Cum scăpăm de urme, zgârieturi sau scârțâit la parchetul laminat?

Oricât de bun, robust și scump ar fi parchetul laminat, în timp dobândește urme de uzură cum ar fi micile zgârieturi de la mișcarea scaunelor sau a canapelei, urme de tocuri sau chiar decolorări la intrări sau locuri unde traficul este mai intens în încăpere. Din fericire, putem remedia ușor și repede aceste defecte minore și le putem face chiar fără a chema un meșter.

Ștergerea dungilor negre lăsate de obiecte din pvc dur sau chiar de talpa de la pantofi

Dungile negre lăsate de tragerea pantofului pe un parchet laminat de culoare deschisă pot fi foarte evidente și inestetice. În majoritatea cazurilor acestea pot fi îndepărtate simplu și ușor folosind o gumă de șters obișnuită.

Alte urme mai mari și mai încăpățânate vor trebui îndepărtate cu ajutorul unui detergent de pete special vândut în magazine, dar asigurați-vă că este potrivit pentru utilizarea pe pardoselile laminate, citind instrucțiunile și testându-l mai întâi pe un loc mic și retras).

Scăpați de zgârieturile superficiale

Mai ales în jurul mesei, unde scaunele sunt trase des, sau în spațiile comerciale frecventate permanent de clienți, se formează inevitabil zgârieturi ale parchetului laminat.

Aceste zgârieturi superficiale pot fi îndepărtate cu puțin ulei de măsline sau ulei pentru bebeluși. Mai întâi asigurați-vă că podeaua este curată, fără urme de murdărie și fără praf, apoi folosiți o cârpă curată și uscată pentru a freca o cantitate mică de ulei în zona deteriorată. După aceea, îndepărtați bine excesul de ulei, astfel încât să nu existe riscul de aluncare sau cădere.

Repararea zgârieturilor profunde

Repararea zgârieturilor mai profunde necesită o muncă ceva mai mare. Pentru îndepărtarea lor sunt necesare niște batoane de ceară, disponibile în diferite culori pentru a se potrivi cu diferite decoruri ale parchetului. Mai întâi asigurați-vă că podeaua este curată, fără urme de murdărie și fără praf, apoi topiți ceara și umpleți zgârieturile. După ce s-a întărit ceara, îndepărtați cu atenție excesul cu un spaclu moale, preferabil nu metalic (care este de obicei inclus în trusa de reparații) până când suprafața este din nou nivelată și nu mai sunt adâncituri sau zgârieturi.

Schimbarea unei plăci de parchet laminat

Dacă pardoseala prezintă urme, zgârieturi sau adâncituri profunde pe una sau câteva plăci de parchet laminat, este posibil să fie necesară schimbarea lor. Dacă sunt multe plăci afectate, va trebui ridicat parchetul până la zona afectată și apoi înlocuite plăcile degradate și montat din nou parchetul laminat.

Pentru doar 1-2 plăci afectate, există o modalitate relativ ușoară de înlocuire a plăcilor degradate. Se decupează cu atenție placa degradată pe lângă margine, cu ajutorul unui ferăstrău pendular. Se elimină partea din mijlocul plăcii (tăiată) după care poate fi îndepărtată marginea plăcii, de jur împrejur. Această mișcare este necesară datorită faptului că parchetul laminat este montat prin clic, iar simpla scoatere a plăcii ar provoca ruperea lamelelor laterale de clic ale celorlalte plăci care nu trebuie schimbate.

Placa ce urmează a fi montată în locul celei degradate trebuie să aiba sistemul clic doar pe o singură latură lungă. O fixăm pe latura cu clic, iar cealaltă latură la care am tăiat lamelele clicului, o vom unge cu adeziv astfel încât să prindă foarte bine pe placa învecinată. Se presează până la uscare și… voila, totul arată ca nou!

Dacă parchetul laminat prezintă urme mai profunde de uzură, cum ar fi panouri umflate sau deformate sau zgârieturi pe o suprafață mare, trebuie să consultați un specialist. Acesta va recomanda pașii de urmat pentru a remedia parchetul.

În final, dacă nu se mai poate repara parchetul laminat, vă recomandăm să îndrăzniți să îl schimbați chiar voi, cu sfaturile noastre despre cel mai bun parchet laminat și cum alegi parchetul laminat și cum montezi parchetul laminat.

Dacă au fost utile informațiile din acest articol, dă-l mai departe cuiva care ar avea nevoie de ele!

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish