Nu există dubii că mucegaiul poate să-ți afecteze atât locuința cât și sănătatea ta.

 Poate ai văzut că primele semne ale mucegaiului apar în locurile mai puțin vizibile, după anumite obiecte în baie, după canapea sau covor. Din păcate, acest lucru este trecut cu vederea de foarte mulți oameni în faza incipientă fără ca aceștia să realizeze efectele dăunătoare ale mucegaiului pe termen mediu și lung.

Ce este mucegaiul?

 Mucegaiul este practic un tip de ciupercă. Acesta se găsește în diverse forme atât în spațiile interioare, cât și cele exterioare, inclusiv pe anumite alimente. Mucegaiului îi place umiditatea și se înmulțește cu ușurință prin spori.

  Zilnic suntem expuși la diverse tipuri de mucegai, însă problema apare când acesta își face apariția în casa ta, afectând astfel atât aspectul cât și mirosul încăperilor. Supus zilnic la o canitate mai mare de mucegai, acesta îți poate afecta sănătatea, iar de aceea este indicat să scapi cât mai repede încă de la primele

Ce favorizează apariția mucegaiului?

Principalii factori care favorizează apariția mucegaiului

  1. Băile fierbinți,
  2. Călcatul cu mult abur,
  3. Uscatul rufelor în interior,
  4. Formarea condensului,
  5. Infiltrațiile de apă.

Practic umiditatea este elementul favorizant principal pentru apariția mucegaiului.

 Acesta începe să se adune în zonele cu umiditate ridicată continuând să se extindă dacă nu se intervine la timp. De aceea un lucru foarte important de care trebuie să ții cont este faptul că dacă vrei să eradichezi răspândirea mucegaiului, trebuie să diminuezi și gradul de umiditate din locuință.

Mucegaiul îți poate afecta sănătatea?

Pe lângă pagubele materiale pe care mucegaiul le poate aduce, acesta te poate afecta din punct de vedere al sănătății. Mulți oameni prezintă simptome de alergie cum ar fi:

  • Strănuturi, respirație îngreunată, diminuarea capacității olfactive, iritarea și înroșirea ochilor, tuse, poate chiar erupții cutanate și lista poate continua.

 Aceste simptome vin ca răspuns de apărare al organismului nostru atunci când intră în contact cu acei spori de mucegai. Cei mai predispuși sunt bătrânii, copiii, în special cei cu un sistem imunitar scăzut.

Metode de prevenire ale mucegaiului

Identifică zonele în care apare mucegaiul

 Un prim pas pentru a scăpa de mucegai este să găsești zonele în care acesta începe să-și facă apariția. Practic trebuie să faci un audit al întregii locuințe pentru a identifica locul și principalele cauze ale apariției acestuia.

Nu lăsa umiditatea să-și facă de cap

Cum am spus mai sus, mucegaiul nu se poate răspândi fără umiditate. Așa că încearcă să usuci imediat zonele în care observi o acumulare a umezelii.

Previne apariția umezelii cu ajutorul ventilației

 Aici lucrurile sunt cât se poate de clare. Asigură-te că atunci când gătești, faci o baie fierbinte sau orice activitate care presupune apariția aburului, poți aerisi și ventila corespunzător. Cele mai comune trucuri pentru a preveni apariția mucegaiului sunt: aerisirea prin deschiderea geamurilor, utilizarea aparatelor de dezumidificare și integrarea unui sistem de ventilație eficient.

Ai mare grijă la plantele din locuință

 Fiecare dintre noi își dorește un colț de natură în casa noastră. Evident că plantele au un efect benefic asupra aerului din cameră însă solul acestora, prin proprietățile sale de retenție ale umidității, poate deveni un factor declanșator pentru apariția mucegaiului.

Monitorizează umiditatea în interiorul casel tale

 Specialiștii spun că umiditatea din locuință trebuie să fie între 30% și 60%, în funcție și de temperatura de afară. Poți măsura umiditatea cu ajutorul unui aparat special pe care-l găsești în diverse magazine de profil. 


Indiferent cât de mult încerci să previi apariția mucegaiului se întâmplă ca acesta să-și facă loc în casa ta?

Cum scapi de mucegai?

Cercetând această problemă în amănunt am descoperit o mulțime de soluții pentru a scăpa de mucegai.

Partea cu adevărat grea este că multe dintre soluții ori nu funcționau așa cum ne imaginam noi, ori nu găsim o structură a lucrării pentru a respecta toți pașii ca la carte. După multe bătăi de cap și sute de variante pe care le-am tot încercat am dezvoltat o rețetă completă pentru această problemă. 

Rețeta noastră interactivă despre “Cum să scap de mucegai?”  te ajută:

  • Cu sfaturi utile 
  • Informații structurate
  • Calcul pentru materiale necesare 

Partea și mai interesanta este că pe baza măsurătorilor tale, rimești produsele de care ai nevoie doar printr-un singur click.

Cel mai bine te lăsăm pe tine să descoperi mai multe Click rețetă -Mucegai în locuință: cum scapi de el?

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish