Ce este tencuiala decorativă?

Tencuiala decorativă reprezintă ultimul strat care se aplică la exteriorul casei. Rolul tencuielii decorative nu este doar unul estetic, ci conferă, totodată, protecție împotriva factorilor din mediul extern. Este o soluție interesantă care vă permite să efectuați un finisaj frumos al pereților exteriori. Există multe opțiuni pentru a aplica această tencuială. În fiecare caz, se obține un efect neobișnuit și unic. 

Tencuiala decorativă a început să fie aplicată din ce în ce mai des, acest lucru datorându-se apariției trendului pentru tot ceea ce este natural și această acoperire vă permite să simulați diverse suprafețe pe care le găsim în natură.

Ca urmare, devine posibil să creezi modele, reliefuri pe suprafața pereților. Există multe tipuri de materiale, fiecare dintre ele având propriile sale caracteristici. Totuși, toate tencuielile decorative au ceva în comun, și anume, prețul. Nu poate fi numită o investiție mică, însă rezultatul merită.

Tipuri-de-tencuieli-decorative 3

Beneficiile tencuielii decorative

  • Varietate mare. Schimbând metoda de aplicare, puteți obține diferite texturi și relief
  • Tencuiala se aplică ușor, cu excepția câtorva specii „capricioase”. Simplitatea de a lucra cu acesta este un avantaj important.
  • Datorită protecției UV, vopseaua nu se estompează mai mult și păstrează un aspect atractiv
  • Materialul este rezistent la schimbările de temperatură, nu se teme de înghețurile severe, tolerează perfect și un climat umed și cald
  • Permite întregii case să „respire”
  • Nu are impurități dăunătoare, astfel încât tencuiala este sigură pentru sănătatea noastră
  • Soluția poate fi aplicată pe orice material al pereților – beton, piatră, ciment, gips-carton sau deasupra altei tencuieli

Tipuri de tencuieli decorative

Din moment ce pe piață există o gamă variată de tipuri de tencuială decorativă, alegerea acesteia nu este o sarcină tocmai ușoară, deoarece aceasta trebuie sa fie de calitate, ușor de aplicat și, în același timp, să reziste în timp diverșilor factori de mediu care pot afecta structura casei tale.

Iată care sunt cele mai utilizate tipuri de tencuială decorativă:

1. Tencuială decorativă minerală

Tencuiala minerală este fabricată pe bază minerală, de unde și numele. Se distinge de toate celelalte printr-o textură ușor grosieră, datorită conținutului din compoziția sa de particule zdrobite din diverse minerale, cum ar fi granitul sau marmura.

Se seteaza rapid și de aceea este necesar să lucrați cu astfel de compoziții cu promptitudine. O altă caracteristică este versatilitatea. Tencuiala minerală poate fi utilizată atât pentru lucrări interioare, cât și pentru lucrări exterioare.

2. Tencuială decorativă texturată

O caracteristică distinctivă a tencuielilor texturate este prezența oricărei texturi în compoziție. Crăpăturile frumoase sunt create în stratul superior al materialului și prin ele este vizibilă o culoare diferită a stratului de acoperire. Efectul zidurilor îmbătrânite poate fi atins atunci când aurul strălucește prin crăpături, care este atât de caracteristic stilurilor clasice sau baroce.

3. Tencuială decorativă mozaic

Acest material este un amestec de rășină acrilică și pulbere de piatră naturală. Este o tencuială extrem de rezistentă la condițiile meteorologice aspre, fiind o alegere perfectă pentru exterior. Procesul de aplicare a materialului nu este considerat ușor, necesită o anumită abilitate a unui maestru. Pentru a evita irosirea de material scump, este mai bine să angajați un specialist.

4. Tencuială decorativă acrilică

Acest tip de tencuiala decorativă este bazat pe mai multe varietăți de rășină acrilică, pigmenți si ingrediente minerale. Tencuiala decorativă acrilică conferă un aspect deosebit de plăcut. Materialul este deja vândut sub formă finită, nu este necesară diluarea cu apă. Imediat după achiziție, puteți începe lucrarea. Datorită polimerului acrilic, tencuiala, pe măsură ce se usucă, devine foarte durabilă și nu se teme de efectele mecanice.

5. Tencuială decorativă siliconică

Acest soi a apărut pe piață relativ recent, dar a câștigat imediat dragostea consumatorilor. Versiunea din silicon este universală. Este potrivit atât pentru interior cât și pentru exterior.  Printre altele, este un bun antistatic. Tencuielile din silicon depășesc adesea toate  probele pentru durabilitate și rezistență la uzură. Suprafața poate fi vopsită sau poate fi adăugată culoare tencuielii.

6. Tencuială decorativă silicatică

Baza amestecului de silicat este sticla lichidă. Tencuiala poate tolera cu ușurință umiditatea ridicată și expunerea la apă. Opțiunile de silicat sunt utilizate în principal pentru exterior, dar nu există contraindicații pentru utilizarea lor în decorarea interioară. Tencuielile cu silicat se vând sub formă finită și pot fi utilizate imediat după cumpărare. De asemenea, este un material ecologic.

Acum că deții toate cunoștințele de care ai nevoie, poți alege tipul de tencuială decorativă care ți se potrivește ție și casei tale.

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish