Amenajarea bucătăriei este o provocare pe cât de dificilă pe atât de interesantă și frumoasă. Cel mai incitant moment este acela când vrei să începi proiectul și ești plin de entuziasm, descoperi tot felul de culori, stiluri sau combinații.

Este pur și simplu fantastic.

 Însă o dată ce avansezi căutarea și analizarea posibilităților începi să te stresezi și să apară tot felul de probleme pe care nu le-ai anticipat inițial.

Asta este și normal, însă cu informațiile relevante și un plan bine pus la punct poți face din procesul de amenajare al bucătăriei un proiect cu care te poți mândri cu adevărat.

Să începeeeem!


Amenajare bucătărie – Planul 

 Ce ar fi mâncarea gustoasă fără o rețetă respectată cu strictețe, dar la care poți adăuga și un strop de creativitate? Acest lucru este valabil și pentru procesul de amenajare al bucătăriei. 

 Trebuie să ai un plan de amenajare pentru a știi exact cum va arăta rezultatul final al acțiunilor tale.

Ce trebuie să conțină acest plan?


1. Spațiul de lucru și fluxul din bucătărie.

Acest aspect este extrem de important pentru a amenaja fără probleme bucătăria. Folsește-te de fiecare planul locuinței, amenajează în așa fel încât să salvezi fiecare centimetru din încăpere. 

Este important de asemenea să-ți înțelegi nevoile și modul prin care folosești bucătăria. Un fir cursiv pentru a amenaja bucătria poate fi:

➡️ Zona frigiderului
➡️ Zona chiuvetei și locul unde speli vasele sau alimentele
➡️ Zona în care arunci și sortezi gunoiul
➡️ Câteva spații de depozitare
➡️ Locul în care gătești preparatele.

2. Alegerea stilului și al culorilor potrivite bucătăriei tale

Pentru a oferi consistență și un aspect vizual cel puțin interesant, alegerea mobilierului și al elementelor de decor trebuie să fie încadrate într-un stil de amenajare.


3. Alegerea mobilierului în funcție de forma bucătăriei tale

Nu toate bucătăriile seamănă una cu cealaltă indiferent de sursa de inspirație. Acest lucru este influențat și de dimensiunea și forma spațiului în care vrei să amenajezi bucătăria.

Cele mai populare bucătării:

 • Bucătărie în formă de L
 • Bucătărie în forma de U
 • Bucătărie liniară

Amenajare bucătărie în funcție de stil

Amenajare bucătărie modernă

Amenajare bucătărie în stil minimalist

Amenajare bucătărie în stil scandinav

Tendințe în amenajarea bucătăriei

Aici lucrurile variază în funcție de mai multe criterii însă noi le-am ales pe cele care sunt cele mai potrivite și ușor de implementat.

Poți alege combinații de diverse culori precum negru cu elemente de lemn masiv, sticlă, metal sau chiar ceramică. Aceste mici detalii sunt cele care fac diferența și oferă bucătăriei un aspect extrem de atrăgător.

Câteva detalii care fac diferența în 2020

 • Blaturi subțiri – O alegere din ce în ce mai populară pentru bucătăriile moderne.
 • Mânerele ascunse & integrate în mobilierul bucătăriei. Prin dezvoltarea a noi mecanisme de închidere al ușilor de mobilier, acum foarte multe persoane aleg această variantă pentru aspectul interesant pe care-l oferă
 • Bucătării smart – Fie că vorbim de un frigider smart sau orice altă electrocasnică, internet-of-things a apărut acum și în bucătăriile românilor.
 • Lumina integrată în mobilier – Această modalitate este la mare căutare în ultimii ani și oferă un aspect interesant bucătăriei dacă este amplasată cum trebuie.
 • Bucătării cu mobilier multifuncțional & bucătării open space. Multifuncționalitatea este cuvântul anului 2020 pentru cei care fac un plan de amenajare. De la mobilierul compartimentat eficient până la întreaga locuință.
 • Amenajarea bucătăriei cu materiale eco-friendly. Nu, nu este doar un moft ci pur și simplu o necesitate pentru familiile care doresc să ducă o viață din ce în ce mai puțin dăunătoare pentru mediul înconjurător

Amenajare bucătărie mică

Dacă ai o bucătărie mică nu trebuie să te simți inhibat în procesul de amenajare și decorare. Astăzi există o mulțime de posibilități pentru a compartimenta eficient bucătăria și pentru a-i oferi un design plăcut și interesant.

Sfaturi pentru amenajarea unei bucătării mici

 • Alege culori deschise și contraste puternice,
 • Adu mai multă lumină în bucătăria ta,
 • Folosește mobilierul multifuncțional,
 • Planifică totul cu grijă și gândește-te la toate posibilitățile de compartimentare,
 • Poți depozita diverse ustensile chiar pe un parete din bucătărie,
 • Alege suprafețe cu o capacitate de reflexie mare,

Dacă respecți doar câteva dintre aceste trucuri, noi îți garantăm că rezultatul final o să te facă fericit. 

Vrei să descoperi mai multe despre amenajarea unei bucătării în apartament? Ți-am pregătit câteva idei chiar aici.

Amenajare bucătărie open-space

Bucătăria open-space este o soluție destul de populară în ultimii ani. Majoritatea aleg această modalitate deoarece

Avantaje

 • Oferă flexibilitate spațiului în care locuiești indiferent de suprafața acestuia,
 • Poți găti și petrece timp simultan cu invitații tăi,
 • Face ca încăperea să pară mai mare.

Dezavantaje

 • Apare problema mirosului atunci când gătești,
 • Există problema apariției zgomotului atunci când gătești,
Află mai multe despre amenajarea bucătăriei open-space în articolul nostru pe blog.

Amenajare bucătărie – Alegerea mobilierului

Of, of, of! Te înțelegem perfect. Sunt zeci de mii de modele, de nuanțe, de culori și nu știi pe care să-l alegi.

Apoi știi exact ce vrei dar bugetul te limitează și uite așa încep bătăile de cap. Nu trebuie să te stresezi prea tare, deoarece treptat, poți face alegerea potrivită pentru bucătăria ta.

 Pentru început trebuie să înțelegem materialele pentru care putem opta în amenajarea mobilierului. În general cele mai populare sunt

 • Lemnul
 • PAL-ul
 • MDF-ul

La care se adaugă și alte materiale precum metalul, plastic sau materiale cu textură pietrificată. Pentru alegerea potrivită trebuie să înțelegem avantajele și dezavantajele fiecăruia.

MDF-ul și PAL-ul sunt destul de populare datorită accesibilității lor și capacității lor de a imita lemnul, iar acest lucru se transpune printr-o varietate de culori și modele.

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este acela că mobilierul trebuie să fie rezistent la umiditate pentru a te bucura de investiție pe o perioadă mai lungă.

Deși în magazinele de profil găsești o sumedenie de modele care par a se integra perfect pentru spațiul tău, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Motivul principal ar fi că nu toate casele sunt proiectate la fel în ceea ce privește instalația electrică, sistemele de racordare la apă sau gaz și asta te poate pune cu adevărat în dificultate.

Sfatul nostru este să faci tot posibilul pentru a achizitiona mobilier pe comandă care să se potrivească nevoilor bucătăriei tale.

Extra sfat – Ai grijă la calitatea produselor de feronerie precum mânerele sau sistemele de închidere. O calitate bună a acestor materiale mărește durata de viață a mobilierului din bucătăria ta.

+++ Idei de amenajare bucătărie

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish