Cum faci ca parchetul laminat să arate ca nou?

Parchetul laminat arată deosebit de frumos, dar ca orice lucru frumos, necesită îngrijire și întreținere continuă. Parchetul este destul de ușor de îngrijit și păstrat curat și în condiție bună. Iată un ghid simplu și rapid:

Preveniți murdărirea și uzura

Ca la orice întreținere sau îngrijire, este bine sa împiedecați murdărirea parchetului laminat și purtarea murdăriei dintr-un loc in altul pe parchet. Sunt câteva sfaturi minimale de urmat:

 • atașarea unor petice mici de pâslă la picioarele scaunelor, meselor sau ale altor piese de mobilier astfel încât la mișcarea lor să evitați zgârieturile sau lăsarea unor urme pe parchetul laminat
 • dacă la birou aveți scaune pivotante pe roți, asigurați-vă că roțile sunt din cauciuc moale (cele vândute pentru podelele dure) astfel încât să limitați pe cât posibil lăsarea urmelor sau degradarea parchetului în zona scaunului de birou.
 • zonele foarte folosite, ca holuri sau la ușa de intrare, pot fi de asemenea, protejate cu covorașe, care vin într-o varietate de tipuri, grosimi și culori, inclusiv transparent. De asemenea, este recomandabil să opriți cât mai mult din murdărie și praf afară la intrarea în locuință, astfel nu veți avea mari bătăi de cap la curățenia parchetului sau a locuinței în general.

Dacă în ciuda tuturor măsurilor de precauție, parchetul laminat suferă daune minore, cum ar fi zgârieturi sau urme, faceți clic aici pentru a afla cum să îl remediați.

Măturați și ștergeți parchetul laminat

După montarea parchetului laminat este ușor să îndepărtați resturile de lemn sau murdăria folosind o mătură moale sau un mop. Cu toate acestea, întrucât măturatul are tendința de a ridica praful, vă recomandăm să aspirați parchetul cu peria aspiratorului.

Pentru a curăța reziduurile și murdăria care aderă la podea, precum și semnele lăsate de încălțămintea și mobilierul cu talpă de cauciuc, ștergeți parchetul laminat cu o cârpă/lavetă umedă.

Este important ca laveta să nu fie prea udă, prea multă apă nu este recomandată parchetului laminat. Laveta trebuie să fie ușor umedă, astfel încât podeaua să se usuce rapid.

Dacă se varsă ceva pe parchetul laminat, curățați imediat! Încercați să ștergeți de-a lungul panourilor/placilor de parchet laminat. Nu este nevoie de niciun tratament suplimentar.

Folosiți produse de curățare adecvate pentru parchet laminat

Apa curată este suficientă în majoritatea cazurilor, dar dacă doriți să folosiți un agent de curățare,  folosiți unul cât mai blând și potrivit parchetului laminat. Produsele agresive vor deteriora parchetul. Există produse de curățat speciale pentru parchetul laminat. Evitați produsele care conțin ceară sau săpun, deoarece lasă urme pe pardoseală.

Condiții ideale pentru parchetul laminat

Cele mai bune condiții ambientale pentru parchetul laminat sunt temperaturi cuprinse între 20°-22°C și umiditatea relativă de 50-60%. Un pic mai mult sau mai puțin decât aceste valori nu este o problemă, oricum acestea fluctuează în mod natural. Dar dacă umiditatea relativă persistă la un nivel semnificativ mai mare sau mai mic, vă recomandăm să cumpărați un dezumidificator sau, respectiv, umidificator. Pe lângă faptul că este foarte bine pentru parchetul laminat, creează și un climat interior mai sănătos și mai plăcut pentru persoanele din locuință.

Pe scurt, la îngrijirea parchetului laminat:

 • Îndepărtați murdăria liberă și resturile cu o mătură moale/aspirator cu perie sau mop
 • Folosiți o cârpă umedă pentru a curăța reziduurile de lipire
 • Ștergeți cu mopul de-a lungul plăcilor de parchet laminat
 • Folosiți un produs de curățat cu strat special pentru a scăpa de murdăria consistentă
 • Așezați petice din pâslă sub picioarele pieselor de mobilier
 • Folosiți roți din cauciuc moale pentru scaunele de birou
 • Așezați preșuri/covorașe pentru oprirea murdăriei la ușa dde intrare și pe holuri
 • În spațiile comerciale, utilizați preșuri/covorașe pentru a crea zone de plimbare pentru clienți
Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish