Ce este izolația termică interioară?

Izolația este o componentă vitală în orice casă care caută să fie eficientă din punct de vedere energetic.  Astfel, ea acționează ca o barieră care are capacitatea de a stopa pierderile de caldură din locuință. 

Deși majoritatea locuințelor au deja izolația exterioară necesară conform reglementărilor de construcție, din ce în ce mai mulți oameni își izolează interiorul casei lor și există o mulțime de motive pentru care aleg să facă acest lucru. În primul rând, pentru  reabilitarea termică a imobilului, iar în al doilea rând, pentru eficientizarea costurilor de întreținere a locuinței.

Câteva avantaje ale izolației interioare ar mai fi următoarele:

 • Eficiența energetică

Izolarea interioară a  locuinței te poate ajuta să faci economii din punct de vedere al utilităților casnice, în special dacă ai o casă care are camere pe care nu le folosești pe  tot parcursul anului.

 • Zgomotul

Izolarea pereților interiori reduce, de asemenea, un anumit transfer de sunet din cameră în cameră. Deoarece sunetul circulă, izolarea unui perete interior standard nu oferă o barieră complet izolată fonic.

 • Confortul termic

Toată lumea visează la o casă călduroasă și confortabilă. Indiferent de anotimp, izolația interioară îți va menține confortul termic de care ai nevoie. Astfel, casa ta va fi călduroasă în timpul iernii și răcoroasă în timpul verii.

 • Sănătatea

Prin izolarea termică la interior este îndepărtat riscul de a dezvolta boli respiratorii. De asemenea, dacă izolația este realizată corect, nu te vei confrunta cu mucegai sau igrasie. Pentru a evita eventualele complicații, folosirea materialelor de calitate este un lucru esențial.

Varul lavabil este vopseaua naturală, fără solvenți și conservanți, pe bază de var, cu efect dezinfectant, care permite difuzia vaporilor și oferă un plus de sănătate atât casei, cât și familiei tale.

 tipuri-de-izolatie-interioara

Tipuri de izolație interioară

 • Termoizolația – Menține o temperatură constantă pe tot parcursul anului, asigurandu-ți confortul de care ai nevoie.
 • Izolația fonică – Creează o barieră fonică, astfel reducând zgomotul de la exterior sau de la ceilalți vecini. 
 • Hidroizolația – Previne apariția umezelii și ține mucegaiul la distanță.

Pe lângă calitatea lucrărilor de izolare interioară a locuinței, sunt importante și materialele folosite.

 Cele mai populare materiale pentru  izolația interioară:

 1. Vată minerală de sticlă sau bazaltică – Aceasta este o alegere ecologică, iar avantajele nu se opresc aici. Vata minerală bazaltică nu izolează doar termic, ci și fonic. La fel și vata minerală de sticlă, este un izolant termic și fonic, oferă siguranță la incendiu, este ușor de montat și este netoxică. Ambele variante au o durată lungă de viață și eficiență energetică foarte bună.
 2. Fibre de celuloză –  Acesta este un material organic, obținut prin reciclarea hârtiei/cartonului și reprezintă o soluție modernă și accesibilă de izolare a locuinței. Celuloza are abilitatea de a bloca aerul în interiorul ei. Proprietățile acesteia îi permit să ajungă în spațiile înguste din jurul instalațiilor aflate în pereți, precum țevi, nelăsând zone de aer libere, care ar putea reduce eficiența izolației. Totodată, previn apariția mucegaiului sau a dăunătorilor și ajută la menținerea unui nivel optim de umiditate, fiind recomandate pentru hidroizolație.
 3. Polistirenul expandat sau extrudat – Este o variantă foarte accesibilă de izolare pe lângă celelalte și ajută la izolarea termică a casei. Polistirenul extrudat reprezintă o alegere preferată a oamenilor pentru izolația podelei, deoarece se monteză ușor ( se așază pe șapă, sub parchet). 

Sfaturi pentru izolația locuinței tale

 • Nu este recomandat să izolezi și la interior și la exterior, deoarece pereții nu vor mai respira și riști să favorizezi apariția mucegaiului. În orice caz, izolare exterioară sau interioară, alege întotdeauna produse care permit aerisirea naturală a peretelui.
 • Să ai în vedere că izolația interioară o să reducă spațiul încăperii. Pe fiecare perete se adaugă câțiva centimetri. Dacă până acum îți intra perfect mobila intre doi pereți, acum spațiul va fi mai mic cu cel puțin 4-6 cm.
 • Cea mai bună metodă pentru izolația interioară o reprezintă vata minerală, deoarece lasă pereții să respire, este longevivă, asigură mai multă protecție împotriva zgomotului și este, de asemenea, neinflamabilă. Singurul dezavantaj este acela că necesită un efort financiar semnificativ, însă adevărul este că merită, având în vedere că este o investiție care vine cu multe avantaje pe termen lung.

Metode de izolație

Indiferent de ce tip de izolație alegi să realizezi la tine acasă, procesul este în mare parte același:

 • Verifică starea suprafeței
 • Decizi cum să faci față eventualelor goluri
 • Îndepărtezi tot ceea ce este fixat pe pereți pentru a fi izolat – prize, întrerupătoare de lumină, șine de perdea, calorifere, țevi, plinte, învelitoare, tablouri, etajere etc.
 • Efectuezi orice lucrare de pregătire a peretelui  (adică dai jos tencuiala veche dacă este deteriorată)
 • Fixezi izolația
 • Etanșezi îmbinările și eventual gips-cartonul pentru a termina
 • Reinstalezi întrerupătoarele de lumină, prize, etc.

Și asta este tot. Ce zici, e greu?

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish