Vopsele pe bază de diluant, vopsele pe bază de apă, vopsele mate, vopsele semilucioase, vopsele lucioase, vopsele cu luciu ridicat, vopsele 2în1, vopsele 3în1

vopsele
Sursa foto Freepik

Vopsele sau vopseluri? Emailuri? Atât de multe tipuri de vopsea și diversitate așa de mare la finisaje și culori, încât nu știm ce să mai alegem. În final, femeile aleg vopseaua după cât de bine arată ambalajul, iar bărbații aleg după preț, nu-i așa ?

Iată mai jos câteva caracteristici și tendințe din lumea vopselei sau emailurilor.

Vopseaua și suprafețele la care se pretează

Vopsea pentru lemn, metal sau zidărie ?

Vopseaua este “universală” și se aplică pe orice suprafață: lemn, metal, zidărie. Vopsirea proaspătă a obiectelor are pe lângă rol estetic și unul de protecție a suprafețelor. Dar există și vopsele speciale, care sunt recomandate pentru anumite suprafețe, spre exemplu pentru plastic sau metal, sau sunt recomandate pentru anumite obiecte, cum ar fi calorifere sau bărci.

Vopsea cu adevărat universală?

Vopseaua cu adevărat universală este acea vopsea care se poate aplica și are aderență la orice tip de suprafață. TRINÁT AQUA KOLOR UNITOP este o astfel de vopsea, mată, pe bază de apă cu utilizare universală, pentru interior şi exterior, cu aderenţă foarte bună la numeroase tipuri de suprafeţe: lemn, metal (oţel zincat, aluminiu), material plastic ( de ex. PVC), faţade, pereţi, beton, ciment, azbociment, ipsos sau chiar sticlă.

Vopsea pentru interior sau exterior?

Vopseaua pe bază de diluant este de obicei folosită atât în exterior cât și la interior, chiar dacă persistă câteva zile mirosul de vopsea proaspătă.
Emailurile pe bază de apă sunt utilizate cu precădere în interior fiind fără miros, dar datorită ultimelor dezvoltări ale produselor ele pot fi folosite și la exterior.

Într-un alt articol am descris în detaliu cum să vopsești lemn. Aruncă o privire și calculează-ți necesarul pentru lucrarea ta. La finalul articolului vei putea chiar să vezi câteva produse pe care le recomandăm și apoi te redirecționăm către un magazin online de unde vei putea cumpăra produsele.

Compoziția vopselei: vopsea pe bază de diluant sau vopsea pe bază de apă?

Toate vopselele conțin lianți, solvenți, pigmenți și aditivi. Tipul de liant și solventul folosit diferențiază vopseaua. Avem astfel vopsea pe bază de rășini alchidice care se dizolvă cu diluant sau vopsea pe bază de apă care se diluează cu apă.

Proprietățile vopselei

Vopselele tradiționale cu miros înăbușitor aproape au dispărut, avem acum la dispoziție vopsele cu miros mai puțin înțepător caracteristic vopselelor pe bază de diluant, sau vopsele fără miros cum sunt cele pe bază de apă, ecologice și foarte adecvate și pentru jucării, mobilier sau obiecte pentru locuri de joacă pentru copii și chiar pentru albine, cărora le vopsim căsuțele în culori vii hidrodiluabile.

Finisaje: vopsea mată, vopsea semilucioasă, vopsea lucioasă și vopsea cu luciu ridicat

În funcție de preferințe și obiect, putem alege dintre vopsele mate, semilucioase, lucioase (cu luciul mătăsii) sau vopsele cu luciu ridicat.

Finisajul mat ascunde foarte bine imperfecțiunile suprafeței. Pentru acest aspect elegant se pretează foarte bine Trinat Mat.

Finisajul lucios conferă un aspect strălucitor suprafeței. Sunt produse cu aspect foarte lucios, ca oglinda, precum Trinat Profesionist – email cu luciu de oglindă.

Vopselele pe bază de apă se șlefuiesc mai ușor și se obține mai rapid efectul vintage, uzat sau antichizat, pentru obiectele vopsite.

Culorile vopselei

Gama de culori disponibile pentru vopsele s-a extins foarte mult, dar și tendințele și preferințele oamenilor s-au schimbat: nuanțe deschise și pastelate au luat locul tot mai mult culorilor clasice de vopsea. Nuanțele gata preparate și ambalate de producători variază între 12-50 de culori, dar există din ce în ce mai multe vopsele tip bază (Trinat Aqua Unitop), care pot fi colorate de comercianții cu mașini de colorat până la nuanța dorită. În acest caz, opțiunile sunt nenumărate.

Aplicabilitate și timp economist la vopsit

Trăim într-o lume în care lucrările DIY (do-it-yourself) câștigă din ce în ce mai mult teren: ne facem singuri lucrările acasă și în jurul casei, de nevoie sau de plăcere, și atunci avem nevoie de produse cu care se lucrează și se aplică ușor și, cel mai important, economisesc timpul nostru de realizare a lucrării.

Vopsea cu uscare rapidă

În ultimii ani au apărut vopsele cu proprietăți de uscare accelerată la suprafață, de obicei 30 minute este înscris pe ambalaj, dar sunt vopsele care se usucă la suprafață chiar și după 5-10 minute.

Recomandare:

TRINAT email lucios este o vopsea flexibilă de finisaj cu uscare rapidă, hidrofobă, pentru suprafețe exterioare și interioare din metal sau lemn. Aceasta respinge umiditatea de pe suprafață, întârziind astfel corodarea suprafeței metalice tratate, respectiv putrezirea lemnului. Mai mult, datorită flexibilității vopselei suprafața bătută de soare vopsită cu Trinat va avea un aspect proaspăt și durabil, fără crăpături. La nevoie, pentru diluarea emailurilor și pentru curățarea uneltelor se poate folosi Trinat Diluant Sintetic.

vopsele Trinat uscare rapida

Vopsea 2 în 1

Produsele care servesc atât ca și grund cât și ca un strat de vopsea, vopsele 2 în 1, simplifică foarte mult toată lucrarea și practic acoperim suprafața cu două straturi în același timp.

Recomandare:

Trinat Metal 2in1 este grund anticoroziv și vopsea pentru metale într-un singur produs, cu uscare rapidă, aplicabilă chiar şi direct pe rugină pe suprafeţe interioare şi exterioare din fier, oţel, cupru şi aluminium. Se recomandă îndeosebi pentru renovarea suprafețelor ruginite, după îndepărtarea straturilor de rugină şi vopsea veche decojită. La nevoie, pentru diluarea emailurilor și pentru curățarea uneltelor se poate folosi Trinat Diluant Sintetic.

Trinat Metal grund si vopsea 2in1 pentru fier, cupru, otel si aluminiu, direct pe rugina

Vopsea 3 în 1

Pentru suprafețe din metal există chiar vopsele care se aplică direct pe rugină, ele având rol anticoroziv (de inhibator de rugină), grund și email. Acestea sunt vopsele 3în1: aplici practic 3 straturi în același timp.

Cu ce aplic vopseaua ?

Cel mai bine este să aplicați emailurile pe suprafață cu ajutorul unei pensule, role sau trafalet sau cu ajutorul unui pistol de vopsit, dar uneltele trebuie spălate rapid după utilizare, deoarece, odată uscate, sunt greu de curățat.

Prețul vopselei

Prețul vopselelor variază foarte mult în funcție de caracteristici: o vopsea simplă pe bază de diluant este mai ieftină decât vopseaua pe bază de apă, dar trebuie luat în considerare că la aceasta din urmă numai cumperi diluant și uneltele se pot spăla și ele cu apă și pot fi reutilizate.

Vopseaua 2în1 este mai scumpă decât vopseaua simplă la care trebuie să mai cumperi grund, dar este mai ieftină decât vopseaua 3în1 care conține inhibator de rugină, grund și vopsea.

Rezumatul introducerii în teoria vopselelor pentru meseriașii lucrărilor DIY:

CaracteristiciVopsele pe bază de diluantVopsele pe bază de apă
Utilizare lemn, metal, zidărie
la interior sau exterior
lemn, metal, zidărie
la interior sau exterior
Proprietăți Miros puternic și înțepător Fără miros
Finisaje Mat, semilucios, lucios (luciul mătăsii), luciu ridicat Mat, semilucios, lucios
Culori disponibile Zeci de culori gata preparate și ambalate de producători Nenumărate culori preparate la mașini de colorat în magazine Zeci de culori gata preparate și ambalate de producători
Nenumărate culori preparate la mașini de colorat în magazine
Aplicabilitate Ușor
Cu pensula, rola/trafaletul, pistolul
Ușor
Cu pensula, rola/trafaletul, pistolul

Trebuie să ții cont că timpul trece peste orice fel de vopsea și își lasă amprenta pe ea. Cu alte cuvinte, vopseaua trebuie reaplicată o dată la câțiva ani. Poți citi despre cum dai jos vopseaua veche sau cum vopsești pas cu pas in ghidul nostru detaliat aici. Avem chiar și niște sfaturi și trucuri cum să vopsești ca un profesionist aici.

Împărtășește articolul și altor prieteni care sunt interesați să vopsească acasă! Vrem să ajutăm cât mai mulți oameni să facă o lucrare bună acasă.

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish