Pardoselile din lemn sunt deosebit de sensibile la umiditate. Un strat de izolație ajută la crearea unei bariere împotriva vaporilor, împiedicând umezeala să se strecoare și să înmoaie podeaua din lemn, care ar putea în cele din urmă să păteze sau să deformeze lemnul.

Dacă decizia a fost luată în favoarea parchetului ca și podea, nu este important doar design-ul și culoarea parchetului ci, de asemenea, trebuie acordată atenția necesară și izolării corespunzătoare.

Izolația parchetului protejează fonic, dar și împotriva creșterii frigului din podea și, prin urmare, are un efect suplimentar de izolare termică. Valoarea izolației termice este deosebit de importantă dacă izolația fonică a parchetului este pusă pe sistemele de încălzire prin pardoseală din parchet. 

Dacă podeaua este încălzită, materialul trebuie să aibă o izolație termică, cât mai mică posibil, în timp ce pardoselile neîncălzite ar trebui să aibă cea mai mare rezistență posibilă la transferul de căldură.

Casele moderne tind să încorporeze plăci de izolație din polistiren la câțiva centimetri sub suprafața podelei, reducând în mod eficient acest tip de pierdere de căldură.

Izolarea parchetului va preveni pierderea de căldură. Izolația împiedică schimbarea temperaturii, ceea ce înseamnă că este necesară mai puțină energie pentru a menține temperatura aleasă. Mai mult de 10% din căldura medie a unei case se pierde prin podea.

Podelele din lemn pot arăta frumos, dar pot fi foarte reci în lunile mai calde ale anului, precum și în timpul iernii. De asemenea, sunt foarte susceptibile la curenții de aer. O izolație eficientă poate face podeaua mai confortabilă și poate menține facturile la încălzire mai mici. 

Izolația poate acționa, de asemenea, ca un obstacol pentru vapori, care protejează lemnul de deteriorările cauzate de umiditate. Să izolezi termic este ca și cum ai pune un strat suplimentar de îmbrăcăminte sub podea. Acționează ca un scut termic împotriva căldurii care se pierde prin podeaua de lemn. 

Dacă te întrebi ce se pune sub parchet, ei bine, polistirenul și fibra de sticlă sunt cele mai convenabile materiale de izolare termică. De asemenea, acționează ca bariere acustice, dar sunt puțin cam slabe în fața umezelii. În afară de preț, principalul lor avantaj este acela că permit pardoselii din lemn să se extindă și să se contracte în timpul schimbărilor de temperatură, numite „respirație”. 

Polistirenul poate fi tăiat pentru a se potrivi perfect între grinzi sub o podea din lemn. Vine în foi pe care le puteți tăia cu ușurință sau blocuri goale. Materialul acționează ca o barieră acustică bună și, parțial, ca o barieră împotriva vaporilor. Principalul său dezavantaj este că produce gaze toxice atunci când arde. Acest lucru înseamnă că ar putea deveni un risc suplimentar de incendiu în locuințele cu șemineu sau sobă cu lemne.

Cum izolez termic podeaua?

Izolația termică a podelei se face doar la parter, deoarece la etaj nu mai este necesară.

Iată pașii pentru termoizolarea podelei:

1. Izolatorul termic ar trebui să aibă o grosime de 3-5 cm grosime

2. Se pune un strat de material izolator

3. Peste acesta se adaugă plasa sudată

4. Apoi se toarnă șapa autonivelantă, care va avea 5 cm grosime

5. După ce ați urmat acești pași, puteți monta parchetul

Sfaturi de top pentru izolația podelei din lemn

  • Nu uitați să sigilați toate golurile dintre plinte și podea pentru a preveni curenții. Acest lucru trebuie făcut la timp, deoarece nu va mai fi posibil după aceea
  • Asigurați-vă că izolați bine, dar evitați strivirea materialului izolator, deoarece acest lucru îi va compromite serios eficiența
  • Luați în considerare încălzirea prin pardoseală dacă înlocuiți pardoseala, deoarece aceasta poate oferi un mijloc de încălzire confortabil și eficient din punct de vedere energetic
  • Nu demontați niciodată o pardoseală veche fără motive întemeiate
  • Nu inhibați nevoia unei pardoseli de a „respira” prin acoperirea cu straturi impermeabile
  • Mișcarea aerului este esențială pentru a preveni umezeala și deteriorarea lemnului.

Informează-te întotdeauna din surse sigure atunci când vine vorba să te apuci de o lucrare în casa ta.

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish