Dacă în articolul precedent am vorbit despre modul prin care poți izola cu polistiren, astăzi ne-am decis să răspundem la cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit în ultima perioadă referitor la acest subiect.

Astăzi găsim în comerț o multitudine de alternative economice de izolare termică exterioară avantajoase. Având în vedere că pereții reprezintă cea mai mare suprafață de contact cu exteriorul, izolarea lor este esențială. Este deja cunoscut faptul că principalul mod prin care se pierde căldura este evadarea prin pereții neizolați.

 Păstrarea interiorului locuințelor cald, se face prin acoperirea pereților cu straturi de izolator termic. Oamenii se învelesc în straturi de haine din același motiv. Cu cât straturile sunt mai groase și mai multe, cu atât este mai bună izolația.

De ce ar trebui să alegi izolaţia exterioară a pereților?

Avantajele izolației exterioare:

 • Protecția pereților exteriori împotriva pătrunderii ploii în interior
 • Prevenirea apariției mucegaiului și a igresiei
 • Pierderi de căldură reduse
 • Reducerea emisiilor de CO2
 • Facturi mai mici de încălzire sau energie
 • Confort termic
 • Investiție de lungă durată
 • Rezistență îmbunătățită a sunetului și aspect înfrumusețat.

 Pereții pot fi izolați atât la exterior, cât și la interior, însă izolația exterioară este mai eficientă, pentru că izolează peretele de temperatura și zgomotele exterioare. Izolația exterioară este echivalentul unei pături puse în jurul casei pentru a păstra temperatura la nivelul dorit.

Izolația exterioară  este potrivită atât pentru casele noi, cât și pentru cele vechi și ajută la economisirea unei sume importante de  bani, precum și la îmbunătățirea considerabilă a confortului termic al casei tale și protejează mediul înconjurător prin reducerea necesităților de energie pentru încălzire. Cu toate acestea, doar aplicarea corectă a izolației garantează rezultate optime.

După cum știm, căldura se mută din zone mai calde în zone mai reci. Prin urmare, în zilele răcoroase, căldura din interiorul locuinței caută să iasă afară. În zilele mai călduroase, se întâmplă exact opusul, căldura din afară caută să pătrundă înăuntru. Izolarea pereților exteriori împiedică transferul căldurii prin pereți, optimizând astfel semnificativ consumul de energie. Totodată,  astfel va fi eliminat și riscul de apariție a condensului la interior.

Izolația exterioară a pereților este costisitoare, dar eficientă. Într-adevăr, costul inițial al unei lucrări de izolație exterioară a pereților este ridicat, dar beneficiile sunt vizibile instantaneu. Este unul dintre cele mai rapide proiecte de recuperare a energiei pe care le puteți face, rezultând randament termic.

Cum funcționează izolația exterioară cu polistiren?

Pentru izolația exterioară cu polistiren, trebuie să se utilizeze cel puțin 90 mm grosime de izolație, dar cu siguranță, cu cât materialul este mai gros, cu atât este mai bună performanța sa de izolare.

Polistirenul este unul dintre cele mai frecvente materiale utilizate în izolații. Sunt foarte multe materiale pe piață, cu care îți poți izola locuința, însă polistirenul are multiple avantaje, principalul fiind accesibilitatea. 

Este un material artificial, realizat prin prelucrarea petrolului. Maleabilitatea, greutatea redusă, calitatea recunoscută de izolant termic și costul scăzut, fac din acest material una dintre cele mai populare opțiuni pentru izolația exterioară. Polistirenul expandat, în special, este cel mai des folosit la izolația locuințelor, deoarece permite pereților să respire și nu va adăuga greutate în plus asupra peretelui. Polistirenul este ușor de instalat. Este practic, simplu de tăiat și durabil. De asemenea, este rezistent la apă, se poate uda în timpul instalării fără a suferi pierderi de valoare termică. 

O lucrare de izolație exterioară va schimba aspectul extern al unei proprietăți. În majoritatea cazurilor este necesară permisiunea de planificare sau consimțământul autorității locale de planificare înainte de a întreprinde o astfel de lucrare. Izolația termică exterioară trebuie instalată în conformitate cu reglementările naționale privind construcțiile.

Ca și puncte slabe, este un material inflamabil și din păcate are proprietăți izolante fonice destul de reduse și, prin urmare, nu poate fi utilizat ca izolație fonică dacă urmăriți și acest lucru.

Care este durata de viață a izolației exterioare cu polistiren?

Dacă izolația a fost făcută corespunzător, respectând toți pașii și evitând greșelile frecvente care pot apărea, atunci vei avea parte de toate beneficiile pe care le oferă aceasta și te vei bucura de o casă primitoare din punct de vedere al temperaturii în orice anotimp, vreo 50 de ani de acum încolo.

De reținut este și faptul că folosind  materiale de o calitate superioară, rezultatul final va fi și el pe măsură, altfel vei fi dezamăgit să vezi că lucrarea a fost fără efect.

Pentru tencuiala finală noi vă recomandăm:

TENCUIALA THERMOTEK SISI BOB DE OREZ datorită calităților sale:

 • Permeabilă la vapori
 • Efect de auto-curățare
 • Protecție împotriva algelor, ciupercilor și mucegaiului
 • În mii de culori rezistente în timp
 • Recomandat și pe termoizolații cu vată minerală

De asemenea, te sfătuim cu drag să vezi și celelalte articole pe această temă.

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish