O veche zicală spune să-ți faci „vara sanie și iarna car”, iar îndemnul este chiar indicat să îl iei în considerare, deoarece există lucrări pe care le poți face chiar și în extrasezon, de care să te bucuri pe parcursul întregului an.

Discutăm astăzi despre lucrările pe care le poți face pentru casa ta în timpul iernii, cât să îți menții timpul ocupat sau, de ce nu, să oferi un aspect cu totul nou locuinței tale.

C:\Users\Ramona\Desktop\Sedinta foto Craciu\New folder\photo-1513467535987-fd81bc7d62f8.jpg

Sursa foto: Unsplash

Schimbarea parchetului 

Dacă vrei să schimbi parchetul, însă nu găsești niciun moment pentru a face acest lucru, iarna îți poate oferi exact timpul potrivit pentru această activitate. Tot ceea ce ai de făcut este să alegi tipul de parchet dorit din cele trei mari categorii (parchet triplu stratificat, parchet laminat sau parchet din lemn masiv), foliile pentru izolare și să achiziționezi câteva scule potrivite pentru această lucrare.

O lucrare simplă și rapidă, este montarea parchetului laminat. Citește ghidul nostru detaliat aici sau calculează necesarul de parchet și accesorii.

Va fi nevoie să delimitezi camera de celelalte, deoarece există posibilitatea să se facă destul de mult praf, mai ales la decopertarea acoperirii existente. După ce ai scos sistemul de acoperire existent, este indicat să depozitezi în alt loc aceste deșeuri din construcții, pe care le poți preda firmelor care se ocupă de colectarea selectivă a acestora. O dată ce ai eliberat spațiul, va fi nevoie de o pregătire a stratului suport, lucru care presupune inspectarea zonei, curățarea și aspirarea de praf și pregătirea pentru aplicarea parchetului. 

Parchetul modern se poate monta fără ajutor specializat, așa că nu va trebui să îți faci griji din acest punct de vedere. Prinderea cu lambă și uluc (cu dublu clic) este una dintre cele mai simple, însă chiar și așa, ar trebui să îți aloci un minim de 1-2 zile pentru efectuarea lucrărilor. Am detaliat toate etapele pentru montarea parchetului laminat și uneltele de care ai nevoie aici.

Costurile sunt date în principal de parchetul laminat, iar accesoriile sau uneltele necesare sunt o valoare mică. Prețul parchetului laminat crește odată cu grosimea lui și rezitența la trafic (uzură). Am explicat caracteristicile importante de avut in vedere atunci când cumperi parchet laminat în articolul nostru despre cel mai bun parchet laminat.

C:\Users\Ramona\Desktop\Sedinta foto Craciu\New folder\photo-1516646878057-11a11c9372fd.jpg

Sursa foto: Unsplash

Realizarea izolației fonice

Dacă vrei ca locuința ta să fie protejată de zgomot, atunci poți demara lucrările de izolare fonică a acesteia. Va fi nevoie să te gândești la materialele pe care le vei folosi, creând astfel o listă completă pe care să te poți baza. Specialiștii în construcții și amenajări interioare ne recomandă să folosim vata bazaltică sau vata minerală de sticlă pentru izolarea fonică a locuințelor, deoarece aceste două materiale au cele mai bune caracteristici în ceea ce privește reducerea numărului de decibeli.

Vei avea așadar nevoie de un număr de plăci de vată minerală bazaltică, pe care îl vei stabili în funcție de dimensiunile camerei pe care vrei să o izolezi. Ia în calcul și pierderile la tăiere, pentru a te asigura că nu vei rămâne fără material în timpul lucrărilor. De asemenea, vei avea nevoie de profile speciale pe care să sprijine izolația, astfel încât aceasta să fie sigură și să ofere cât mai mult confort.

Realizarea izolației termice la interior

Izolația termică este necesară pentru a proteja construcția la interior de schimburile de căldură cu exteriorul, deoarece casa ta nu este un monolit perfect. Zonele de îmbinare ale construcției reprezintă punți termice, adică zone care permit schimburi de temperatură cu exteriorul, lucru care duce la pierderea căldurii din interior. Izolarea termică se poate face și la interior, polistirenul extrudat fiind o soluție foarte bună, la fel ca și vata bazaltică. Pentru izolarea la interior a locuinței vei avea nevoie așadar de polistiren, mortar, adeziv, plasă de armare și dibluri, pentru ca în final să aplici stratul de finisare, adică vopseaua sau tencuiala de interior.  

C:\Users\Ramona\Desktop\Sedinta foto Craciu\New folder\photo-1482731215275-a1f151646268.jpg

Sursa foto: Unsplash

Aplicare de tencuieli decorative la interior

Deși unele lucrări de construcții necesită un climat potrivit pentru realizare, partea de tencuieli poate fi realizată foarte probleme la interior, deoarece temperatura ușor ridicată va ajuta la uscarea materialelor, destul de lent în timp fără ca acestea să crape. Un minim de 10 grade Celsius ar trebui să fie suficient pentru ca tencuiala decorativă să se usuce treptat, fără a întâmpina probleme la nivel de fisuri sau crăpături. Va fi nevoie să alegi finisajul preferat, adecvat camerelor în care vrei să aplici produsul, dar și de ustensile specifice precum role, trafaleți și pensule.

Lucrări de vopsitorie

În timpul sezonului rece te poți ocupa și de lucrările de vopsitorie din casa ta, începând de la lucrările de vopsire a ușii și până la schimbarea culorii mobilierului. Vei vedea că există o multitudine de tipuri de vopsele de calitate, care îți permit aplicarea pe suprafețe multiple și care se păstrează foarte bine de-a lungul timpului. Dacă optezi pentru vopsirea mobilei atunci nu uita să protejezi spațiul din jurul acesteia cu folie cu bule sau hârtie, și ar fi indicat să folosești trafaleți mici și pensule cu peri naturali, de calitate foarte bună, care să preîntâmpine formarea unor imperfecțiuni. 

Atenție!

Nu se recomandă vopsirea țevilor și a instalațiilor sau a caloriferelor în timpul iernii, deoarece ele funcționează în scopul încălzirii locuințelor, drept pentru care pot atinge și temperaturi ridicate, care ar putea conduce la crăparea vopselei ca urmare a uscării premature a acesteia.

Lucrări de izolare a tâmplăriei și montajul glafurilor

Tâmplăria este prin definiție una dintre cele mai permisive punți termice, iar din acest motiv ea trebuie să fie izolată. Pierderile de căldură la exterior conduc către costuri masive, deoarece casa devine ineficientă din punct de vedere termic. Poți folosi materiale de izolare precum polistirenul sau spuma poliuretanică, pentru a acoperi zonele cu probleme, indiferent de dimensiunea acestora. Nu uita să izolezi și zona glafurilor, deoarece chiar și prin această zonă se poate pierde căldura.

Instalarea glafurilor, dacă acestea nu există, ar trebui să constituie o prioritate în sezonul rece. Glafurile ar trebui să fie montate atât la interior, cât și la exterior, pentru o protecție suplimentară în ceea ce privește coeficientul de transfer termic al clădirii. 

Instalarea unor echipamente și dispozitive noi

Instalarea centralei termice sau a unui sistem de încălzire în pardoseală poate fi făcută chiar și în sezonul rece, deoarece în acest fel vei avea și posibilitatea de a testa funcționalitatea chiar în stare incipientă. Deși sunt lucrări invazive, care produc praf și disconfort (necesită eliberarea zonei și perforarea pereților în anumite cazuri, cu echipamente speciale), instalările produselor de acest tip nu fac altceva decât să sporească confortul în casa ta. Sistemele de încălzire în pardoseală te vor ajuta să menții o temperatură optimă în casă, la fel ca și în cazul centralelor termice. De asemenea, instalarea aparatelor de climatizare și aer condiționat poate fi făcută tot în această perioadă, pentru a evita costurile mari din timpul verii, dar și lipsa de disponibilitate a specialiștilor. Tot în această perioadă poți face curățarea aparatelor de aer condiționat existente și a filtrelor acestora.

Montarea sau aplicarea elementelor de decorare

Dacă te-ai plictisit de aspectul camerei tale atunci poți foarte bine să faci o schimbare în acest sens. Fie că vrei să instalezi un tapet deosebit pentru living, sau să vopsești bucătăria, orice îți este permis.

Panourile decorative 3D din polistiren sunt foarte ușor de aplicat pe perete sau tavan și conferă un efect minunat pe care oaspeții tăi cu siguranță îl vor admira.

Montarea gresiei și a faianței se poate face chiar și în timpul iernii, deoarece temperatura la interior va fi constantă și ridicată, ceea ce va permite uscarea facilă a adezivului. Iar dacă vrei să schimbi aspectul faianței fără prea multă bătaie de cap, folosește o vopsea pentru plăci ceramice.

De asemenea, dacă vrei să oferi casei tale un aer modern, atunci te poți îndrepta către aplicarea de pardoseli epoxidice, o soluție modernă și elegantă de finisare a pardoselilor, foarte durabilă și rezistentă în timp. Pardoselile epoxidice au început să fie din ce în ce mai solicitate chiar și în cazul locuințelor individuale, în mare parte și datorită faptului că finisajul este unic și deosebit, cu modele cu adevărat speciale.

Reparații la nivelul instalației electrice

Iarna este un moment bun pentru a face mici reparații și verificări la nivelul instalației electrice. Poți monta sau schimba doze, prize sau poți poza diferite cabluri pentru eficientizarea instalației. De asemenea poți monta aplice sau alte tipuri de corpuri de iluminat, poți monta benzi cu led sau becuri de ultimă generație. În același timp, îți poți modifica felul în care este realizat iluminatul în locuință, montând sisteme inteligente de iluminare, mult mai eficiente și cu avantaje notabile pentru consumurile electrice. 

C:\Users\Ramona\Desktop\Sedinta foto Craciu\New folder\photo-1553873002-785d775854c9.jpg

Sursa foto: Unsplash

Realizare de pereți despărțitori (compartimentare)

Dacă vrei să faci un dressing și ai nevoie de un perete de compartimentare sau dacă vrei să realizezi o scafă decorativă, te poți ocupa și de aceste lucrări fără probleme în timpul iernii. Îți vor fi necesare profilele de susținere, dar și plăcile de gips-carton, plasa de armare și adezivul, dar și materialele necesare pentru mici reparații finale și produsele pentru finisare (tencuială, vopsea lavabilă, etc.).

Reparații la nivelul pereților și a tavanului

Micile reparații la nivelul structurii interioare pot fi realizate la interior în timpul iernii, iar pentru aceasta vei avea nevoie de mortare de reparții, de mistrii, șapcluri și produse speciale de finisaje, în funcție de tipul lucrării. Astfel, vei putea repara fisurile, micile crăpături, golurile sau găurile pereților, pentru ca în final casa ta să arate perfect chiar și în timpul sezonului rece. 

Lucrările la interior pe timpul iernii necesită asigurarea unui microclimat corespunzător, astfel încât uscarea materialelor să se poată face lent și fără probleme. Un interval de temperatură cuprins între 5-15 grade este favorabil oricărui tip de lucrare de amenajare la interior, așa că poți cu siguranță să te ocupi de casa ta chiar și după ce temperatura exterioară este scăzută. 

+ Alte 4 idei de lucrări rapide pe care le poți face iarna aceasta

Dacă pandemia nu era deja un motiv suficient de bun pentru a sta în casă, venirea iernii probabil că te-a convins. În zilele în care totuși nu ninge, cu siguranță ai descoperit deja că afară e frig și dacă vrei confort trebuie să stai înăuntru. Dar asta nu înseamnă că trebuie să lenevești toată ziua. Anotimpul rece poate fi un excelent prilej pentru a repara lucruri prin casă sau pentru a face mici modificări în ambientul în locuință. În fiecare zi poți meșteri câte ceva și, dincolo de faptul că timpul îți va trece mai repede, vei economisi și niște bani pe care altfel i-ai da unor meșteri. Mai mult de atât, vei simți și o satisfacție că în sfârșit ai făcut lucrări pe care ai vrut probabil să le faci de mai mult timp, dar le-ai tot amânat.

Repară găuri și crăpături

Sunt o mulțime de motive pentru care pereții din locuința ta au găuri sau crăpături. Probabil că pentru unele dintre aceste mici imperfecțiuni nici nu cunoști sursa, dar important e că nu ai nevoie de mai multe de 10-15 minute pentru a le elimina.

Cel mai simplu este să folosești un kit de reparații, produs pe care îl găsești în toate magazinele de bricolaj. Înainte de a aplica amestecul, curăță locul în care îl vei aplica astfel încât praful de pe crăpătură sau din gaură să nu te încurce. Mai ai nevoie de un șpaclu și vopsea lavabilă cu care să acoperi apoi locul în care ai lucrat. Folosește un recipient de plastic pentru a prepara amestecul cu care repari și, după ce materialul s-a uscat pe perete, folosește șmirghel pentru a uniformiza. După câteva ore de la aplicarea amestecului, poți zugrăvi respectiva porțiune iar peretele va arată ca nou și nimeni nu va ști de câte încercări ai avut nevoie pentru a da o gaură în care să montezi un tablou.

Expert`s tip: în cazul în care culoarea peretelui nu este albă, s-ar putea să întâmpini ceva probleme. Tocmai de aceea e bine ca, atunci când zugrăvești, să păstrezi codul pentru culoarea pe care ai ales-o și/sau să mai păstrezi într-o găleată mică o cantitate redusă de vopsea.

Curăță mucegaiul din baie

Mucegaiul este o problemă serioasă mai ales atunci când locuiești la bloc, dar dincolo de factorul estetic, mucegaiul se poate transforma rapid într-un risc sanitar. Tocmai din acest motiv este foarte important să ai grijă ca zonele predispuse să fie constant curățate. Fie că vorbim despre chiuveta din bucătărie, cea din baie, cabina de duș sau cada, toate aceste locuri se pot transforma în zone în care mucegaiul de dezvoltă.

Tocmai de aceea trebuie în primă fază să identifici locurile în care trebuie să acționezi pentru ca apoi să cureți bine și să dezinfectezi cu un produs de curățare. Pentru a preveni mucegaiul este important să folosești silicon pentru acele zone în care cada sau chiuveta se îmbină cu peretele. Dacă există deja silicon, din când în când este util să îl îndepărtezi și să aplici alt silicon folosind un pistol special pe care îl găsești în orice magazin de bricolaj. Suprafața pe care aplici siliconul trebuie obligatoriu să fie curată și foarte bine uscată. Dacă îl aplici corect iar siliconul este de bună calitate, lucrarea poate ține chiar și 3-4 ani.

Figure 1: Getty Image

Reglează ușile, clanțele și sertarele din casă

Pentru că sunt și foarte des utilizate, ușile, clanțele sau sertarele din casă sunt de obicei zonele în care cu siguranță ai niște reparații de făcut, iar iarna este perioada din an perfectă pentru o astfel de lucrare.

Ai nevoie doar de o șurubelniță, câteva șuruburi acolo unde acestea lipsesc, un ciocan și un tub de WD40. Ține minte că în cazul balamalelor care susțin ușile dulapurilor, acestea trebuie reglate astfel încât să se închidă și să se deschidă corespunzător. Nu este complicat, însă trebuie să ai puțină răbdare. Dacă problema constă în faptul că unele uși din locuință fac zgomot, poți folosi WD40 sau ai și variante mai rapide și mai ieftin: alcool sau câteva picături de ulei care să reducă frecarea dintre metalele care compun balamaua.

Organizează lucrurile din spațiile de depozitare

În orice locuință, de-a lungul anului se adună multe obiecte de care ai sau nu nevoie. Iarna este momentul ideal pentru triere și reorganizare, iar dacă la curățenia de dinainte de sărbători ai rezolvat problema lucrurilor în plus din interiorul casei, poate ar fi bine să îți îndrepți atenția și către garaj. 

Aruncă sculele defecte pe care niciun meșter nu ți le-a putut repara și pe care încă le mai păstrai pentru că ești sigur că le poți readuce la viață. Cu siguranță nu vei reuși. De asemenea, este foarte util să aduni într-un singur recipient rămășițele de materiale rămase în mai mulți saci. Astfel, vei câștiga spațiu iar garajul nu va fi plin de cutii și găleți în care se află cantități mici din același produs. 

Ce să NU faci în timpul iernii

În cazul în care nu dispui de aparate de ventilație cu putere mare sau de calorifere electrice care să crească rapid temperaturile din încăperile în care lucrezi, este bine să știi că unele lucrări nu este recomandabil să fie executate în perioada anotimpului rece.

Zugrăvitul, de exemplu, ar trebui lăsat pentru vară. Chiar dacă acum ai poate mai mult timp și ai câteva idei bune de împrospătare a spațiului în care locuiești, atunci când zugrăvești ar trebui să poți aerisi încăperea iar aerul cald de afară să usuce rapid pereții astfel încât să nu riști ca în unele zone să apară mucegai.

De asemenea, păstrează tot pentru sezonul cald planurile de curățare a scaunelor tapițare sau a canapelei din sufragerie. Chiar și în cazul scaunelor autoturismului este bine să nu le cureți în această perioadă pentru că, în cazul în care acestea nu se vor usca în mod corespunzător, ar putea să se deterioreze și să capete un miros neplăcut.

Tu ce activități ai de gând să faci în zilele friguroase de iarnă?

Distribuie să vadă și alții:
en_USEnglish
en_USEnglish