tocmai confortabilă? Imaginează-ți sentimentul acela de libertate atunci când te descalți și amplifică-l atunci când începi să pășești pe moale. Acest lucru îți poate schimba imediat starea de spirit și poate fi o investitie care merită în holul tău.
 • Suport pentru chei. O idee comună dar extrem de utilă pentru tine și familia ta.
 • Un loc pentru a-ți amplasa bilețele și corespondența. Tuturor ni se întâmplă să uităm diverse chestii și sa fim nevoiți sa ne întoarcem după ele. Pentru a evita pe cât posibil acest aspect poți amenaja un loc pentru a-ți nota anumite chestii chiar la intrarea în locuință.

Te simți inspirat? Abia așteptăm să vedem lucrarea ta finală meseriașule!

LucrareaMea.ro
Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish