Toată lumea visează la o casă călduroasă și confortabilă, dar cum îți poți rezolva acest lucru fără să plătești o avere pentru gaz și electricitate? Astăzi există pe piață o mulțime de opțiuni economice de izolare termică, rentabile. 

Izolația ajută la menținerea căldurii în timpul iernii și la ținerea căldurii afară din casă în timpul verii. Cu cât locuința ta este mai izolată, cu atât va fi mai caldă iarna și cu atât mai răcoroasă va rămâne în timpul caniculei vara.

Izolația este echivalentul unei pături pe care o pui în jurul casei, pereții, acoperișul, podeaua, ferestrele și ușile ajutând la menținerea temperaturii din interior la nivelul dorit. Izolația are un cost redus în comparație cu aerul condiționat scump și consumator de energie.

Dat fiind faptul că pereții reprezintă cea mai mare suprafață de contact cu exteriorul, izolarea lor este esențială. Aceștia trebuie să fie hidroizolați, în așa fel încât să se evite apariția igrasiei, a mucegaiului și a acarienilor. De regulă, pereții pot fi izolați atât la exterior, cât și la interior, însă izolarea exterioară este mai eficientă deoarece izolează peretele de temperatura exterioară. 

Printre cele mai populare tipuri de izolații pentru casa ta se află:

1. Polistirenul

Polistirenul este un material artificial, realizat prin prelucrarea petrolului. Maleabilitatea, greutatea redusă, calitatea recunoscută de izolant termic și costul scăzut fac din acest material una dintre cele mai populare opțiuni pentru izolația exterioară a locuințelor. Acesta este de 2 tipuri:

  • Polistiren expandat- este cel mai des folosit la izolația locuințelor, deoarece permite pereților să respire.
  • Polistiren extrudat- este un material mult mai dens decât polistirenul expandat, ceea ce nu lasă pereții să respire și astfel este foarte potrivit pentru izolația subsolului și a fundației.

2. Vata minerală bazaltică și vata minerală de sticlă

izolarea casei cu vata

Vata minerală bazaltică este obținută prin procesarea bazaltului, o piatră vulcanică naturală. Aceasta este o alegere ecologică, iar avantajele nu se opresc aici. Vata minerală bazaltică nu izolează doar termic, ci și fonic. La fel și vata minerală de sticlă, este un izolant atât termic, cât și fonic, oferă siguranță la incendiu, ușor de montat, netoxică. Ambele variante au o durată lungă de viață. Însă vata minerală de sticlă este mai flexibilă și se lucrează mai ușor cu ea.

3. Spumă poliuretanică

Aceasta reprezintă o metodă de izolație termică și fonică, ce poate adera la aproape orice suprafață și are o durată de viață de până la 80 de ani. Spuma poliuretanică sigilează foarte bine suprafețele și reduce schimbul de aer cu exteriorul, păstrând o temperatură constantă în casa ta și contribuie la reducerea costurilor. De asemenea, este singurul material care te protejează 100% de condens și mucegai și, totodată nu lasă alergenii și substanțele din exterior să pătrundă în casă.  

4. Fibre de celuloză

Se utilizează la izolația termică și fonică, la exterior sau interior. Acesta este un material organic, obținut prin reciclarea hârtiei și reprezintă o soluție modernă și accesibilă. Celuloza are abilitatea de a bloca aerul în interiorul ei. Proprietățile acesteia îi permit să ajungă în spații înguste din jurul instalațiilor aflate în pereți, precum țevi, nelăsând zone de aer libere, care ar putea reduce eficiența izolației.

O izolație bună te va ajuta să economisești bani și să te simți confortabil, creând temperaturi constante și mai puțin curent în toată casa. Aceasta se va comporta ca o barieră împotriva zgomotului în casă și de la vecinii tăi. În cele din urmă, îți va menține casa mai răcoroasă vara și mai caldă iarna pentru a crea un mediu mai plăcut pe tot parcursul anului.

Acum că ai aflat de principalele tipuri de izolații poți trece la treabă. Abia așteptăm să vedem rezultatul tău la secțiunea Arată-ne lucrarea ta

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish